Tammy Wynette

yhdysvaltalainen näyttelijätär

Tammy Wynette Pugh (5. toukokuuta 1942 Tremont, Mississippi, Yhdysvallat6. huhtikuuta 1998 Nashville, Tennessee, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen countrymusiikin laulaja ja lauluntekijä. Hänen tunnetuimpia laulujaan on ”Stand by Your Man” (1968), joka tunnetaan myös lukuisina coverversioina.

Tammy Wynette
Tammy Wynette vuonna 1971.
Tammy Wynette vuonna 1971.
Henkilötiedot
Syntynyt 5. toukokuuta 1942
Tremont, Mississippi, Yhdysvallat
Kuollut 6. huhtikuuta 1998 (55 vuotta)
Nashville, Tennessee, Yhdysvallat
Ammatti laulaja-lauluntekijä
Puoliso George Jones (1969–1975)
Muusikko
Aktiivisena 1965–1994
Tyylilajit country
Levy-yhtiöt Epic
Aiheesta muualla
Kotisivut

Wynetten isä kuoli aivokasvaimeen tyttären ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen. Wynetten isovanhemmat kasvattivat hänet Mississippissä, kun hänen äitinsä muutti Alabaman Birminghamiin. Hän meni 17-vuotiaana naimisiin Euple Byrdin kanssa, ja he saivat lyhyessä ajassa kolme lasta. Kolmannen lapsen synnyttyä pari oli jo eronnut. Jäätyään yksinhuoltajaksi ja nuorimman lapsen sairastuttua hän alkoi hankkia lisätuloja laulamalla klubeissa. Wynetten haaveet muusikonurasta alkoivat toteutua 1960-luvulla, ja hän sai levytyssopimuksen Epic Recordsilta. Ensimmäinen single ”Apartment #9” julkaistiin vuonna 1966.[1]

UraMuokkaa

Wynette sai Grammy-palkinnot parhaan naislaulajan country-esityksestä 1967 I Don’t Want to Play House ja 1969 Stand by Your Man.[2]

Wynette hallitsi countrylistoja 1960–1970-luvuilla ja levytti kaikkiaan seitsemäntoista listaykköseksi noussutta kappaletta.

YksityiselämäMuokkaa

Wynette oli elämänsä aikana viidesti naimisissa. Yksi puolisoista oli countrytähti George Jones, jonka kanssa hän oli naimisissa vuosina 1969–1975. Pariskunta työskenteli yhdessä myös avioeron jälkeen.[3] 1970-luvulla hänellä oli julkisuutta saanut suhde näyttelijä Burt Reynoldsin kanssa.[4]

Wynettella oli neljä lasta. Ensimmäisen miehensä Euple Byrdin kanssa hän sai kolme tytärtä. George Jonesin kanssa Wynettellä on yksi tytär Tamala Georgette Jones (5. lokakuuta 1970), joka on myös kantrilaulaja.

Vuosikausia vakavista terveysongelmista kärsinyt ja useista leikkauksista toipunut laulaja kuoli sydämen rytmihäiriöön kotonaan Nashvillessä Tennesseessä 55-vuotiaana. Hän on kuulunut vuodesta 1998 Country Music Hall of Fameen.[5]

DiskografiaMuokkaa

  • Your Good Girl’s Gonna Go Bad  (1967)
  • D-I-V-O-R-C-E  (1968)
  • Stand by Your Man  (1968)
  • Inspiration  (1969)
  • Run, Angel, Run  (1969)¹
  • The Ways to Love a Man  (1969)
  • Christmas with Tammy  (1970)
  • Tammy Wynette  (1970)
  • Tammy’s Touch  (1970)
  • The First Lady  (1970)

  • Five Easy Pieces  (1971)¹
  • It’s Just a Matter of Time  (1971)
  • We Sure Can Love Each Other  (1971)
  • Bedtime Story  (1972)
  • My Man  (1972)
  • Kids Say the Darndest Things  (1973)
  • The First Songs of the First Lady  (1973)
  • Another Lonely Song  (1974)
  • Woman to Woman  (1974)
  • I Still Believe in Fairy Tales  (1975)

  • ’Til I Can Make It on My Own  (1976)
  • Golden Ring  (1976)
  • You and Me  (1976)
  • Let’s Get Together  (1977)
  • One of a Kind  (1977)
  • From the Bottom of My Heart  (1978)
  • Womanhood  (1978)
  • Just Tammy  (1979)
  • Only Lonely Sometimes  (1980)
  • You Brought Me Back  (1981)

  • Soft Touch  (1982)
  • Even the Strong Get Lonely  (1983)
  • Good Love & Heartbreak  (1983)
  • Sometimes When We Touch  (1985)
  • Higher Ground  (1987)
  • Next to You  (1989)
  • Heart Over Mind  (1990)
  • Without Walls  (1994)

¹ Original Soundtrack

LähteetMuokkaa

  1. Erlewine, Stephen Thomas: Artist Biography: Tammy Wynette AllMusic. All Media Network, LLC. Viitattu 2.5.2013. (englanniksi)
  2. Awards AllMusic. All Media Network, LLC. Viitattu 2.5.2013. (englanniksi)
  3. Tammy Wynette Encyclopædia Britannica Online. 13.10.2014. Chicago: Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 2.5.2013. (englanniksi)
  4. Yardley, Jonathan: Book review of ”Tammy Wynette,” by Jimmy McDonough The Washington Post. 7.3.2010. Yhdysvallat. Arkistoitu 2.10.2017. Viitattu 2.5.2013. (englanniksi)
  5. Tammy Wynette: First Lady of Country Music Country Music Hall of Fame. Arkistoitu 2.10.2017. Viitattu 2.5.2013. (englanniksi)