Sylvi Palo

suomalainen näyttelijä
(Ohjattu sivulta Sylvi Sakki)

Sylvi Sanelma Palo (ent. Brännäs, vuoteen 1934 Sakki; 26. maaliskuuta 1911 Myllykoski25. toukokuuta 1987 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.[1]

Sylvi Palo
Sylvi Palo 1938
Sylvi Palo 1938
Henkilötiedot
Koko nimi Sylvi Sanelma Palo
Syntynyt26. maaliskuuta 1911
Myllykoski, Suomen suuriruhtinaskunta
Kuollut25. toukokuuta 1987 (76 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Puoliso Tauno Palo (vih. 1934; ero 1962)
Lapset Pertti Palo
Martti Palo
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Sylvi Palo muistetaan etenkin Suomen Kansallisteatterin pitkäaikaisena näyttelijänä. Teatteriuran lisäksi Sylvi Palo oli mukana kaikkiaan 15 suomalaisessa elokuvassa. Palolla oli myös muutamia isompia rooleja kuten Suurin voitto (1944). Hän näytteli myös elokuvissa Ja alla oli tulinen järvi (1937) sekä Laulu tulipunaisesta kukasta (1938). Palon viimeinen elokuva oli Silmät hämärässä vuodelta 1952.

Yksityiselämä

muokkaa

Sylvi Sakki tutustui Tauno Paloon molempien toimiessa näyttelijöinä Sörnäisten Työväen Näyttämöllä. Vuonna 1934 he menivät naimisiin, ja pian syntyi pariskunnan esikoinen, näyttelijä Pertti Palo. Vuonna 1943 syntyi Tauno ja Sylvi Palon toinen lapsi, näyttelijä Martti Palo. Avioliitto päättyi eroon vuonna 1962.[1][2]

Filmografia

muokkaa
Vuosi Elokuva Rooli
1934 Vale-Greta kauneuskilpailuun osallistuja (kreditoimaton)
1936 Vaimoke Maija Pietarinen
1937 Ja alla oli tulinen järvi Lyyli Alho (kreditoimaton)
1938 Laulu tulipunaisesta kukasta ilotyttö
1939 Hätävara tohtori Saara Leinjoki
1940 Jumalan myrsky Erika Melker
Yövartija vain Kaisu, tehtaantyttö
Lapseni on minun nainen odotushuoneessa (kreditoimaton)
1941 Täysosuma Mirja Kaario, Langin ystävätär
Perheen musta lammas neiti Ritva
1942 Puck rouva Perkiö, Salon Monican johtajatar
1944 Suurin voitto Asta Tapio
1945 Suomisen Olli yllättää asfalttikukka (kreditoimaton)
1946 Menneisyyden varjo sairaanhoitajatar
1952 Silmät hämärässä konttoristin vaimo

[1]

Lähteet

muokkaa
  1. a b c Sylvi Palo Elonetissä. Viitattu 23.5.2023.
  2. Marjamäki, Tuomas: Tauno Palo: ”Itse kasasin vaikeuksia” – Valkokankaan varjot 1/10 Apu. 18.9.2021. Helsinki: A-lehdet Oy. Viitattu 23.5.2023.

Aiheesta muualla

muokkaa