Timothy Olyphant

yhdysvaltalainen näyttelijä

Timothy David Olyphant (s. 20. toukokuuta 1968 Honolulu, Havaiji)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi roolistaan Seth Bullockina HBO:n lännensarjassa Deadwood (2004–2006). Hän on myös näytellyt Agentti 47:ää toimintaelokuvassa Hitman (2007) sekä Raylan Givensia rikosdraamasarjassa Oikeuden puolesta (2010–2015), josta hän sai parhaan draamasarjan miespääosan Primetime Emmy -ehdokkuuden vuonna 2011.[2]

Timothy Olyphant
Timothy Olyphant Peabody-palkintogaalassa vuonna 2011.
Timothy Olyphant Peabody-palkintogaalassa vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Timothy David Olyphant
Syntynyt20. toukokuuta 1968 (ikä 54)
Honolulu, Havaiji, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Alexis Knief
(vih. 1991)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit Seth Bullock
(Deadwood)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Olyphant on myös esiintynyt muun muassa elokuvissa Epätavallista elämää (1997), Scream 2 (1997), Go (1999), Puhallettu 60 sekunnissa (2000), Rock Star (2001), Unensieppaaja (2003), Unelmien naapuri (2004), Catch and Release (2006), Die Hard 4.0 (2007), Stop-Loss (2008), The Crazies (2010), Mother’s Day (2016), Snowden (2016), Once Upon a Time in Hollywood (2019) ja Amsterdam (2022) sekä televisiosarjoissa Damages (2009–2010), Konttori (2010), Santa Clarita Diet (2017–2019), Fargo (2020), The Mandalorian (2020) ja The Book of Boba Fett (2022).

Olyphant on ollut vuodesta 1991 naimisissa Alexis Kniefin kanssa. Heillä on kolme lasta.[3][4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1996 Hylättyjen vaimojen kerho First Wives Club Brett Artounian
1997 Epätavallista elämää A Life Less Ordinary retkeilijä
Scream 2 Mickey Altieri
1998 1999 Hooks
1999 Go Todd Gaines
No Vacancy Luke
Advice from a Caterpillar Brat Brat
2000 Puhallettu 60 sekunnissa Gone in 60 Seconds etsivä Drycoff
Ystävyyden kirot Broken Hearts Club: A Romantic Comedy Dennis
2001 Kämppikset Head Over Heels Michael
Auggie Rose Roy Mason
Doppelganger Brian
Tulevaisuus on huomenna The Safety of Objects Randy
Rock Star Rob Malcolm
2002 Coastlines Sonny Mann
2003 Unensieppaaja Dreamcatcher Pete
A Man Apart Hollywood Jack
2004 Unelmien naapuri The Girl Next Door Kelly
2007 Catch and Release Fritz
Die Hard 4.0 Thomas Gabriel
Hitman Agentti 47
2008 Stop-Loss Boot Miller
2009 High Life Dick
A Perfect Getaway Nick
2010 The Crazies David Dutten
Trouble in L.A. Dellwood Butterworth
2011 Rango Lännen henki (ääni)
I Am Number Four Henri
2014 Seitsemän sietämättömän pitkää päivää This Is Where I Leave You Horry Callen
2016 Mother’s Day Henry
Snowden CIA-agentti Geneva
2018 Behold My Heart Steven Lang
2019 Huippujengi himalajalla Missing Link Willard Stenk (ääni)
Once Upon a Time in Hollywood James Stacy
2021 The Starling Travis Delp
National Champions Elliott Schmidt
2022 Amsterdam Tarim Milfax
Televisioelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1997 Ellen Foster Roy Hobbs
1998 Kun aseet vaikenevat When Trumpets Fade Terrence Lukas
2019 Deadwood: The Movie Seth Bullock
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1996–1997 El Caminon poliisit High Incident Brett Farraday 3 jaksoa
2002–2007 Deadwood Seth Bullock 36 jaksoa
2006 Kovan onnen kundi My Name Is Earl Billy Reed Jakso: ”Iskän auto”
2008 Samantha Samantha Who? Winston Funk Jakso: ”The Boss”
2009–2010 Damages Wes Krulik 15 jaksoa
2010–2015 Oikeuden puolesta Justified Raylan Givens 78 jaksoa
2010 Konttori The Office Danny Cordray 2 jaksoa
2012 The League Wesley Jakso: ”Kielto”
2013 Archer Lucas Troy (ääni) Jakso: ”The Wind Cries Mary”
The Mindy Project Graham Logan Jakso: ”Sk8er Man”
2015–2016 The Grinder oma itsensä / Rake Grinder 4 jaksoa
2017–2019 Santa Clarita Diet Joel Hammond 30 jaksoa
2020 Jäitä hattuun Curb Your Enthusiasm Mickey Jakso: ”Et aio saada minut sanomaan mitään pahaa Mickeystä”
The Good Place oma itsensä Jakso: ”You’ve Changed, Man”
Fargo Dick ”Deafy” Wickware 7 jaksoa
The Mandalorian Cobb Vanth Jakso: ”Chapter 9: The Marshal”
2021 American Dad! Nowell (ääni) Jakso: ”Klaus and Rogu in Thank God for Loose Rocks: An American Dad! Adventure”
Rick and Morty Coop (ääni) Jakso: ”Rick & Morty's Thanksploitation Spectacular”
Simpsonit The Simpsons šeriffi Flanders (ääni) Jakso: ”Flandersin kiirastuli, osa 1”
2022 The Book of Boba Fett Cobb Vanth 2 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. Schleier, Merrill: Chase's Calendar of Events 2019: The Ultimate Go-to Guide for Special Days, Weeks and Months. Rowman & Littlefield, 2018. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. EMMYS: Lead Drama Actor Handicap Deadline Hollywood. 18.9.2011. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)
  3. Reilly, Dan: Timothy Olyphant on the End of Justified Deadline Hollywood. 11.2.2014. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)
  4. Timothy Olyphant Interview Women's Health. Viitattu 31.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.