Luettelo puhekieleen vakiintuneista tavaramerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tässä listassa on tavaramerkkejä ja mitätöityjä tavaramerkkejä, jotka ovat vakiintuneet yleiskielessä käyttöön minkä tahansa sanan tavoin.

Luettelossa on seuraavan kaltaisia sanoja:

  • Entisiä tavaramerkkejä, joiden omistaja on menettänyt oikeuden tavaramerkkiin, kun sana on muuttunut yleiskieliseksi sanaksi. Kun sana menettää erottumiskykynsä ja sitä käytetään yleisesti puhekielessä kaikista vastaavista tavaroista tai palveluista, voidaan tavaramerkki mitätöidä.[1]
  • Hylättyjä tavaramerkkejä, joita ei enää käytetä.
  • Voimassa olevia tavaramerkkejä, jotka ovat voimassa jossain päin maailmaa.


Puhekielen
ilmaus
Alkuperäinen
tavaramerkki
Käyttötarkoitus Omistaja tai rekisteröijä Yhä voimassa Esimerkkilause
Aspiriini Aspirin Särkylääke Bayer Kyllä[2][3] "Mun päätä särkee, onko sulla aspiriinia"
Sellofaani Cellophane[4] Muovikelmu Innovia Films Kyllä[5] "Kukka oli kääritty sellofaaniin"
Heroiini Heroin[4] Kipulääke/huume Bayer[6] Ei "Heroiinin yliannostus"
Granola Granola Aamiaismuro John Harvey Kellogg[7] Ei "Gluteeniton granola 300 g"
Pingpong Ping-Pong Pöytätennis J. Jaques & Sons / Parker Brothers[8] Kyllä "Pingpong on olympialaisissa pöytätennis"
Mahjong Mah-jongg Kiinalainen peli Joseph P. Babcock[9]
Termos Thermos Lämpöeristetty astia Sir James Dewar[10] Ei "Termoksessa on kahvia"
Kännykkä Kännykkä Matkapuhelin Nokia-Mobira[11][12] Ei[13] "Missä mun kännykkä on?"
Heteka Heteka Vuode Helsingin teräshuonekalutehdas oy[14] Kyllä[15] "Mökillä on hetekka"
Jojo[16] Yo-yo Lelu Pedro Flores[4] "Jojo oli kasarilla suositumpi"
Frisbee Frisbee Lelu Wham-O[17] Kyllä[18] "Frisbeegolf-rata on tuolla"
Styroksi Styrofoam Muovi Dow Chemical Company[4] "Pakkasin sen styroksiin"
Kerosiini Kerosene[4] Polttoaine
Lanoliini Lanolin Raaka-aine
Linoleumi Linoleum Lattiamateriaali Linoleum Manufacturing Company Ei[19]
Trampoliini Trampoline Lelu
App Store App Store ohjelmisto Apple Kyllä[20] "lataa se appstoresta"
Dremel Dremel pieni porakone Robert Bosch (yritys) Kyllä[21]
EpiPen EpiPen adrenaliiniannostelija Mylan Kyllä[22]
Googlata Google hakukone Alphabet (Google) Kyllä[23] "Googlaa ite"
Photoshopattu,
Photoshopata
Photoshop ohjelmisto Adobe Kyllä[24] "Tää kuva on ihan varmana photoshopattu"
Jeeppi Jeep auto Chrysler Kyllä[25] "Emmä pääse täältä mudasta, ei tää mikään jeeppi oo"
Laavalamppu Lava lamp Valaisin Astro Light / Mathmos Kyllä[26]
Muistitikku Memory Stick USB-muisti Sony Kyllä
Muzak Muzak taustamusiikki Muzak Holdings[27] Kyllä[28]
Pampers Pampers vaippa Procter & Gamble Kyllä "pamppersit jalkaan"
Post-it Post-it muistilappu 3M Kyllä "Kirjoittakaa ideat post-iteille"
Tivoli Tivoli huvipuisto Tivoli A/S Kyllä "Mennään tivoliin!"
Tupperware Tupperware muovirasia Earl Tupper[27] Kyllä "Pakkasin ruoat tupperwareen"
Vaseliini Vaseline voide Unilever Kyllä
Zeppeliini Zeppelin lentoalus Luftschiffbau Zeppelin
Mono Mono hiihtojalkine Mononen oy Ei
Teflon Teflon pinnoite DuPont[27] "Teflonpannu vai valurautapannu?"
Superliima Super Glue liima Super Glue Corporation[27]
Hulavanne Hula Hoop[4] lelu What-O[27]
Jacuzzi Jacuzzi kuuma amme Jacuzzi[27]
Pleksi Plexiglass akryylilevy Altuglas International, Rohm & Haas[27]
Stetsoni Stetson cowboy-hattu John B. Stetson Company[27]

LähteetMuokkaa

  1. PRH - Milloin tavaramerkki voidaan menettää tai mitätöidä www.prh.fi. Viitattu 19.3.2021.
  2. 000407866 - ASPIRIN euipo.europa.eu.
  3. ™ Haku Aspirin tavaramerkkitietopalvelu.prh.fi. Viitattu 19.3.2021.
  4. a b c d e f That Yo-Yo is actually a Yo-Yo™ — Generic Trademarks Butler Snow. 30.6.2014. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  5. 005352786 - CELLOPHANE euipo.europa.eu.
  6. Heroin, Granola, & More: Products That Became Words www.merriam-webster.com. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  7. Heroin, Granola, & More: Products That Became Words : Granola www.merriam-webster.com. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  8. Heroin, Granola, & More: Products That Became Words : Ping-Pong www.merriam-webster.com. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  9. Heroin, Granola, & More: Products That Became Words : Mah-Jongg www.merriam-webster.com. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  10. Heroin, Granola, & More: Products That Became Words : Thermos www.merriam-webster.com. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  11. Kännykkä Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.3.2021.
  12. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  13. TM Haku Kännykkä tavaramerkkitietopalvelu.prh.fi. Viitattu 19.3.2021.
  14. Heteka Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.3.2021.
  15. ™ Haku Heteka tavaramerkkitietopalvelu.prh.fi. Viitattu 19.3.2021.
  16. Jojo Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.3.2021.
  17. 002995231 - FRISBEE euipo.europa.eu.
  18. ™ Haku Frisbee tavaramerkkitietopalvelu.prh.fi. Viitattu 19.3.2021.
  19. Powell, Jane; Svendsen, Linda: Linoleum, s. 23. Gibbs Smith, 2003. ISBN 1-58685-303-1.
  20. Trademark Status & Document Retrieval tsdr.uspto.gov. Viitattu 19.3.2021.
  21. DREMEL 000132266 euipo.europa.eu.
  22. EPIPEN 003410685 euipo.europa.eu.
  23. Google 0881006 euipo.europa.eu.
  24. PHOTOSHOP 000202549 euipo.europa.eu.
  25. JEEP 000188185 euipo.europa.eu.
  26. How Liquid Motion Lamps Work HowStuffWorks. 13.10.2000. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
  27. a b c d e f g h Mary Beth Quirk: 15 Product Trademarks That Have Become Victims Of Genericization Consumer Reports. Viitattu 19.3.2021.
  28. MUZAK 000911073 euipo.europa.eu.