Tiedosto:Coat of arms of Vjekoslav Huzjak.svg

Alkuperäinen tiedosto(SVG-tiedosto; oletustarkkuus 1 150 × 1 226 kuvapistettä; tiedostokoko 163 KiB)

Kuvaus
English: Coat of arms of the Bishop Vjekoslav Huzjak, Bishop of Bjelovar-Križevci, Croatia.
Español: Escudo de armas del obispo Vjekoslav Huzjak, Obispo de Bjelovar-Križevci, Croacia.
Hrvatski: Biskupski grb mons. Vjekoslav Huzjak

Štit grba podijeljen je u dva dijela, crveni i bijeli. Na crvenom dijelu ističe se drevni znak Krista: stilizirana grčka slova hi i ro, kao početna slova imena Xριστός – Krist. U vrijeme progona kršćani su se služili tim znakom za međusobno prepoznavanje, dok progonitelji nisu razumjeli o čemu se radi. Bijeli znak Krista označava bjelinu euharistije, u kojoj nam se Krist daje kao hrana za život vječni, u nekrvnoj žrtvi Novog saveza, kao vrhuncu ljubavi Božje prema čovjeku.Grb i geslo mons. Vjekoslava Huzjaka izražavaju s jedne strane kršćanski univerzalizam i spasenjsku stvarnost koju nam je Bog darovao u svojemu Sinu Isusu Kristu, dok s druge strane označavaju ukorijenjenost Crkve u konkretnu povijesnu stvarnost u kojoj ljudi žive i ostvaruju Božji plan s njima.

Crvena boja je boja mučeništva, koje je bilo i ostalo najsjajniji oblik svjedočanstva za Krista i Crkvu. Na crvenom se polju nalaze i dvije zvijezde, koje su uzete iz grba Grada Križevaca i označuju konkatedralno sjedište nove biskupije. Na bijelom polju u dnu štita nalazi se stilizirana obrambena kula iz grba Grada Bjelovara i označava sjedište nove biskupije, koje se nalazi u Bjelovaru, gradu koji je nastao kao vojno središte u tjeskobnu i tešku vremenu turskih ratova. No kula simbolizira sigurnost i čvrstoću i podsjeća nas na svetopisamski tekst o čvrstom gradu koji nam podiže Gospodin (usp. Iz 26,1), što je nagovještaj nebeskoga grada Jeruzalema, proslavljene Crkve, u kojemu je Bog »sve u svima« (usp. Ef 1,23; 1Kor 12,6). Crveno i bijelo polje štita također simboliziraju našu domovinu i ljubav prema njoj u svjetlu Kristove euharistijske žrtve.

Geslo »Ljubiti Boga i bližnjega«, inspirirano Kristovom zapovijedi ljubavi, odražava upravo ono što se nalazi na grbu. Krist nas je ljubio i sebe sama predao za nas, za naše spasenje. Ljubeći njega i mi smo svi, predvođeni biskupom, dužni živote položiti za braću u novoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Päiväys
Lähde Oma teos
Tekijä SajoR
Käyttöoikeus
(Tämän tiedoston uudelleenkäyttö)
Trabajo propio, reconocimiento requerido, mantener licencia:(Creative Commons CC-BY-SA-2.5). Citar a Wikipedia ó a Wikimedia como fuente si la imagen es utilizada en otros medios que no sean de los proyectos de la familia Wikipedia.
I, SajoR, tämän teoksen tekijänoikeuksien haltija, julkaisee täten tämän teoksen seuraavalla lisenssillä:
w:fi:Creative Commons
nimeäminen jaa samoin
Tämä tiedosto on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 2.5 Yleinen -lisenssillä.
Nimeä: I, SajoR
Voit:
  • jakaa – kopioida, levittää ja esittää teosta
  • remiksata – valmistaa muutettuja teoksia
Seuraavilla ehdoilla:
  • nimeäminen – Sinun on mainittava lähde asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssiin sekä merkittävä, mikäli olet tehnyt muutoksia. Voit tehdä yllä olevan millä tahansa kohtuullisella tavalla, mutta et siten, että annat ymmärtää lisenssinantajan suosittelevan sinua tai teoksen käyttöäsi.
  • jaa samoin – Jos muutat tai perustat tähän työhön, voit jakaa tuloksena syntyvää työtä vain tällä tai tämän kaltaisella lisenssillä.

Kuvatekstit

Lisää yhden rivin pituinen kuvaus tästä tiedostosta

Kohteet, joita tässä tiedostossa esitetään

esittää

2. joulukuu 2014

image/svg+xml

a276da41528beeb51b0d1dc72ce4f36eba2d1b48

data size englanti

166 766 tavu

1 226 pikseli

1 150 pikseli

Tiedoston historia

Päiväystä napsauttamalla näet, millainen tiedosto oli kyseisellä hetkellä.

PäiväysPienoiskuvaKokoKäyttäjäKommentti
nykyinen3. joulukuuta 2014 kello 01.59Pienoiskuva 3. joulukuuta 2014 kello 01.59 tallennetusta versiosta1 150 × 1 226 (163 KiB)SajoR{{Information |Description ={{en|1=Coat of arms of the Bishop Vjekoslav Huzjak, Bishop of Bjelovar-Križevci, Croatia.}} {{es|1=Escudo de armas del obispo Vjekoslav Huzjak, Obispo de Bjelovar-Križevci, Croacia.}} {{hr|1=Biskupski grb mons. Vjekosla...

Seuraava sivu käyttää tätä tiedostoa:

Tiedoston järjestelmänlaajuinen käyttö

Seuraavat muut wikit käyttävät tätä tiedostoa:

Metatieto