Avaa päävalikko

Luettelo tunnetuista mielialahäiriöisistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

SuomalaisiaMuokkaa

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuneitaMuokkaa

Mahdollisesti myösMuokkaa

Masennukseen sairastuneitaMuokkaa

UlkomaalaisiaMuokkaa

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuneitaMuokkaa

Masennukseen sairastuneitaMuokkaa

Skitsoaffektiiviseen häiriöön sairastuneitaMuokkaa

HistoriassaMuokkaa

  • Vsevolod Garšin (18551888), venäläinen kirjailija. Jälkikäteen arveltu skitsoaffektiiviseksi häiriöksi.[122]
  • Edvard Munch (18631944), norjalainen taidemaalari, tunnettu etenkin Huuto-maalauksesta. Kuuli ääniä ja näki harhoja, oli masentunut. Arveltu skitsoaffektiivista häiriötä.[123]

LähteetMuokkaa

  1. Cheek paljastaa HS:lle: villi nuoruus Lahdessa, kaksisuuntainen mielialahäiriö iltalehti.fi. Viitattu 1.10.2016.
  2. IL: Syöksykierre ajoi suomirock-legendan velkahelvettiin mtv.fi. Viitattu 8.9.2016.
  3. Hanna Hauru kostaa kiusaajilleen Kaleva.fi. Viitattu 4.11.2016.
  4. Samuli Huttunen: Rock'n'rollia verhon takaa (s. 17) AVIISI 01/2013 / Issuu. 25.1.2013. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta. Viitattu 9.10.2016.
  5. Hymy 4/-12, s. 94-95
  6. a b Nämä julkkikset sairastavat mielialahäiriötä www.iltalehti.fi. Viitattu 25.3.2016.
  7. Kirjassa valotetaan Nokian pääjohtajan itsemurhaa: "Vihaisia viestejä" uusisuomi.fi. Viitattu 5.10.2016.
  8. http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1491153
  9. Juha Kurvinen - Kiitos hei todella paljon Teille kaikille... | Facebook fi-fi.facebook.com. Viitattu 25.3.2016.
  10. Prinsessa, joka perusti hovinsa mielisairaalaan - Ylöjärven Uutiset ylojarvenuutiset.fi. Viitattu 24.5.2016.
  11. Pelaaja-agentti Lyytikäinen kertoo elämänsä vaikeista hetkistä: "Seisoin reunalla" Iltalehti. 16.9.2015. Alma Media Oyj. Viitattu 20.12.2016.
  12. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä: "Masentuneenkin työpanos olisi hyvä saada käyttöön" HS.fi. Viitattu 25.3.2016.
  13. http://www.iltalehti.fi/viihde/200806077762229_vi.shtml
  14. http://www.iltalehti.fi/viihde/200904179428360_vi.shtml
  15. HS: Ultra Bra -muusikko joutui vuosituhannen alussa mielisairaalaan: "Aivoni menivät täysin lukkoon" 3.6.2017. Alma Media Oyj. Viitattu 20.7.2017.
  16. Pekka Pöyry soitti soolot suoraan sydämestä yle.fi. Viitattu 9.10.2016.
  17. Antti Railio toi kaksisuuntaisen mielialahäiriön julkisuuteen lasten takia: "Nyt alkaa uusi elämä" - Iskelmä - Parhaita kotimaisia Iskelmä - Parhaita kotimaisia. 12.5.2015. Viitattu 27.3.2016.
  18. http://www.redrum-187.com/2009/01/HaastattelussaPanamaRayo/
  19. Maanis-depressiivisyyttä sairastava pysyy työelämässä terapian avulla hs.fi. Viitattu 8.9.2016.
  20. Salailu loppui: Pertti Salovaara ja Päivi Storgård avoimina kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään – lue koskettava yhteishaastattelu iltasanomat.fi. 29.12.2014. Viitattu 8.9.2016.
  21. Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: Hugo%20Simberg esoteerinenmaantiede.blogspot.com. Viitattu 27.3.2016.
  22. Äiti, jonka sydän särkyi yle.fi. Viitattu 25.3.2016.
  23. Tapio Suominen avoimena: "Sairaus on elämänmittainen kumppani" www.iltalehti.fi. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  24. Psykoottisen masennuksen vuoksi pakkohoitoon joutunut Tapio Suominen: "Onneksi rinnallani on vahva nainen" Me Naiset. Viitattu 18.4.2016.
  25. Timo Tolkki City. Viitattu 25.3.2016.
  26. Jukka Virtanen Avussa: Olen pahasti sairas. Loppusuoralla www.iltalehti.fi. Viitattu 27.3.2016. fi-FI
  27. Herlin otti mallia mafiasta Ilta-Sanomat. 24.9.2009. Viitattu 22.10.2016.
  28. Juhani Sipilä: Waltarista turhia tärkeilemättä tai teoretisoimatta (s. 86) Tieteessä tapahtuu 2/2009.
  29. a b Paula Vesala avoimena masennuksestaan: ”Asioiden ääneen tunnustaminen on mulle iso teko” Ilta-Sanomat. 11.3.2015. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  30. a b c Julkkikset kertovat masennuksestaan: "Pyysin hullun paperit" Ilta-Sanomat. 20.4.2014. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  31. a b Aamusydämellä: Urheilijan masennus Yle Urheilu. Viitattu 25.3.2016.
  32. http://www.studio55.fi/artikkeli/891059/
  33. Mika Kohonen ei ole ainoa - myös nämä urheilijat ovat kärsineet masennuksesta Ilta-Sanomat. 16.8.2014. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  34. Juontaja Kristoffer Ignatiusta kiusattiin lapsena julmasti - "Olin pitkään tosi vihainen poika" www.iltalehti.fi. Viitattu 27.3.2016. fi-FI
  35. Janita: Masennus on ollut aina osa elämääni mtv.fi. Viitattu 25.3.2016.
  36. https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/06/15/neitsyydesta-kehittyi-rap-artistille-hiljalleen-jattimainen-ongelma---olisin-voinut-olla-seuraava-kouluampuja
  37. a b Masennus iskee myös julkkiksiin mtv.fi. Viitattu 25.3.2016.
  38. Suomalainen urheilutähti avautui ongelmistaan - kärsii masennuksesta ja paniikkikohtauksista Ilta-Sanomat. 14.8.2014. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  39. Video: Kitaristi Alexi Laihon rankka menneisyys – viiltelyä ja itsetuhoisia ajatuksia mtv.fi. Viitattu 25.3.2016.
  40. Masennus synkensi Tommi Liimataisen elämän: Oksensin pahan olon pois mtv.fi. Viitattu 25.3.2016.
  41. Masennuksesta selvinnyt Rosa Meriläinen: "Vihasin itseäni" Ilta-Sanomat. 6.8.2014. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  42. Mika Myllylä: Ajattelin itsemurhaa www.iltalehti.fi. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  43. Matti Nykänen Seiskalle: Kärsin vakavasta masennuksesta mtv.fi. Viitattu 25.3.2016.
  44. Kirjailija Raija Oranen luottaa ravitsemushoitoon: – Vointini on tasaisesti parantunut Tohtori Tolosen mainos. 2010.
  45. Pete Poskiparta on taikonut jo neljännesvuosisadan yle.fi. Viitattu 8.9.2016.
  46. Kauhajoen ampujan äiti IS:n haastattelussa: "Matin tekoa ei voi ymmärtää" Ilta-Sanomat. 20.3.2009. Viitattu 25.3.2016. fi-FI
  47. Juhani Tamminen Seurassa: Paha masennus yllätti täysin | Jääkiekko | Iltalehti.fi www.iltalehti.fi. 29.7.2010. Viitattu 8.9.2016.
  48. Pauliina Vanhatalo masentui: "Saako äiti luopua lääkkeistä?" anna.fi. 3.3.2016. Viitattu 8.9.2016.
  49. Kristiina Wheeler: "Oli iso sokki kirjautua mielenterveyspotilaaksi" Me Naiset. Viitattu 25.3.2016.
  50. http://www.thesun.co.uk/article/0,,2-2006420086,00.html
  51. Emilie Autumn in bipolar disorder, the asylum and burlesque rock | Nottingham Post Nottingham Post. Viitattu 18.3.2016. en-GB
  52. VIDEO: Ally McBeal Star Lisa Nicole Carson on Her Battle with Bipolar Disorder – 'When You Lose Your Mind, It's as Traumatic as It Sounds' PEOPLE.com. Viitattu 26.4.2016.
  53. Selitys kohuräppärin käytökseen: Kaksisuuntainen mielialahäiriö iltasanomat.fi. 1.3.2014. Viitattu 8.9.2016.
  54. Amanda Bynes' bipolar diagnosis turns murky - CNN.com CNN. Viitattu 25.3.2016.
  55. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/8/newsid_3522000/3522702.stm
  56. Successful Bipolar People manicyouth.com. Viitattu 9.11.2011. (englanniksi)
  57. http://bipolar.about.com/cs/celebs/a/dmx.htm
  58. http://abcnews.go.com/GMA/popup?id=3680585&contentIndex=1&page=9
  59. Richard Dreyfuss reveals bipolar diagnosis 'took away all of my guilt' TODAY.com. Viitattu 25.3.2016.
  60. http://www.allmusic.com/artist/p4303
  61. https://archive.is/20120526024130/www.bbc.co.uk/health/tv_and_radio/secretlife_documentary.shtml]
  62. http://news.minnesota.publicradio.org/features/2006/01/26_newsroom_kayegibbons/
  63. Mel Gibson and a Leaked Tape Psychology Today. Viitattu 25.3.2016.
  64. Linda Hamilton says she has bipolar disorder TODAY.com. Viitattu 25.3.2016.
  65. Ann Heberlein i ny serie om bipolär sjukdom svt.se. Viitattu 25.3.2016.
  66. http://fi.wikipedia.org/wiki/Demi_Lovato
  67. TV's Bill Oddie: 'I tried to kill myself TWICE' Mail Online. Viitattu 25.3.2016.
  68. http://bipolar.about.com/cs/celebs/a/axlrose.htm
  69. Nina Simone's daughter, 52, reveals mom's abuse in documentary Mail Online. Viitattu 25.3.2016.
  70. http://www.iltalehti.fi/viihde/200802017185927_vi.shtml
  71. 'Jackass' Star Steve-O Speaks Out About Hospitalization: 'I Did A Great Deal Of Damage To My Brain By Abusing Drugs' MTV News. Viitattu 25.3.2016.
  72. Esaias Tegnér (1782—1846) — runoilijan maanis-depressiivinen elämä www.saunalahti.fi. Viitattu 8.9.2016.
  73. Andy Ward - Drummer with Camel andywardmusic.com. Viitattu 5.11.2011. (englanniksi)
  74. http://www.iltasanomat.fi/viihde/catherine-zeta-jones-joutui-mielisairaalaan/art-1288382554163.html
  75. 20 Questions for Carrie Fisher WebMD. Viitattu 25.5.2016. en-US
  76. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4539493.stm
  77. http://www.guardian.co.uk/obituaries/story/0,,1174778,00.html
  78. http://www.musicroom.com/se/ID_No/0202018/details.html
  79. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/06/24/AR2006062400771.html
  80. http://www.usatoday.com/news/health/spotlighthealth/2004-01-30-bradshaw_x.htm
  81. http://www.cbsnews.com/stories/2004/11/18/60minutes/main656547.shtml
  82. http://www.metroactive.com/papers/metro/11.17.04/chang-0447.html
  83. JIM D Henkilökuva, es. 28.11.2010, sekä uusintaes. 29.11.2010
  84. http://www.nctimes.com/articles/2005/07/06/entertainment/music/7605130259.txt
  85. http://www.allmusic.com/artist/p26313
  86. http://www.nickdrake.com/nick_life_in_quotes.html
  87. http://web.archive.org/web/20060118084431/http://www.abc.net.au/news/newsitems/200601/s1548584.htm
  88. http://www.guardian.co.uk/obituaries/story/0,3604,938991,00.html
  89. http://nymag.com/nymetro/news/features/n_9787/
  90. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9B0DE7DD103FF931A25755C0A961948260
  91. http://www.icr.org/article/496/
  92. http://www.sane.org/Information/People/Natalie_Imbruglia.html
  93. http://www.des.emory.edu/mfp/jphotos.html
  94. http://www.sane.org/mos/index.php?option=com_content&task=view&id=383
  95. http://www.msnbc.msn.com/id/13722724/
  96. http://www.earthhiphop.com/modules/news/article.php?storyid=42
  97. Olympialaisten hiihtotähti kertoo masennuksestaan: "En jaksa enää valehdella" HS.fi. Viitattu 25.3.2016.
  98. http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/4631772.stm
  99. https://archive.is/20120526024149/www.bbc.co.uk/drama/faces/denis_lawson.shtml
  100. http://scotlandonsunday.scotsman.com/football.cfm?id=1220872006
  101. http://www.smoothjazznow.com/interview_oscar_lopez.htm
  102. http://www.femalefirst.co.uk/celebrity/48672004.htm
  103. http://hermes.hrc.ntu.edu.tw/lctd/asp/authors/00110/introduction.htm
  104. http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/tv_and_radio/1092904.stm
  105. http://www.morrissey-solo.com/articles/uncut0898b.htm
  106. http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2004/09_september/24/who_oddie.shtml
  107. http://www.r-phillippe.com/nydailynews2002.php
  108. http://articons.co.uk/rothko.htm
  109. http://www.hans-rott.de/life.htm
  110. Moni julkkis kärsii mielenterveysongelmista – avoin keskustelu vähentää leimallisuutta www.radionova.fi. Viitattu 25.3.2016.
  111. http://www.tedstrong.com/jeanseberg.html
  112. http://www.slate.com/id/2129955/
  113. http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0207/14/lklw.00.html
  114. How I Breathe While Swimming Through Depression Huffington Post. Viitattu 25.3.2016.
  115. http://www.filter-mag.com/features/interior.46.html
  116. Valitut Palat, Lokakuu 1995: "Puhemies Maon salattu yksityiselämä"
  117. Laura Barton: Babes in Toyland: ‘Our reunion is all about the friendship’ The Guardian. 22.2.2015. Viitattu 17.3.2016.
  118. Nick Blinko, Outsider Artist, British Outsider Art www.britishoutsiderart.com. Viitattu 24.10.2016.
  119. Rise and shine with David Helfgott www.limelightmagazine.com.au. Viitattu 11.3.2016.
  120. Beach Boys singer Brian Wilson misdiagnosed as paranoid schizophrenic Mail Online. Viitattu 11.3.2016.
  121. 10 Brilliant Musicians Who've Battled Mental Illness pastemagazine.com. Viitattu 11.3.2016.
  122. Эдгар По и Всеволод Гаршин: Одна болезнь, одна судьба. www.psychiatry.ru. Viitattu 27.4.2016.
  123. Creativity and Mental Illness II: The Scream Psychology Today. Viitattu 16.3.2016.