Avaa päävalikko

Maria Heiskanen

suomalainen näyttelijätär

Maria Heiskanen (s. 21. elokuuta 1970 Kuopio)[1] on suomalainen näyttelijä.

Maria Heiskanen
Henkilötiedot
Syntynyt 21. elokuuta 1970 (ikä 48)
Kuopio, Suomi
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1991–
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Sisällysluettelo

UraMuokkaa

Heiskasen läpimurtorooli oli ”Minna” ruotsalaisohjaaja Jan Troellin elokuvassa Il Capitano (1991). Heiskanen palkittiin suorituksestaan Chicagon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Heiskanen työskenteli Ruotsissa vuosina 1993–2003 sekä elokuvissa että teatterissa. Hänen työpaikkoinaan olivat muun muassa Kungliga Dramatiska Teatern sekä Riksteatern, jossa hän näytteli muun muassa Lars Norénin ohjaamassa versiossa Anton Tšehovin näytelmästä Lokki (2001).

Suomessa Heiskanen on esiintynyt muun muassa Aleksi Salmenperän ohjaamassa elokuvassa Miehen työ (2007) sekä Aki Kaurismäen elokuvassa Laitakaupungin valot (2006). Molemmista roolisuorituksistaan Heiskanen oli sivuosaehdokkaana Jussi-palkinnon saajaksi.

Heiskanen esittää naispääosaa Jan Troellin ohjaamassa elokuvassa Ikuistetut hetket (2008) (Maria Larssons eviga ögonblick). Tästä roolisuorituksestaan Heiskanen sai Ruotsin arvostetuimman elokuvapalkinnon, Guldbagge-palkinnon, parhaasta naispääosasta.[2][3][vanhentunut linkki] Heiskanen palkittiin roolistaan myös Valladolidin elokuvafestivaaleilla Espanjassa 2008 parhaana naisnäyttelijänä.[4] Heiskanen sai myös Ruotsin TV 4:n Guldsolenin.[5] Ikuistetut hetket oli Ruotsin Oscar-palkintoehdokas 2009.

Heiskanen toimii hahmoterapeuttina Helsingissä.[6]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1991 Il Capitano Minna
1993 Beck: Kadonnut paloauto
2000 Moa & Malte
10:10
2001 Pilvien syleilyssä/Så vit som en snö
2002 Hus i helvete
2006 Laitakaupungin valot Aila
2007 Miehen työ Katja
Taivas
2008 Jungle of Dreams
Ikuistetut hetket Maria Larsson
2009 Rööperi Marja
2011 Hella W Kerttu Nuorteva
2013 Kerron sinulle kaiken Silva
2014 Aikuisten poika Katri

Televisiosarjat
Vuosi Sarjat Rooli
2003 Tusenbröder II – Del 1
Täysin työkykyinen
2004 Kotikatu
2005 Yövuoro
2008 Luola
2011 Inget ljus i tunneln Johanna Virtanen

LähteetMuokkaa

  1. Teatterit ja teatterintekijät 2005, s. 193–194. Helsinki: Like, 2005. ISBN 952-471-629-1.
  2. 2008 Guldbagge Award Winners 12.01.2009. Svenska Filminstitutet. (englanniksi)
  3. Näyttelijä Maria Heiskanen palkittiin Ruotsissa Helsingin Sanomat. 13.01.2009. Sanoma Media Finland Oy.
  4. 2008 Semana Internacional de Cine de Valladolid seminci.es. (espanjaksi)
  5. 2008 Guldsolen TV4 tv4.se. 10.01.2009. (ruotsiksi)
  6. Heiskanen, Maria: Maria Heiskanen, hahmoterapeutti mariaheiskanen.fi. Viitattu 19.11.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa