Tricky, oikealta nimeltään Adrian Nicholas Matthews Thaws, (s. 27. tammikuuta 1968 Bristol)[1] on brittiläinen muusikko. Hänet tunnetaan erikoisesta kuiskauksen tapaisesta laulutyylistään, jossa on vaikutteita myös rapista. Hänen musiikkinsa mielletään trip hopiksi. Tricky on myös toiminut näyttelijänä ja tuottajana. Hän on toiminut monien kuuluisien yhtyeiden ja muusikoiden parissa kuten Damon Albarn (Blur, Gorillaz, The Good, the Bad & the Queen), Garbage, Björk, PJ Harvey, Alanis Morissette, Mos Def, Red Hot Chili Peppers, Tool, Paul Oakenfold, Cyndi Lauper, DMX, Nelly Furtado ja Elvis Costello.

Tricky
Tricky vuonna 2009.
Tricky vuonna 2009.
Henkilötiedot
Koko nimi Adrian Nicholas Matthews Thaws
Syntynyt27. tammikuuta 1968 (ikä 53)
Bristol, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti muusikko, tuottaja, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimi Tricky, Tricky Kid ja Tricky RockView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1988–
Tyylilajit trip hop, rap, rock
Soittimet kosketinsoitin, huuliharppu ja lauluView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Domino Recording Company, Island Records ja Epitaph RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.trickysite.com

Hän on myös on toiminut vierailijana Massive Attack -yhtyeen kahdella ensimmäisellä albumilla (Blue Lines ja Protection). Massive Attackin tavoin myös Trickyn musiikki on erittäin synkkää ja melankolista. Hänet tunnetaan varsinkin vuoden 1995 soolodebyytistään Maxinquaye, joka oli suuri menestys etenkin hänen kotimaassaan Britanniassa.

Trickyn merkittävin elokuvarooli on ollut Jean-Baptiste Emanuel Zorgin kätyrinä nimeltä ”Oikea käsi” elokuvassa The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997).

DiskografiaMuokkaa

StudioalbumitMuokkaa

  • Maxinquaye (1995)
  • Nearly God (1996)
  • Pre-Millenium Tension (1996)
  • Angels With Dirty Faces (1998)
  • Juxtapose (1999, DJ Muggsin ja Greasen kanssa)
  • Blowback (2001)
  • Vulnerable (2003)
  • Back To Mine (2003, mixtape-kokoelma)
  • Knowle West Boy (2008)
  • Mixed Race (2010)
  • False Idols (2013)
  • Adrian Thaws (2014)
  • Ununiform (2017)

KokoelmatMuokkaa

  • A Ruff Guide (2002)

LähteetMuokkaa

  1. Simpson, Dave: Tricky: 'I don't believe that death exists' The Guardian. 23.5.2013. Viitattu 18.9.2016. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Tricky Internet Movie Databasessa (englanniksi)