Tapani Perttu

suomalainen näyttelijä ja laulaja

Tapani Perttu (8. kesäkuuta 1940 Hämeenkyrö16. heinäkuuta 2018 Tampere[1]) oli suomalainen näyttelijä ja laulaja. Muutamasta elokuvaroolista ja televisiosta, muun muassa Tuliportaat-sarjasta Carolus Kaitalan roolistaan tunnetuksi tullut Perttu aloitti laulajana vuonna 1962 laulamalla iskelmiä salanimellä Perttu Kari[2]. Perttu näytteli myös suositussa Hovimäki-televisiosarjassa Wilhelm Lindhofia.

Tapani Perttu
Perttu vuonna 1963
Perttu vuonna 1963
Henkilötiedot
Syntynyt 8. kesäkuuta 1940
Hämeenkyrö
Kuollut 16. heinäkuuta 2018 (78 vuotta)
Tampere
Ammatti laulaja, näyttelijä
Puoliso Tamara Perttu
(vih. 1964; k. 2018)
Näyttelijä
Taiteilijanimet Perttu Kari
Aktiivisena 1962–2013
Merkittävät roolit
Palkinnot

teatterineuvos

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Perttu työskenteli Tampereen Teatterissa 1963–1987 ja sitten Suomen Kansallisteatterissa, mistä hän jäi vuonna 2005 eläkkeelle. Tapani Pertulle myönnettiin teatterineuvoksen arvonimi.

Tapani Pertun ensimmäinen menestysrooli oli Tony musikaalissa West Side Story, joka sai vuoden 1963 ensi-iltansa lisäksi lähes 200 esitystä. 1980-luvun alussa Perttu nähtiin Amadeuksen Salierina ja pian sen jälkeen Joena Tampereen Teatterin kaikkien aikojen menestyksekkäimmässä produktiossa Piukat paikat, joka sai yli 300 esitystä.[3][4]

Laulajana Perttu tuli tunnetuksi vuonna 1969 levytetyllä suomenkielisellä versiolla Gilbert Bécaud’n venäläisaiheisesta laulusta ”Nathalie” (1964). Lisäksi Perttu esitti muun muassa Leonard Cohenin ja Vladimir Vysotskin lauluja.[5] Hän esiintyi muun muassa yhtyeessä Pertun pirteät pelimannit yhdessä Tuulikki-siskonsa kanssa.[6]

Perttu teki myös äänirooleja animaatioelokuviin, kuten Pocahontas, Egyptin prinssi ja Atlantis – kadonnut kaupunki.

Vuonna 1990 Karri Perttu näytteli yhdessä isänsä kanssa elokuvassa Porttikielto taivaaseen.[7]

YksityiselämäMuokkaa

Tapani Perttu oli vuodesta 1964 naimisissa Tamara Pertun kanssa. Hän harrasti metsästystä, tennistä ja biljardia. Perttu sairasti Parkinsonin tautia. Hän asui Tampereella.[8][9]

Tapani Pertun poika, Kansallisteatterissa järjestäjänä työskennellyt Karri Perttu kuoli maksasairauteen 43-vuotiaana vuonna 2009.[7]

DiskografiaMuokkaa

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1962 Tähdet kertovat, komisario Palmu lättähattu
1970 Anna Annan lääkärikollega
1984 Angelan sota tohtori Virta
1987 Entäs nyt, Niskavuori? Juhani Multia
1990 Porttikielto taivaaseen TT
1993 Hunajan maku Katainen
Uuno Turhapuron poika ministeri
1995 Suolaista ja makeaa Laurin isä
1996 Tie naisen sydämeen Hesperian mielisairaalan ylilääkäri
2004 Gourmet Club

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1992 Edessä lupaava tulevaisuus
1993 Tuntemattomalle jumalalle kuulustelija
1995 Puhtaat valkeat lakanat Ahti Haapala
1996 Pimeän hehku Matti Paavola
1998 Tuliportaat Carolus Kaitala
1998–1999 Klubi Erkki Routavuori
2001 Kivi ja Kilpi
2002 Parhaat vuodet Eero Kallio
2003 Hovimäki Wilhelm Lindhof
2005 Kylmäverisesti sinun Kalle Arponen
2010–2011, 2013 Uusi päivä Henrik Paltamo

Ääniroolit
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

TeatteriMuokkaa

[4][3][5]

LähteetMuokkaa

  1. Määttänen, Markus: Tunnettu näyttelijä Tapani Perttu on kuollut Iltalehti. 18.7.2018. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 18.7.2018.
  2. Perttu Kari Discogs. Viitattu 19.7.2018. (englanniksi)
  3. a b Fleming, Katariina: TT:n musikaali Sugar – Piukat paikat on täysosuma Tamperelainen. 19.9.2015. Tampere: Etelä-Suomen Media Oy. Arkistoitu 29.9.2015. Viitattu 18.7.2018.
  4. a b Perttu Tapani Ilona-esitystietokanta. Teatterin tiedotuskeskus. Viitattu 18.7.2018.
  5. a b Parkkinen, Pia: ”Oman aikansa Tauno Palo” – työtoverit muistelevat legendaarista näyttelijä Tapani Perttua Yle Uutiset. 18.7.2018. Yleisradio Oy. Viitattu 19.7.2018.
  6. Kirssi, Elina: Tapani Perttu haudattiin perjantaina – teatteriväki muistelee näyttelijälegendaa: ”Ikävä on” Iltalehti. 11.8.2018. Viitattu 12.8.2018.
  7. a b Tapani Pertun poika kuoli Iltalehti. 1.9.2009. Arkistoitu 2.9.2009. Viitattu 18.5.2010.
  8. Jokinen, Juha Veli: Vakavasti sairas Iltalehti. 17.2.2010. Viitattu 18.5.2010.
  9. Koskela, Hannu: Tapani Perttu taistelee Parkinsonia vastaan Apu. 31.10.2014 (päivitetty 2018). Helsinki: A-lehdet Oy. Viitattu 18.7.2018.

KirjallisuuttaMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.