Avaa päävalikko

Vanessa Lynn Williams (s. 18. maaliskuuta 1963 Bronx, New York) on yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä. Williams teki historiaa, kun hänet kruunattiin ensimmäisenä afroamerikkalaisena naisena vuoden 1984 Miss Americaksi. Hän joutui luopumaan tittelistään alastonkuvaskandaalin seurauksena, mutta aloitti sen jälkeen menestyksekkään uran laulajana sekä näyttelijänä.

Vanessa Williams
Vanessa Williams radiohaastattelussa 2019.
Vanessa Williams radiohaastattelussa 2019.
Henkilötiedot
Syntynyt 18. maaliskuuta 1963 (ikä 56)
Bronx, New York, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, näyttelijä
Puoliso Ramon Hervey II (1987–1997)
Rick Fox (1999–2004)
Jim Skrip (2015–)
Lapset 4
Muusikko
Aktiivisena 1983–
Tyylilajit R&B, pop, soul
Levy-yhtiöt Concord Records, Mercury Records, Lava Records, Atlantic Records ja Wing RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
vanessawilliams.com
Vanessa Williams vuonna 2012.

Williamsin musiikkiura oli huipussaan 1990-luvulla. Hän on julkaissut laulajanurallaan kahdeksan studioalbumia ja saanut useita Grammy-ehdokkuuksia. Hänen tunnetuin hittinsä on ”Save the Best for Last” vuodelta 1992.

Williams tunnetaan parhaiten näyttelijäntöistään, eritoten Wilhelmina Slaterin roolista ABC:n komediasarjassa Ruma Betty vuosina 2006–2010. Hän näytteli myös Täydelliset naiset -televisiosarjassa seitsemännellä ja kahdeksannella tuotantokaudella Renee Perryä.

VarhaiselämäMuokkaa

Williams on syntynyt Bronxissa, New Yorkissa.[1] Hänen vanhempansa (Helen ja Milton Augustine Williams Jr.) olivat musiikin opettajia.[1] Williamsilla on nuorempi veli Chris, joka on myös näyttelijä. DNA-testin mukaan Williamsin syntyperästä 11 % on Suomesta ja yli puolet Afrikasta.[2][3]

Williams kasvatettiin roomalaiskatoliseksi. Hän kävi Chappaqua Central Schoolia ja musikaalisen perheen lapsena opiskeli muun muassa jazztanssia sekä erilaisia soittimia. Hänelle tarjottiin stipendiä Carnegie Mellon -yliopistoon, mutta hän päättikin mennä Syracusen yliopistoon eri stipendillä. Siellä hän opiskeli esittäviä taiteita. Williams keskeytti koulun Miss America -kilpailun takia vuonna 1983.[4][5]

UraMuokkaa

Miss America 1984Muokkaa

Williams oli vuoden 1983 Miss New York, ja vielä samana vuonna hänet kruunattiin ensimmäisenä afroamerikkalaisena naisena Miss Americaksi. Pian sen jälkeen brittiläinen Penthouse-lehti aiheutti kohun, kun se osti ja julkaisi luvattomia alastonkuvia Williamsista. Hänet painostettiin luopumaan kruunustaan, ja se annettiin ensimmäiselle perintöprinsessalle, Suzette Charlesille. Vuonna 2015, tuomaroidessaan Miss America 2016 -kilpailua, Williamsilta pyydettiin tätä tapahtumaa julkisesti anteeksi.[6]

LaulajanaMuokkaa

Williamsin musikaaliset kyvyt huomattiin jo Miss America -kilpailussa, kun hän voitti kisan alussa pidetyn kykyosion laulamalla kappaleen ”Happy Days Are Here Again”. Vuonna 1988 hän julkaisi debyyttialbuminsa The Right Stuff. Sen kolmannesta singlestä ”Dreamin’” tuli hitti, ollen Hot R&B/Hip-Hop -listalla ykkösenä ja Billboard Hot 100-listan kahdeksannella sijalla. Albumi oli myyntimenestys ja Williams sai muun muassa parhaan uuden artistin Grammy-ehdokkuuden.

Vuonna 1991 julkaistiin Williamsin tähän mennessä myydyin albumi The Comfort Zone. Siltä julkaistiin myös hänen uransa suurin hittisingle ”Save the Best for Last”. Se saavutti Yhdysvalloissa kärkisijan, jolla se pysyi viisi viikkoa. Single nousi kärkeen myös Kanadassa, Alankomaissa ja Australiassa sekä top 5-listalle Japanissa ja Iso-Britanniassa. Myös albumin muut singlet ”Running Back to You”, ”The Comfort Zone” ja ”Just for Tonight” menestyivät hyvin. Levy myi platinaa ja sai viisi Grammy-ehdokkuutta. Vuonna 1994 julkaistu kolmas albumi The Sweetest Days myi niin ikään platinaa.

Williams on myöhemmin levyttänyt muun muassa kappaleen ”Colors of the Wind” Pocahontas-elokuvan soundtrackille, joka palkittiin Oscar- ja Golden Globe-palkinnoilla.[7]

NäyttelijänäMuokkaa

Williams debytoi televisiossa yhdessä Lemmenlaivan jaksossa vuonna 1984. Hän on sen jälkeen vieraillut useissa suosituissa tv-sarjoissa. Hänen ensimmäinen pitkäaikainen roolinsa oli Wilhelmina Slater komediasarjassa Ruma Betty, jossa hän esiintyi sarjan kaikilla kausilla 2006–2010. Hän oli roolistaan myös Emmy-ehdokkaana. Seuraavaksi hän näytteli tv-sarjan Täydelliset naiset kahdella viimeisellä kaudella Reneetä, joka on Felicity Huffmanin esittämän Lynetten vanha koulutoveri.

Williams on näytellyt muun muassa elokuvissa Eraser – suojelija (1996), Shaft (2000), Pähkähullu perheloma (2004) ja Hannah Montana: The Movie (2009).

YksityiselämäMuokkaa

Williams oli naimisissa Ramon Hervey II:n kanssa vuosina 1987–1997. Heillä on vuosina 1987 ja 1989 syntyneet tyttäret sekä vuonna 1993 syntynyt poika. Hänen toinen avioliittonsa oli entisen NBA-koripalloilija Rick Foxin kanssa. He menivät naimisiin syyskuussa 1999 ja heillä on toukokuussa 2000 syntynyt tytär. Fox haki avioeroa elokuussa 2004.

Vuonna 2015 Williams avioitui liikemies Jim Skripin kanssa.

DiskografiaMuokkaa

  • 1988: The Right Stuff
  • 1991: The Comfort Zone
  • 1994: The Sweetest Days
  • 1995: Star Bright
  • 1997: Next
  • 2004: Silver & Gold
  • 2005: Everlasting Love
  • 2009: The Real Thing

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1987 Katujen Casanova The Pick-Up Artist Rae
1988 Uhkaava ase Under the Gun Samantha Richards
1991 Another You Another You Gloria
Harley Davidson ja Marlboro-mies Harley Davidson and the Marlboro Man Lulu Daniels
1996 Eraser – suojelija Eraser tohtori Lee Cullen
1997 Hoodlum Hoodlum Francine Hughes
Sielun ruokaa Soul Food Teri
1998 Dance with Me Dance with Me Ruby Sinclair
1999 Elmon seikkailut Ärtsylässä The Adventures of Elmo in Grouchland Roskien kuningatar
Light It Up Light It Up etsivä Audrey McDonald
2000 Shaft Shaft Carmen Vasquez
2004 Pähkähullu perheloma Johnson Family Vacation Dorothy Johnson
2006 My Brother My Brother L’Tisha Morton
2007 Miehen paikka vapaana And Then Came Love Julie Davidson
2009 Hannah Montana: The Movie Hannah Montana: The Movie Vita
2011 Viidakkojengi Delhi Safari Begum (ääni engl. versiossa)
2013 Temptation: Confessions of a Marriage Counselor Temptation: Confessions of a Marriage Councelor Janice
2014 Marnie – tyttö ikkunassa When Marnie Was There Hisako (ääni engl. veriossa)
2017 The Man from Earth: Holocene The Man from Earth: Holocene Carolyn

TelevisioMuokkaa

Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Rooli Jakso(t)
1984 Partners in Crime Roselle Robins ”Celebrity”
1986 The Redd Foxx Show Jessica ”The Prodigal Son”
T.J. Hooker konstaapeli Pat Williamson ”Partners in Death”
Lemmenlaiva Pearl ”My Stepmother, Myself/Almost Roommates/Cornerback Sneak”
1992 Bel-Airin prinssi Danny Mitchell ”A Funny Thing Happened on the Way Home from the Forum”
The Jacksons: An American Dream Suzanne de Passe minisarja; 2 jaksoa
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child Kaunotar (ääni) ”Beauty and the Beast”
1996 Star Trek: Deep Space Nine Arandis ”Let He Who Is Without Sin...”
1997 The Odyssey Kalypso (ääni) minisarja; 2 jaksoa
1999 Kohtaloni Los Angeles tohtori Leanne Barrows 3 jaksoa
2002 Ally McBeal Sheila Hunt ”Another One Bites the Dust”
The Proud Family Debra (ääni) ”Ain’t Nothing Like the Real Thing, Baby”
2003 Boomtown rikostutkija Katherine Pierce 6 jaksoa
2006 South Beach Elizabeth Bauer 8 jaksoa
2006–2010 Ruma Betty Wilhelmina Slater 85 jaksoa
2007–08 Mama Mirabelle's Home Movies Mama Mirabelle (ääni) 32 jaksoa
2010–12 Täydelliset naiset Renee Perry[8] 45 jaksoa
2012 Finias ja Ferb lentoemäntä (ääni) ”Where’s Perry? (Part I)”
2012–13 666 Park Avenue Olivia Doran 13 jaksoa
2015 The Mindy Project tohtori Suzanne Phillips ”Danny Castellano Is My Nutritionist”
Kallista kipua Olympia Houston 2 jaksoa
Good Wife Courtney Paige 4 jaksoa
2016 Broad City Elizabeth Carlton ”Game Over”
2016–17 The Librarians kenraali Cynthia Rockwell 4 jaksoa
2016–18 Milo Murphy's Law tohtori Eileen Underwood (ääni)
2017 Moderni perhe Rhonda Rappaport ”The Long Goodbye”
Difficult People Trish ”Strike Rat”
Daytime Divas Maxine Robinson 10 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. a b Vanessa Williams Biography. Viitattu 8.8.2018. (englanniksi)
  2. Vanessa Williams' Surprising DNA Test - Ancestry Blog Ancestry Blog. 14.5.2013. Viitattu 8.8.2018. (englanniksi)
  3. Rautio, Samppa: Pornotähti, Oscar-voittaja ja sarjamurhaaja − heillä kaikilla on suomalaisjuuret YleX. 5.9.2014. Viitattu 8.8.2018.
  4. "Vanessa Williams on Her Faith" ABC News. 2010. Viitattu 29.6.2019. (englanniksi)
  5. Vanessa Williams Biography Billboard. Viitattu 29.6.2019. (englanniksi)
  6. "Vanessa Williams is crowned the first African-American Miss America in 1983" New York Daily Times. Viitattu 29.6.2019.
  7. Vanessa Williams Biography biography.com. biography.com. Viitattu 29.6.2019. (englanniksi)
  8. Keck's Exclusives: Vanessa Williams's "Desperate Housewives" Character Revealed, TV Guide, June 18, 2010

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.