Avaa päävalikko

Luettelo suomalaisista elokuvajulkaisuista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomessa ilmestyneistä elokuviin liittyvistä lehdistä ja verkkojulkaisuista.

LehdetMuokkaa

Nimi Julkistamisvuosi Lopettamisvuosi Kommentti
Bio 1910 1910 Ensimmäinen elokuvalehti. Kaksikielinen. Ilmestyi vain kaksi näytenumero 17. ja 24. lokakuuta 1910.[1]
Biograafi 1915 1916 Ensimmäiset numerot 1910 kaksikielisinä. Seuraavana vuonna suomen- ja ruotsikieliset painokset yhdistettiin ja lehden nimi lyhennettiin muotoon Bio.[1]
Filmiaitta 1921 1931 Korkealaatuinen "filmitaiteellinen aikakauslehti".[1] Ilmestymistiheys noin kaksi kertaa kuukaudessa. Myöhemmin yhdistyi Elokuvan kanssa uudeksi Elokuva-Aitta lehdeksi.[2]
Elokuva 1927 1931 Suomi-Filmin perustama elokuvalehti, joka taisteli Filmiaitan "trustia" vastaan vuoteen 1928 asti. Myöhemmin yhdistyi Filmiaitan kanssa uudeksi Elokuva-Aitta lehdeksi.[2]
Kinolehti 1932 1987 Yrjö Rannikon perustama elokuvalehti Suomen Kinolehti, joka päätyi 1946 myynnin kautta Suomen Filmikamarille.[2] Vielä samana vuonna yhdistyi Elokuvateatteri -lehden kanssa ja syntyi Elokuvateatteri – Suomen Kinolehti.[3] Vuonna 1950 nimeksi tuli Elokuva – Kinolehti ja seuraavana vuonna Kinolehti – Elokuvateatteri. Loppuvuosina 1973–1987 nimenä oli pelkkä Kinolehti.[4][5]
Elokuva-Aitta 1932 1968 Aikoinaan Suomen suurin elokuva-aikakauslehti
Elokuvalukemisto 1937 1952 Myös nimellä Elokuva-lukemisto. Kannen alaotsikko Elokuvaystävien lukemisto.
Elokuvateatteri 1940 1950 Suomen elokuvateatterinomistajain liiton äänenkannattaja. Julkaisija Suomen Filmikamari. Yhdistyi Uusitalon mukaan Kinolehteen 1946,[3] mutta Fennican mukaan loppui vasta 1950.[6]
Elokuvat 1953 1954 Kannen alaotsikko: Koko kansan filmilehti. Julkaisija Mantere
Projektio[7][8] 1960 1989 Suomen elokuvakerhojen liiton 1960–1967 ja 1976–1989 julkaisema jäsenlehti, ilmestyi neljästi vuodessa.
Lähikuva[9] 1963–1965 & 1980– Audiovisuaalisen kulttuurin tieteellinen aikakauslehti [10]
Filmihullu 1968 Suomen vanhin yhä ilmestyvä elokuvalehti. Pitkäaikainen päätoimittaja Peter von Bagh.
Click 1969 1994 Helsinkiläisen Elokuvakerho Clickin jäsenlehti, ilmestyi kahdesti vuodessa.[11]
Facts about film Finland 1971 1977 Elokuvasäätiön englanninkielinen tiedotuslehti. Ilmestyi kolmasti vuodessa. Sulautui julkaisuun Finland Filmland.[12]
Monroe 1975 2004 Tamperelaisen elokuvakerho Monroen jäsenlehti. Myöhemmin julkaisijana Pirkanmaan elokuvakeskus.
La Strada 1975 1994 Ensimmäiset numerot (1,2/1975) ilmestyivät nimellä Elokuvalehti Prisma, jonka jälkeen nimeksi tuli Elokuvalehti Spektri. Vuonna 1986 lehden nimi vaihtui La Stradaksi[13][14]
Peili 1977 Peili on mediakasvatusta, erityisesti elokuvakasvatusta painottava lasten- ja nuorten mediakulttuurin erikoislehti. Ilmestyi aluksi nimellä Sinä minä me.
Lehtiset[15] 1978 Suomen elokuva- ja videotyöntekijäin liiton jäsenlehti, ilmestyy neljästi vuodessa.
Portti 1982 Portti on Tampereen Science Fiction Seuran lehti.
Tähtivaeltaja 1982 & 1984– Tähtivaeltaja on neljännesvuosittain ilmestyvä Helsingin Science Fiction Seuran lehti
Elokuvastin 1984 1998 Kuopion elokuvakerhon, Elokuvakerho Hyvien kuvien ja Itä-Suomen elokuvakeskuksen perustama lehti, myöhempinä julkaisijoina Kuopion yliopiston ylioppilaskunta, Kuopion kaupungin elokuvatoimisto ja Suomen elokuva-arkisto. Ilmestyi 1–2 kertaa vuodessa.[16]
Zoom 1987 Alun perin Kinokoplan, sittemmin muidenkin turkulaisten elokuvakerhojen jäsenlehti. Kahdesti vuodessa.[17]
Filmjournalen[18] 1989 Julkaisija Finlandssvenskt filmcentrum. Ilmestyi aluksi nimellä Biografbladet.[19] 4 numeroa vuodessa.[20]
Trailer 1999 2003 Helsinkiläinen ilmaisjakelulehti, aluksi 16 numeroa, sitten 9 numeroa vuodessa. Kustantaja Film Boom.[21]
Hohto[22] 2001 2004 Gorehoundin seuraaja.
DVDHohto[23] 2003 2006 Perustettiin ensin Hohdon rinnalle, mutta 2004 ne yhdistettiin. Vuonna 2007 DVDHohto yhdistyi Episodi-lehteen.
Episodi 2003 Valtavirtaelokuviin keskittynyt aikakauslehti. Yhdistyi vuoden 2007-alusta DVDHohto-lehden kanssa.

PienlehdetMuokkaa

Nimi Ilmestynyt Numeroita (kpl) Kommentti
Ahnas ? – 1996 3 + 2 spesiaalia
Bloodline 1994–1997 12
Cineactive 1999–2000 2 Lehti Gorehoundin ja Hohto-magazinen teon välissä.
Fingoria 1990–1995 14
Freaks 1990–1993 3
Gorehound 1991–2000 34 Kauhu-, kultti- ja underground-elokuviin keskittynyt lehti, joka vastusti elokuvasensuuria. Lehden seuraaja oli Hohto
Lykantropia 1986–1990 4
X-Rated 1992–2000 11
Zoom 1986– Turun elokuvakerhojen yhteinen julkaisu. [10][24]
Nimi Ilmestynyt Numeroita (kpl) Kommentti

InternetsivustotMuokkaa

Nimi Toiminnassa Arvio Nimiä/osoitteita Kommentti
AEY 2004 B Arveluttavien elokuvien ystävät Huonoihin, tahattoman koomisiin ja valtavirrasta huomattavasti poikkeaviin ("arveluttaviin") elokuviin keskittynyt arvostelu- ja uutissivusto.
ATTIC 2001? B Englanninkielinen sivusto suomalaisesta elokuvasensuurista ja sensuroiduista elokuvista.
COMO.FI Viihdeimperiumi 2007– B Viihdesivusto, joka käsittelee elokuvien lisäksi musiikkia.
DVD Plaza 2000– B Elokuva-alan ja kotiteatterilaitteiden uutisia, elokuva-arvosteluja (ensi-illat, DVD, BD, HD-DVD), artikkeleja, foorumeja, DVD-tietokanta
Elitisti 2003– A
Elonet 2003– A Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämä elokuvatietokanta.
Elokuvateatteri.com 1997/2002– A (elokuva.tk – ei toimi) Elokuva- ja DVD-arvosteluja sekä artikkeleita.
FilmGoer 1999– A filmgoer.fi,
leffa-arviot.com,
elokuva-arvostelut.fi,
elokuva-arvostelut.com,
Arvosteluja ja artikkeleita.
FilmiFIN 2004– A Elokuva-alan uutisia, arvosteluja (ensi-ilta, DVD, BD, HD DVD), artikkeleja, foorumi sekä Filmiranking-tietokanta.
Film-O-Holic.com 1998– A Ensi-ilta- ja dvd-arvosteluja, kotimaisten tekijöiden haastatteluja ja artikkeleita.
Findiepedia 2007–2009 A www Findiewiki. Alhaalla teknisten ongelmien takia.
Laajakuva 2013– A Arthouse-, klassikko-, kultti- ja uutuuselokuviin keskittyvä sivusto. Esseitä, artikkeleita, kritiikkejä, haastatteluita ja festivaaliraportteja. 2015 alkaen myös videopeliesseitä.
Leffatykki 2001– A Elokuva- ja televisiosarjatietokanta ja keskustelufoorumi. 6.10.2008 alkaen myös Podcast.
Mykkäelokuvasivusto 2005– A Nimensä mukaisesti pelkästään mykkäelokuviin erikoistunut sivusto.
The Incredible Cult Movie Home Pages... –1997 C
Nimi Toiminnassa Arvio Nimiä/osoitteita Kommentti

Arvio on summittainen näkemys sivuston vaikutuksesta.

  • A = Sivustolla on ollut merkittävä rooli omalla alueellaan (esimerkiksi Findieleffat oli pääasiallinen uutissivusto Findieleffoille)
  • B = Tavallinen sivusto
  • C = Kaveripiirin harrastussivusto

LähteetMuokkaa

KirjatMuokkaa

  • Kari Uusitalo: Suomalaisen elokuvan vuosikymmenet : johdatus kotimaisen elokuvan ja elokuva-alan historiaan 1896–1963 , Helsinki : Otava, 1965

ViitteetMuokkaa

  1. a b c Uusitalo (1965), s. 166
  2. a b c Uusitalo (1965), s. 167
  3. a b Uusitalo (1965), s. 168
  4. haku kinolehti Fennica-tietokanta. Viitattu 18.9.2017.
  5. Uusitalo, Kari: ”Värikkäät kuin elokuva-ala itse – Kinolehden viisi vuosikymmentä”, Studio 11 – Elokuvan vuosikirja 1981, s. 98–115. Suomen elokuvasäätiö, 1981.
  6. Elokuvateatteri, Fennica-haku 3.5.2015.
  7. Hakutulos Projektio, Fennica. Viitattu 4.3.2015.
  8. Astala, Erkki: Katkenneilla jäljillä, Projektio 1/1980 s. 21.
  9. http://media.utu.fi/lahikuva/l8.htm
  10. a b Turun Sanomat, 8.11.2002,Jo 50 vuotta täyttävä Turun elokuvakerho on maamme vanhin
  11. Click : elokuvalehti, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  12. Facts about film Finland : bulletin of the Finnish Film Foundation. Fennica-hakutulos 3.5.2015.
  13. Vallu.turku.fi: Elokuvalehti Spektri
  14. Vallu.turku.fi, La Strada
  15. Lehtiset, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  16. Elokuvastin, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  17. Info, Kinokopla. Viitattu 3.5.2015.
  18. Kultti ry, katsottu 18.9.2007, Filmjournalen
  19. Biografbladet, Fennica-hakutulos 2.5.2015.
  20. Filmjournalen, Finlandssvenskt filmcentrum. Viitattu 2.5.2015.
  21. Trailer, Fennica-hakutulos 3.5.2015.
  22. http://web.archive.org/web/*/http://www.hohto.to
  23. http://web.archive.org/web/*/www.hohto.to/
  24. Turun kaupunginkirjasto, Zoom 1997 -lehden teostiedot