Willem Dafoe

yhdysvaltalainen näyttelijä

William James ”Willem” Dafoe (s. 22. heinäkuuta 1955 Appleton, Wisconsin) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Dafoe on näytellyt yli 80 elokuvassa, joista tunnetuimpia ovat Platoon – nuoret sotilaat, Syntynyt 4. heinäkuuta, Spider-Man – hämähäkkimies, Isku Kolumbiaan, Elää ja kuolla L.A:ssa, Englantilainen potilas, Villi sydän, Kristuksen viimeinen kiusaus, Speed 2 – vaara iskee vesillä, The Boondock Saints, Lentäjä, Once Upon a Time in Mexico, xXx 2: The Next Level, Inside Man, Steve Zissoun vedenalainen maailma, Mr. Bean lomailee ja Amerikan psyko. Hän on myös ääninäytellyt videopelissä Beyond: Two Souls.

Willem Dafoe
Willem Dafoe Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2019.
Willem Dafoe Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi William James Dafoe
Syntynyt22. heinäkuuta 1955 (ikä 66)
Appleton, Wisconsin, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Giada Colagrande (2005–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1979–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vuonna 1990 Dafoe työskenteli mallina Pradan kampanjassa.

Dafoella on sekä Yhdysvaltain että Italian kansalaisuus.[1]

Dafoella on edellisestä suhteestaan ohjaaja Elizabeth LeCompten kanssa yksi poika, Jack (s. 1982). Dafoe meni naimisiin italialaisen näyttelijän Giada Colagranden kanssa vuonna 2005. Willem Dafoen vanhempi veli Donald Dafoe on sydänkirurgi. Hänellä on lisäksi viisi vanhempaa siskoa. Dafoen isä William Alfred Dafoe oli myös kirurgi ja äiti Muriel Isabel (o.s. Sprissler) sairaanhoitaja. Dafoella on kanadanranskalaiset, sveitsilaiset, irlantilaiset, skotlantilaiset ja saksalaiset sukujuuret.

Dafoe opiskeli draamaa collegessa, mutta jätti koulun kesken ja liittyi teatteriin Milwaukeessa ennen muuttoa New Yorkiin vuonna 1976.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1980 Portti ikuisuuteen Heaven’s Gate avustaja
1982 Tunteettomat The Loveless Vance
1983 Verenjano The Hunger 2nd Phone Booth Youth
1984 New Yorkin yöt New York Nights poikaystävä
Streets of Fire – liekehtivät kadut Streets of Fire Raven Shaddock
Roadhouse 66 Johnny Harte
1985 Elää ja kuolla L.A:ssa To Live and Die in L.A. Eric ”Rick” Masters
1986 Platoon – nuoret sotilaat Platoon Elias Grodin
1988 Saigon – kahden poliisin helvetti Off Limits Buck McGriff
Kristuksen viimeinen kiusaus The Last Temptation of Christ Jeesus
Mississippi palaa Mississippi Burning agentti Alan Ward
1989 Tahdon voitto Triumph of the Spirit Salamo Arouch
Syntynyt 4. heinäkuuta Born on the Fourth of July Charlie
1990 Cry-Baby vanginvartija (cameorooli)
Villi sydän Wild at Heart Bobby Peru
1991 Paholaislentäjät Flight of the Intruder poliisikomentaja Virgil ”Tiger” Cole
1992 White Sands – verta hiekalla White Sands apulaisseriffi Ray Dolezal
Light Sleeper John LeTour
1993 Body of Evidence – Hyytävä syleily Body of Evidence Frank Dulaney
In weiter ferne, so nah! Faraway, So Close! Emit Flesti
1994 Isku Kolumbiaan Clear and Present Danger John Clark
Tom & Viv Thomas Eliot
1995 The Night and the Moment The Writer
Victory Axel Heyst
1996 Basquiat The Electrician
Englantilainen potilas The English Patient David Caravaggio
1997 Speed 2 – vaara iskee vesillä Speed 2: Cruise Control John Geiger
Verijäljet Affliction Rolfe Whitehouse
1998 Nainen sillalla Lulu on the Bridge tri. Van Horn
New Rose Hotel – tuomiopäivän salaliitto New Rose Hotel X
1999 eXistenZ Gas
Boondock Saints – Etelä-Bostonin enkelit The Boondock Saints FBI-agentti Paul Smecker
2000 Amerikan psyko American Psycho Donald Kimball
Elukkatehdas Animal Factory Earl Copen
Shadow of the Vampire Max Schreck
Bullfighter isä Ramirez
2001 Naisten piha Pavilion of Women isä Andre
Viattomien verellä Edges of the Lord Pappi
2002 Spider-Man – Hämähäkkimies Spider-Man Norman Osborn / Vihreä menninkäinen
Koukussa Auto Focus John Carpenter
2003 Nemoa etsimässä Finding Nemo Gill (äänirooli)
Tuomion päivä The Reckoning Martin
Once Upon a Time in Mexico Armando Barillo
2004 Control Michael Copeland
The Clearing – siepattu The Clearing Arnold Mack
Lentäjä The Aviator Roland Sweet
Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 Spider-Man 2 Norman Osborn / Vihreä menninkäinen
Steve Zissoun vedenalainen maailma The Life Aquatic with Steve Zissou Klaus Daimler
2005 Kepeät mullat, herra Ripley Ripley Under Ground Neil Murchison
xXx 2: The Next Level xXx: State of the Union kenraali George Deckert
Manderlay Gracen isä
Black Widow Leslie
2006 American Dreamz henkilöstöpäällikkö
Inside Man kapteeni Darius
Pariisi, rakkaudella Paris, je t’aime Cowboy
2007 Mr. Bean lomailee Mr. Bean’s Holiday Carson Clay
Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 Spider-Man 3 Norman Osborn / Vihreä menninkäinen
Anamorph Stan Aubray
The Walker senaattori Larry Lockner
Go Go Tales Ray Ruby
2008 Tulikärpäsiä puutarhassa Fireflies in the Garden Charles Waechter
Adam Resurrected komendantti Klein
The Dust of Time A.
2009 Antichrist Hän
Friikkisirkus: Vampyyrin oppipoika Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant Gavner Purl
Boondock Saints 2 The Boondock Saints II: All Saints Day Paul Smecker (cameorooli)
Fantastic Mr. Fox Rotta (äänirooli)
Daybreakers Lionel ”Elvis” Cormac
Poikani, poikani, mitä olet tehnyt? My Son, My Son, What Have Ye Done? etsivä Havenhurst
Koodinimi: Farewell L’affaire: Farewell Feeney
2010 Miral Eddie
2011 The Hunter Martin David
4:44 Last Day on Earth Cisco
2012 John Carter Tars Tarkas
Tomorrow You’re Gone The Buddha
2013 Odd Thomas Wyatt Porter
Nymphomaniac L
Rautakaupunki Out of the Furnace John Petty
2014 A Most Wanted Man Tommy Brue
The Grand Budapest Hotel J.G. Jopling
Tähtiin kirjoitettu virhe The Fault in Our Stars Peter Van Houten
Bad Country Bud Carter
John Wick Marcus
2015 My Hindu Friend Diego Fairman
2016 Dog Eat Dog Mad Dog
Doria etsimässä Finding Dory Gill (äänirooli)
A Family Man Ed Blackridge
The Great Wall Sir Ballard
2017 The Florida Project Bobby Hicks
What Happened to Monday Terrence Settman
Death Note Ryuk (äänirooli)
Idän pikajunan arvoitus Murder on the Orient Express Gerhard Hardman
Opus Zero Paul
2018 At Eternity’s Gate Vincent van Gogh
Vox Lux kertoja (äänirooli)
Aquaman Nuidis Vulko
2019 Birds of a Feather Yves (äänirooli)
The Lighthouse Thomas Wake
Tommaso Clem Hoately
Motherless Brooklyn Paul Randolph
Togo Leonhard Seppala
2020 The Last Thing He Wanted Richard Dick McMahon
Siberia Clint
2021 Zack Snyder’s Justice League Nuidis Vulko
The French Dispatch vanki
Nightmare Alley Clem Hoately
The Card Counter John Gordo
The Northman Heimir

LähteetMuokkaa

  1. Willem Dafoe: Don't make this into a crackpot profile, please Guardian. 17.6.2013. Viitattu 6.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa