Avaa päävalikko

Richard Brooks

yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä kirjailija

Richard Brooks (18. toukokuuta 191211. maaliskuuta 1992)[1] oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä kirjailija. Hänet tunnettiin lukeneena miehenä, jonka elokuvat perustuivat esimerkiksi Fjodor Dostojevskin, F. Scott Fitzgeraldin, Joseph Conradin, Tennessee Williamsin ja Truman Capoten teksteihin.[2] Hän oli myös tarkka itsenäisyydestään eikä antanut studion johtoportaan vaikuttaa elokuviinsa.[1]

Richard Brooks
Richard Brooks Deauvillen elokuvajuhlilla vuonna 1986.
Richard Brooks Deauvillen elokuvajuhlilla vuonna 1986.
Henkilötiedot
Syntynyt 18. toukokuuta 1912
Philadelphia
Kuollut 11. maaliskuuta 1992 (79 vuotta)
Studio City
Ammatti elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä kirjailija
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Philadelphiassa, Pennsylvaniassa syntynyt Brooks opiskeli Templen yliopistossa, mutta lopetti opintonsa kesken.[2] Hän aloitti uransa laman aikana sanomalehtitoimittajana ennen kuin siirtyi radioon. Hän johti teatteria Long Islandilla hetken, kunnes muutti Hollywoodiin. Alkuun Brooks kirjoitti ja luki lyhyitä radiokuunnelmia. Universal palkkasi hänet kirjoittamaan uudestaan käsikirjoituksen, josta tuli lopulta Etelämeren valkoinen vanki (1943).[1]

Toisessa maailmansodassa Brooks palveli Yhdysvaltain merijalkaväessä ja kirjoitti kokemuksiinsa perustuen vuonna 1945 julkaistun kirjan The Brick Foxhole, josta sovitettiin elokuva Oikeutettu kosto (1947).[2] Hänen muita kirjojaan ovat The Boiling Point (1948) ja The Producer (1951). Brooksin esikoisohjaus oli vuoden 1950 poliittinen trilleri Lavastettu ”paratiisi”. Hän teki elokuvansa MGM:lle, kunnes siirtyi itsenäiseksi tuottajaksi vuonna 1965.[3]

Brooks sai ainoan Oscar-palkintonsa käsikirjoituksestaan vuoden 1960 elokuvaan Huijarisaarnaaja, jonka hän myös ohjasi. Vuonna 1990 Yhdysvaltain ohjaajien ja käsikirjoittajien ammattiliitot DGA ja WGA myönsivät yhdessä Brooksille elämäntyöpalkinnon.[2]

Brooks oli naimisissa Jean Brooksin (1941–1944) ja Jean Simmonsin (1960–1977) kanssa. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella. Hän kuoli sydämen vajaatoimintaan 79-vuotiaana Beverly Hillsissä, Kaliforniassa.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja
1942 Men of Texas Men of Texas  
1943 Etelämeren valkoinen vanki White Savage  
1944 My Best Gal My Best Gal  
Cobra-saari Cobra Woman  
1946 Sankarireportteri Swell Guy  
1947 Raakaa voimaa Brute Force  
1948 Voittajalle To the Victor  
Myrskyvaroitus Key Largo  
1949 Pelikuningas Any Number Can Play  
1950 Lavastettu ”paratiisi” Crisis    
Hämärä katu Mystery Street  
1951 Ku Klux Klaanin merkeissä Storm Warning  
1952 Välikohtaus Sisiliassa The Light Touch    
Viimeinen uhkaus Deadline – U.S.A.    
1953 Hornansirkus Battle Circus    
Kovat otteet Take the High Ground!  
1954 Intohimon liekki Flame and the Flesh  
Muistojeni Pariisi The Last Time I Saw Paris    
1955 Älä käännä heille selkääsi Blackboard Jungle    
1956 Viimeinen ajo The Last Hunt    
Vain paras on kyllin hyvää The Catered Affair  
1957 Musta kiihko Something of Value    
1958 Karamazovin veljekset The Brothers Karamazov    
Kissa kuumalla katolla Cat on a Hot Tin Roof    
1960 Huijarisaarnaaja Elmer Gantry    
1962 Nuoruuden suloinen lintu Sweet Bird of Youth    
1965 Lordi Jim Lord Jim      
1966 Saalistajat The Professionals      
1967 Kylmäverisesti In Cold Blood      
1969 Myötä- ja vastoinkäymisessä The Happy Ending      
1971 Tappavat setelit $    
1975 Kupariluoti Bite the Bullet      
1977 Etsin sinua Mr. Goodbar Looking for Mr. Goodbar    
1982 Kamera käy – tapa Wrong Is Right      
1985 Fever Pitch – uhkapeluri Fever Pitch    

LähteetMuokkaa

  1. a b c Boyer, Edward J.: Director, Writer Richard Brooks Dies Los Angeles Times. 12.3.1992. Viitattu 30.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c d Barnes, Bart: Film director, writer Richard Brooks dies The Washington Post. 13.3.1992. Viitattu 30.7.2017. (englanniksi)
  3. Grimes, William: Richard Brooks, 79, Screenwriter And Director of Dramas, Is Dead The New York Times. 13.3.1992. Viitattu 30.7.2017. (englanniksi)

KirjallisuuttaMuokkaa

  • Douglass K. Daniel: Tough as Nails – The Life and Films of Richard Brooks. The University of Wisconsin Press, 2011. ISBN 978-0-299-25124-6. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.