Avaa päävalikko

Shailene Woodley

yhdysvaltalainen näyttelijä

Shailene Diann Woodley (s. 15. marraskuuta 1991 San Bernardino, Kalifornia, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi televisiosarjasta Salattu teinielämä, jossa hän näytteli pääroolia vuosina 2008–2013. Sitä ennen hän näytteli nuortensarja O.C.:n ensimmäisellä tuotantokaudella Kaitlin Cooperia ja teki vierailevia rooleja useissa muissa sarjoissa.

Shailene Woodley
Shailene Woodley Divergent – Outolinnun ensi-illassa Kaliforniassa 2014.
Shailene Woodley Divergent – Outolinnun ensi-illassa Kaliforniassa 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Shailene Diann Woodley
Syntynyt 15. marraskuuta 1991 (ikä 28)
San Bernardino, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Shailene Woodley San Diego Comic-Conissa vuonna 2016.

Woodley nousi tähteyteen elokuvan The Descendants (2011) myötä, jossa hän esiintyi yhdessä päärooleista George Clooneyn rinnalla. Vuonna 2014 Woodley näytteli pääosia elokuvissa Divergent – Outolintu ja Tähtiin kirjoitettu virhe.

Näyttelijänuransa lisäksi Woodley on innokas ympäristöaktivisti.[2]

TaustaMuokkaa

Woodley syntyi Kalifornian San Bernardinon piirikunnassa ja kasvoi Simi Valleyssä. Hänen äitinsä Lori (omaa sukua Victor) on koulukuraattori ja isä Lonnie Woodley rehtori. Hänellä on yksi nuorempi veli.lähde?

Woodley kävi nuoruudessaan näyttelytunneilla. Hän kävi Simi Valley High Schoolia ja valmistui vuonna 2009.[3] 15-vuotiaana Woodleylla diagnosoitiin skolioosi.[4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2007 Moola Ashley Hedges
2011 The Descendants Alexandra King
2012 The Spectacular Now Aimee Finecky
2014 White Bird in a Blizzard Kat Connor
Divergent – Outolintu Beatrice ”Tris” Prior
Tähtiin kirjoitettu virhe Hazel Grace Lancaster
2015 Outolintu-sarja: Kapinallinen Beatrice ”Tris” Prior
2016 Outolintu-sarja: Uskollinen
Snowden Lindsay Mills
2018 Adrift Tami Oldham
Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1999 Replacing Dad pikkutyttö
2004 A Place Called Home California ”Cali” Ford
2005 Felicityn ihmeelliset seikkailut Felicity Merriman
2007 Final Approach Maya Bender
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli Jaksot
2001–2003 Poliisipäällikkö Mannion Kristin Debreno
2001–2004 Yli synkän virran Jordan Cavanaugh nuorena
2003 Ilman johtolankaa Clare Metcalf nuorena ”Clare de Lune”
2003–2004 O.C. Kaitlin Cooper
2004 Kaikki rakastavat Raymondia räkäinen tyttö #2 ”Party Dress”
2004–2005 Jack & Bobby Chloe Benedict
2005 Disneyn ihmeellinen maailma Molly ”Once Upon a Mattress”
2006 Kovan onnen kundi Gwen nuorena ”BB”
2007 Kodinpuolustaja Gaby Tursi ”Getting In”
CSI: New York Evie Pierpont ”A Daze of Wine And Roaches”
Todistettavasti syyllinen Sarah Gunden ”Running Around”
2008–2013 Salattu teinielämä Amy Juergens 121
2017 Big Little Lies Jane Chapman 14

LähteetMuokkaa

  1. Shailene Diann Woodley, Born 11/15/1991 California Birth Index. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
  2. Wilner, Norman: Shailene Woodley: Activist Actor NOW Toronto Magazine. 14.9.2016. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
  3. Strauss, Bob: Shailene Woodley, Miles Teller Experience the Coming of Age Without Stereotypes in ’the Spectacular Now’ Los Angeles Daily News. 29.7.2013. Viitattu 5.2.2018. (englanniksi)
  4. Zimmerman, Danielle: Fifteen Fun Facts About Shailene Woodley And Theo James Hypable. 21.3.2014. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa