Melanie Thandiwe Newton (s. 6. marraskuuta 1972 Lontoo, Englanti) on englantilainen näyttelijä.

Thandie Newton
Thandie Newton vuonna 2010.
Thandie Newton vuonna 2010.
Henkilötiedot
Koko nimi Melanie Thandiwe Newton
Syntynyt 6. marraskuuta 1972 (ikä 47)
Lontoo, Englanti
Ammatti näyttelijä
Puoliso Ol Parker (1998–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1991–
Merkittävät roolit Vaarallinen tehtävä II
Riddickin aikakirja
Onnen potkuja
2012
Aiheesta muualla
thandiekay.com
IMDb
Elonet

Newton on zimbabwelaisen Nyashan ja englantilaisen Nickin tytär. Hän kasvoi Sambiassa sekä Cornwallin Penzancessa ja opiskeli Cambridgen yliopiston Downing Collegessa. Hän teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1991 ja sai 2005 parhaan naissivuosan esittäjän Bafta-palkinnon. Newton vieraili muutaman jakson verran myös suositussa televisiosarjassa Teho-osasto, jossa hänen roolihahmonsa oli Kem Likasu, joka avioitui myöhemmin John Carterin (Noah Wyle) kanssa.

Newton on ollut vuodesta 1998 lähtien naimisissa ohjaaja-käsikirjoittaja Ol Parkerin kanssa. Parilla on vuosina 2000 ja 2004 syntyneet tyttäret ja 2014 syntynyt poika.[1]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1991 Flirting Flirting Thandiwe Adjewa
1993 Kova keikka Lontoossa The Young Americans Rachael Stevens
1994 Loaded Loaded Zita
Veren vangit Interview with the Vampire Yvette
1995 Pariisissa kaikki on toisin Jefferson in Paris Sally Hemings
The Journey of August King The Journey of August King Annalees
1996 The Leading Man The Leading Man Hilary Rule
1997 Gridlock’d Gridlock’d Barbara ”Cookie” Cook
1998 L’assedio L’Assedio Shandurai
Beloved – rakastettu Beloved Beloved
2000 Vaarallinen tehtävä II Mission: Impossible II Nyah Nordoff-Hall
It Was an Accident It Was an Accident Noreen Hurlock
2002 Totuus Charliesta The Truth About Charlie Regina Lambert
2003 Shade Shade Tiffany
2004 Riddickin aikakirja The Chronicles of Riddick Dame Vaako
Crash Crash Christine Thayer
2007 Onnen potkuja The Pursuit of Happyness Linda
2007 Norbit Norbit Kate Thomas
Run Fatboy Run Run Fatboy Run Libby
2008 RocknRolla RocknRolla Stella
How to Lose Friends and Alienate People How to Lose Friends and Alienate People itsenään (cameo)
W. W. Condoleezza Rice
2009 2012 2012 Laura Wilson
2010 Huge Huge Kris
Vanishing on 7th Street Vanishing on 7th Street Rosemary
For Colored Girls For Colored Girls Tangie
2011 Retreat Retreat Kate
2012 Good Deeds Good Deeds Lindsey Wakefield
2013 Half of a Yellow Sun Half of a Yellow Sun Olanna
2018 Gringo Gringo Bonnie Soyinka
Solo: A Star Wars Story Solo: A Star Wars Story Val
The Death and Life of John F. Donovan The Death and Life of John F. Donovan Audrey Newhouse
Televisioelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1991 Merirosvo Jack Prince Pirate Prince Becky Newton
1997 Totta vai unta In Your Dreams Clare
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
2003–09 Teho-osasto ER Makemba ”Kem” Likasu 14 jaksoa
2006 American Dad! American Dad! Makeva ”Camp Refoogee”
2013–15 Rogue Rogue Grace Travis 24 jaksoa
2015 The Slap The Slap Aisha 8 jaksoa
2016– Westworld Westworld Maeve Millay vakituinen rooli
2017 Line of Duty Line of Duty Roseanne ”Roz” Huntley 6 jaksoa
2019 Big Mouth Big Mouth Mona (ääni) 2 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. Eggenberger, Nicole: Thandie Newton Welcomes Baby Boy Booker Jombe Parker in Home Birth US Weekly. 5.3.2014. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.