Ruosteheinät

sarakasvisuku

Ruosteheinät (Schoenus) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu 109 lajia[1]. Suvun suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä ruosteheinät eivät ole heinäkasveja, vaan sarakasveja.

Ruosteheinät
Ruskoruosteheinä (Schoenus ferrugineus)
Ruskoruosteheinä (Schoenus ferrugineus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Ruosteheinät Schoenus
L.
Katso myös

  Ruosteheinät Wikispeciesissä
  Ruosteheinät Commonsissa

Ruosteheinät ovat monivuotisia ja mätästäviä sarakasveja, joiden varret ovat pyöreähköjä ja sileitä. Ruosteheinien lehdet ovat vartta lyhyempiä ja lehtitupet mustanruskeita sekä kiiltäviä. Kukinnon muodostavassa tähkistössä on kahdesta kuuteen mustaa tähkää varren kärjessä tiiviinä rykelmänä. Kukinnon alapuolella on kaksi tukilehteä, joista sisempi on lyhyt ja ulompi yhtä pitkä tai pidempi kuin koko tähkistö. Tähkät ovat harvakukkaisia, ja kukat ovat kaksineuvoisia. Emit ovat kolmiluottisia.[2]

Suvun lajeista Suomessa tavataan ruskoruosteheinää (Schoenus ferrugineus), josta on useita havaintoja Kuusamon seudulta sekä muutamia Pohjois-Karjalasta.[3]

Lajeja muokkaa

Lähteet muokkaa

  1. The Plant List (Schoenus) The Plant List. 2013. Viitattu 31.5.2017. (englanniksi)
  2. Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Axagar (Schoenus) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.5.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Ruskoruosteheinä (Schoenus ferrugineus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 31.5.2017.

Aiheesta muualla muokkaa