Luettelo slovenialaisista olympiamitalisteista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo slovenialaisista olympiamitalisteista sisältää kaikki olympiamitalin voittaneet sloveenit. Slovenia oli vuodet 1896–1918 osa Itävalta-Unkaria, ja sloveenit kilpailivat Itävallan lipun alla. Vuodet 1918–1943 Slovenia oli osa Jugoslavian kuningaskuntaa ja vuodet 1943–1992 sosialistisena tasavaltana osa Jugoslavian liittotasavaltaa, joten sloveenit edustivat tuona aikana Jugoslaviaa. Sloveenit ovat edustaneet itsenäistä Slovenian tasavaltaa olympialaisissa vuoden 1992 talviolympialaisista lähtien.[3]

Leon Štukelj on menestynein sloveeni olympialaisissa, ja eniten mitaleita Jugoslavialle voittanut urheilija.[1]
Rudolf Cvetko, ensimmäinen olympiamitalin voittanut sloveeni.[2]
Tina Maze, ensimmäinen talviolympialaisissa kultaa voittanut sloveeni.[2]
Soutaja Iztok Čop oli voittamassa itsenäisen Slovenian ensimmäisiä mitaleita vuonna 1992 Barcelonassa.[2]

Nykypäivän Sloveniaan osittain kuuluva Istria luovutettiin vuoden 1919 Saint-Germainin rauhassa Italialle. Alue muuttui Triesten vapaa-alueeksi vuonna 1947 Pariisin rauhansopimuksen jälkeen, ja lopulta vapaa-alueen toinen puolisko liitettiin osaksi Jugoslaviaa vuonna 1954. Sloveniaan nykypäivänä kuuluvat asutuskeskukset Izola, Koper, Piran ja Portorož kuuluivat Italiaan vuodet 1919–1947. Näiden aluemuutoksien myötä Italiaan jäi suuri sloveenien vähemmistö.[4] Tähän etniseen ryhmään kuuluvat urheilijat edustavat Italiaa olympialaisissa. Italian sloveeneja ei katsota tässä luettelossa sloveeneiksi, vaan omaksi etniseksi vähemmistöksi.

Ensimmäinen slovenialainen olympiamitalisti oli miekkailija Rudolf Cvetko. Cvetko voitti hopeaa 1912 Tukholman olympialaisissa edustaen Itävaltaa. Cvetko oli myös ensimmäinen olympialaisissa kilpaillut sloveeni.[1][2]

Menestynein sloveeni olympialaisissa on voimistelija Leon Štukelj, joka voitti yhteensä kuusi olympiamitalia. Neljä mitalia ovat voittaneet alppihiihtäjä Tina Maze sekä soutaja Iztok Čop.[3]

Mitalistit

muokkaa

Kultamitalistit

muokkaa
# Urheilija Laji – Tapahtuma Kilpailu Joukkue
1. Leon Štukelj[5] Voimistelu – miesten moniottelu Pariisi 1924   Jugoslavia
2. Voimistelu – miesten rekki
3. Voimistelu – miesten renkaat Amsterdam 1928   Jugoslavia
4. Miroslav Cerar[6] Voimistelu – miesten hevonen Tokio 1964   Jugoslavia
5. Voimistelu – miesten hevonen México 1968   Jugoslavia
6. Alenka Cuderman[7] Käsipallo – naiset Los Angeles 1984   Jugoslavia
7. Rolando Pušnik[8] Käsipallo – miehet
8. Iztok Čop[9] Soutu – miesten pariairokaksikko Sydney 2000   Slovenia
Luka Špik[10]
9. Rajmond Debevec[11] Ammunta – miesten 50 m pienoiskivääri, asennot
10. Primož Kozmus[12] Yleisurheilu – miesten moukarinheitto Peking 2008   Slovenia
11. Urška Žolnir[13] Judo – naiset 63 kg Lontoo 2012   Slovenia
12. Tina Maze[14] Alppihiihto – naisten syöksylasku Sotši 2014   Slovenia
13. Alppihiihto – naisten suurpujottelu
14. Tina Trstenjak[15] Judo - Naiset 63 kg Rio de Janeiro 2016   Slovenia

Hopeamitalisit

muokkaa
# Urheilija Laji – Tapahtuma Kilpailu Joukkue
1. Rudolf Cvetko[16] Miekkailu – säilän joukkuekilpailu Tukholma 1912   Itävalta
2. Josip Primožič[17] Voimistelu – miesten renkaat Amsterdam 1928   Jugoslavia
3. Leon Štukelj[5] Voimistelu – miesten renkaat Berliini 1936   Jugoslavia
4. Ivo Daneu[18] Koripallo – miehet México 1968   Jugoslavia
Aljoša Žorga[19]
5. Jure Franko[20] Alppihiihto – miesten suurpujottelu Sarajevo 1984   Jugoslavia
6. Matjaž Debelak[21] Mäkihyppy – miesten joukkuemäki Calgary 1988   Jugoslavia
Miran Tepeš[22]
Primož Ulaga[23]
Matjaž Zupan[24]
7. Mateja Svet[25] Alppihiihto – naisten pujottelu
8. Polona Dornik[26] Koripallo – naiset Soul 1988   Jugoslavia
9. Jure Zdovc[27] Koripallo – miehet
10. Brigita Bukovec[28] Yleisurheilu – naisten 100 metrin aitajuoksu Atlanta 1996   Slovenia
11. Andraž Vehovar[29] Melonta – miesten kajakkiyksikkö
12. Iztok Čop[9] Soutu – miesten pariairokaksikko Ateena 2004   Slovenia
Luka Špik[10]
13. Sara Isakovič[30] Uinti – naisten 200 metrin vapaauinti Peking 2008   Slovenia
14. Vasilij Žbogar[31] Purjehdus – miesten laser
15. Tina Maze[14] Alppihiihto – naisten supersuurpujottelu Vancouver 2010   Slovenia
16. Alppihiihto – naisten supersuurpujottelu
17. Primož Kozmus[12] Yleisurheilu – miesten moukarinheitto Lontoo 2012   Slovenia
18. Peter Prevc[32] Mäkihyppy – miesten normaalimäki Sotši 2014   Slovenia
19. Žan Košir[33] Lumilautailu – miesten paripujottelu
20. Peter Kauzer[15] Soutu - miesten slalomkajakki (K1) Rio de Janeiro 2016   Slovenia
21. Vasilij Zbogar[15] Purjehdus - Finn Rio de Janeiro 2016   Slovenia
22. Jakov Fak[34] Ampumahiihto - miesten 20 km Sotši 2018   Slovenia

Pronssimitalisit

muokkaa
# Urheilija Laji – Tapahtuma Kilpailu Joukkue
1. Leon Štukelj[5] Voimistelu – miesten moniottelu Amsterdam 1928   Jugoslavia
2. Edvard Antosiewicz[35] Voimistelu – miesten joukkuekilpailu
Stane Derganc[36]
Boris Gregorka[37]
Anton Malej[38]
Janez Porenta[39]
Josip Primožič[17]
Leon Štukelj[5]
3. Stane Derganc[36] Voimistelu – miesten hyppy
4. Miroslav Cerar[6] Voimistelu – miesten rekki Tokio 1964   Jugoslavia
5. Marko Elsner[40] Jalkapallo – miehet Los Angeles 1984   Jugoslavia
Srečko Katanec[41]
6. Matjaž Debelak[21] Mäkihyppy – miesten suurmäki Calgary 1988   Jugoslavia
7. Sadik Mujkič[42] Soutu – miesten perämiehetön kaksikko Soul 1988   Jugoslavia
Bojan Prešern[43]
8. Iztok Puc[44] Käsipallo – miehet
Rolando Pušnik[8]
9. Iztok Čop[9] Soutu – miesten perämiehetön kaksikko Barcelona 1992   Slovenia
Denis Žvegelj[45]
10. Milan Janša[46] Soutu – miesten perämiehetön nelikko
Jani Klemenčič[47]
Sašo Mirjanič[48]
Sadik Mujkič[42]
11. Alenka Dovžan[49] Alppihiihto – naisten alppiyhdistetty Lillehammer 1994   Slovenia
12. Jure Košir[33] Alppihiihto – miesten pujottelu
13. Katja Koren[50] Alppihiihto – naisten pujottelu
14. Damjan Fras[51] Mäkihyppy – miesten joukkuemäki Salt Like City 2002   Slovenia
Robert Kranjec[52]
Primož Peterka[53]
Peter Žonta[54]
15. Jolanda Čeplak[55] Yleisurheilu – naisten 800 metriä Ateena 2004   Slovenia
16. Urška Žolnir[13] Judo – naisten 63 kg
17. Vasilij Žbogar[31] Purjehdus – avoin laser
18. Lucija Polavder[56] 2008 – naisten yli 78 kg Peking 2008   Slovenia
19. Rajmond Debevec[11] Ammunta – miesten 50 m pienoiskivääri, 3×40
20. Petra Majdič[57] Maastohiihto – naisten sprintti Vancouver 2010   Slovenia
21. Iztok Čop[9] Soutu – miesten pariairokaksikko Lontoo 2012   Slovenia
Luka Špik[10]
22. Rajmond Debevec[11] Ammunta – miesten 50 m kivääri makuu
23. Vesna Fabjan[58] Maastohiihto – naisten sprintti Sotši 2014   Slovenia
24. Teja Gregorin[59] Ampumahiihto – naisten takaa-ajo
25. Peter Prevc[32] Mäkihyppy – miesten suurmäki
26. Žan Košir[33] Lumilautailu – miesten parisuurpujottelu
27. Anamari Velenšek[15] Judo - naisten 78 kg Rio de Janeiro 2016   Slovenia
28. Žan Košir[60] Lumilautailu – miesten parisuurpujottelu Sotši 2018   Slovenia

Tilastot

muokkaa
Mitali   Itävalta   Jugoslavia   Slovenia Yhteensä
Kultaa 0 7 7 14
Hopeaa 1 8 13 22
Pronssia 0 8 20 28
Yhteensä 1 23 40 64
Useamman kuin yhden mitalin voittaneet sloveenit
Sija Urheilija Kultaa Hopeaa Pronssia Yhteensä
1 Leon Štukelj 3 1 2 6
2 Tina Maze 2 2 0 4
3 Miroslav Cerar 2 0 1 3
4 Iztok Čop 1 1 2 4
5 Luka Špik 1 1 1 3
6 Primož Kozmus 1 1 0 2
7 Rajmond Debevec 1 0 2 3
8 Rolando Pušnik 1 0 1 2
8 Urška Žolnir 1 0 1 2
10 Vasilij Žbogar 0 2 1 3
11 Žan Košir 0 1 2 3
12 Matjaž Debelak 0 1 1 2
12 Peter Prevc 0 1 1 2
12 Josip Primožič 0 1 1 2
15 Stane Derganc 0 0 2 2
15 Sadik Mujkič 0 0 2 2

Päivitetty: 24.12.2018
Lähde: [3]

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa
  1. a b sport-referenfe.com
  2. a b c d olympic.si
  3. a b c rtvslo.si
  4. Zupančič, Jernej: Ethnic structure of Slovenia and Slovenes in neighbouring countries zgs.zrc-sazu.si. ZRC SAZU (Association of Slovenian geographers). Viitattu 9.3.2016. (englanniksi)
  5. a b c d Leon Štukelj bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 12.6.2013. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  6. a b Miroslav Cerar bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2014. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  7. Alenka Cuderman bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  8. a b Rolando Pušnik bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  9. a b c d Iztok Čop bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  10. a b c Luka Špik bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  11. a b c Rajmond Debevec bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 23.8.2016. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  12. a b Primož Kozmus bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.9.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  13. a b Urška Žolnir bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 7.10.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  14. a b Tina Maze bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 29.1.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  15. a b c d Slovenia rio2016.com. Kansainvälinen Olympiakomitea. Arkistoitu 25.11.2016. Viitattu 15.12.2016. (englanniksi)
  16. Rudolf Cvetko bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 27.8.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  17. a b Jože Primožič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 2.11.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  18. Ivo Daneu bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 3.3.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  19. Aljoša Žorga bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 3.3.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  20. Jure Franko bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 22.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  21. a b Matjaž Debelak bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 31.12.2008. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  22. Miran Tepeš bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 15.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  23. Primož Ulaga bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 13.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  24. Matjaž Zupan bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 10.12.2008. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  25. Mateja Svet bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 20.1.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  26. Polona Dornik bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.7.2017. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  27. Jure Zdovc bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  28. Brigita Bukovec bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.2.2013. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  29. Andraž Vehovar bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 3.8.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  30. Sara Isakovič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  31. a b Vasilij Žbogar bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  32. a b Peter Prevc bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 3.12.2016. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  33. a b c Žan Košir bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  34. Paavilainen, Ulla (päätoim.): Mitä missä milloin 2019, s. 384. Tikander, Vesa: Talviolympialaiset. Otava, 2018. 978-951-1-32488-1.
  35. Edvard Antonijevič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 18.3.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  36. a b Stane Derganc bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  37. Boris Gregorka bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 3.12.2016. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  38. Anton Malej bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 18.3.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  39. Janez Porenta bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 9.3.2009. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  40. Marko Elsner bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  41. Srečko Katanec bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  42. a b Sadik Mujkič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 12.7.2017. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  43. Bojan Prešern bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  44. Iztok Puc bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  45. Denis Žvegelj bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  46. Milan Janša bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 1.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  47. Jani Klemenčič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 13.7.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  48. Sašo Mirjanič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 6.4.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  49. Alenka Dovžan bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 30.7.2017. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  50. Katja Koren bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 10.12.2008. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  51. Damjan Fras bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 13.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  52. Robert Kranjec bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 29.1.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  53. Primož Peterka bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 5.2.2011. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  54. Peter Žonta bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 29.1.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  55. Jolanda Čeplak bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 12.11.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  56. Lucija Polavder bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 18.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  57. Petra Majdič bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 20.2.2010. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  58. Vesna Fabjan bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  59. Teja Gregorin bio, stats and results sports-reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 7.3.2012. Viitattu 7.3.2016. (englanniksi)
  60. Paavilainen, Ulla (päätoim.): Mitä missä milloin 2019, s. 383. Tikander, Vesa: Talviolympialaiset. Otava, 2018. 978-951-1-32488-1.