Ero sivun ”Alte Bibliothek” versioiden välillä

2 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
p
kh
[katsottu versio][katsottu versio]
(Ak: Uusi sivu: thumb|280px '''Alte Bibiolithek''' eli vanha kirjasto on rakennus Berliinin Bebelplatzin länsilaidalla. Rakennus tunnetaan kaarevan julkisivunsa v...)
 
p (kh)
 
'''Alte Bibiolithek''' eli vanha kirjasto on rakennus [[Berliini]]n [[Bebelplatz]]in länsilaidalla. Rakennus tunnetaan kaarevan julkisivunsa vuoksi lempinimellä ''Kommode'' (”Lipasto”).<ref name="taide">Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: ''Taide & Arkkitehtuuri: Berliini'' (suom. Pirkko Roinila), s. 48, 158. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.</ref>
 
[[Barokin arkkitehtuuri|Barokkityylinen]] rakennus rakennettiin vuosina 1775–1780 Georg Friedrich Boumannin ja Georg Christian Ungerin suunnitelmien pohjalta vuonna 1661 perustetun [[Preussi]]n kuninkaallisen kirjaston tiloiksi.<ref name="denkmal1">[http://www.stadtentwicklung.berlin.de/denkmal/denkmale_in_berlin/de/unter_den_linden/bebelplatz.shtml Bebelplatz, Alte Bibliothek] {{de}} Denkmale in Berlin. Viitattu 25.7.2014.</ref> Sitä ennen kirjasto oli toiminut [[Berliinin kaupunkilinna]]n eräässä siivessä.<ref name="taide" /> Kuningas [[Fredrik II Suuri|Fredrik Suuren]] määräyksestä Unger käytti piirustusten pohjana [[Joseph Emanuel Fischer von Erlach]]in vuonna 1725 [[Wien]]in [[Hofburg]]iin sunnittelemaa kirjastoa.<ref name="denkmal1" /> Kuninkaallinen kirjasto oli alkuun avoinna vain hovin jäsenille ja valikoiduille oppineille, mutta vuodesta 1810 alkaen se avattiin myös opiskelijoille. Tilat kävivät aikanaan kirjastolle ahtaiksi, ja valtionkirjaston [[Berliinin valtionkirjasto|uusi rakennus]] valmistui vuonna 1914 [[Unter den Linden]]in toiselle puolelle. Vanha kirjastotalo siirtyi [[Humboldt-yliopisto]]n käyttöön ja pääasiassa siinä on toiminut yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta.<ref name="taide" />
 
Vanha kirjastotalo tuhoutui lähes kokonaan [[Toinen maailmansota|toisessa maailmansodassa]] vuonna 1945. Se rakennettiin uudelleen vuosina 1963–1969 Werner Kötteritzschin johdolla. Julkisivu rekonstruoitiin alkuperäistä vastaavaksi, mutta sisäpuolelle tehtiin uudenaikainen rakennus.<ref name="denkmal1" />