Avaa päävalikko

Luettelo taitoluistelun olympiamitalisteista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Taitoluistelu on ollut talviolympialaisten kisaohjelmassa ensimmäisistä talviolympialaisista, vuoden 1924 talviolympialaisista lähtien. Tätä ennen se oli olympiaohjelmassa vuosien 1908 ja 1920 kesäolympialaisissa. Menestynein taitoluistelumaa olympialaisissa on Yhdysvallat.[1][2]

Miesten yksinluisteluMuokkaa

  Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

  Ulrich Salchow (SWE)

  Richard Johansson (SWE)

  Per Thorén (SWE)

1920 Antwerpen
tulokset

  Gillis Grafström (SWE)

  Andreas Krogh (NOR)

  Martin Stixrud (NOR)

1924 Chamonix
tulokset

  Gillis Grafström (SWE)

  Willy Böckl (AUT)

  Georges Gautschi (SUI)

1928 Sankt Moritz
tulokset

  Gillis Grafström (SWE)

  Willy Böckl (AUT)

  Robert Van Zeebroeck (BEL)

1932 Lake Placid
tulokset

  Karl Schäfer (AUT)

  Gillis Grafström (SWE)

  Bud Wilson (CAN)

1936 Garmisch-Partenkirchen
tulokset

  Karl Schäfer (AUT)

  Ernst Baier (GER)

  Felix Kaspar (AUT)

1948 Sankt Moritz
tulokset

  Dick Button (USA)

  Hans Gerschwiler (SUI)

  Edi Rada (AUT)

1952 Oslo
tulokset

  Dick Button (USA)

  Helmut Seibt (AUT)

  Jim Grogan (USA)

1956 Cortina d'Ampezzo
tulokset

  Hayes Jenkins (USA)

  Ronnie Robertson (USA)

  David Jenkins (USA)

1960 Squaw Valley
tulokset

  David Jenkins (USA)

  Karol Divín (TCH)

  Don Jackson (CAN)

1964 Innsbruck
tulokset

  Manfred Schnelldorfer (EUA)

  Alain Calmat (FRA)

  Scotty Allen (USA)

1968 Grenoble
tulokset

  Wolfgang Schwarz (AUT)

  Tim Wood (USA)

  Patrick Pera (FRA)

1972 Sapporo
tulokset

  Ondrej Nepela (TCH)

  Sergey Chetverukhin (URS)

  Patrick Pera (FRA)

1976 Innsbruck
tulokset

  John Curry (GBR)

  Vladimir Kovalyov (URS)

  Toller Cranston (CAN)

1980 Lake Placid
tulokset

  Robin Cousins (GBR)

  Jan Hoffmann (GDR)

  Charlie Tickner (USA)

1984 Sarajevo
tulokset

  Scott Hamilton (USA)

  Brian Orser (CAN)

  Jozef Sabovcík (TCH)

1988 Calgary
tulokset

  Brian Boitano (USA)

  Brian Orser (CAN)

  Viktor Petrenko (URS)

1992 Albertville
tulokset

  Viktor Petrenko (EUN)

  Paul Wylie (USA)

  Petr Barna (TCH)

1994 Lillehammer
tulokset

  Aleksey Urmanov (RUS)

  Elvis Stojko (CAN)

  Philippe Candeloro (FRA)

1998 Nagano
tulokset

  Ilya Kulik (RUS)

  Elvis Stojko (CAN)

  Philippe Candeloro (FRA)

2002 Salt Lake City
tulokset

  Aleksey Yagudin (RUS)

  Yevgeny Plyushchenko (RUS)

  Timothy Goebel (USA)

2006 Torino
tulokset

  Yevgeny Plyushchenko (RUS)

  Stéphane Lambiel (SUI)

  Jeff Buttle (CAN)

2010 Vancouver
tulokset

  Evan Lysacek (USA)

  Yevgeny Plyushchenko (RUS)

  Daisuke Takahashi (JPN)

2014 Sotši
tulokset

  Yuzuru Hanyu (JPN)

  Patrick Chan (CAN)

  Denis Ten (KAZ)

  Lähde: Figure Skating Men's Singles Medalists Sports-Reference. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)

Naisten yksinluisteluMuokkaa

  Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

  Madge Syers (GBR)

  Elsa Rendschmidt (GER)

  Dorothy Greenhough-Smith (GBR)

1920 Antwerpen
tulokset

  Magda Julin (SWE)

  Svea Norén (SWE)

  Theresa Weld-Blanchard (USA)

1924 Chamonix
tulokset

  Herma Planck-Szabo (AUT)

  Beatrix Loughran (USA)

  Ethel Muckelt (GBR)

1928 Sankt Moritz
tulokset

  Sonja Henie (NOR)

  Fritzi Burger (AUT)

  Beatrix Loughran (USA)

1932 Lake Placid
tulokset

  Sonja Henie (NOR)

  Fritzi Burger (AUT)

  Maribel Vinson (USA)

1936 Garmisch-Partenkirchen
tulokset

  Sonja Henie (NOR)

  Cecilia Colledge (GBR)

  Vivi-Anne Hultén (SWE)

1948 Sankt Moritz
tulokset

  Barbara Ann Scott (CAN)

  Eva Pawlik (AUT)

  Jeannette Altwegg (GBR)

1952 Oslo
tulokset

  Jeannette Altwegg (GBR)

  Tenley Albright (USA)

  Jacqueline du Bief (FRA)

1956 Cortina d'Ampezzo
tulokset

  Tenley Albright (USA)

  Carol Heiss (USA)

  Ingrid Wendl (AUT)

1960 Squaw Valley
tulokset

  Carol Heiss (USA)

  Sjoukje Dijkstra (NED)

  Barbara Ann Roles (USA)

1964 Innsbruck
tulokset

  Sjoukje Dijkstra (NED)

  Regine Heitzer (AUT)

  Petra Burka (CAN)

1968 Grenoble
tulokset

  Peggy Fleming (USA)

  Gabriele Seyfert (GDR)

  Hana Mašková (TCH)

1972 Sapporo
tulokset

  Trixi Schuba (AUT)

  Karen Magnussen (CAN)

  Janet Lynn (USA)

1976 Innsbruck
tulokset

  Dorothy Hamill (USA)

  Dianne de Leeuw (NED)

  Christine Errath (GDR)

1980 Lake Placid
tulokset

  Anett Pötzsch (GDR)

  Linda Fratianne (USA)

  Dagmar Lurz (FRG)

1984 Sarajevo
tulokset

  Katarina Witt (GDR)

  Rosalyn Sumners (USA)

  Kira Ivanova (URS)

1988 Calgary
tulokset

  Katarina Witt (GDR)

  Elizabeth Manley (CAN)

  Debi Thomas (USA)

1992 Albertville
tulokset

  Kristi Yamaguchi (USA)

  Midori Ito (JPN)

  Nancy Kerrigan (USA)

1994 Lillehammer
tulokset

  Oksana Baiul (UKR)

  Nancy Kerrigan (USA)

  Chen Lu (CHN)

1998 Nagano
tulokset

  Tara Lipinski (USA)

  Michelle Kwan (USA)

  Chen Lu (CHN)

2002 Salt Lake City
tulokset

  Sarah Hughes (USA)

  Irina Slutskaya (RUS)

  Michelle Kwan (USA)

2006 Torino
tulokset

  Shizuka Arakawa (JPN)

  Sasha Cohen (USA)

  Irina Slutskaya (RUS)

2010 Vancouver
tulokset

  Yu-Na Kim (KOR)

  Mao Asada (JPN)

  Joannie Rochette (CAN)

2014 Sotši
tulokset

  Adelina Sotnikova (RUS)

  Yu-Na Kim (KOR)

  Carolina Kostner (ITA)

  Lähde: Figure Skating Women's Singles Medalists Sports-Reference. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)

Miesten kuvioluisteluMuokkaa

  Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

  Nikolay Kolomenkin (RU1)

  Arthur Cumming (GBR)

  Geoffrey Hall-Say (GBR)

  Lähde: Figure Skating Men's Special Figures Medalists Sports-Reference. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)


PariluisteluMuokkaa

  Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1908 Lontoo
tulokset

  Anna Hübler ja
Heinrich Burger (GER)

  Phyllis Johnson ja
James Johnson (GBR)

  Madge Syers ja
Edgar Syers (GBR)

1912 ei olympiaohjelmassa
1920 Antwerpen
tulokset

  Ludowika Jakobsson ja
Walter Jakobsson (FIN)

  Alexia Bryn ja
Yngvar Bryn (NOR)

  Phyllis Johnson ja
Basil Williams (GBR)

1924 Chamonix
tulokset

  Helene Engelmann ja
Alfred Berger (AUT)

  Ludowika Jakobsson ja
Walter Jakobsson (FIN)

  Andrée Joly ja
Pierre Brunet (FRA)

1928 Sankt Moritz
tulokset

  Andrée Joly ja
Pierre Brunet (FRA)

  Lilly Scholz ja
Otto Kaiser (AUT)

  Melitta Brunner ja
Ludwig Wrede (AUT)

1932 Lake Placid
tulokset

  Andrée Brunet ja
Pierre Brunet (FRA)

  Beatrix Loughran ja
Sherwin Badger (USA)

  Emília Rotter ja
László Szollás (HUN)

1936 Garmisch-Partenkirchen
tulokset

  Maxi Herber ja
Ernst Baier (GER)

  Ilse Pausin ja
Erik Pausin (AUT)

  Emília Rotter ja
László Szollás (HUN)

1948 Sankt Moritz
tulokset

  Micheline Lannoy ja
Pierre Baugniet (BEL)

  Andrea Kékesy ja
Ede Király (HUN)

  Suzanne Morrow ja
Wallace Diestelmeyer (CAN)

1952 Oslo
tulokset

  Ria Falk ja
Paul Falk (GER)

  Karol Kennedy ja
Peter Kennedy (USA)

  Marianna Nagy ja
László Nagy (HUN)

1956 Cortina d'Ampezzo
tulokset

  Sissy Schwarz ja
Kurt Oppelt (AUT)

  Frances Dafoe ja
Norris Bowden (CAN)

  Marianna Nagy ja
László Nagy (HUN)

1960 Squaw Valley
tulokset

  Barbara Wagner ja
Robert Paul (CAN)

  Marika Kilius ja
Hans-Jürgen Bäumler (EUA)

  Nancy Ludington ja
Ronald Ludington (USA)

1964 Innsbruck
tulokset

  Ljudmila Belousova ja
Oleg Protopopov (URS)

  Marika Kilius ja
Hans-Jürgen Bäumler (EUA)
  Debbi Wilkes ja
Guy Revell (CAN)

  Vivian Joseph ja
Ronald Joseph (USA)

1968 Grenoble
tulokset

  Ljudmila Belousova ja
Oleg Protopopov (URS)

  Tatyana Zhuk ja
Aleksandr Gorelik (URS)

  Margot Glockshuber ja
Wolfgang Danne (FRG)

1972 Sapporo
tulokset

  Irina Rodnina ja
Alexei Ulanov (URS)

  Ljudmila Smirnova ja
Andrei Suraikin (URS)

  Manuela Groß ja
Uwe Kagelmann (GDR)

1976 Innsbruck
tulokset

  Irina Rodnina ja
Alexander Zaitsev (URS)

  Romy Kermer ja
Rolf Österreich (GDR)

  Manuela Groß ja
Uwe Kagelmann (GDR)

1980 Lake Placid
tulokset

  Irina Rodnina ja
Alexander Zaitsev (URS)

  Marina Cherkasova ja
Sergei Shakhrai (URS)

  Manuela Mager ja
Uwe Bewersdorf (GDR)

1984 Sarajevo
tulokset

  Elena Valova ja
Oleg Vasiliev (URS)

  Kitty Carruthers ja
Peter Carruthers (USA)

  Larisa Selezneva ja
Oleg Makarov (URS)

1988 Calgary
tulokset

  Ekaterina Gordeeva ja
Sergei Grinkov (URS)

  Elena Valova ja
Oleg Vasiliev (URS)

  Jill Watson ja
Peter Oppegard (USA)

1992 Albertville
tulokset

  Natalia Mishkutenok ja
Artur Dmitriev (EUN)

  Elena Bechke ja
Denis Petrov (EUN)

  Isabelle Brasseur ja
Lloyd Eisler (CAN)

1994 Lillehammer
tulokset

  Ekaterina Gordeeva ja
Sergei Grinkov (RUS)

  Natalia Mishkutenok ja
Artur Dmitriev (RUS)

  Isabelle Brasseur ja
Lloyd Eisler (CAN)

1998 Nagano
tulokset

  Oksana Kazakova ja
Artur Dmitriev (RUS)

  Elena Berezhnaya ja
Anton Sikharulidze (RUS)

  Mandy Wötzel ja
Ingo Steuer (GER)

2002 Salt Lake City
tulokset
  Elena Berezhnaya ja
Anton Sikharulidze (RUS)
  Jamie Salé ja
David Pelletier (CAN)

ei jaettu

  Shen Xue ja
Zhao Hongbo (CHN)

2006 Torino
tulokset

  Tatiana Totmianina ja
Maxim Marinin (RUS)

  Zhang Dan ja
Zhang Hao (CHN)

  Shen Xue ja
Zhao Hongbo (CHN)

2010 Vancouver
tulokset

  Shen Xue ja
Zhao Hongbo (CHN)

  Pang Qing ja
Tong Jian (CHN)

  Aliona Savchenko ja
Robin Szolkowy (GER)

2014 Sotši
tulokset

  Tatiana Volosozhar ja
Maxim Trankov (RUS)

  Ksenia Stolbova ja
Fedor Klimov (RUS)

  Aliona Savchenko ja
Robin Szolkowy (GER)

  Lähde: Figure Skating Mixed Pairs Medalists Sports-Reference. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)


JäätanssiMuokkaa

  Mitalitaulukko
Tapahtuma Kultaa Hopeaa Pronssia
1976 Innsbruck
tulokset

  Ljudmila Pahomova ja
Aleksandr Gorshkov (URS)

  Irina Moiseyeva ja
Andrei Minenkov (URS)

  Colleen O'Connor ja
James Millns (USA)

1980 Lake Placid
tulokset

  Natalia Linichuk ja
Gennadi Karponossov (URS)

  Krisztina Regőczy ja
András Sallay (HUN)

  Irina Moiseyeva ja
Andrei Minenkov (URS)

1984 Sarajevo
tulokset

  Jayne Torvill ja
Christopher Dean (GBR)

  Natalia Bestemianova ja
Andrei Bukin (URS)

  Marina Klimova ja
Sergei Ponomarenko (URS)

1988 Calgary
tulokset

  Natalia Bestemianova ja
Andrei Bukin (URS)

  Marina Klimova ja
Sergei Ponomarenko (URS)

  Tracy Wilson ja
Robert McCall (CAN)

1992 Albertville
tulokset

  Marina Klimova ja
Sergei Ponomarenko (EUN)

  Isabelle Duchesnay ja
Paul Duchesnay (FRA)

  Maya Usova ja
Alexander Zhulin (EUN)

1994 Lillehammer
tulokset

  Oksana Grishuk ja
Evgeny Platov (RUS)

  Maya Usova ja
Alexander Zhulin (RUS)

  Jayne Torvill ja
Christopher Dean (GBR)

1998 Nagano
tulokset

  Oksana Grishuk ja
Evgeny Platov (RUS)

  Anjelika Krylova ja
Oleg Ovsyannikov (RUS)

  Marina Anissina ja
Gwendal Peizerat (FRA)

2002 Salt Lake City
tulokset

  Marina Anissina ja
Gwendal Peizerat (FRA)

  Irina Lobacheva ja
Ilia Averbukh (RUS)

  Barbara Fusar-Poli ja
Maurizio Margaglio (ITA)

2006 Torino
tulokset

  Tatiana Navka ja
Roman Kostomarov (RUS)

  Tanith Belbin ja
Benjamin Agosto (USA)

  Elena Grushina ja
Ruslan Goncharov (UKR)

2010 Vancouver
tulokset

  Tessa Virtue ja
Scott Moir (CAN)

  Meryl Davis ja
Charlie White (USA)

  Oksana Domnina ja
Maxim Shabalin (RUS)

2014 Sotši
tulokset

  Meryl Davis ja
Charlie White (USA)

  Tessa Virtue ja
Scott Moir (CAN)

  Elena Ilinykh ja
Nikita Katsalapov (RUS)

  Lähde: Figure Skating Mixed Ice Dancing Medalists Sports-Reference. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)

JoukkuekilpailuMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Figure Skating sports-reference.com. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)
  2. Figure Skating olympic.org. Viitattu 8.1.2017. (englanniksi)