Michelle Rodríguez

yhdysvaltalainen näyttelijä
(Ohjattu sivulta Michelle Rodriguez)

Mayte Michelle Rodríguez (s. 12. heinäkuuta 1978 Bexarin piirikunta, Texas) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja DJ. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Hurjapäät, S.W.A.T., Resident Evil, Avatar sekä televisiosarjassa Lost.[1]

Michelle Rodríguez
Michelle Rodríguez San Diegon Comic-Conissa 2013.
Michelle Rodríguez San Diegon Comic-Conissa 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Mayte Michelle Rodríguez
Syntynyt12. heinäkuuta 1978 (ikä 45)
Bexarin piirikunta, Texas, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, DJ
Näyttelijä
Aktiivisena 2000–
Merkittävät roolit Leticia Ortiz (Hurjapäät)
Chris Sanchez (S.W.A.T.)
Ana Lucia Cortez (Lost)
Trudy Chacon (Avatar)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Biografia muokkaa

Nuoruus muokkaa

Michelle syntyi Bexarin piirikunnassa, Texasissa. Hän on Dominikaanisesta tasavallasta kotoisin olevan Carmen Miladyn (o.s. Pared) ja Rafael Rodríguezin, puertoricolaisen entisen Yhdysvaltain armeijan sotilaan tytär. Michellellä on yhteensä kymmenen sisarpuolta ja sisarusta. Osittain hänet kasvatti hänen uskonnollinen äidinäitinsä, ja hän kuului Jehovan todistajiin. Michellen vanhemmat erosivat vuonna 1986, jolloin Michelle muutti kahdeksanvuotiaana äitinsä kanssa Dominikaaniseen tasavaltaan ja myöhemmin 11-vuotiaana Puerto Ricoon. Myöhemmin hän muutti New Jerseyyn. Michelle jätti high schoolin 17-vuotiaana, kun hänet oli erotettu kuudesta eri koulusta. Hän sai kuitenkin myöhemmin koulunsa loppuun. Michelle kävi vähän aikaa kauppaoppilaitosta, mutta lopetti sen kuitenkin keskittyäkseen näyttelemiseen, tullakseen kirjoittajaksi ja ohjaajaksi.

Ura muokkaa

 
Michelle Rodríguez vuonna 2006.

Otettuaan osaa moniin koe-esiintymisiin Michelle valittiin 350 hakijan joukosta rooliin pienen budjetin itsenäisessä elokuvassa Girlfight. Michelle näytteli Diana Guzmania, teiniä joka päättää kanavoida aggressionsa nyrkkeilijäksi tulemiseen. Hän sai tunnustusta kriitikoilta ja katsojilta, mutta suuresta julkisuudesta huolimatta Michelle ei saanut Oscar-ehdokkuutta. Michelle sai kuitenkin useita muita merkittäviä palkintoja ja ehdokkuuksia roolisuorituksestaan ja itse elokuva voitti parhaat palkinnot sekä Sundancen että Cannesin filmifestivaaleilla.

Michellellä on ollut myös muita menestyksekkäitä elokuvarooleja, kuten Hurjapäät, Resident Evil, Blue Crush ja S.W.A.T. Vuonna 2004 Michelle esiintyi Marien ääniroolissa videopelissä Halo 2. Hän tuotti myös Liz Riarson äänen sarjakuvassa IGPX. Vuosina 2005–2006 hän näytteli Ana Lucia Cortezia televisiosarjan Lost toisella tuotantokaudella (hahmon ensimmäinen esiintyminen oli ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa). Hän palasi myöhemmin vielä viidennen kauden toiseen jaksoon vuonna 2009. Vuonna 2006 Michelle sai oman jakson G4-kanavan sarjassa Icons.

Vuonna 2008 Michelle esiintyi elokuvassa Battle in Seattle Charlize Theronin kanssa. Michellen seuraava esiintyminen oli 9. huhtikuuta 2009 ensi-iltansa saaneessa Hurjapäät-elokuvassa, jonka nimi oli Fast & Furious. Michelle nähtiin myös James Cameronin elokuvassa Avatar, joka julkaistiin 18. joulukuuta 2009.

Vuonna 2010 tuli ensi-iltaan elokuva Trópico de Sangre, joka perustuu Dominikaanisessa tasavallassa murhattujen Miraballin sisarusten elämään.

Huomattavat listasijoitukset muokkaa

Moneen kertaan uransa aikana Michelle on listattu Stuff-lehden "102 Sexiest Women In The World" -listalle, Maximin "100 Sexiest Women" -listalle ja People En Espanolin 50 Mas Bellos -listalle.

Tuottaminen ja kirjoitus muokkaa

Michelle oli perustamassa tuotantoyhtiö Cheshire Kat Productionsia, joka tuottaa parhaillaan historiallista draamaa nimeltä Trópico de Sangre (engl. Tropic of Blood, suom. Veren tropiikki), jossa hän myös näyttelee.

Vuodesta 2015 eteenpäin hän on ollut kirjoittamassa useita teoksia, kuten perheen seikkailuelokuvaa, huumedraamaa ja naisiin kohdistuvaa aikakausi-teosta.

Lakiasiat muokkaa

Vuonna 2002 Rodriguez pidätettiin pahoinpitelystä, kun hän joutui tappeluun kämppiksensä kanssa. Syytteet kuitenkin peruttiin myöhemmin, kun kämppis ei halunnutkaan viedä asiaa oikeuteen.[2]

Marraskuussa 2003 Rodriguez joutui oikeuteen kohtaamaan kahdeksan rikkomussyytöstä kahteen liikenneonnettomuuteen liittyen, mukaan lukien päihtyneenä ajaminen (DUI).[3] Kesäkuussa 2004 Rodriguez tunnusti syyllisyytensä Los Angelesissa kolmeen syytteeseen: Pakoon lähtö; rattijuopumus; ja ajokortin ajaminen voimassaolon ollessa keskeytetty. Hän vietti 48 tuntia vankilassa, suoritti yhteisöpalvelua kahden New Yorkin sairaalan ruumishuoneilla, kävi kolmen kuukauden alkoholinkäyttöohjelmassa ja määrättiin kolmeksi vuodeksi koeajalle.[4]

Vuonna 2005 ollessaan kuvaamassa Lostia Havaijilla, Rodriguezia pysäytettiin useita kertoja Honolulun poliisin toimesta ylinopeudesta, ja 1. joulukuuta hänet pidätettiin rattijuopumuksesta. Huhtikuussa 2006 hän tunnusti syyllisyytensä yhteen rattijuopumussyytteeseen ja valitsi maksaa 500 dollarin sakon ja viettää viisi päivää vankilassa. [5]

Rodriguez mainitsi allergialääkkeitä yhtenä syynä epävakaaseen käytökseensä. [6] Koska tapaus oli Los Angelesin koeajan rikkomus, hänet tuomittiin 60 päivän vankeuteen, 30 päivän alkoholiriippuvuuden hoito-ohjelmaan ja 30 päivää yhdyskuntapalveluun, mukaan lukien työskentelyn Mothers Against Drunk Driving -järjestön hyväksi.[7]

Syyskuussa 2007 Rodriguez väitettiin rikkoneen koeaikaansa jättämällä yhteisöpalvelunsa kesken eikä noudattamalla alkoholikasvatusta. [8] 10. lokakuuta 2007 pidetyn kuulemisen jälkeen hänelle määrättiin 180 päivän vankeusrangaistus myöntäessään rikkoneensa koeaikansa. Hänen odotettiin viettävän koko 180 päivän vankeusrangaistuksen, mutta hänet vapautettiin 18 päivän kuluttua ylikuormituksen vuoksi.[9] Tammikuussa 2009 Rodriguez suoritti yhdyskuntapalveluksensa loppuun.

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Girlfight Diana Guzman
2001 3 A.M. Salgado
Hurjapäät Leticia ”Letty” Ortiz
2002 Resident Evil Rain Ocampo
Blue Crush – Merten valtiaat Eden
2003 S.W.A.T. Chris Sanchez
2004 Control Teresa
2005 BloodRayne Katarin
2006 Cats: The Movie Jujube (äänirooli)
The Breed Nicki
2007 Gardens of the Night Lucy
Battle in Seattle Lou
2009 Fast & Furious Leticia ”Letty” Ortiz
Trópico de Sangre Minerva Mirabal
Avatar Trudy Chacon
2010 Machete Luz
2011 World Invasion: Battle Los Angeles Elena Santos
Blacktino Charlotte Foster Jane
2012 Resident Evil: Retribution Rain Ocampo
2013 InAPPropriate Comedy Harriet
Fast & Furious 6 Letty Ortiz
Turbo Paz (äänirooli)
Machete Kills Shé
2015 Fast & Furious 7 Letty Ortiz
2017 Fast & Furious 8
2018 Widows Linda
2019 Alita: Battle Angel Gelda
2021 Fast & Furious 9 Letty Ortiz
2023 Fast & Furious X
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Holga
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2005 Punk’d oma itsensä 1 jakso
Immortal Grand Prix Liz Ricarro 26 jaksoa
2005–2006, 2009 Lost Ana Lucia Cortez 25 jaksoa
2007 Adventures in Voice Acting oma itsensä 1 jakso
Ääninäyttely videopeleissä
Vuosi Nimi Rooli
2003 True Crime: Streets of LA Rosie Velasco
2004 Driver 3 Calita
Halo 2 Marine
2009 James Cameron’s Avatar: The Game Trudy Chacon
2012 Call of Duty: Black Ops II Strike Force -sotilas

Lähteet muokkaa

  1. Michelle Rodriguez Rotten Tomatoes. Viitattu 23.4.2024.
  2. Grossberg, Josh.: "Girlfight" Star Off the Hook". E!, (8.4. 2002.).
  3. Haberman, Lia.: "Rodriguez: Way 2 Fast 2 Furious".. E!, 4.2.2007.
  4. Michelle Rodriguez settles two traffic cases TODAY.com. 14.12.2005. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  5. 'Lost' Actress Chooses Jail Over Service - CBS News web.archive.org. 13.10.2007. Viitattu 20.4.2024.
  6. E! Online - Sorry, the page you requested is not available. web.archive.org. 24.1.2009. Viitattu 20.4.2024.
  7. Michelle Rodriguez Gets 60 Days in Jail | Michelle Rodriguez : People.com web.archive.org. 12.2.2007. Viitattu 20.4.2024.
  8. Michelle Rodriguez Sentenced to Six Months in Jail Peoplemag. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  9. Michelle Rodriguez out of jail after 18 days TODAY.com. 10.1.2008. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla muokkaa

 
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michelle Rodríguez.

Haastattelut muokkaa