Avaa päävalikko

Moustapha Alassane

nigerialainen elokuvaohjaaja

Moustapha Alassane (1942 Djougou, Dahomey17. maaliskuuta 2015 Ouagadougou, Burkina Faso) oli nigeriläinen elokuvaohjaaja.

Moustapha Alassane
Moustapha Alassane.png
Henkilötiedot
Syntynyt 1942
Djougou, Dahomey
Kuollut 17.3.2015
Ouagadougou, Burkina Faso
Ammatti elokuvaohjaaja, kouluttaja ja yrittäjä
Ohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset Aouré (1962)
La mort du Gandji (1963)
Femme, villa, voiture, argent (1972)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Alassane syntyi nykyisessä Beninissä asuneeseen nigeriläisperheeseen[1]. Hän valmistui mekaanikoksi ja laati jo nuorena omatekoisia animaatioesityksiä[2]. Työskennellessään Niameyn Institut Fondamental d’Afrique Noiressa Alassane tutustui ranskalaiseen dokumentaristiin ja kansatieteilijään Jean Rouchiin, joka palkkasi hänet elokuvaryhmäänsä. Rouchin johdolla Alassane teki vuonna 1962 ensimmäisen lyhytelokuvansa Aouré, joka sai samana vuonna pronssimitalin Cannesin elokuvajuhlilla. Hän opiskeli animaatiotekniikkaa Norman McLarenin johdolla[2] Kanadan elokuvainstituutissa vuonna 1963.[3]

Aouré eräs ranskankielisen afrikkalaisen elokuvan ensiteoksista, muttei kovin laajalti tunnettu. Kolmikymmenminuuttinen elokuva on värillinen, mutta kuten mustavalkoisissa saman aikakauden ohjaajakolleegoiden elokuvissa Afrique sur Seine (1955) ja Borom Sarret (1962/63), ääniraita ei ole synkroninen. Ääniraidalla (voiceover) sekä kerrotaan elokuvan tarinaa että esitetään tarpeelliset vuoropuhelut elokuvan hahmojen kohdatessa. Alessanen kertomus on yhdistelmä kansantiedettä ja viihdyttävää fiktiota.[4]

Vuonna 1963 Alassane teki ensimmäisen afrikkalaisen animaatioelokuvan La mort du Gandji, joka sai palkinnon Dakarin taidefestivaaleilla vuonna 1966.[2] Toinen lähde mainitsee Alassanen ja ekä Afrikankin ensimmäisen animaatioelokuvan nimeksi Bon voyage, Sim (1966), mutta saattaa viitata samaan elokuvaan toisella nimellä.[4] Hänen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuvansa oli Le retour de l’aventurier (The Return of an Adventurer; suom. Seikkailijan paluu) vuonna 1966. Se oli parodiamainen, satirisoiva lännenelokuva, jossa Amerikasta palaava afrikkalainen tuo mukanaan karjapaimenvarustusteet myös ystävilleen. He toteuttavat cowboy-fantasioitaan afrikkalaisessa kotikylässään.[3][4][5] Ohjaajan tunnetuimpiin töihin kuuluu näytelmäelokuva Femme, villa, voiture, argent vuodelta 1972.[2]

Alassanen tuotannon keskeisiä teemoja ovat afrikkalaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen ja siirtomaa-ajan jälkeen syntyneen porvarillisen elämäntavan kritiikki.[3] Hänet tunnetaan myös tuotantotekniikan kehittäjänä ja nuorten elokuvantekijöiden kouluttajana.[2] Ohjaajalla oli oma elokuvateatteri kotikaupungissaan Tahouassa ja hän osallistui aktiivisesti afrikkalaisen elokuva-alan yhteistyöhön.[3]

FilmografiaMuokkaa

[6]

  • La bague du roi Koda (1962, lyhyt)
  • Aoure (1962, lyhyt)
  • La pileuse de Mil (1962)
  • Le piroguier (1962)
  • La mort du Gandji (1963, lyhyt)
  • L’arachide de Santchira (1964)
  • Le retour d'un aventurier (1966, lyhyt)
  • Bon voyage Sim (1966)
  • Malbaza (1967)
  • Les contrebandiers (1969)
  • Deela ou Albarka (1970)
  • Jamyya (1971)
  • FVVA: Femme, villa, voiture, argent (1972),
  • Abimbola ou Shaki (1972)
  • Siberi (1973)
  • Soubane (1974)
  • Toula ou Le génie des eaux (1974)
  • Zaboa (1975)
  • Samba le grand (1978, lyhyt)
  • Agwane mon village (1982)
  • Kankamba ou le semeur de discorde (1982)
  • Gourimou (1982)
  • Soolo (2000)
  • Adieu Sim (2000)
  • Les magiciens de l'Ader (2001)
  • Agaissa (2001)
  • Kokoa (2001, lyhyt)
  • Tagimba (2003)

LähteetMuokkaa

  1. Idrissa, Abdourahmane & Decalo, Samuel: Historical Dictionary of Niger, s. 44. Plymouth: Scarecrow Press, 2012. ISBN 978-0-8108-6094-0.
  2. a b c d e Dictionary of African Biography, s. 157–158. New York: Oxford University Press, 2012. ISBN 978-0-19-538207-5.
  3. a b c d Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience, s. 148–149. New York: Oxford University Press, 2005. ISBN 978-0-19-517055-9.
  4. a b c David Murphy: ”Chapter 3: Francophone West African Cinema 1955–1969: False starts and new beginning”, teoksessa Lizelle Bisschoff & David Murphy (Editors): Africa's Lost Classics. New Histories of African Cinema, s. 50–62. Aouré-elokuvasta alaotsikossa The Birth of Francophone African Cinema, Take Two: Aouré s. 53-54. London, U.K.: Legenda, legendabooks.com, 2014. ISBN 978-1-907975-51-6. (englanniksi)
  5. Peter von Bagh: ”Afrikka”, teoksessa Elokuvan historia, 3. täydennetty painos, s. 658-663. Alassanen Seikkailijan paluu/Le retour de l’aventurier mainitaan sivulla 660. Otava, 2004. ISBN 951-1-19811-4. (suomeksi)
  6. Moustapha Alassane at IFFR International Film Festival Rotterdam (IFFR), iffr.com. Viitattu 5.5.2019. (englanniksi)