Taisto Reimaluoto

suomalainen näyttelijä

Taisto Ilmari Reimaluoto (s. 28. syyskuuta 1961 Helsinki) on suomalainen näyttelijä.

Taisto Reimaluoto
Henkilötiedot
Koko nimi Taisto Ilmari Reimaluoto
Syntynyt 28. syyskuuta 1961 (ikä 59)
Helsinki, Suomi
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1989–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Reimaluoto tuli suuren yleisön tietoisuuteen Seitsemän veljeksen Timona Jouko Turkan televisiosovituksessa vuonna 1989.


FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1986 V. Y. Vihdoinkin yhdessä Autio
1988 Hukassa teatterin omistaja
1992 Back to the USSR – takaisin Ryssiin Vladimir
1993 Onnen maa Aarne
1994 Anita muuttomies
Aapo Aapo
1997 Vaiennut kylä rikostutkija
1998 Koverhar – lihanleikkaajan kolme päivää
Vita nuova Ismo
1999 Rukajärven tie alikersantti Unto Saarinen
Erakkorapu Asko
2001 Ken tulta pyytää Jesse Viljanen
2002 Umur Karvanaama
2004 Koirankynnen leikkaaja Eetvi Manninen
Perkele avantomies
2005 Tässä on elämä
2006 Unna ja Nuuk Rehoturkki
Suden arvoitus Nils Laiti
2007 Tali-Ihantala 1944 piippua polttava majuri
2008 Sauna isäntä
2011 Roskisprinssi Immonen

Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1995 Hiidenlammen iso laurihauki Laurin isä
1997 Siivoton juttu Pietu
2000 Pako punaisten päämajasta maalari
2004 Saara Pitkänen Eero Pitkänen
2006 Bodomin legenda Esko Johansson
2009 Punainen viiva suutari Raappana
2012 Lumihiutalemuodostelma Tuupanen
2014 Hyväntekijä Nylander
2017 Linnan juhlat poliisi
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1989 Seitsemän veljestä Timo
1993 Kiimaiset poliisit Oiva
1995 Huijarinainen muuttomies
2000 Raid mies työttömien toimintojärjestössä
2001, 2003 Kaverille ei jätetä Heikki / Raimo / Sakari
2002 Yhteinen huone
2004 Pelkovaara majuri Heimo Hiitola
Pieni rakkaustarina Hemmo Pirtamo
2006 Uudisraivaaja kirjaston työntekijä
Ilonen talo Teppo
2007 Punahilkka Peltonen
2007–2012 Karjalan kunnailla Veikko Backman
2010 Tauno Tukevan sota Hirvelä


Myöhempi uraMuokkaa

Sittemmin Reimaluoto on elokuvaroolien lisäksi näytellyt muun muassa Esa Kirkkopellon ja Kristian Smedsin, Pirkko Saision, Hanna Kirjavaisen, Mika Myllyahon, Saana Lavasteen, Juha Hurmeen, Kaisa Korhosen, Jussi Helmisen, Jussi Lehtosen, Kaisa-Liisa Logrenin ja Anne Rautiaisen teatteriproduktioissa ja tehnyt itse monologinäytelmiä.

Kontiolahden Jakokoskella järjesti Rospuutto-ryhmä Taisto Reimaluodon nimeä kantavan teatterifestivaalin. Pienoisfestivaali pidettiin Kontiovaaran vanhalla kyläkoululla.[1]

Reimaluoto on valmistanut Kajaanin Runoviikolle sooloja mm. Aleksis Kiven, Paavo Rintalan, Ilpo Tiihosen, Mirkka Rekolan, Pekka Kejosen, Aulikki Oksasen, Pentti Saaritsan, Helena Sinervon, Henriikka Tavin sekä Harri Nordellin runoihin.

Reimaluoto toimi Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana vuosina 2010-2018. Teatterikorkeakoulu 1984-88 Teatteritaiteen maisteri.

Roolitöitä näyttämöilläMuokkaa

  • Suomen Kansallisteatteri: Lokki 2019 Samrajev. Ohjaus: Anna Rautiainen
  • Kajaanin Runoviikko: Harria 2018 Harri Nordellin runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Suomen Kansallisteatteri: Jääkuvia 2018 Tytär. Ohj.,käsik: Kristian Smeds
  • Teatteri 2.0/Lahden Kaupunginteatteri: Merkkipäivä 2017 Isä. Tarinat: Taisto Reimaluoto. Käsikirjoitus:Taija Helminen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logren
  • Kajaanin Runoviikko: Tavista 2017 Henriikka Tavin runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Suomen Kansallisteatteri: Arktinen Hysteria 2017 Marko Tapion käsikirjoituksen pohjalta dramatisoitu näytelmä. Vikki Björkharry. Ohjaus: Atro Kahiluoto
  • Suomen Kansallisteatteri: Canth 2016 Erilaisia rooleja. Ohjaus: Kaisa Korhonen. Käsikirjoitus: Seppo Parkkinen
  • Kajaanin Runoviikko: Sinervoa 2016 Helena Sinervon runoihin perustuva monologi Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Suomen Kansallisteatterin kiertuenäyttämö: Vapauden Kauhu 2015. Erilaisia rooleja. Ohjaus: Jussi Lehtonen
  • Kajaanin Runoviikko: Muutama sana Saaritsaa 2015 Pentti Saaritsan runoihin perustuva monologi Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Lahden Kaupunginteatteri: Särkelä itte 2015 Heroja. Ohjaus: Jussi Helminen
  • Kajaanin Runoviikko: Aulikkia 2014 Aulikki Oksasen runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Suomen Kansallisteatteri: Europaeus 2014 Aleksis Kivi. Ohjaus, käsikirjoitus: Juha Hurme
  • Kajaanin Runoviikko: Kejosen Säkeet 2013 Pekka Kejosen runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • KOM-teatteri: Kolme sisarta 2013 Tshebutykin. Ohjaus: Lauri Maijala
  • Kajaanin Runoviikko: Maailmassa kasvaa toiveita 2012 Mirkka Rekolan runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö Taisto Reimaluoto
  • Espoon Kaupunginteatteri: Fingerpori 2011 Tahko Petäjä. Ohjaus: Jussi Helminen
  • Kajaanin Runoviikko: Runoilija 2010 Ilpo Tiihosen runoihin perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Suomen Kansallisteatteri: Pohjantähti 2011 Jussi Koskela. Ohjaus: Saana Lavaste, Mika Myllyaho
  • Espoon Kaupunginteatteri: Parasta viiden jälkeen 2010 Erik. Ohjaus: Jussi Helminen
  • Teatterikorkeakoulu: Vihreän liikkeen synty 2010 Erilaisia rooleja. Ohjaus: Esa Kirkkopelto, Pauliina Hulkko sekä työryhmä. Näyttelijäntaide ja nykyaika tutkimushanke
  • Kajaanin Ruoviikko: Herra Reisihaarniskamies 2010 Don Quijoten tarinaan perustuva monologi. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Rospuuttoryhmä: Idiotia 2009 Myskin. Ohjaus ja käsikirjoitus: Hanna Kirjavainen
  • Tampereen Teatteri: Pesä Pienoinen 2009 Mies. Käsikirjoitus: Kirsi-Kaisa Sinisalo. Ohjaus: Taisto Reimaluoto
  • Lahdn Kaupunginteatteri: Omat koirat 2008 Arvo. Käsikirjoitus sekä ohjaus: Pirkko Saisio
  • Suomen Kansallisteatteri: Jumala on kauneus 2008. Uusinta ensi-ilta Ville. Dramatisointi, käsikirjoitus ja ohjaus: Kristian Smeds
  • Espoon Kaupunginteatteri: Histan häät 2008 Paavo Ruotsalainen. Ohjaus: Jussi Helminen
  • Suomen Kansallisooppera: Punainen Viiva 2007 Raappana. Ohjaus: Pekka Milonoff
  • Tampereen Teatteri: Nummisuutarit 2007 Esko. Ohjaus: Soopi Siren
  • KOM-teatteri: Pidän sinusta huolta 2006 Mies. Ohjaus, käsikirjoitus: Tuomo Aitta
  • Ateneum-sali: Köyhyyden filosofia 2006 Mies. Ohjaus: Riku Saastamoinen
  • Tampereen Teatteri: Linttaan kävelty Kengänkorko 2006. Monologi Pentti Saarikosken runoelmasta Hämärän Tanssit. Ohjaus, näyttämöllinen toiminta: Taisto Reimaluoto
  • KOM-teatteri: Täällä pohjantähden alla 2006 Laurilan Anttoo. Ohjaus: Pekka Milonoff
  • Tampereen Teatteri: Valtakirja 2005 Ivan Sironkin. Ohjaus: Tommi Auvinen
  • Tampereen Teatteri: Vuoriston Kaunotar 2005 Pato Dooley. Ohjaus: Tommi Auvinen
  • Kajaanin Kaupunginteatteri: Kolme sisarta 2004 Vesterinen. Ohjaus: Kristian Smeds
  • Teatteri Takomo: Minä olen Esko 2003. Monologi näytelmästä Nummisuutarit. Ohjaus, näyttämötyöskentely: Taisto Reimaluoto
  • Espoon Kaupunginteatteri: Ihmisvihaaja 2002 Alceste. Ohjaus: Otso Kautto
  • Teatteri Kehä III: Kevään ensimmäinen saalis 2002 Mies. Ohjaus: Riku Saastamoinen
  • Ryhmäteatteri: Haapoja 2002 Tirehtööri. Ohjaus: Mika Myllyaho
  • Teatteri Takomo: Tässä on Elämä 2002. Monologi Paavo Rintalan romaanista Jumala on kauneus. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Koko Teatteri: Tumma Nainen 2001 Palopäällikkö. Ohjaus: Marika Dahlgvist
  • Teatteri Takomo: Hedda G. 2001 Jörgen Tesman. Ohjaus: Reko Lundan
  • Q-teatteri: Kaksi Aurinkoa 2001 Majuri Korpela. Ohjaus: Atro Kahiluoto
  • Kajaani Runoviikko: Tässä on elämä 2001. Romaanista jumala on kauneus. Ohjaus, näyttelijäntyö: Taisto Reimaluoto
  • Teatteri Takomo: Jumala on kauneus 2000 Ville. Ohjaus: Kristian Smeds
  • Teatteri Takomo: Vanja-eno 1999 Serebrjakov. Ohjaus: Kristian Smeds
  • Q-teatteri: Kalevala 1998 Elias. Ohjaus: Atro Kahiluoto
  • Pyynikin kesäteatteri: Tuntematon Sotilas 1997 Lahtinen. Ohjaus: Kalle Holmberg
  • Aleksanterin Teatteri: Salome1997 Johannes. Ohjaus: Claude Naville
  • Teatteri Jurkka: Peer Gynt 1995 Dovre. Ohjaus: Atro Kahiluoto
  • Suomussalmiryhmä: Yrjö Kallisen Valaistuminen 1995 Kallinen. Ohjaus: Esa Kirkkopelto
  • Helsingin Kaupunginteatteri: Keltainen veturi 1994 Arttu Pusila. Ohjaus : Kari Heiskanen
  • Täyk: Taivaansininen tila 1993 Mies. Ohjaus: Esko Salervo
  • Täyk: Salaisuus 1993 Mies. Ohjaus: Esko Salervo
  • Teatteri 1990: Kuvaaja 1991, Apteekkari.
  • Teatteri 1990: Kullervo 1990, Isäntä.
  • Helsingin Kaupunginteatteri: Venetsialaisella Torilla 1990 Zortzetto. Ohjaus: Hannele Rubinstein

Televisio ja elokuvatMuokkaa

  • Lumihiutalemuodostelma, TV-elokuva, YLE 2012 Tupanen. Ohjaus:Tapio Piirainen
  • Tauno Tukeva, TV-sarja, YLE 2010 Hirvelä. Ohjaus: Heidi Köngäs
  • Karjalan Kunnailla, TV-sarja, SF/YLE 2006-2010 Veikko.
  • Saalis, TV-sarja, YLE 2006 Nimismies Peltonen. Ohjaus: Heidi Köngäs.
  • Iloinen talo, Elokuva, YLE 2006 Taksikuski Teppo. Ohjaus: Maria Ruotsalo.
  • Unna ja Nuuk, Elokuva, Mandart produktion 2005 Rehoturkki. Ohjaus: Saara Cantell.
  • Saara, Elokuva, YLE 2004 Isä. Ohjaus: Salla Taskinen.
  • Perkele, Lyhytelokuva, Tavi 2004 Avantomies. Ohjaus: Arto Tuohimaa.
  • Pelkovaara, TV-sarja, YLE 2004 Heimo Hiitola. Ohjaus: Marika Dahlgvist.
  • Koirankynnen leikkaaja, Elokuva, Fennada 2004 Eetvi Manninen. Ohjaus: Markku Pölönen.
  • Umur, Elokuva, Fantasiafilmi 2002 Karvanaama. Ohjaus: Kai Lehtinen.
  • Ken tulta pyytää, Elokuva, Kinotar 2001 Jesse. Ohjaus: Sakari Kirjavainen.
  • Erakkorapu, Lyhytelokuva, Lasihelmi 1999 Erakkorapu. Ohjaus: Kai Lehtinen.
  • Rukajärventie, Elokuva, M&R 1999 Saarinen. Ohjaus: Olli Saarela.
  • Vaiennut kylä, Elokuva, Villealfa 1996 Mies. Ohjaus: Kari Väänänen.
  • Koverhar, Lyhytelokuva, ETO 1995 Monica. Ohjaus: Olli Saarela.
  • Aapo, Elokuva, Villealfa 1994 Aapo. Ohjaus: Tero Jartti.
  • BACK to USSR, Elokuva, Teatteri1990, 1992, Lenin.
  • Kiimaiset poliisit, TV-sarja, YLE 1992 Hämäläinen. Ohjaus: Jouko Turkka.
  • Seitsemän Veljestä, TV-sarja, YLE 1989 Timo. Ohjaus: Jouko Turkka.

MuutaMuokkaa

  • Haastattelu TV-ohjelmassa Taiteilijaelämää 2007
  • Haastattelu TV-ohjelmassa Punainen Lanka 2008
  • TV-ohjelma inhimillinen tekijä 2009
  • Haastattelu RADIO YLE kuusi kuvaa 2019

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.