Sanjay Dutt

Sanjay Dutt (s. 29. heinäkuuta 1959 Bombay, Maharashtra) on intialainen elokuvanäyttelijä ja -tuottaja, joka tunnetaan työstään hindinkielisessä elokuvateollisuudessa. Hän esiintyi lapsinäyttelijänä vuoden 1971 elokuvassa Reshma Aur Shera ja teki debyyttinsä aikuisena elokuvassa Rocky vuonna 1981. Tämän jälkeen hän on näytellyt joissakin suosituimmissa hindinkielisissä elokuvissa.

Sanjay Dutt
Sanjay Dutt vuonna 2018.
Sanjay Dutt vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt 29. heinäkuuta 1959 (ikä 61)
Bombay, Maharashtra, Intia
Ammatti elokuvanäyttelijä
elokuvatuottaja
poliitikko
televisiojuontaja
Puoliso Richa Sharma (1987–1996)
Rhea Pillai (1998–2005)
Manyata Dutt (2008–)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1971, 1981–
Aiheesta muualla
www.sanjay-dutt.info
IMDb
Elonet

21. maaliskuuta 2013 Intian korkein oikeus tuomitsi Duttin viiden vuoden vankeuteen aseiden laittomasta hallussapidosta liittyen Bombayn pommi-iskuihin 1993.[1]

Duttin elämästä kertova elokuva Sanju sai ensi-iltansa vuonna 2018.

YksityiselämäMuokkaa

Sanjay Dutt syntyi Bombayssa. Hänen vanhempansa olivat näyttelijät Nargis ja Sunil Dutt. Dutt kärsi nuorena yhdeksän vuoden ajan huumeriippuvuudesta.[2] Hän meni naimisiin näyttelijä Richa Sharman kanssa vuonna 1987. Sharma kuoli aivokasvaimeen vuonna 1996. He saivat Trishala-nimisen tyttären, joka asuu Yhdysvalloissa. Dutt meni naimisiin malli Rhea Pillain kanssa vuonna 1998 ja he erosivat vuonna 2005. Dutt nai Manyatan (ennen Dilnawaz Shaikh) vuonna 2008.[3] Manyata Dutt synnytti kaksoset, tytön ja pojan, 21. lokakuuta 2010.[4]

Duttilla todettiin keuhkosyöpä elokuussa 2020.[5]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli Muuta
1971 Reshma Aur Shera Qawwali-laulaja Lapsinäyttelijä
1981 Rocky Rakesh ”Rocky”
1982 Johny I Love You Raju Singh/Johny
Vidhaata Kunal Singh
1983 Main Awara Hoon Sanjeev ”Sanju” Kumar
Bekaraar Shyam
1984 Zameen Aasmaan Sanjay
Mera Faisla Raj Saxena
1985 Do Dilon Ki Dastaan Vijay Kumar Saxena
Jaan Ki Baazi Amar/Laxman
1986 Naam Vicky Kapoor
Mera Haque Amar Singh/Amru Dada
Jeeva Jeevan Thakur/Daku Jeeva
1987 Imaandaar Rajesh ”Raju”
Naam O Nishan Suraj Singh
Inaam Dus Hazaar Kamal Malhotra/Ashok Saxena
Jeete Hain Shaan Se Govinda
1988 Mardon Wali Baat Tinku
Mohabbat Ke Dushman Hashim
Khatron Ke Khiladi Rajesh
Kabzaa Ravi Varma
1989 Do Qaidi Manu
Ilaaka Suraj Verma
Kanoon Apna Apna Ravi Kumar Singh
Taaqatwar Amar Sharma
Hum Bhi Insaan Hain Bhola
Hathyar Avinash
1990 Zahreelay Rakesh ”Raka” Rai
Kroadh Vijay ”Vijju” V. Shukla
Thanedaar Brijesh ”Birju” Chander
Tejaa Tejaa/Sanjay
Khatarnaak Suraj ”Sunny”
Jeene Do Karamveer
1991 Khoon Ka Karz Arjun
Do Matwale Ajay
Saajan Aman Verma/Sagar
Sadak Ravi Kishore Verma
Yodha Suraj Singh
Qurbani Rang Layegi Raj Kishen
Fateh Karan
1992 Adharm Vicky Verma
Sahebzaade Raja
Sarphira Suresh Sinha
Yalgaar Vishal Singhal
Jeena Marna Tere Sang Amar
1993 Kshatriya Vikram Singh (Mirtagarh)
Gumrah Jagan ”Jaggu” Nath
Sahibaan Kunwar Vijay Pal Singh
Meri Aan Itsenään Cameoesiintyminen
Khalnayak Balaram ”Ballu” Rakesh Prasad
1994 Zamane Se Kya Darna Vikram ”Vicky” V. Singh
Insaaf Apne Lahoo Se Raju
Pyar Ka Rog Itsenään Cameoesiintyminen
Amaanat Vijay
Aatish: Feel the Fire Baba
1995 Andolan Adarsh Pradhan
Jai Vikraanta Vikraanta A. Singh
1996 Vijeta Ashok
Namak Gopal
1997 Mahaanta Sanjay ”Sanju” Malhotra
Daud Nandu
Sanam Narendra Anand
1998 Dushman Suraj Singh Rathod
Achanak Itsenään Cameoesiintyminen
Chandralekha Raj Kapoor Telugunkielinen elokuva
1999 Daag: The Fire Karan Singh
Kartoos Raja/Jeet Balraj
Safari Kishan ”Captain” Jatin Khanna
Haseena Maan Jaayegi Sonu
Vaastav: The Reality Raghunath Namdev Shivalkar (Raghu Bhai)
Khoobsurat Sanjay ”Sanju” Shastri
2000 Khauff Anthony/Vicky/Babu
Baaghi Raja
Chal Mere Bhai Vicky Oberoi
Jung Balli
Nidaan Itsenään Cameoesiintyminen
Operaatio Kashmir Inayat Khan
Kurukshetra Prithviraj Singh
Raju Chacha Gafoor
2001 Jodi No.1 Jai
2002 Pitaah Rudra
Hum Kisise Kum Nahin Munna Bhai
Yeh Hai Jalwa Shera
Maine Dil Tujhko Diya Bhai-Jaan
Hathyar Rohit Raghunath Shivalkar/
Raghunath Namdev Shivalkar
Annarth Iqbal Danger
Kaante Jay ”Ajju” Rehan
2003 Ek Aur Ek Gyarah Sitara
LOC Kargil Y. K. Joshi
Munna Bhai M.B.B.S. Murli Prasad Sharma (Munna Bhai)
2004 Plan Mussabhai
Rudraksh Varun
Deewaar Khan
Rakht Rahul
Musafir Billa
2005 Shabd Shaukat Vashisht
Tango Charlie Vikram Rathore
Parineeta Girish Sharma
Dus Siddanth Dheer
Viruddh... Family Comes First Ali Asgar
Shaadi No. 1 Lakhwinder ”Lucky” Singh Lakha
Ek Ajnabee Hip Hop MC
Vaah! Life Ho Toh Aisi! Yamaraj M. A.
2006 Tathastu Ravi Rajput
Zinda Balajit ”Bala” Roy
Taxi No. 9211 Kertoja
Anthony Kaun Hai Master Madan
Lage Raho Munna Bhai Murli Prasad Sharma (Munna Bhai)
Sarhad Paar Ranjeet Singh
2007 Eklavya: The Royal Guard Pannalal Chohar
Nehlle Pe Dehlla Johnny
Shootout at Lokhandwala Aftab Ahmed Khan
Dhamaal Kabir Nayak
Om Shanti Om Itsenään Erikoisesiintyminen laulussa ”Deewangi Deewangi”
Dus Kahaniyan Baba Hyderabadi
2008 Superstar Itsenään Cameoesiintyminen
Woodstock Villa Gaurav
Mehbooba Shravan ”S.D.” Dhariwal
C Kkompany Itsenään Erikoisesiintyminen laulussa ”C Kkompany”
Kidnap Vikrant Raina
EMI Sattarbhai
2009 Kal Kissne Dekha DJ
Luck Karim Musa
Shortkut Itsenään Cameoesiintyminen; myös tuottaja
Blue Sagar ”Sethji” Singh
All The Best: Fun Begins Dharam Kapoor
Aladin The Ring Master
2010 Lamhaa Vikram Sabharwal/Gul Jahangir
Knock Out Veer Vijay Singh
Tees Maar Khan Kertoja
No Problem Yash Ambani
Toonpur Ka Super Hero Kertoja
2011 Ready Randhir Yogeshit
Double Dhamaal Kabir Nayak
Chatur Singh Two Star Chatur Singh
Rascals Chetan Chauhan Myös tuottaja
Ra.One Khalnayak Cameoesiintyminen
Desi Boyz Mr. Khalnayak
2012 Agneepath Kancha Cheena
Department Mahadev Bhonsle
Son of Sardaar Billu
2013 Zila Ghaziabad Pritam Singh
Hum Hai Raahi Car Ke Karate
Policegiri Rudra ”Baba” Aditya Devaraj
Zanjeer Sher Khan
2014 Ungli Ashok Kale
PK Bhairon Singh
2017 Bhoomi Arun
2018 Sanju Itsenään Erikoisesiintyminen laulussa ”Baba Bolta Hain Bas Ho Gaya”
Saheb, Biwi Aur Gangster 3 Uday Pratap Singh
2019 Kalank Balraj Chaudhry
Prassthanam Baldev Pratap Singh Myös tuottaja
Panipat Ahmad Shah Abdali
2020 Sadak 2 Ravi Kishore Verma
Shamshera
Bhuj: The Pride of India Ranchordas Savabhai Rabari Pagi
K.G.F: Chapter 2 Adheera Kannadankielinen elokuva
Prithviraj
Torbaaz

PalkinnotMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Mahapatra, Dhananjay: 1993 Bombay bomb blasts: Supreme Court sentences Sanjay Dutt to 5 years in jail The Times of India. 22.3.2013. Viitattu 13.12.2013. (englanniksi)
  2. Sanjay Dutt: Bollywood’s bad boy BBC News. 31.7.2007. Viitattu 24.11.2011. (englanniksi)
  3. I have become a family man: Sanjay Dutt The Express Tribune. 12.10.2010. Viitattu 24.11.2011. (englanniksi)
  4. Manyata Dutt delivers twins The Times of India. 21.10.2010. Viitattu 24.11.2011. (englanniksi)
  5. Chakraborty, Rupsa: Sanjay Dutt diagnosed with stage 4 lung cancer Hindustan Times. 12.8.2020. Viitattu 5.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sanjay Dutt.