Olga Kurylenko

ukrainalais-ranskalainen näyttelijä

Olga Kostjantynivna Kurylenko (ukr. Ольга Костянтинівна Куриленко, s. 14. marraskuuta 1979 Berdjansk, Ukrainan SNT) on ranskalais-ukrainalainen näyttelijä ja malli. Hänet löydettiin malliksi 13-vuotiaana ja hän muutti 16-vuotiaana Pariisiin aloittaakseen mallinuran. Kurylenkon näyttelijänura alkoi vuonna 2005. Hän sai tunnettavuutta elokuvasta Hitman vuonna 2007 ja nousi kuuluisaksi Bond-tyttönä James Bond -elokuvassa Quantum of Solace (2008). Hän näyttelee myös Antonia Dreykovia / Urakoitsijaa Marvel Cinematic Universen elokuvissa Black Widow (2021) ja Thunderbolts* (2025).

Olga Kurylenko
Olga Kurylenko vuonna 2015.
Olga Kurylenko vuonna 2015.
Henkilötiedot
Koko nimi Olha Kostjantynivna Kurylenko
Syntynyt14. marraskuuta 1979 (ikä 44)
Berdjansk, Ukrainan SNT
Kansalaisuus  Ranska
Ammatti näyttelijä, malli
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit ”Nika Boronina”
(Hitman)
”Camille Montes”
(007 Quantum of Solace)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Varhaiselämä muokkaa

Olga Kurylenko syntyi Berdjanskissa, Ukrainassa, joka oli tuolloin osa Neuvostoliittoa. Hänen isänsä on ukrainalainen ja äiti venäläistä syntyperää. Kurylenkon vanhemmat erosivat hänen ollessa kolmevuotias, ja hän kasvoi yksinhuoltajaäitinsä luona. Isäänsä hän tapasi harvoin, ja näki tämän seuraavan kerran vasta kahdeksanvuotiaana. Lomaillessaan Moskovassa 13-vuotias Kurylenko löydettiin malliksi, kun hän istui äitinsä kanssa metrossa.[1]

Ura muokkaa

Mallina muokkaa

Kurylenko muutti Pariisiin 16-vuotiaana ja solmi mallisopimuksen pariisilaisen Madison-mallitoimiston kanssa. 18-vuotiaana hän oli jo esiintynyt Vogue- ja Elle-lehtien kannessa.[2] Kurylenko esiintyi myös Marie Clairen kannessa ja oli Beben, Clarinsin ja Helena Rubinsteinin mainoskasvo. Hän on toiminut mallina myös Roberto Cavallin ja Kenzon mainoksissa[3][4] sekä Victoria’s Secretin katalogissa.[5]

Näyttelijänä muokkaa

Kurylenkon ensimmäisiä näyttelijäntöitä oli esiintyminen artisti Sealin musiikkivideolla ”Love’s Divine” vuonna 2003. Elokuvauransa hän aloitti vuonna 2005 ranskalaisessa L'Annulaire-elokuvassa, ja vuonna 2006 hänelle myönnettiin Brooklynin elokuvajuhlilla parhaan naisnäyttelijän palkinto suorituksestaan. Samana vuonna hän esiintyi Pariisi, rakkaudella -elokuvassa sekä Kenzo Amour -hajuveden mainoksissa.[6]

Vuonna 2007 Kurylenko näytteli Timothy Olyphantin kanssa elokuvassa Hitman. Seuraavana vuonna hän sai Bond-tyttö Camille Montesin roolin elokuvasta Quantum of Solace. Samana vuonna hänellä oli pieni sivurooli elokuvassa Max Payne.[7] Vuonna 2012 Kurylenko näytteli Terrence Malickin elokuvassa To the Wonder[8] ja seuraavana vuonna scifi-elokuvassa Oblivion.

Yksityiselämä muokkaa

Kurylenko avioitui valokuvaaja Cedric van Molin kanssa vuonna 2000. Liitto päättyi eroon neljä vuotta myöhemmin. Sen jälkeen Kurylenko oli vuoden naimisissa yrittäjä Damian Gabriellen kanssa. Hänellä on entisen poikaystävänsä Max Benitzin kanssa vuonna 2015 syntynyt poika.[9]

Kurylenko asuu Lontoossa.[10] Hänelle myönnettiin Ranskan kansalaisuus vuonna 2001.[11]

Filmografia muokkaa

 
Olga Kurylenko vuonna 2013.
Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2005 L’Annulaire Iris
2006 Pariisi, rakkaudella Paris, je t’aime The Vampire (osassa ”Quartier de la Madeleine)”
Käärmeen merkki The Serpent Sofia
2007 Hitman Nika Boronina
2008 Max Payne Natasha Sax
007 Quantum of Solace Camille Montes
À l'est de moi venäläinen prostituoitu
2009 Kirot Galia
2010 Centurion Etain
2011 There Be Dragons Ildiko
Land of Oblivion La terre outragée Anya
2012 To the Wonder Marina
Seitsemän psykopaattia Seven Psychopaths Angela
Erased Anna Brandt
2013 Oblivion Julia Rusakova Harper
2014 Vampire Academy johtajatar Ellen Kirova
The November Man Alice Fournier / Mira Filipova
Kaivonkatsoja The Water Diviner Ayshe
2015 A Perfect Day Katya
Momentum Alex Farraday
2016 The Correspondence Amy Ryan
2017 The Death of Stalin Maria Yudina
Gun Shy Sheila
2018 Just a Breath Away Dans la brume Anna
The Man Who Killed Don Quixote Jacqui
Mara Kate Fuller
Pariisin keisari The Emperor of Paris Givernyn paronitar Roxane
Johnny English iskee jälleen Johnny English Strikes Again Ophelia Bhuletova
2019 15 Minutes of War L’Intervention Jane Anderson
The Room Kate
The Courier Kuriiri
The Translators Les Traducteurs Katerina Anisinova
2020 The Bay of Silence Rosalind
2021 Black Widow Antonia Dreykov / Urakoitsija
Sentinelle Klara
2022 Vanishing Alice
White Elephant Vanessa Flynn
The Princess Kai
High Heat' Ana
2025 Thunderbolts* Antonia Dreykov / Urakoitsija

Lähteet muokkaa

  1. "New Bond girl was discovered in a subway while on holidays with her mother in Moscow" (venäjänkielinen artikkeli) Izvestia. 18.1.2008. Viitattu 5.9.2019.
  2. "Talking Shop: Olga Kurylenko" BBC News. 31.10.2008. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  3. Virallinen sivu Viitattu 5.9.2019
  4. Olga Kurylenko Profile on FMD fashionmodeldirectory.com. fashionmodeldirectory.com. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  5. "Hottest Victoria's Secret Models – Olga Kurylenko" popcrunch.com. 30.10.2008. Arkistoitu 11.8.2017. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  6. Olga Kurylenko Biography 22.1.2014. Article Bio. Viitattu 6.9.2015. (englanniksi)
  7. "New Bond film title is confirmed" BBC. 24.1.2008. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  8. "Olga Kurylenko on Her Breakout Month with 'Oblivion' and 'To the Wonder' (Video)" The Hollywood Reporter. 4.4.2013. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  9. "Bond girl Olga Kurylenko is a new mother" The Belfast Telegraph. 3.11.2015. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  10. "There Can't Be a Female Bond" Metro. 3.10.2018. Viitattu 5.9.2019. (englanniksi)
  11. Olga Kurylenko Glamour Magazine (UK). Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 6.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla muokkaa

 
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Olga Kurylenko.