Natalie Cole

Natalie Maria Cole (6. helmikuuta 195031. joulukuuta 2015[1]) oli yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä.

Natalie Cole
Natalie Cole vuonna 2007.
Natalie Cole vuonna 2007.
Henkilötiedot
Koko nimi Natalie Maria Cole
Syntynyt6. helmikuuta 1950
Kuollut31. joulukuuta 2015 (65 vuotta)
Ammatti laulaja-lauluntekijä, näyttelijä
Muusikko
Tyylilajit pop, soul
Levy-yhtiöt
Aiheesta muualla
Kotisivut

Varhainen elämäMuokkaa

Cole syntyi Los Angelesissa Nat King Colen tyttäreksi.lähde?

UraMuokkaa

Hänen ensimmäinen studioalbuminsa Inseparable (1975) ja siltä julkaistu debyyttisingle ”This Will Be (An Everlasting Love)” olivat huomattavia menestyksiä. Hän voitti vuonna 1976 Grammyn. Hän oli 15-vuotias isänsä kuollessa keuhkosyöpään.

Colen tulevia hittejä olivat ”I’ve Got Love on My Mind”, ”Sophisticated Lady (She’s a Different Lady)”, ”Our Love” ja ”Someone That I Used to Love”. Hän julkaisi vuonna 1991 erään suurimmista menestyksistään, albumin Unforgettable… With Love, joka koostuu Nat King Colen lauluista Natalien tulkitsemina. Mainittu albumi toi Colelle useamman Grammy-palkinnon.

Colen viimeisiä albumeja olivat muiden muassa Snowfall on the Sahara (1999), Ask a Woman Who Knows (2002) ja Leavin' (2006). Laulajalla oli lisäksi toissijainen ura näyttelijänä. Hän julkaisi vuonna 2000 omaelämäkerran Angel On My Shoulder, josta kävivät suoraan ilmi hänen uraansa varjostaneet huumausaineongelmat. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella.

Cole teki 2000-luvun puolella omien projektiensa ohella yhteistyötä muun muassa Macy Grayn kanssa. Hän esiintyi Nelson Mandelan 70-vuotisjuhlassa Lontoossa.

Natalie Cole vieraili Suomessa 29. helmikuuta 1992. Hän esiintyi Turun Typhoon Areenalla Suomen euroviisukarsinnan yhteydessä järjestetyssä konsertissa. Yle TV1 taltioi konsertin.[2] Toinen Suomen vierailu tapahtui vuonna 2007 Pori Jazz festivaaleille.[3]

YksityiselämäMuokkaa

Colella todettiin vuonna 2008 hepatiitti C.[4][5]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Inseparable  (1975)
  • Natalie  (1976)
  • Unpredictable  (1977)
  • Thankful  (1977)
  • Natalie… Live!  (1978)
  • I Love You So  (1979)
  • We're the Best of Friends  (Peabo Bryson, 1979)
  • Don't Look Back  (1980)
  • Happy Love  (1981)
  • I’m Ready  (1983)
  • Dangerous  (1985)
  • Everlasting  (1987)
  • The Collection  (1987)
  • Good to Be Back  (1989)
  • Unforgettable… With Love  (1991)
  • Take a Look  (1993)
  • Holly & Ivy  (1994)
  • Stardust  (1996)
  • This Will Be – Natalie Cole's Everlasting Love  (1997)
  • Snowfall on the Sahara  (1999)
  • The Magic of Christmas  (1999)
  • Greatest Hits Vol. 1  (2000)
  • Love Songs  (2001)
  • Ask a Woman Who Knows  (2002)
  • Anthology  (2003)
  • Leavin'  (2006)
  • Love Songs  (2007)
  • Still Unforgettable  (2008)

SingletMuokkaa

  • ”This Will Be (An Everlasting Love)”
  • ”Inseparable”
  • ”Sophisticated Lady (She’s a Different Lady)”
  • ”Mr. Melody”
  • ”I've Got Love on My Mind”
  • ”Party Lights”
  • ”Our Love”
  • ”Annie Mae”
  • ”Lucy in the Sky with Diamonds”
  • ”Stand By”
  • ”Sorry”
  • ”Your Lonely Heart”
  • ”Gimme Some Time”
  • ”Someone That I Used to Love”
  • ”Hold On”
  • ”What You Won’t Do For Love”
  • ”You Were Right Girl”
  • ”Nothin’ But a Fool”
  • ”Too Much Mister”
  • ”I Won’t Deny You”
  • ”Dangerous”
  • ”A Little Bit of Heaven”
  • ”Dangerous”
  • ”Jump Start”
  • ”I Live for Your Love”
  • ”Everlasting”
  • ”Pink Cadillac”
  • ”When I Fall in Love”
  • ”Miss You Like Crazy”
  • ”I Do”
  • ”Starting Over Again”
  • ”As a Matter of Fact”
  • ”The Rest of the Night”
  • ”Wild Women Do”
  • ”Grown-Up Christmas List”
  • ”Unforgettable”
  • ”Route 66”
  • ”The Christmas Song” ¹
  • ”The Very Thought of You”
  • ”Take a Look”
  • ”As Time Goes By”
  • ”No More Blue Christmas”
  • ”A Smile Like Yours”
  • ”Snowfall on the Sahara”
  • ”Say You Love Me”
  • ”Angel on My Shoulder”
  • ”Livin’ for Love”
  • ”Tell Me All About It”
  • ”Better Than Anything”
  • ”Day Dreaming”

¹ (Chestnuts Roasting on an Open Fire)

FilmografiaMuokkaa

  • Always Outnumbered (1998)
  • Abducted: A Father’s Love (1996)
  • Lily in Winter (1994)
  • Natalie Cole. The Unforgettable Concert (1992)

LähteetMuokkaa

  1. McShane, Larry: Natalie Cole dead at 65: R&B singer was daughter of Nat King Cole New York Daily News. 1.1.2016. Viitattu 1.1.2016. (englanniksi)
  2. Iltalehti 2.3.1992: ”Romanttinen Natalie Cole”
  3. Viljamaa, Anne: Soulin kuningatar Natalie Cole kuoli 65-vuotiaana Helsingin Sanomat. 1.1.2016. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 25.11.2020.
  4. C-hepatiittia sairastava Natalie Cole jälleen sairaalaan
  5. Natalie Cole Diagnosed with Hepatitis C

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Natalie Cole.