Luettelo tunnetuista itsemurhan tehneistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tähän luetteloon on koottu itsemurhaan kuolleita tunnettuja ihmisiä. Suluissa synnyin- ja kuolinvuosi.

Siirry kirjaimeenA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

AMuokkaa

BMuokkaa

CMuokkaa

DMuokkaa

EMuokkaa

FMuokkaa

GMuokkaa

  • Alan García (1949–2019), Perun presidentti (1985–1990, 2006–2011), ampui itsensä poliisin tullessa pidättämään häntä epäillyistä lahjontarikoksista.[20]
  • Peaches Geldof (1989–2014), brittiläinen tv-persoona ja malli, heroiinin yliannostus [21]
  • Vincent van Gogh (1853–1890), hollantilainen taidemaalari, ampui itsensä masennuksen seurauksena.
  • André Gorz (1923–2007), ranskalainen yhteiskuntafilosofi, teki itsemurhan sairaan vaimonsa Dorinen kanssa kuolettavalla ruiskeella.[22]
  • Joseph Goebbels (1897–1945), natsi-Saksan propagandaministeri. Teki itsemurhan vaimonsa kanssa syanidilla, jolla myös lapset murhattiin.
  • Bob Grant (1932–2003), brittiläinen näyttelijä, ohjasi pakokaasua autoonsa
  • Ted Gärdestad (1956–1997), ruotsalainen laulaja ja säveltäjä, kärsi skitsofreniasta, heittäytyi metron eteen.
  • Herman Göring (1893–1946), ilmavoimien komentaja natsi-Saksassa, otti syanidia saatuaan Nürnbergin oikeudenkäynnissä kuolemantuomion hirttämällä.[23]

HMuokkaa

IMuokkaa

JMuokkaa

KMuokkaa

LMuokkaa

MMuokkaa

NMuokkaa

  • Chuichi Nagumo (1887–1944), japanilainen amiraali, ampui itsensä pelätessään tulevansa vangituksi.[47]
  • Yves Navarre (1940–1993), ranskalainen kirjailija, otti yliannoksen barbituraatteja.[48]
  • Nero (37–68 jaa.), Rooman keisari, tikari kurkkuun.
  • Masa Niemi (1914–1960), suomalainen näyttelijä.

OMuokkaa

PMuokkaa

QMuokkaa

RMuokkaa

SMuokkaa

TMuokkaa

  • Henning von Tresckow (1901–1944), saksalainen kenraalimajuri. Epäonnistuneeseen Hitlerin vastaiseen salaliittoon osallistunut Tresckow räjäytti itsensä ei kenenkään maalla välttyäkseen pidätykseltä.[63]
  • Verne Troyer (1969–2018), yhdysvaltalainen näyttelijä[64]
  • Rauli Tuomi (1919–1949), suomalainen näyttelijä, kärsi sotatraumoista ja avasi kaasun kotonaan.[65]
  • Alan Turing (1912–1954), brittiläinen matemaatikko ja logiikan tutkija

UMuokkaa

VMuokkaa

  • John Verrept (1889–1912), belgialainen lentäjä, ensimmäinen joka teki itsemurhan lentokoneella.[67]
  • Juhan Viiding (1948–1995), virolainen runoilija.[68]
  • Hervé Villechaize (1943–1993), ranskalainen näyttelijä

WMuokkaa

YMuokkaa

ÖMuokkaa

  • Ronnie Österberg (1948–1980), suomalainen muusikko, vaikean diabeteksen väsyttämänä hirttäytyi kotonaan.[72]

LähteetMuokkaa

  • Louis L. Snyder: Encyclopedia of the Third Reich. Wordsworth Editions, 1998. ISBN 1-85326-684-1.

ViitteetMuokkaa

  1. Regnier, Isabelle: La cinéaste Chantal Akerman est morte Le Monde. Viitattu 7.10.2015. (ranskaksi)
  2. Juhani Suomi vastaa uusisuomi.fi.
  3. IMDb.com
  4. Former MP Dave Batters takes own life
  5. Norjan prinsessa Märtha Louisen ex-mies, kirjailija Ari Behn on kuollut Ilta-Sanomat. 25.12.2019. Viitattu 25.12.2019.
  6. http://www.allmusic.com/artist/p760
  7. https://www.tmz.com/2017/07/20/linkin-park-singer-chester-bennington-dead-commits-suicide/
  8. 161385360554578: Chris Benoit was an icon until shockingly murdering his family and taking own life talkSPORT. 31.3.2020. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  9. Vain 28-vuotiaana kuolleen Aviciin vanhemmat: "Hän ei jaksanut enää pidemmälle, hän halusi löytää rauhan" www.aamulehti.fi. Viitattu 9.4.2019.
  10. Tunisia keikkuu yhä kuilun partaalla yle.fi. Viitattu 9.4.2019.
  11. Julkkiskokki Anthony Bourdainin itsemurhasta lisätietoja www.v2.fi.
  12. Jörn Donner: Ingmar Bergman on kuollut Suomen Kuvalehti. 30.7.2007.
  13. Palo, Tauno; Räty-Hämäläinen, Aino (toim.): Käsi sydämellä. Helsinki: Tammi, 1969, 2008. ISBN 978-951-31-4752-5.
  14. Christopher Sandford: Kurt Cobain. , 1995.
  15. History com Editors: Ian Curtis of Joy Division dies by suicide HISTORY. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  16. Continental Philosophy Review, Volume 29, Number 3, July 1996 , s. 235–249. Sairauden on väitetty olevan myös tuberkuloosi.
  17. The Angela Devi Story
  18. Enke pelkäsi masennuksensa paljastumisen seurauksia
  19. Menehtyneen Love Island -juontajan syy itsemurhalle selvisi – pelkäsi julkista oikeudenkäyntiä MTV Uutiset. 7.8.2020. Viitattu 23.11.2021.
  20. Ex-President Alan García of Peru Is Dead After Shooting Himself During Arrest (englanniksi)
  21. https://www.iltalehti.fi/viihde/a/2014050118256928
  22. Ranskalaisfilosofi André Gorz teki itsemurhan vaimonsa kanssa Helsingin Sanomat. 26.9.2007. Viitattu 27.9.2007.
  23. Snyder s. 124
  24. http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=115&t=&a=7920
  25. Mätämunan muistelmat. Otava, Helsinki. 1997. 527 s.
  26. Snyder s. 160
  27. Otavan Suuri Ensyklopedia, 3. osa (Hašek-juuri), s. 2376, art. Jesenin, Sergei. Lähteessä syntymäpäivä 4.10.1895. Otava, 1978. ISBN 951-1-02232-6.
  28. Martti Häikiö: Vuorineuvos Kari Kairamo (1932–1988). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2008. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  29. NYBERG (KALLIO) Ismael Edvard. Ylioppilasmatrikkeli 1853–1899. Helsingin yliopiston verkkojulkaisu. Viitattu 14.7.2015.
  30. Brian Keith (1921 - 1997) – Find A Grave Memorial
  31. Virpi Suutari: Brita ja Timo Kekkonen Helsingin Sanomat. 3.4.2008.
  32. Goldstein, Richard: COLLEGE FOOTBALL; Kelley Is a Suicide; Won 1936 Heisman The New York Times. 28.6.2000. (englanniksi)
  33. Suicide model Daul Kim wrote blog about pressure of catwalk
  34. a b Arkeologit uskovat löytäneensä Kleopatran haudan Helsingin Sanomat. Viitattu 26.6.2009.
  35. FOXNews.com
  36. Newsday.com
  37. Mandi Lammen äiti kertoo tyttärensä itsemurhasta MTV3. 19.2.2009. Viitattu 23.2.2009.
  38. http://vilholampi.ouka.fi/biografia/viimeisetvuodet.php
  39. http://www.ce-review.org/00/4/kinoeye4_horton1.html
  40. Kari-Otso Nevaluoma: Surullisen kohtalon missi. Ilta-Sanomat, 19.2.2011, s. 3.
  41. Snyder s. 210
  42. Seppo Kononen: Hiekka vain, pölyn valkea hiekka vain.... Savon Sanomat, 19.5.2004.
  43. ”Majakovski, Vladimir”, Otavan suuri ensyklopedia, 5. osa (kriminologia-makuaisti), s. 4067–4068. Otava, 1978. ISBN 951-1-04827-9.
  44. Hiipunut kantrilaulajatar kuoli vain 37-vuotiaana Ilta-Sanomat. 18.2.2013. Viitattu 18.2.2013.
  45. Stephen Turnbull: Warriors of Medieval Japan. Osprey Publishing, 2007. ISBN 1846032202. s.234
  46. Turo Manninen et al.: Oulu ja oulaiset sodissa 1918 ja 1939–1945:Vuoden 1918 sota, s. 44. Oulun kaupunki, 2002. ISBN 951-9234-92-6.
  47. Chuichi Nagumo Biography biographybase.com.
  48. Evene.fr
  49. Robert E. Tomasson: Phil Ochs a Suicide at 35; Singer of Peace Movement The New York Times. 10.4.1976. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  50. Michael Moynihan ja Didrik Søderlind: Lords of Chaos - The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground. Feral House, 2003. ISBN 0-922915-94-6. s. 61
  51. Shig Fujita: CDs and videodisks continue to sustain industry. Billboard, 7.6.1986, 98. vsk, nro 23, s. J-5. New York: Billboard Publications Inc.. (englanniksi)
  52. http://yle.fi/teema/sininenlaulu/artikkeli.php?id=40
  53. "Man sets himself on fire on Kennedy", A. Sweeney, 4.11.2006
  54. Snyder s. 299
  55. 100 suurinta suomalaista – Eugen Schauman YLE. Viitattu 23.10.2007.
  56. Schybergson, Emil (1856 - 1920) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  57. Poliisi: Top Gun -ohjaaja Tony Scott kuoli hypättyään sillalta HS.fi. 20.8.2012. Viitattu 20.8.2012.
  58. http://www.snopes.com/music/songs/gloomy.asp
  59. http://yliopistolehti.helsinki.fi/yl7art.htm
  60. http://www.city.fi/artikkeli/Syysprinssin+kuolema/307/
  61. http://www.trivia-library.com/c/biography-of-famous-psychologists-wilhelm-stekel.htm
  62. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article423694.ab
  63. Snyder s. 351
  64. Mini-Me actor Verne Troyer's death is ruled a suicide BBC News. 11.10.2018. Viitattu 11.10.2018. (englanniksi)
  65. Tuomi, Liisa: Elämäni kiikkulauta, 1972
  66. Uusivirta boxing.fi:ssä
  67. "John Verrept 1889-1912". earlyaviators.com. Retrieved March 5, 2012.
  68. Eija Mäkinen: Raskaan sarjan narri viidesrooli.wordpress.com.
  69. Jukka Lindfors: Kosminen Kingston Wall yle.fi. Viitattu 11.8.2011.
  70. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-28765693
  71. Disney-teinitähti teki itsemurhan 29-vuotiaana Ilta-Sanomat. 20.8.2013. Viitattu 3.11.2021.
  72. Ronnie Österberg Wigwam – Nuclear Netclub. Viitattu 18.2.2021.