Luettelo tunnetuista hyvinkääläisistä

Tämä on luettelo tunnetuista henkilöistä, jotka ovat kotoisin Hyvinkäältä tai ovat asuneet Hyvinkäällä.

Henkilö Lisätiedot Lähteet
Donner, Jörn
  • kirjailija
  • elokuvaohjaaja
  • poliitikko
  • diplomaatti
Flores, Diandra laulaja On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1994. [1]
Hyttinen, Harri näyttelijä On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1952.
Koistinen, Topi pesäpalloilija Syntyi Hyvinkäällä vuonna 1993 ja kuoli kaupungin keskustassa tapahtuneessa ammuskelussa toukokuussa 2012. [2][3][4]
Lahtinen, Anu historiantutkija On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1975.
Leino, Marko kirjailija Syntyi Hyvinkäällä vuonna 1967 ja muutti pois 1980-luvun lopulla.
Linder, Marie
Asettui asumaan Kytäjän kartanoon vuonna 1862.
Mäntymies, Liisa kirjailija Asui Hyvinkäällä lapsuudessaan ja nuoruudessaan.
Nieminen, Kai kirjailija Asui lapsuudessaan Hyvinkään Kaukasissa.
Peltomaa, Juho ("Jufo") rap-artisti (Raptori), yrittäjä On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1971. [5]
Piiroinen, Peetu lumilautailija On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1988.
Rahkonen, Aleksanteri
  • runoilija
  • toimittaja
  • opettaja
  • kääntäjä
Toimi vuonna 1864 opettajana Kytäjän kartanon omistajan Constantin Linderin ja tämän puolison Marie Linderin perustamassa koulussa Kytäjällä.
Ruokokoski, Jalmari taidemaalari Työskenteli Hyvinkäällä. [6]
Saarinen, Esa
  • filosofi
  • professori
On syntynyt Hyvinkäällä vuonna 1953. [7]
Sallinen, Tyko taidemaalari Työskenteli Hyvinkäällä. [6]
Schjerfbeck, Helene taidemaalari Asui ja työskenteli Hyvinkäällä useiden vuosien ajan. [8]
Souri, Katariina
  • kirjailija
  • kuvataiteilija
  • käsikirjoittaja
  • kolumnisti
Uusipaavalniemi, Markku curling-pelaaja, kansanedustaja Asui Hyvinkäällä. Hän muutti kaupungista pois vuonna 2009. [9]
Vaara, Elina kirjailija Muutti Hyvinkäälle vuonna 1968.
Vakkuri, Juha kirjailija Asui Hyvinkäällä vuosina 1955–65.
Waltari, Mika kirjailija Asui Hyvinkäällä äitinsä kosijan luona kesäisin 1920-luvulla.
Vähäkallio, Kai Kustaa
Peri Kytäjän kartanon omistukseensa vuonna 1959. Hän kuoli Hyvinkäällä 19 vuotta myöhemmin, kun hän ampui itsensä. [10]

LähteetMuokkaa

  1. Leinonen, Anne: Diandra: ”Päätän itse urastani” Ilta­lehti. 20.10.2014. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 2.8.2021.
  2. Topi Koistinen – Hyvinkään Tahko hyvinkaantahko.fi. Arkistoitu 29.5.2012. Viitattu 29.5.2012.
  3. Koistinen menehtyi, Matikka ja Nikkanen haavoittuivat Aamuposti. 26.5.2012. Arkistoitu 27.8.2017. Viitattu 26.12.2012.
  4. Topi Koistinen, Pesäpalloliiton pelaajakortti (XLS) pesis.fi. Arkistoitu 29.11.2014. Viitattu 26.12.2012.
  5. Sirén, Juhani: Robotin parhaat ystävät City.fi. 1.8.2008. Viitattu 2.8.2021.
  6. a b Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski hyvinkaa.fi. 12.2.2020. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 1.8.2021.
  7. Saarinen, Esa hyvinkaa.fi. 4.5.2021. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 1.8.2021.
  8. Helene Schjerfbeck Hyvinkäällä 1902 – 1925 hyvinkaa.fi. 12.10.2018. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 1.8.2021.
  9. Uusipaavalniemi asuu jäähallissaan is.fi. 2.10.2010. Ilta-Sanomat. Viitattu 1.8.2021.
  10. Viljakainen, Miika: Yön kammottavat tapahtumat Kytäjärven rannalla eivät unohdu: kartanonherra avasi teltan vetoketjun ja ampui kolme nuorta revolverilla Is.fi. 22.2.2019. Sanoma Media Finland. Viitattu 29.7.2021.