Avaa päävalikko

Luettelo tekstiilikuoseista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelossa kuosi ymmärretään kankaan tai neuleen yleisenä ulkonäkönä ja tuntumana, joka voi johtua yhtä hyvin sidostyypistä, valmistustavasta, materiaalista, väreistä tai kuvioinnista jne. Luetteloon ei ole syytä sisällyttää erilaisia painokangaskuoseja (niitä on rajaton määrä) muuta kuin siltä osin kun ne ilmentävät jotakin klassista, nimeltä tunnettua aihetta tai yleistä valmistustekniikkaa.

nimi kuvaus alkuperä käyttö kuva
Burberry-ruutu tartaani Burberry-tuotteet ja niiden jäljitelmät Burberry pattern.svg
changeant eriväriset loimi ja kude, jolloin kangas vivahtelee kahden värin välillä[1] silkkikankaat Salzburg Mattes 2013-08-03 (31).JPG
charmeuse kiiltävä, poikkisuuntaan elastinen, purkautumaton loimineulos[2] alusvaatteet, puserot, leningit, vuorit Charmeuse rechte Seite.jpgCharmeuse linke Seite.jpg
kupro, cupro, kuparisäteri kupari-ammoniakkimenetelmällä kehrätty muuntokuitu Cupro.jpg
denim,
farkkukangas
toimikassidos, valkaisematon loimi, indigovärjätty kude farkut ja muut farkkutyyliset vaatteet Denim texture 01.jpg
fil-à-fil,
end-on-end
kaksoistoimikassidos, langat vuorotellen eriväriset ransk. fil-à-fil tarkoittaa ”lanka langan vieressä”[3] miesten puvut ja paidat, naisten kävelypuvut Blue end-on-end cloth.JPG
frotee kaksi loimijärjestelmää, nukkaloimi muodostaa silmukoita pyyhkeet, kylpytakit Towelblue.jpg
gingham,
keittiöruutu,
vichy-ruutu
palttinasidos Aasia, Englanti miesten paidat, leningit, keittiötekstiilit Vichyruitjes.png
glencheck,
Prince of Wales check,
glen plaid
isojen ruutujen sisällä pepitaruutua, kukonaskelta yms. miesten puvut, naisten kävelypuvut Glen plaid.jpg
hiusraita,
liituraita,
neularaita
yksi tai useampi erivärinen loimilanka säännöllisin välein[4] miesten puvut, naisten kävelypuvut Pinstripe.jpg
huopa valmistetaan huovuttamalla villa- tai tekokuiduista päähineet, jalkineet, tekniset käyttökohteet Felt of wool and rayon.jpg
ikat loimilangat värjätään etukäteen katkonaisesti Indonesia huivit Tenun Ikat Lombok.JPG
kašmirkuvio,
paisley
Intia tai Iran, nousi lännessä suosioon hippiliikkeen myötä solmiot
huivit
šaalit[5]
kalanruoto,
murtotoimikas,
kärkitoimikas
toimikassidoksen toimiviivan suunta vaihtuu tweed-kankaat Herringbone.jpg
kukonaskel esim. palttinasidoksen väri vaihtuu 2:2 miesten puvut, naisten kävelypuvut Houndstooth.jpg
linnunsilmä (birdseye) 8-vartinen ristitoimikas, värijärjestys loimessa ja kuteessa 2+2[6] miesten puvut, naisten kävelypuvut Birdseye pattern on man's suit.jpg
maastopukukangas,
camouflage
painettu, kuvio ja värit maaston mukaan taistelupuvut eräasut, vapaa-ajan vaatteet Duckhunter.JPG
moaree,
moiré,
läikekangas
puristamalla aikaansaatuja himmeän ja kiillon vaihteluita leningeissä, puseroissa ja vuorikankaina.[7] München Lenbachhaus 20130628 (45).JPG
molski paksu ja tiivis, sileäpintainen puuvillakangas[8] työvaatteet, metsästys- ja sotilasvaatteet, painimatot[9] Moleskin.jpg
pallokuvio,
engl. polka dot,
ransk.pois
painettu tai kuosiin kudottu nousi suosioon 1800-luvun lopun Englannissa naisten vaatteet, miesten solmiot White polka dots on red background.jpg
pepitaruutu,
engl. Northumbrian paisley,
border tartan,
border check,
border drab,
shepherd's plaid
kaksoistoimikas, väri vaihtuu kuteessa ja loimessa 4:4[10] Skotlanti miesten puvut ja paidat, naisten kävelypuvut ym. Northumbrian tartan.png
sametti Bitcoin cufflinks.JPG
satiini satiini- eli pomsisidos kiiltävät silkki-, puuvilla- ja tekokuitukankaat Satin bedding.jpg
seersucker eli poimukreppi[11] puuvillakangas, jossa on kaarnamaisen ryppyiset pitkittäisraidat, usein sinivalkoinen[12] Intia puserot, paidat, leningit, miesten kesäpuvut Seersucker01.jpg
sileä neule villa- ym. neuleet Stockinette example front.JPG
sileä neule, nurja puoli villa- ym. neuleet Stockinette example back.JPG
säkkikangas palttinasidos, karkea hamppu- tai juuttilanka säkit, kalusteiden ja mattojen vuorit Blender3D-Jute zugeschnitten.png
tartaani
skottiruutu
lukemattomia muunnelmia Skotlanti naisten hameet, miesten paidat Royal Stewart tartan.gif
tattersall miesten kauluspaitojen pieni ruutukuvio Tattersall.jpg
vakosametti,
manchester (kapeavakoinen),
genovan-vakosametti (leveävakoinen)[13]
puuvillasta tai villasta. housut, puvut Corduroy fabric.jpg
veluuri eli plyyshi valmistetaan yleensä puuvillasta, viskoosista tai pehmeistä tekokuiduista[14] kotivaatteet, vapaa-ajan vaatteet Velours pourpre.jpg
vinoneliökuosi,
argyle,
burlington,
salmiakkiruutu[15]
neule Campbellin klaanin tartanista neulepuserot ja -liivit, sukat Burlington Sock.jpg

LähteetMuokkaa

  • Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer, Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.
  • Vilska, Milla: Ab Suomen Herrainpukimo Oy:n pukukankaat ja asusteet. Opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu, vaatetusalan koulutusohjelma, 2014.

ViitteetMuokkaa

  1. Eberle ym. 2002, s. 77
  2. Eberle ym. 2002, s. 112
  3. Eberle ym. 2002, s. 116
  4. Eberle ym. 2002, s. 77
  5. Ville Raivio: Paisley, Keikari-blogi 7.10.2011. Viitattu 22.6.2014.
  6. Vilska 2014, s. 13.
  7. Eberle ym. 2002, s. 121
  8. MOT Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy
  9. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 240, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
  10. Eberle ym. 2002, s. 77
  11. Vilska 2014, s. 18.
  12. Eberle ym. 2002, s. 125
  13. Tekstiilisanasto, Peter Hahn Oy. Viitattu 22.6.2014.
  14. Tekstiilisanasto, Peter Hahn Oy. Viitattu 22.6.2014.
  15. Tekstiilisanasto, Peter Hahn Oy. Viitattu 22.6.2014.