Ero sivun ”Väre (rakennus)” versioiden välillä

1 763 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
Kritiikki ja kritiikin syy.
p
(Kritiikki ja kritiikin syy.)
Väre-rakennuksesta on yhteys [[Aalto-yliopiston metroasema]]lle. Rakennuksen välittömässä läheisyydessä, Korkeakouluaukion toisella puolella, sijaitsevat [[Teknillisen korkeakoulun päärakennus|Kandidaattikeskus]] sekä yliopiston [[Aalto-yliopiston kirjasto|kirjastorakennus]]. Korkeakouluaukiolle on tehty pysäkkivaraus suunnitteilla olevalle [[raidejokeri]]lle.<ref name="lansivayla2015-12-12"/>
 
Rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti vuonna 2013 [[Verstas Arkkitehdit|Verstas Arkkitehtien]] tekemä ehdotus{{Lähde|||vuosi=}}. Mukana suunnittelussa olivat mm. Jussi Palva, Väinö Nikkilä, Riina Palva, Ilkka Salminen ja Mikko Rossi<ref name=":0">{{Verkkoviite|osoite=https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006642444.html|nimeke=Arkkitehtuuri {{!}} Aalto-yliopiston uusi rakennus Väre on Finlandia-ehdokkaana, mutta opiskelijat pitävät tiloja täysin sopimattomina taiteen opiskelulle: Puutteet vaikuttavat opiskelijoiden mukaan jopa mielenterveyteen|julkaisu=Helsingin Sanomat|ajankohta=2020-09-20|viitattu=2020-09-21|ietf-kielikoodi=fi}}</ref>.
Rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti vuonna 2013 [[Verstas Arkkitehdit|Verstas Arkkitehtien]] tekemä ehdotus. Rakentaminen käynnistyi joulukuussa 2015.<ref name="lansivayla2015-12-12"/> Väre valmistui kesällä 2018 ja avattiin yleisölle saman vuoden syyskuussa. Samassa korttelissa sijaitsevan [[Kauppakorkeakoulun päärakennus (Otaniemi)|Kauppakorkeakoulun päärakennus]]<ref>{{Verkkoviite | Osoite =https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopiston-uudisrakennus-vare-aukeaa-yleisolle-syyskuussa-0 | Nimeke =Aalto-yliopiston uudisrakennus Väre aukeaa yleisölle syyskuussa | Julkaisu =aalto.fi | Ajankohta =6.9.2018 | Julkaisija =Aalto-yliopisto | Viitattu =28.10.2018}}</ref> otettiin käyttöön helmikuussa 2019, kun loput [[Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu]]n toiminnot siirtyivät Töölön tiloistaan Otaniemen uudisrakennukseen.<ref>{{Verkkoviite | Osoite =https://yle.fi/uutiset/3-10653709 | Nimeke =Historiallinen muutto: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu aloitti uusissa tiloissa Espoon Otaniemessä – katso kuvat näyttävästä kampuksesta | Tekijä =Nelskylä, Leena | Julkaisu =yle.fi | Ajankohta =20.2.2019 | Julkaisija =Yleisradio Oy | Viitattu =24.5.2019}}</ref>
 
Rakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti vuonna 2013 [[Verstas Arkkitehdit|Verstas Arkkitehtien]] tekemä ehdotus. Rakentaminen käynnistyi joulukuussa 2015.<ref name="lansivayla2015-12-12" /> Väre valmistui kesällä 2018 ja avattiin yleisölle saman vuoden syyskuussa. Samassa korttelissa sijaitsevan [[Kauppakorkeakoulun päärakennus (Otaniemi)|Kauppakorkeakoulun päärakennus]]<ref>{{Verkkoviite | Osoite =https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopiston-uudisrakennus-vare-aukeaa-yleisolle-syyskuussa-0 | Nimeke =Aalto-yliopiston uudisrakennus Väre aukeaa yleisölle syyskuussa | Julkaisu =aalto.fi | Ajankohta =6.9.2018 | Julkaisija =Aalto-yliopisto | Viitattu =28.10.2018}}</ref> otettiin käyttöön helmikuussa 2019, kun loput [[Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu]]n toiminnot siirtyivät Töölön tiloistaan Otaniemen uudisrakennukseen.<ref>{{Verkkoviite | Osoite =https://yle.fi/uutiset/3-10653709 | Nimeke =Historiallinen muutto: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu aloitti uusissa tiloissa Espoon Otaniemessä – katso kuvat näyttävästä kampuksesta | Tekijä =Nelskylä, Leena | Julkaisu =yle.fi | Ajankohta =20.2.2019 | Julkaisija =Yleisradio Oy | Viitattu =24.5.2019}}</ref>
 
Rakennus sai käyttäjiltään kritiikkiä mm. tarkoituksenmukaisten tilojen – esimerkiksi varastotilojen – puuttesta, hukkatilan määrästä, olemattomasta yksityisyydensuojasta ja riittämättömästä ilmastoinnista<ref name=":0" />. Opiskelijat pitivät tiloja jopa täysin sopimattomina taidealojen opiskeluun<ref name=":0" />.
 
Verstas Arkkitehtien Jussi Palvan mukaan arkkitehtuurikilpailun tilaohjelmassa ja kilpailun voittaneessa suunnitelmassa kaikille toiminnoille oli kyllä varattu sopivasti tilaa, mutta [[Sipilän hallitus|vuonna 2015 aloittanut hallitus]] määräsi yliopistoille mittavia säästöjä, mikä johti tilojen karsimiseen. Yliopistojen tilakuluista piti säästää merkittävästi, jotta tärkeimmät toiminnot eli opetus ja tutkimustyö saatiin pidettyä voimissaan. Sen myötä Väre-hankkeen tilaohjelma supistui huomattavasti ja esimerkiksi opiskelijatöiden varastotiloja vähennettiin.<ref name=":0" />
 
Puutteistaan huolimatta rakennus valittiin [[Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto|Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon]] voittajaehdokkaaksi.<ref>{{Verkkoviite|osoite=https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/|nimeke=Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto|viitattu=2020-09-21}}</ref>
[[Tiedosto:Väre building, Otaniemi (January 2019).jpg|pienoiskuva|upright=4|keski|<center>Väre-rakennus ja kauppakeskus A Bloc tammikuussa 2019.</center>]]