Paula Vesala

suomalainen laulaja, muusikko, sanoittaja ja näyttelijä

Paula Julia Vesala (s. 10. joulukuuta 1981 Kärsämäki[1]) on suomalainen laulaja, muusikko, sanoittaja ja näyttelijä. Vesala oli PMMP-yhtyeen toinen laulusolisti ja sanoittaja. Nykyisin hän tekee soolouraa taitelijanimellä Vesala.

Paula Vesala
Paula Vesala esiintymässä PMMP:n solistina vuonna 2013.
Paula Vesala esiintymässä PMMP:n solistina vuonna 2013.
Syntynyt 10. joulukuuta 1981 (ikä 36)[1]
Kotoisin Kärsämäki, Suomi
Taiteilijanimet Vesala
Aktiivisena 2002–
Tyylilajit pop rock
Laulukieli suomi
Ammatit
Yhtyeet PMMP
Kerkko Koskinen Kollektiivi
Levy-yhtiöt Etenee Records

Sisällysluettelo

UraMuokkaa

OpiskeluMuokkaa

Vesala kävi Kuopion musiikkilukion. Hän opiskeli Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun musiikkipedagogi-ohjaajalinjalla kaksi vuotta, kunnes siirtyi Sibelius-Akatemiaan, missä hän on opiskellut vuodesta 2002 lähtien musiikkikasvatuksen osastolla pääaineenaan klassinen laulu sekä muina instrumentteinaan piano ja viulu. Vuodesta 2011 eteenpäin hän on opiskeli dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa.[2] Mentyään naimisiin ja muutettuaan Yhdysvaltoihin hän siirtyi opiskelemaan näytelmäkirjailijan maisteriopintoja UCLA:ssa.[3]

PMMPMuokkaa

Vesala tunnetaan parhaiten urastaan vuonna 2002 perustetun PMMP-yhtyeen toisena solistina. Toinen solisteista oli Mira Luoti ja yhtyeen säveltäjänä sekä tuottajana toimi Jori Sjöroos. Yhtye tuli tunnetuksi vuonna 2003 kultaa myyneellä kesähitillään Rusketusraidat, joka oli Suomen myydyin single vuonna 2003.[4] Uransa aikana yhtye ehti voittaa useita Emma-patsaita ja oli yksi Suomen suosituimmista bändeistä. PMMP voitti vuonna 2009 Vesala sai Teosto-palkinnon yhdessä Mira Luodin ja Jori Sjöroosin kanssa PMMP:n levystä Veden varaan.[5] Samana vuonna Vesala ja Luoti saivat kutsun Linnan juhliin.[6]

PMMP lopetti uransa Helsingin jäähallilla järjestettyyn keikkaan lokakuussa 2013. Yhtye ehti julkaista yhteensä kuusi albumia ja lukuisia singlejä.

SoolouraMuokkaa

Paula Vesala kertoi lokakuussa 2015 esiintyvänsä vastaisuudessa taiteilijanimellä Vesala.[7] Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa single ”Tequila” julkaistiin 23. lokakuuta 2015, ja sooloalbumi Vesala julkaistiin 17. kesäkuuta 2016.[8] Vesala julkaisi toisen singlensä ”Tytöt ei soita kitaraa” 3. maaliskuuta 2016 ja kolmannen singlensä ”Älä droppaa mun tunnelmaa” 10. kesäkuuta 2016.[9] Neljäntenä singlenä albumilta julkaistiin ”Ei pystyny hengittää” 26. lokakuuta 2016. Vuoden 2017 Emma-gaalassa Vesala palkittiin parhaan albumin, kappaleen (kappaleesta ”Tequila”), naissolistin ja popin Emmoilla.[10]

Toukokuun neljäntenä päivänä vuonna 2017 hän julkaisi uuden singlen ”Muitaki ihmisii". Tämän lisäksi hän esiintyy vierailevana artistina JVG:n kappaleella Hombre, joka on 25. joulukuuta 2017 julkaistavan elokuvan 95 tunnuskappale. Vesala nähdään myös kappaleen musiikkivideolla.[11]

Sanoittajana ja säveltäjänäMuokkaa

 
Paula Vesala Ilosaarirockissa vuonna 2007.

Vesala on säveltänyt ja sanoittanut lauluja PMMP:n lisäksi myös muille yhtyeille ja artisteille, kuten Johanna Kurkelalle, Jenni Vartiaiselle, Vesa-Matti Loirille, Martti Saariselle, Katri Ylanderille, Tiktakille, Petralle, Antti Tuiskulle, Anna Abreulle, Uudelle Fantasialle, Freemanille, Katri Helenalle, Jipulle, Samuli Edelmannille, Stigille, Jesse Kaikurannalle ja Asalle.[12]

Vesala käänsi Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen koko musikaalin Kristina från Duvemåla suomen kielelle Svenska Teaterniin. Kyseinen musikaali oli ensi-illassa vuonna 2012. Hän myös käänsi suomen kielelle Lilla Teaterniin Kentin ”747” sekä ”Älska mig som den jag är” -kappaleiden sanat näytelmään Kattona tähtitaivas (ruots. I taket lyser stjärnorna), ohjannut Milja Sarkola.lähde?

Vesala on artisteille laulujen säveltämisen ja sanoittamisen lisäksi säveltänyt musiikkia muun muassa Teatteri Vantaaseen, Kuopion ylioppilasteatteriin, Vaasan kaupunginteatteriin, Porin kaupunginteatteriin ja Suomen Kansallisteatteriin.[13] Hän sävelsi ja sanoitti aapislauluja vuosina 2012–2013.lähde?

Vesala sai heinäkuussa 2016 Juha Vainio -sanoituspalkinnon, jonka arvo oli 6 000 euroa.[14]

NäyttelijänäMuokkaa

Vuonna 2016 Vesala esiintyi Selma Vilhusen ohjaaman elokuvan Tyttö nimeltä Varpu toisessa pääosassa. Sen lisäksi hän esiintyi elokuvassa Tuntematon sotilas vuonna 2017.[15]

Ääninäyttelijänä Vesala on työskennellyt muun muassa Asterix ja viikingit -elokuvan suomenkielisessä versiossa, Karhuveljeni Koda 2 -elokuvassa Nitan ääniroolissa, Helinä-keiju-elokuvissa Helinän ääniroolissa, Hannah Montana -televisiosarjan dubbauksen Miley Stewartin / Hannah Montanan ääniroolissa sekä Zackin ja Codyn viiden tähden elämää -televisiosarjan dubbauksessa yhden jakson ajan.[16]

MuutaMuokkaa

Paula Vesala teki yhdessä Pekka Kuusiston kanssa 11. toukokuuta 2011 julkaistun levyn nimeltä Kiestinki. Vuonna 2011 hänelle myönnettiin 13. Naisasialiiton Vuoden Lyyti -palkinto 2011 ansiokkaasta tasa-arvotyöstä ja naisten sotakokemusten kuvaamisesta Kiestinki-albumin laulujen teksteissä.[17] Vuonna 2012 Paula Vesala kuului Kerkko Koskinen Kollektiivi -nimiseen kokoonpanoon yhtenä laulusolistina ja vuonna 2013 sen lisäksi myös Hepa Halme Prospektiin yhdessä Hepa Halmeen, Asan ja Hannu Salaman kanssa.[18]

Vuonna 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -televisiosarjan kolmannella kaudella.[19] Vesala myös kirjoitti levytyssopimuksen DJPP:n perustaman Etenee Recordsin kanssa ja ilmoitti suunnitelmistaan julkaista ensimmäisen sooloalbuminsa.[20]

Paula Vesala nimettiin Tapaseuran nuorten vuoden 2016 hyvien tapojen lähettilääksi.[21]

Hän debytoi dokumentaristina 29. marraskuuta 2017 YLE:llä esitettävällä Perheen tähden-dokumentilla, jossa pohditaan perheen yhdistämisen vaikeutta kahden erilaisen tarinan kautta.[22]

YksityiselämäMuokkaa

Paula Vesala on kotoisin Kärsämäestä. Hän kasvanut ilman biologista isäänsä, yhdessä äitinsä kanssa. Jonkin aikaa myös isäpuoli oli osa perhettä, kunnes tämä menehtyi Vesalan ollessa alle parikymppinen.[23]

Vesala meni naimisiin The Rasmus -yhtyeen laulusolistin Lauri Ylösen kanssa marraskuussa 2014. Tätä ennen he olivat olleet yhdessä kymmenen vuotta.[24] He olivat yhdessä Linnan juhlissa vuonna 2009. Pariskunta ilmoitti syyskuussa 2016 eroavansa.[24] Pariskunnalla on vuonna 2008 syntynyt poika Julius.[25][26]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2010 Prinsessa[27] Elsa, hoitaja
2012 Vuosaari musiikinopettaja
3 Simoa Eeva, yksinhuoltaja
2016 Tyttö nimeltä Varpu Siru
Syysprinssi Aino
2017 Tuntematon sotilas Lyyti
Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
2014 #lovemilla TV-Gitta
Vain elämää oma itsensä

ÄäniroolitMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

DiskografiaMuokkaa

StudioalbumitMuokkaa

Singlet ja listasijoituksetMuokkaa

Nimi Vuosi Listasijoitukset Lähde
Single Lataus Radio
Sori 2014 1 1 30 [28]
Miten ja miksi 10 3 [29]
”Sua vasten aina painautuisin” 19 6 [30]
Tequila 2015 4 2 1 [31]
Tytöt ei soita kitaraa 2016 6 7 [32]
”En tunne sua”
(Elastinen feat. Vesala)
24 [33]
Älä droppaa mun tunnelmaa 5 2 2 [34]
Ei pystyny hengittää 6 [35]
Muitaki ihmisii 2017 9 1 1 [36]

Muut listasijoituksetMuokkaa

Nimi Vuosi Listasijoitukset Lähde
Single Lataus
”Pahempi toistaan” 2014 17 2 [37]
”Elegia” 8 [38]
”Sinuun minä jään” 2016 24 [39]

KappaleetMuokkaa

Ohessa luettelo Paula Vesalan soolokappaleista sekä duetoista. Mukana ei ole PMMP-yhtyeen kappaleita, joista on oma luettelonsa, eikä Kerkko Koskinen Kollektiivin, jonka ensimmäisellä albumilla hän esiintyy, tai Hepa Halme Prospektin kappaleita, joilla hän laulaa. Lajiteltavassa taulukossa ei ole myöskään kappaleita, joilla Vesala esiintyy taustalaulajana.

Vuosi Albumi Raita Kappale Kesto Mukana
2005 Tilkkutäkki 13 ”Oi herra luoksein jää” 3.42 Mira Luoti
2006 Synkkien laulujen maa 8 ”Pimeä tie, mukavaa matkaa” 4.59 Olavi Uusivirta
11 ”Maria Magdalena” 3.19 Mira Luoti
2010 Heimo 4 ”Growing Pain” 3.30 Uusi Fantasia
Skarabee 4 ”Sanat” 4.05 Vesa-Matti Loiri
2011 Mitä vapaus on 11 ”Vanki 2011” 5.11
Kiestinki 1 ”Lapsena” 2.35 Pekka Kuusisto
2 ”Ukkosella” 3.52
3 ”Lähden” 3.10
4 ”Häävalssi” 4.11
5 ”Valkean meren marssi” 3.36
6 ”Hiljaiset vuodet” 3.42
7 ”Äiti” 1.27
8 ”Rukous” 2.41
9 ”Mummo” 3.27
10 ”Kiestinki” 3.37
Vuosi Albumi Raita Kappale Kesto
2014 Vain elämää
kausi 3 (ilta)
3 ”Elegia” 3.25
11 ”Kiittämätön” 3.25
15 Sori 3.05
18 ”Miten ja miksi” 2.43
Vain elämää
kausi 3 (päivä)
7 ”Pahempi toistaan” 3.07
20 ”Sua vasten aina painautuisin” 3.30
2015 Vesala 4 Tequila 3.57
2016 1 ”Rakkaus ja maailmanloppu” 5.16
2 Tytöt ei soita kitaraa 4.11
3 Ei pystyny hengittää 3.44
5 ”Ruotsin euroviisut” 4.18
6 Älä droppaa mun tunnelmaa 3.23
7 ”Takkipinon suojassa” 5.43
8 ”Tavallinen nainen” 3.22
9 ”Mitä jos sä oisit silti mun kaa” 4.06
10 ”Sinuun minä jään” 3.15
2017 ”Muitaki ihmisii” 3.58

LähteetMuokkaa

  1. a b Aalto-Setälä, Julia: Paula Vesala juhlii tänään 35-vuotissyntymäpäiväänsä Iltalehti. 10.12.2016. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 29.11.2017.
  2. Jarva, Hannu: Näyttelemään siirtynyt Vesala: ”Nautin olla kameran edessä, vaikka samalla se on hirveätä” Karjalainen. 5.9.2016. Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy.
  3. Yhdysvaltoihin muuttanut Paula Vesala: "Opiskelukaverit eivät tiedä, että olen julkkis" Ilta-Sanomat. 26.10.2015. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 29.11.2017.
  4. Myydyimmät kotimaiset singlet vuonna 2003 (arkistolinkki) Musiikkituottajat. Viitattu 29.11.2017.
  5. Helsingin Sanomat, 2.12.2009. Sanoma Media Finland Oy.
  6. PMMP kutsuttiin Linnaan Iltalehti. 16.11.2009. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 29.11.2017.
  7. Soolouran aloittava Paula Vesala julkaisee ensisinglensä nimellä ”Vesala” Warner Music Live. 20.10.2015. Warner Music Group. Viitattu 23.10.2015.
  8. Paula Vesala julkaisi ensimmäisen soolosinkkunsa – kuuntele tästä MTV3 Uutiset. 23.10.2015. MTV3. Viitattu 23.10.2015.
  9. Vesala, Paula: Vesala – Kolmossinkku ”Älä droppaa mun tunnelmaa” pihalla 8.6.2015. Facebook.
  10. Ylimutka, Leena: Huimat neljä Emma-palkintoa voittanut Paula Vesala: "Jatkoille Antti Tuiskun kanssa" Iltalehti. 4.2.2017. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 6.2.2017.
  11. JVG julkaisi uuden musiikkivideon – 95-elokuvan musiikkivideolla muistellaan kultahuumaa! Warner Music Live. 6.11.2017. Viitattu 29.11.2017.
  12. Paula Vesala Kansallisdiskografiassa Kansallisdiskografia. Kansalliskirjasto.
  13. Vuori, Suna: Paula Vesala ja Tapani Rinne säveltävät teatterimusiikkia (tilaajille) Helsingin Sanomat. 18.1.2013. Sanoma Media Finland Oy.
  14. Tähtivaara, Sarianne: Paula Vesala saa Juha Vainio -palkinnon – arvo 6 000 euroa Iltalehti. 28.7.2016. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 29.11.2017.
  15. Paula Vesala Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 5.11.2017.
  16. Paula Vesala 18.11.2010. Tietoviisas.
  17. Paula Vesala on Vuoden Lyyti Kansan Uutiset. Kansan Uutiset oy.
  18. Halme Prospekt – Prosektum TUM Records.
  19. Tässä on kolmannen kauden uskomaton Vain elämää -artistikattaus!
  20. Räsänen, Mikko: Nyt se on varmaa: Paula Vesala lähtee soolouralle! Voice. 1.10.2014. Bauer Media. Viitattu 13.11.2016.
  21. Tapaseura: Nuorten hyvien tapojen lähettiläät 2016. Tapaseura. Viitattu 14.3.2017.
  22. Docstop – kymmenen uutta dokumenttia, täynnä tunnetta ja asennetta Yle Docstop. 31.10.2017 (päivitetty 23.11.2017). Yleisradio Oy. Viitattu 29.11.2017.
  23. Isättöminä kasvaneet Paula Vesala ja Selma Vilhunen: ”Kaikissa perheissä on säröjä ja rikkimenneitä kohtia” Me Naiset. 7.7.2016. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 29.11.2017.
  24. a b Määttänen, Juuso: Paula Vesala ja Lauri Ylönen: Avioero! Iltalehti. 29.9.2016. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 29.9.2016.
  25. Myllyoja, Essi: Lauri Ylönen: ”Olen huono pitämään yllä ihmissuhteita” Me Naiset. 12.4.2011. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 30.5.2011.
  26. Paula Vesala ja Lauri Ylönen: Avioehto MTV3 Uutiset. 8.1.2015. Viitattu 10.3.2015.
  27. http://www.prinsessaelokuva.fi/
  28. Paula Vesala: Sori (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  29. Paula Vesala: Miten ja miksi (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  30. Paula Vesala: Sua vasten aina painautuisin (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  31. Vesala: Tequila (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  32. Vesala: Tytöt ei soita kitaraa (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 1.5.2016.
  33. Elastinen: En tunne sua (feat. Vesala) (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 24.6.2016.
  34. Vesala: Älä droppaa mun tunnelmaa (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 4.10.2016.
  35. Vesala: Ei pystyny hengittää (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 26.2.2017.
  36. Vesala: Muitaki ihmisii (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 3.9.2017.
  37. Paula Vesala: Pahempi toistaan (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  38. Paula Vesala: Elegia (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 13.3.2016.
  39. Vesala: Sinuun minä jään (Suomen virallinen lista) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Viitattu 1.4.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa