Avaa päävalikko

Tapani Perttu

suomalainen näyttelijä ja laulaja

Tapani Perttu (8. kesäkuuta 1940 Hämeenkyrö16. heinäkuuta 2018 Tampere[1]) oli suomalainen näyttelijä ja laulaja. Muutamasta elokuvaroolista ja televisiosta, muun muassa Tuliportaat-sarjasta Carolus Kaitalan roolistaan tunnetuksi tullut Perttu aloitti laulajana vuonna 1962 laulamalla iskelmiä salanimellä Perttu Kari[2]. Perttu näytteli myös suositussa Hovimäki-televisiosarjassa Wilhelm Lindhofia.

Tapani Perttu
Perttu vuonna 1963
Perttu vuonna 1963
Henkilötiedot
Syntynyt 8. kesäkuuta 1940
Hämeenkyrö, Suomi
Kuollut 16. heinäkuuta 2018 (78 vuotta)
Tampere, Suomi
Ammatti näyttelijä, laulaja
Puoliso Tamara Perttu
Näyttelijä
Taiteilijanimet Perttu Kari
Aktiivisena 1962–2013
Merkittävät roolit
  • ”Tony”
    West Side Story
    TT 1963–
  • ”Salieri”
    Amadeus
    TT 1981–
  • ”Joe/Josephine”
    Piukat paikat
    TT 1982–
  • ”Carolus Kaitala”
    Tuliportaat
    Yle 1998
  • ”Mannerheim”
    Mannerheim – mies moneksi
    Kansallisteatteri 1999
  • ”Henrik Paltamo”
    Uusi Päivä
    Yle 2010-2011, 2013
Palkinnot

teatterineuvos

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Perttu työskenteli Tampereen Teatterissa 1963–1987 ja sitten Suomen Kansallisteatterissa, mistä hän jäi vuonna 2005 eläkkeelle. Tapani Pertulle myönnettiin teatterineuvoksen arvonimi.

Tapani Pertun ensimmäinen menestysrooli oli Tony musikaalissa West Side Story, joka sai vuoden 1963 ensi-iltansa lisäksi lähes 200 esitystä. 1980-luvun alussa Perttu nähtiin Amadeuksen Salierina ja pian sen jälkeen Joena Tampereen Teatterin kaikkien aikojen menestyksekkäimmässä produktiossa Piukat paikat, joka sai yli 300 esitystä.[3][4]

Laulajana Perttu tuli tunnetuksi vuonna 1969 levytetyllä suomenkielisellä versiolla Gilbert Bécaud’n venäläisaiheisesta laulusta ”Nathalie” (1964). Lisäksi Perttu esitti muun muassa Leonard Cohenin ja Vladimir Vysotskin lauluja.[5] Hän esiintyi muun muassa yhtyeessä Pertun pirteät pelimannit yhdessä Tuulikki-siskonsa kanssa.[6]

Perttu teki myös äänirooleja animaatioelokuviin, kuten Pocahontas, Egyptin prinssi ja Atlantis – kadonnut kaupunki.

Tapani Perttu oli vuodesta 1964 naimisissa Tamara Pertun kanssa. Hän harrasti metsästystä, tennistä ja biljardia. Perttu sairasti Parkinsonin tautia. Hän asui Tampereella.[7][8]

Tapani Pertun poika, Kansallisteatterissa järjestäjänä työskennellyt Karri Perttu kuoli maksasairauteen 43-vuotiaana vuonna 2009. Vuonna 1990 Karri Perttu näytteli yhdessä isänsä kanssa elokuvassa Porttikielto taivaaseen.[9]

TeatteriroolejaMuokkaa

Lähteet: [4][3][5]

DiskografiaMuokkaa

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1962 Tähdet kertovat, komisario Palmu lättähattu
1970 Anna Annan lääkärikollega
1984 Angelan sota tohtori Virta
1987 Entäs nyt, Niskavuori? Juhani Multia
1990 Porttikielto taivaaseen TT
1993 Hunajan maku Katainen
Uuno Turhapuron poika ministeri
1995 Suolaista ja makeaa Laurin isä
1996 Tie naisen sydämeen Hesperian mielisairaalan ylilääkäri
2004 Gourmet Club

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1992 Edessä lupaava tulevaisuus
1993 Tuntemattomalle jumalalle kuulustelija
1998 Tuliportaat Carolus Kaitala
1998–1999 Klubi Erkki Routavuori
2001 Kivi ja Kilpi
2002 Parhaat vuodet Eero Kallio
2003 Hovimäki Wilhelm Lindhof
2005 Kylmäverisesti sinun Kalle Arponen
2010–2011, 2013 Uusi päivä Henrik Paltamo

ÄäniroolitMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Määttänen, Markus: Tunnettu näyttelijä Tapani Perttu on kuollut Iltalehti. 18.7.2018. Viitattu 18.7.2018.
  2. Perttu Kari Discogs-levytystietokanta. Viitattu 19.7.2018. (englanniksi)
  3. a b Fleming, Katariina: TT:n musikaali Sugar - Piukat paikat on täysosuma Tamperelainen. 19.9.2015. Viitattu 18.7.2018.
  4. a b Perttu Tapani Ilona-esitystietokanta. Teatterin tiedotuskeskus. Viitattu 18.7.2018.
  5. a b Parkkinen, Pia: “Oman aikansa Tauno Palo” – työtoverit muistelevat legendaarista näyttelijä Tapani Perttua Yle Uutiset. 18.7.2018. Viitattu 19.7.2018.
  6. Tapani Perttu haudattiin perjantaina - teatteriväki muistelee näyttelijälegendaa: ”Ikävä on” iltalehti.fi. Viitattu 12.8.2018.
  7. Jokinen, Juha Veli: Vakavasti sairas Iltalehti. 17.2.2010. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 18.5.2010.
  8. Koskela, Hannu: Tapani Perttu taistelee Parkinsonia vastaan Apu. Ei päiväystä, ehkä 2014. A-lehdet. Viitattu 18.7.2018.
  9. Tapani Pertun poika kuoli Iltalehti. 1.9.2009. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 18.5.2010.

KirjallisuuttaMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa