Luettelo valtioista liiketoiminnan helppouden mukaan

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo valtioista liiketoiminnan helppouden mukaan on Maailmanpankin tutkijoiden alullepanema vertailu, jossa maat laitetaan järjestykseen sen perusteella, miten vähän maiden harjoittama talouden sääntely haittaa liiketoiminnan harjoittamista.[1]

Lainsäädännön ja viranomaistoiminnan aiheuttamat esteet liiketoiminnalle hidastavat klassisen taloustieteen mukaan talouskasvua estäen maan vaurastumista.[2] Yhtenä vertailun tarkoituksena onkin opastaa maiden hallintoja sen suhteen mitä ne voisivat tehdä helpottaakseen liiketoimintaa ja siten edistää talouskasvua.[2]

Maiden loppusijoitus listalla perustuu vuodesta 2012 alkaen kymmeneen tekijään eli miten helppoa on: liiketoiminnan aloittaminen, rakennuslupien saaminen, sähkön saaminen toimitiloihin, omaisuuden rekisteröinti, luoton saanti, sijoittajien suojaaminen, verojen maksu, kansainvälinen kauppa, sopimusten täytäntöönpano ja liiketoiminnan lopettaminen.[1]

Valtioiden järjestysMuokkaa

183:n valtion ja itsehallintoalueen järjestys liiketoiminnan helppouden mukaan vuosina 2007-2012.[1] Maat saa kunkin vuoden mukaiseen järjestykseen painamalla vuosilukua.Jos maa ei ollut mukana jonakin vuonna, on sijoituksen tilalla viiva.

Maa 2012 2011 2010 2009 2008 2007
  Singapore 1 1 1 1 1 1
  Hongkong 2 2 3 4 4 5
  Uusi-Seelanti 3 3 2 2 2 2
  Yhdysvallat 4 5 4 3 3 3
  Tanska 5 6 6 5 5 7
  Norja 6 8 10 10 11 9
  Yhdistynyt kuningaskunta 7 4 5 6 6 6
  Etelä-Korea 8 16 19 23 30 23
  Islanti 9 15 14 11 10 12
  Irlanti 10 9 7 7 8 10
  Suomi 11 13 16 14 13 14
  Saudi-Arabia 12 11 13 16 23 38
  Kanada 13 7 8 8 7 4
  Ruotsi 14 14 18 17 14 13
  Australia 15 10 9 9 9 8
  Georgia 16 12 11 15 18 37
  Thaimaa 17 19 12 13 15 18
  Malesia 18 21 23 20 24 25
  Saksa 19 22 25 25 20 21
  Japani 20 18 15 12 12 11
  Latvia 21 24 27 29 22 24
  Pohjois-Makedonia 22 38 32 71 75 92
  Mauritius 23 20 17 24 27 32
  Viro 24 17 24 22 17 17
  Taiwan 25 33 46 61 50 47
  Sveitsi 26 27 21 21 16 15
  Liettua 27 23 26 28 26 16
  Belgia 28 25 22 19 19 20
  Ranska 29 26 31 31 31 35
  Portugali 30 31 48 48 37 40
  Alankomaat 31 30 30 26 21 22
  Itävalta 32 32 28 27 25 30
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat 33 40 33 46 68 77
  Israel 34 29 29 30 29 26
  Etelä-Afrikka 35 34 34 32 35 29
  Qatar 36 50 39 37 0 0
  Slovenia 37 42 53 54 55 61
  Bahrain 38 28 20 18 - -
  Chile 39 43 49 40 33 28
  Kypros 40 37 40 - - -
  Peru 41 36 56 62 58 65
  Kolumbia 42 39 37 53 66 79
  Puerto Rico 43 47 35 35 28 19
  Espanja 44 49 62 49 38 39
  Ruanda 45 58 67 139 150 158
  Tunisia 46 55 69 73 88 80
  Kazakstan 47 59 63 70 71 63
  Slovakia 48 41 42 36 32 36
  Oman 49 57 65 57 49 55
  Luxemburg 50 45 64 50 42 -
  Unkari 51 46 47 41 45 66
  Saint Lucia 52 53 36 34 34 27
  Meksiko 53 35 51 56 44 43
  Botswana 54 52 45 38 51 48
  Armenia 55 48 43 44 39 34
  Montenegro 56 66 71 90 81 70
  Antigua ja Barbuda 57 64 50 42 41 33
  Tonga 58 71 52 43 47 51
  Bulgaria 59 51 44 45 46 54
  Samoa 60 61 57 64 61 41
  Panama 61 72 77 81 65 81
  Puola 62 70 72 76 74 75
  Ghana 63 67 92 87 87 94
  Tšekki 64 63 74 75 56 52
  Dominica 65 88 83 74 77 72
  Azerbaidžan 66 54 38 33 96 99
  Kuwait 67 74 61 52 40 46
  Trinidad ja Tobago 68 97 81 80 67 59
  Valko-Venäjä 69 68 58 85 110 129
  Kirgisia 70 44 41 68 94 90
  Turkki 71 65 73 59 57 91
  Romania 72 56 55 47 48 49
  Grenada 73 92 91 84 70 73
  Salomonsaaret 74 96 104 89 79 69
  Saint Vincent ja Grenadiinit 75 75 70 66 54 44
  Vanuatu 76 60 59 60 62 58
  Fidži 77 62 54 39 36 31
  Namibia 78 69 66 51 43 42
  Malediivit 79 85 87 69 60 53
  Kroatia 80 84 103 106 97 124
  Moldova 81 90 94 103 92 103
  Albania 82 82 82 86 136 120
  Brunei 83 112 96 88 78 -
  Sambia 84 76 90 100 116 102
  Bahama 85 77 68 55 - -
  Mongolia 86 73 60 58 52 45
  Italia 87 80 78 65 53 82
  Jamaika 88 81 75 63 63 50
  Sri Lanka 89 102 105 102 101 89
  Uruguay 90 124 114 109 98 64
  Kiina 91 79 89 83 83 93
  Serbia 92 89 88 94 86 68
  Belize 93 99 80 78 59 56
  Marokko 94 114 128 128 129 115
  Saint Kitts ja Nevis 95 87 76 67 64 85
  Jordania 96 111 100 101 80 78
  Guatemala 97 101 110 112 114 118
  Vietnam 98 78 93 92 91 104
  Jemen 99 105 99 98 113 98
  Kreikka 100 109 109 96 100 109
  Papua-Uusi-Guinea 101 103 102 95 84 57
  Paraguay 102 106 124 115 103 112
  Seychellit 103 95 111 104 90 84
  Libanon 104 113 108 99 85 86
  Pakistan 105 83 85 77 76 74
  Marshallinsaaret 106 108 98 93 89 87
    Nepal 107 116 123 121 111 100
  Dominikaaninen tasavalta 108 91 86 97 99 117
  Kenia 109 98 95 82 72 83
  Egypti 110 94 106 114 126 165
  Etiopia 111 104 107 116 102 97
  El Salvador 112 86 84 72 69 71
  Argentiina 113 115 118 113 109 101
  Guyana 114 100 101 105 104 136
  Kiribati 115 93 79 79 73 60
  Palau 116 120 97 91 82 62
  Kosovo 117 119 113 - - -
  Nicaragua 118 117 117 107 93 67
  Kap Verde 119 132 146 143 132 125
  Venäjä 120 123 120 120 106 96
  Costa Rica 121 125 121 117 115 105
  Bangladesh 122 107 119 110 107 88
  Uganda 123 122 112 111 118 107
  Swazimaa 124 118 115 108 95 76
  Bosnia ja Hertsegovina 125 110 116 119 105 95
  Brasilia 126 127 129 125 122 121
  Tansania 127 128 131 127 130 142
  Honduras 128 131 141 133 121 111
  Indonesia 129 121 122 129 123 135
  Ecuador 130 130 138 136 128 123
  Palestiina 131 135 139 131 117 127
  Intia 132 134 133 122 120 134
  Nigeria 133 137 125 118 108 108
  Syyria 134 144 143 137 137 130
  Sudan 135 154 154 147 143 154
  Filippiinit 136 148 144 140 133 126
  Madagaskar 137 140 134 144 149 149
  Kambodža 138 147 145 135 145 143
  Mosambik 139 126 135 141 134 140
  Mikronesia 140 141 127 126 112 106
  Sierra Leone 141 143 148 156 160 168
  Bhutan 142 142 126 124 119 138
  Lesotho 143 138 130 123 124 114
  Iran 144 129 137 142 135 119
  Malawi 145 133 132 134 127 110
  Mali 146 153 156 166 158 155
  Tadžikistan 147 139 152 159 153 133
  Algeria 148 136 136 132 125 116
  Gambia 149 146 140 130 131 113
  Burkina Faso 150 151 147 148 161 163
  Liberia 151 155 149 157 170 -
  Ukraina 152 145 142 145 139 128
  Bolivia 153 149 161 150 140 131
  Senegal 154 152 157 149 162 146
  Päiväntasaajan Guinea 155 164 170 167 165 150
  Gabon 156 156 158 151 144 132
  Komorit 157 159 162 155 147 144
  Suriname 158 161 155 146 142 122
  Mauritania 159 165 166 160 157 148
  Afganistan 160 167 160 162 159 162
  Kamerun 161 168 171 164 154 152
  Togo 162 160 165 163 156 151
  São Tomé ja Príncipe 163 178 180 176 163 169
  Irak 164 166 153 152 141 145
  Laos 165 171 167 165 164 159
  Uzbekistan 166 150 150 138 138 147
  Norsunluurannikko 167 169 168 161 155 141
  Itä-Timor 168 174 164 170 168 174
  Burundi 169 181 176 177 174 166
  Djibouti 170 158 163 153 146 161
  Zimbabwe 171 157 159 158 152 153
  Angola 172 163 169 168 167 156
  Niger 173 173 174 172 169 160
  Haiti 174 162 151 154 148 139
  Benin 175 170 172 169 151 137
  Guinea-Bissau 176 176 181 179 176 173
  Venezuela 177 172 177 174 172 164
  Kongon demokraattinen tasavalta 178 175 182 181 178 175
  Guinea 179 179 173 171 166 157
  Eritrea 180 180 175 173 171 170
  Kongon tasavalta 181 177 179 178 175 171
  Keski-Afrikan tasavalta 182 182 183 180 177 167
  Tšad 183 183 178 175 173 172

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c Doing Business - Measuring Business Regulations Doing Business 2012. Maailmanpankki. Viitattu 9.7.2012.
  2. a b Simeon Djankov, Caralee McLiesh ja Rita Ramalho: Regulation and Growth. Economics Letters, Syyskuu 2006, 92. vsk, nro 3, s. 395-401. Artikkelin verkkoversio.