Owen Wilson

yhdysvaltalainen näyttelijä

Owen Cunningham Wilson (s. 18. marraskuuta 1968 Dallas, Texas) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan useista rooleistaan ja taipuneesta nenästään. Hän oli Oscar-ehdokkaana käsikirjoituksestaan Royal Tenenbaums -elokuvaan. Owen Wilson esiintyy usein samoissa elokuvissa Ben Stillerin kanssa.

Owen Wilson
Owen Wilson vuonna 2011.
Owen Wilson vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Owen Cunningham Wilson
Syntynyt18. marraskuuta 1968 (ikä 52)
{Dallas, Texas, Yhdysvallat
Näyttelijä
Taiteilijanimet Owen C. Wilson
Aktiivisena 1994–
Palkinnot
  • MTV Movie Award (2004, 2006)
Aiheesta muualla
wilson-brothers.com
IMDb
Elonet

Vuonna 2010 Forbes julkaisi listan ”Hollywood’s Animation A-List”, jossa lueteltiin kymmenen Hollywoodin menestyksekkäintä animaatioiden ääninäyttelijää lipputulojen perusteella mitattuna. Wilson oli listalla jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Jack Blackin kanssa.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Wilsonin vanhemmat ovat Laura Cunningham ja Robert Wilson. Hänen veljensä Andrew ja Luke ovat myös näyttelijöitä. Wilsonin sukujuuret ovat Irlannista.[2]

Wilson seurusteli näyttelijä Kate Hudsonin kanssa 2008–2009.[3] Hänellä on vuonna 2011 syntynyt poika yhdessä entisen naisystävänsä Jade Duellin kanssa. Vuonna 2014 Wilson sai toisen pojan Caroline Lindqvistin kanssa.

Wilson on kärsinyt mielenterveysongelmista. Elokuussa 2007 hän joutui sairaalahoitoon itsemurhayrityksen jälkeen. Wilson oli ottanut yliannoksen lääkkeitä ja viiltänyt molemmat ranteensa auki.[4][5]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1996 Lurjukset Bottle Rocket Dignan
Sähköputkimies The Cable Guy Robinin deitti
1997 Anakonda Anaconda Gary Dixon
1998 Armageddon Oscar Choi
Loputon yö Permanent Midnight Nicky
Rushmore – akatemian älypää Rushmore Edward Applebee (kreditoimaton)
1999 The Minus Man Vann Siegert
Autokauppias Jumalan armosta Breakfast of Champions Monte Rapid
The Haunting – paholaistalo The Haunting Luke Sanderson
2000 Shanghai Noon Roy O’Bannon
Perhe on painajainen Meet the Parents Kevin Rawley
2001 Zoolander Hansel
Royal Tenenbaums Eli Cash
Vihollisen keskellä Behind Enemy Lines Lt. Chris Burnett
2002 I Spy erikoisagentti Alex Scott
2003 Shanghai Knights Roy O’Bannon
2004 The Big Bounce – huijaus Havaijilla The Big Bounce Jack Ryan
Starsky & Hutch Ken Hutchinson
Maailman ympäri 80 päivässä Around the World in 80 Days Wilbur Wright
Steve Zissoun vedenalainen maailma The Life Aquatic with Steve Zissou Ned Plimpton
Painajainen perheessä Meet the Fockers Kevin Rawley
2005 Wendellin stoori The Wendell Baker Story Neil King
Kuokkavieraat Wedding Crashers John Beckwith
2006 Autot Cars Salama McQueen (äänirooli)
Night at the Museum – yö museossa Night at the Museum Jedediah (kreditoimaton)
Sinä, minä ja Dupree You, Me and Dupree Randy Dupree
2007 Darjeeling Limited Francis Whitman
2008 Drillbit Taylor – Köyhän miehen henkivartija Drillbit Taylor Drillbit Taylor
Marley & Me John Grogan
Haamumorsian Over Her Dead Body Mies puhelimessa (kreditoimaton)
2009 Night at the Museum 2 Night at the Museum: Battle of the Smithsonian Jedediah
Fantastic Mr. Fox Coach Skip (äänirooli)
2010 Marmaduke Marmaduke (äänirooli)
Pienin painajainen perheessä Little Fockers Kevin Rawley
How Do You Know Matty Reynolds
2011 Autot 2 Cars 2 Salama McQueen (äänirooli)
Hall Pass – lupa rellestää Hall Pass Rick
Midnight in Paris Gil Pender
Posketonta bongausta The Big Year Kenny Bostick
2013 Free Birds Reggie (äänirooli)
The Internship Nick Campbell
2014 Are You Here Steve Dallas
The Grand Budapest Hotel M. Chuck
Inherent Vice Coy Harlingen
The Hero of Color City Lohikäärme Ricky (äänirooli)
Night at the Museum – Haudan salaisuus Night at the Museum: Secret of the Tomb Jedediah
2015 She’s Funny That Way Arnold Albertson
No Escape – Ei pakotietä No Escape Jack Dwyer
2016 Zoolander 2 Hansel McDonald
Masterminds Steve Chambes
2017 Autot 3 Cars 3 Salama McQueen (äänirooli)
Wonder Nate Pullman
Father Figures Kyle Reynolds
2021 The French Dispatch Herbsaint Salzerac
Marry Me Charlie Gilbert

LähteetMuokkaa

  1. Slide Show: Hollywood's Animation A-List. Forbes.com . 24.3.2010. Arkistoitu 26.5.2012 . Viitattu 9.4.2010. (englanniksi)
  2. Stuever, Hank: The Brothers Grin The Washington Post. 20.6.2006. Viitattu 2.12.2016. (englanniksi)
  3. Nelson, Sara: Owen Wilson to wed Kate Hudson – a year after he 'tried to kill himself' when she dumped him Daily Mail Online. 11.5.2008. Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
  4. Hollywood-tähti Owen Wilson yritti itsemurhaa Ilta-Sanomat. 27.8.2007. Viitattu 27.8.2007.
  5. Owen Wilson in 'Good Condition' After Hospitalization. FoxNews. 27.8.2007. Arkistoitu 28.8.2007. Viitattu 27.8.2007. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa