Mari Perankoski

suomalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja

Mari Perankoski (oikealta nimeltään Mari Johanna Hynynen, o.s. Perankoski,[1] s. 10. maaliskuuta 1970 Varkaus[2]) on suomalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja. Hän on ollut mukana muun muassa televisiosarjoissa Kallio, Kalapuikkokeitto, Röyhkeä diplomaatti, Ranuan kummit, Hyvät naiset ja herrat, Ihmisten puolue, Roba ja Kummeli esittää: Kontio & Parmas. Lisäksi hän on näytellyt sekä Q-teatterissa että Ryhmäteatterissa.

Mari Perankoski
Mari Perankoski vuoden 2011 Jussi-gaalassa
Mari Perankoski vuoden 2011 Jussi-gaalassa
Henkilötiedot
Koko nimi Mari Johanna Hynynen
Syntynyt10. maaliskuuta 1970 (ikä 51)
Varkaus
Ammatti näyttelijä, käsikirjoittaja
Puoliso Jani Volanen (vih. )
Jouni Hynynen (vih. 2016)
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Syyskaudella 2010 Nelosella esitettiin Peran­kosken juontamaa viihde­ohjelmaa Yksi lensi yli Marin pesän.[3] Hän on myös antanut äänensä poliittisessa animaatio­satiirissa Itse valtiaat useille eri hahmoille.

YksityiselämäMuokkaa

Mari Peran­koskella on poika yhdessä entisen miehensä näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa.[4] Aiemmin Perankoski on ollut avo­liitossa ohjaaja Miika Soinin kanssa.[5] Peran­koski on seurustellut vuodesta 2012 saakka muusikko Jouni Hynysen kanssa. He kihlautuivat touko­kuussa 2016 ja avioituivat syys­kuussa 2016.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1995 Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma
2006 Kirkkaalta taivaalta Heila
2008 8 päivää ensi-iltaan maskeeraja
Blackout Mari Koski
2009 Haarautuvan rakkauden talo Tiina
Pihalla Leena
2011 Veljekset Raisa
Roskis­prinssi Kaija
2012 Kohta 18 Andren äiti
Tie pohjoiseen Minna Paakku
Rakkauden rasvaprosentti Susanna
2013 21 tapaa pilata avioliitto assistentti puhelimessa
Tumman veden päällä Taina
2014 Mielensä­pahoittaja miniä
2018 Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
2021 Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily nais­sika

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1997 Kotikatu sairaan­hoitaja
1998 Konstan koukkuja
Kalapuikkokeitto Jatta
2000 Sikanautaa sairaan­hoitaja
2002 Tummien vesien tulkit Kiti
2003 Ranuan kummit useita
Kuumia aaltoja Jutan asiakas
2005 Käenpesä Leena
Meidän jengi Päivi Lehtola
Kylmäverisesti sinun Mari
2006 Majakka
  • useita:
  • Paula
  • Karjalainen
  • mrs. Miller
Mogadishu Avenue pankki­virkailija
2007 Team Ahma Leila
Kultainen noutaja Aliisa
Itse valtiaat useita
2008 Harvoin tarjolla Tarja-Kaisa
Suojelijat Reija

[7]

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
2007–2008 Röyhkeä diplomaatti Liisa Karttunen
2008–2010 Ihmisten puolue Päivi Teittinen
2010 Kallio Eeva
2011 Virta Kata Jääskeläinen
Mr. Mallorca kohteessa Mari
2012 Maailma on valmis Tarja-Kaisa
Kimmo Tarja
2012–2021 Roba Elina Sini­salo
2013 Kerran viikossa Marjut
2014 Klikkaa mua Julia
2014–2015 Putous
  • useita:
  • Karjalan Kandalfi
  • Alli Kaattori
2015–2016
2019
Syke Salla Nortamo
2016 Sorjonen Tuuli Paalte­maa
2018–2021 Kummeli esittää: Kontio & Parmas Vänskä
2018–2019 Sipoon herttua Jaana Kovalainen
2018 Keisari Aarnio Mervi Mustala
Aikuisen naisen joulukalenteri Maria Måns­son

LähteetMuokkaa

  1. Winberg, Vesa: Jouni Hynysen Raili-äiti soitti radio­lähetykseen – ”Häissä oli kantarelli­kastiketta ja karaokea” Yle Uutiset. 5.9.2016. Yleis­radio Oy. Viitattu 2.11.2016.
  2. Markkanen, Mari: Suomen hauskin nainen. Ilta-Sanomat, 3.4.2010, s. 47. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.
  3. Kotala, Karoliina: Koti­mainen sketsi­sarja Yksi lensi yli Marin pesän starttaa tänään The Voice. 8.9.2010. Viitattu 10.5.2014.
  4. Sininen hää­puku säväytti! Ilta-Sanomat. 10.7.2006. Arkistoitu 11.3.2014. Viitattu 10.5.2014.
  5. Kangas­niemi, Sanna: Kuka se Pera on, Mari Peran­koski? Helsingin Sanomat. 12.5.2010. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 10.5.2014.
  6. Ampuja, Eetu: Stetsonissa avioon! Jouni Hynynen ja Mari Peran­koski menivät naimisiin Ilta-Sanomat. 3.9.2016. Viitattu 3.9.2016.
  7. Mitä tapahtui Sykkeen kolmannella tuotanto­kaudella? Yle. 23.12.2016 (2.1.2017). Viitattu 1.3.2020.