Avaa päävalikko

Luettelo suomalaisista poliittisista naisjärjestöistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo suomalaisista poliittisista naisjärjestöistä sisältää Suomessa toimineet (puolue)poliittiset naisjärjestöt. Sarakkeessa "sitoutuneisuus" on ilmoitettu puolue ja kansainvälinen järjestö, joihin järjestö on kuulunut tai, joiden kanssa se on tehnyt läheistä yhteistyötä. Luettelo on järjestetty perustamisvuosittain.

Nimi Toimintavuodet Sitoutuneisuus Muuta
Suomen Sosialidemokraattinen Naisliitto
Työläisnaisten Liitto (1900–1906)
1900–1923 SSTP (1920–1923)
SDP (1900–1920)
viranomaiset lakkauttivat järjestön
Nuorsuomalainen Naisklubi 1902–1918 Nuors.
Suomalaisen Puolueen Naisvaliokunta 1906–1919 Suom.
Svenska Kvinnoförbundet 1907→ RKP RKP:n jäsenjärjestöksi 1946
Suomen Kristillisen Työväen Naisliitto 1909–? KTL
Kokoomuksen Naisten Liitto
– Kansallisen Kokoomuspuolueen Naisjärjestöjen Liitto (1925–1951)
Kansallisen Kokoomuspuolueen Naisvaliokunta (1919–1925)
1919→ Kok.
Kansallisen Edistyspuolueen Naistenvaltuusto Ed.
Sosialidemokraattinen Naisliitto (Sos.-Dem. Naisliitto)
Suomen Sosialidemokraattinen Työläisnaisliitto (1921–1941)
Sosiaalidemokraattinen Työläisnaisliitto (1941–1950)
1921–1979 STP (1973–1979)
TPSL (1959–1973)
SDP (1921–1959)

SI:n naisten neuvosto

irtautui sd-naisliitosta
? 1930-luku IKP
Uusi Huomen 1938–1944 IKL
Suomen Keskustanaiset
Keskustapuolueen Naiset (1965–1989)
Maalaisliiton Naiset (1941–1965)
1941→ ML/Kesk.
SKS-naiset 1942–? SKS
Suomen Naisten Demokraattinen Liitto (SNDL) 1944–1990 SKDL

NKDL

yhdistyi Vasemmistoliittoon
Suomen Liberaalinaiset
Liberaalisen Kansanpuolueen Naiset
Kansanpuolueen Naiset
1951→ LKP/Lib.
KP (1951–1965)
Sosialidemokraattisten Naisten Keskusliitto 1959–1979 SDP irtautui sd-naisliitosta
Suomen Maaseudun Puolueen Naiset
Kehittyvän Suomen Naiset (KESNA 1972–1988)
1972–? SMP
Suomen Kristillisdemokraattiset Naiset (KD-naiset)
Suomen Kristillisen Liiton Naiset
1973→ SKL/KD
Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen Naisten Liitto 1973–? SKYP
Perustuslaillinen Naistenliitto
– Perustuslaillisen kansanpuolueen naisten liitto
PKP/POP
Sosialidemokraattiset Naiset 1979→ SDP perustettiin sd-naisten keskusliiton ja sd-naisliiton yhdistyessä
Naisten demokraattinen toimintakeskus 1986–1990 Deva irtautui SNDL:stä
Vasemmistonaiset 1990→ Vas. rekisteröimätön järjestö, edeltäjä SNDL
Vihreät Naiset 1993→ Vihr.
Perussuomalaiset Naiset 1996→ PS
Naisremmi 1998–? Rem.
Demokraattinen naisverkosto 2005→ lähellä SKP:tä
Siniset Naiset 2017→ Sin.
Liberaalinaiset 2018→ Lib.

AhvenanmaaMuokkaa

Nimi Toimintavuodet Sitoutuneisuus Muuta
Törnrosorna (2002-) S
Liberala Kvinnogruppen Lib.
Centerkvinnorna C
Evorna ÅF

Katso myösMuokkaa