Tabu (näyttelijä)

Tabu (oik. Tabassum Fatima Hashmi; s. 4. marraskuuta 1971 Hyderabad, Andhra Pradesh)[1][2] on intialainen elokuvanäyttelijä. Häntä pidetään yhtenä Intian lahjakkaimmista naisnäyttelijöistä.[2][3] Tabu on näytellyt enimmäkseen hindinkielisissä elokuvissa, mutta on esiintynyt myös englannin-, telugun-, tamilin-, malajalamin- ja bengalinkielisissä elokuvissa.[2] Tabu on voittanut kaksi National Film Awards -palkintoa, kuusi Filmfare Awards -palkintoa ja yhden Filmfare Awards South -palkinnon.[1] Intian valtio myönsi hänelle Padma Shri -palkinnon vuonna 2011.[4]

Tabu
Tabu vuonna 2010.
Tabu vuonna 2010.
Henkilötiedot
Koko nimi Tabassum Fatima Hashmi
Syntynyt4. marraskuuta 1971 (ikä 49)
Hyderabad, Andhra Pradesh, Intia
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1982–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tabun ensimmäinen kreditoitu elokuvarooli oli draamassa Hum Naujawan (1985), mutta hänen ensimmäinen pääroolinsa oli teluguelokuvassa Coolie No. 1 (1991). Vuonna 1994 hän voitti parhaan naistulokkaan Filmfare Awards -palkinnon toimintadraamasta Vijaypath. Vuosi 1996 oli tärkeä Tabulle, kun hän voitti parhaan naispääosan National Film Awards -palkinnon roolistaan Punjabin kapinan jalkoihin jäävänä nuorena naisena trillerissä Maachis. Lisäksi hän voitti parhaan telugunaisnäyttelijän Filmfare Awards South -palkinnon romanttisesta draamasta Ninne Pelladata ja saavutti kaupallista menestystä komedialla Saajan Chale Sasural. Vuonna 1999 hän näytteli vuoden menestyneimmissä hindielokuvissa, komediassa Biwi No. 1 ja perhedraamassa Hum Saath-Saath Hain. Hän sai myös ylistystä kriitikoilta elokuvista Virasat (1997), Hu Tu Tu (1999), Astitva (2000) ja Chandni Bar (2001), joista kolme ensimmäistä toi hänelle parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkinnot ja viimeinen toisen National Film Awards -palkinnon.

Tabu näytteli kirjallisuuteen perustuvia roolihahmoja elokuvissa kuten Jane Austenin Järkeen ja tunteisiin perustuvassa Kandukondain Kandukondainissa (2000) ja Shakespearen Macbethiin perustuvassa Maqboolissa (2004). Hänen ensimmäinen kansainvälinen projektinsa oli The Namesake – kaima (2006), joka oli Mira Nairin tulkinta Jhumpa Lahirin romaanista Kaima. Roolistaan romanttisessa draamakomediassa Cheeni Kum (2007) hän voitti ennätyksellisen neljännen parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkintonsa. Tämän jälkeen hän hidasti työtahtiaan elokuvissa. Hän näytteli prostituoitua teluguelokuvassa Pandurangadu (2008) ja hänellä oli pienehkö rooli Ang Leen seikkailuelokuvassa Piin elämä (2012). Vuonna 2014 hän näytteli elokuvassa Jai Ho ja sai ylistystä kriitikoilta roolistaan Shakespearen Hamletiin perustuvassa elokuvassa Haider. Hän voitti jälkimmäisestä parhaan naissivuosan Filmfare Awards -palkinnon. Myöhemmin Tabu näytteli komediassa Golmaal Again (2017), ja sai lisää ylistystä poliisin roolistaan trillerissä Drishyam (2015) ja murhaajan roolistaan mustassa komediatrillerissä Andhadhun (2018). Jälkimmäinen oli myös suuri kaupallinen menestys. Tabu näytteli BBC Onen televisiosarjassa A Suitable Boy.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli Kieli Muuta
1985 Hum Naujawan Priya Hindi
1991 Coolie No. 1 Ranjani Telugu
1994 Pehla Pehla Pyaar Sapna Hindi
Vijaypath Mohini ”Mona” Hindi Parhaan naistulokkaan Filmfare Awards -palkinto
1995 Prem Lachi/Sonia Jetley Hindi
Saajan Ki Baahon Mein Kavita Hindi
Sisindri Itsenään Telugu Erikoisesiintyminen
Haqeeqat Sudha Hindi
1996 Saajan Chale Sasural Divya Khurana Hindi
Kaalapani Parvathi Malajalam
Kadhal Desam Divya Tamili
Himmat Anju Hindi
Tu Chor Main Sipahi Kajal Hindi
Jeet Tulsi Hindi
Ninne Pelladatha Mahalaxmi Telugu Parhaan telugunkielisen naispääosan Filmfare Awards South -palkinto
Maachis Veerandra Hindi Parhaan naispääosan National Film Awards -palkinto
1997 Virasat Gehna Hindi Parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkinto
Darmiyan Chitra Hindi
Border Kuldipin vaimo Hindi
Iruvar Senthamarai Tamili
1998 Thaayin Manikodi Rani Tamili
Chachi 420 Janki Paswan Hindi
Aavida Maa Aavide Archana Telugu
Two Thousand One Billu Hindi
Hanuman Anja Hindi
1999 Kohram: The Explosion Kiran Patekar Hindi
Hum Saath-Saath Hain Sadhana Hindi
Hu Tu Tu Panna Hindi Parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkinto
Biwi No. 1 Lovely Hindi
Thakshak Suman Hindi
2000 Snegithiye Gayatri Tamili
Cover Story Jasmine Malajalam
Hera Pheri Anuradha Shivshankar Panikar Hindi
Kandukondain Kandukondain Sowmiya Tamili
Tarkieb Roshni Choubey Hindi
Dil Pe Mat Le Yaar Kamya Lal Hindi
Shikari Suman Hindi
Astitva Aditi Hindi/marathi Parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkinto
2001 Ghaath Kavita Chaudhary Hindi
Dil Ne Phir Yaad Kiya Roshni Batra Hindi
Chandni Bar Mumtaz Ali Ansari Hindi Parhaan naispääosan National Film Awards -palkinto
Aamdani Atthani Kharcha Rupaiyaa Meena Hindi
2002 Maa Tujhhe Salaam Sonia Khanna Hindi
Filhaal… Rewa Singh Hindi
Chennakeshava Reddy Sita Telugu
Zindagi Khoobsoorat Hai Shalu Hindi
Saathiya Savatri Rao Hindi
2003 Abar Aranye Amrita Bengali
Khanjar: The Knife Shilpa Hindi
Hawa Sanjana Hindi
Jaal: The Trap Neha Pandit Hindi
Maqbool Nimmi Hindi
2004 Main Hoon Na Hindi Erikoisesiintyminen
Meenaxi: A Tale of Three Cities Meenaxi/Maria Hindi
2005 Silsiilay Rehana Hindi
Bhagmati Bhagmati Hindi
Andarivaadu Shanti Telugu
2006 Shock Geetha Telugu
Fanaa Malini Tyagi Hindi
2007 Sarhad Paar Pammi Hindi
The Namesake – kaima Ashima Ganguli Englanti
Cheeni Kum Nina Verma Hindi Parhaan naisnäyttelijän Filmfare Awards -kriitikkopalkinto
Om Shanti Om Itsenään Hindi Erikoisesiintyminen laulussa ”Deewangi Deewangi”
2008 Idee Sangati Swarajya Lakshmi Telugu
Pandurangadu Amrutha Telugu
2010 Toh Baat Pakki Rajeshwari Hindi
Khuda Kasam Neetu Singh Hindi
2011 Urumi Malajalam Erikoisesiintyminen laulussa ”Aaranne Aarane”
2012 Piin elämä Gita Patel Englanti
2013 David Frenny Hindi
David Frenny Tamili
2014 Jai Ho Geeta Agnihotri Hindi
Haider Ghazala Meer Hindi Parhaan naissivuosan Filmfare Awards -palkinto
2015 Drishyam Meera Deshmukh Hindi
Talvar Reema Kumar Hindi
2016 Fitoor Begum Hazrat Hindi
2017 Golmaal Again Anna Matthew Hindi
2018 Missing Aparna Dubey Hindi
Sanju Itsenään Hindi Cameoesiintyminen
Andhadhun Simi Hindi
2019 De De Pyaar De Manjana ”Manju” Rao Hindi
Bharat Gudiya/Meher Hindi
2020 Ala Vaikunthapurramuloo Yasoda ”Yasu” Telugu
Jawaani Jaaneman Ananya Singh Hindi
2021 Bhool Bhulaiyaa 2 Hindi

TelevisioMuokkaa

Vuosi Ohjelma Rooli Muuta
2020 A Suitable Boy Saeeda Bai BBC Onen televisiosarja

LähteetMuokkaa

  1. a b Sen, Sushmita: Happy Birthday Tabu; The ’Haider’ actress’ rare photos and lesser-known facts International Business Times. 3.11.2015. Viitattu 24.2.2016. (englanniksi)
  2. a b c Swarup, Harihar: Tabu, an actor who does not need make-up The Tribune. 29.4.2007. Viitattu 29.8.2015. (englanniksi)
  3. Pillai, Sreedhar: Tabu sizzles The Hindu. 28.2.2008. Viitattu 8.5.2012. (englanniksi)
  4. Padma Awards Announced Ministry of Home Affairs. Viitattu 29.8.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tabu.
  • Tabu Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  • Tabu Elonetissä
  • Tabu Allmoviessa (englanniksi)