Avaa päävalikko

Rashida Jones

yhdysvaltalainen näyttelijä ja Käsikirjoittaja

Rashida Leah Jones (s. 25. helmikuuta 1976 Los Angeles, Kalifornia[1]) on yhdysvaltalainen elokuva- ja televisionäyttelijä sekä käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan televisiosarjoissa Puisto-osasto, Konttori ja Käytäväpeliä. Jones on myös näytellyt useissa elokuvissa, kuten I Love You, Man (2009), The Social Network (2010) ja Our Idiot Brother (2011). Hän esiintyi naispääosassa vuoden 2012 elokuvassa Celeste & Jesse – aina yhdessä, johon hän laati myös käsikirjoituksen yhdessä Will McCormackin kanssa[2].

Rashida Jones
Jones Miamin elokuvajuhlilla vuonna 2017.
Jones Miamin elokuvajuhlilla vuonna 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Rashida Leah Jones
Syntynyt 25. helmikuuta 1976 (ikä 43)
Los Angeles, Kalifornia
Ammatti näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja
Puoliso Ezra Koenig (2015–)
Lapset 1
Näyttelijä
Aktiivisena 1997–
Merkittävät roolit Ann Perkins
(Puisto-osasto)
Aiheesta muualla
IMDb
Rashida Jones maaliskuussa 2009.

Jones oli mukana käsikirjoittamassa elokuvaa Toy Story 4, joka sai ensi-iltansa vuonna 2019. Lisäksi hän on käsikirjoittanut muun muassa yhden jakson tv-sarjaan Black Mirror.

VarhaiselämäMuokkaa

Jonesin isä on afroamerikkalainen muusikko Quincy Jones ja äiti näyttelijä Peggy Lipton. Hänen vanhempi siskonsa on Kidada Jones. Hänellä on lisäksi viisi sisaruspuolta isänsä muista suhteista. Jonesilla on äitinsä kautta venäläisiä ja latvialaisia sukujuuria. Rashida ja hänen siskonsa kasvatettiin juutalaisiksi. Jones kasvoi Bel Airissa Kaliforniassa, ja hänen vanhempiensa avioliitto oli yhtä vuoristorataa koko hänen lapsuusaikansa. Vanhemmat erosivat Rashidan ollessa 14-vuotias, ja hän jäi äitinsä luo asumaan. Jonesilla oli jo lapsena musikaalisia kykyjä, ja hän soitti klassista pianoa. Hän kävi samaa koulua kuin Paris Hilton ja Kim Kardashian.[3]

Vuonna 1994 Jones keräsi huomiota rap-artisti Tupac Shakurille kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä, jossa hän vastasi Shakurin kommentteihin Jonesin vanhempien skandaaliavioliitosta. Myöhemmin hän ystävystyi Shakurin kanssa, joka oli kihloissa hänen siskonsa Kidadan kanssa ennen kuolemaansa. Lukion jälkeen Jones suuntasi Harvardin yliopistoon. Siellä hän oli mukana useissa ilmaisutaitoon ja draamaan erikoistuneissa kerhoissa. Jones aikoi alun perin opiskella juristiksi, mutta muutti mielensä petyttyään O. J. Simpsonin murhaoikeudenkäyntiin[3]. Hän alkoi opiskella esittävää taidetta sekä uskontoa ja filosofiaa. Hän valmistui Harvardista vuonna 1997.

YksityiselämäMuokkaa

Jones on seurustellut muun muassa näyttelijä Tobey Maguiren ja musiikkituottaja Mark Ronsonin kanssa.[4] Maguiren kanssa hän oli yhdessä kaksi ja puoli vuotta, mutta suhde päättyi vuonna 2000.[5] Jonesilla on elokuussa 2018 syntynyt poika Isaiah Vampire Weekend -yhtyeestä tunnetun Ezra Koenigin kanssa.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1998 Myth America
2000 East of A Emily
2002 Full Frontal
Now You Know Kerri
2003 Death of a Dynasty Layna Hudson
2004 Mieheni ex-naiset tohtori Rachel Keyes
2007 The Ten emännöitsijä Rebecca Fornier
2009 Brief Interviews with Hideous Men Hannah
I Love You, Man Zooey Rice
2010 Pari kyttää Debbie
The Social Network Marylin Delpy
Monogamy Nat
2011 The Big Year Ellie
Vain seksiä Maddison (kreditoimaton)
Our Idiot Brother Cindy Harris
The Muppets Veronica Martin
2012 Celeste & Jesse – aina yhdessä Celeste Martin
2013 Decoding Annie Parker Kim
2014 Cuban Fury Julia
2015 Inside Out – mielen sopukoissa Cool Girl's Emotions (ääni)
2017 Don't Come Back from the Moon Eva Smalley
2018 Zoe Emma
Kiinni jäit! Cheryl Deakins
The Grinch Donna Lou Who (ääni)
2019 Vakoojat valepuvuissa Marcy Kappel (ääni)
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
1997 The Last Don Johanna ”Part III”
2000 Freaks and Geeks Karen Scarfolli ”Kim Kelly Is My Friend”
2000–02 Käytäväpeliä Louisa Fenn 26 jaksoa
2003–04 Chappelle's Show Woman in 'Love Contract' / Pam 2 jaksoa
2004 NY-LON Edie Miller 7 jaksoa
2005 Stella Karen pilottijakso
Wanted etsivä Carla Merced 13 jaksoa
2006–2011 Konttori Karen Filippelli 24 jaksoa
2007 Wainy Days Wainette Davids ”A Woman’s Touch”
2008 Unhitched Kate 6 jaksoa
2009 Robot Chicken Casper / Annie / prinsessa (ääni) ”Tell My Mom”
2009–2014 Puisto-osasto Ann Perkins 104 jaksoa
2011 Wilfred Lisa ”Respect”
2012 The Cleveland Show Daisy (ääni) ”All You Can Eat”
2013 Simpsonit Portia (ääni) ”Changing of the Guardian”
2013–15 The Awesomes Hotwire (ääni) 26 jaksoa
2014 Key & Peele Colinin vaimo ”Concussion Quarterback”
2015 A to Z Whalen ”M is for Meant to Be”
2016–18 Angie Tribeca Angie Tribeca 40 jaksoa
2017–18 Black-ish Santa Monica ”Sister, Sister”, ”Inheritance”
2018 Portlandia Amanda ”Abracadabra”
Webisode
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2011–12, 2014 Web Therapy Hayley Feldman-Tate 4 jaksoa

LähteetMuokkaa

  1. Rashida Jones Allmovie.com. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  2. Siegel, Tatiana: Fox Atomic nabs ‘Celeste and Jesse’ Variety. 25.3.2009. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  3. a b Quine, Oscar: The Conversation: Rashida Jones on school bus rides with Kim Kardashian, how OJ Simpson put her off law, and hating Valentine's Day The Independent. 8.2.2014. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  4. Freeman, Hadley: Rashida Jones: 'There's more than one way to be a woman and be sexy' The Guardian. 14.2.2014. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  5. Miller, Samantha: Web Master People.com. 20.5.2002. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  6. Katee, Annita: Rashida Jones has her hands full as she steps out after 'secret birth of son Isaiah in August' Daily Mail. 1.10.2018. Viitattu 16.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa