Luettelo petoeläimistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo petoeläinten (Carnivora) lahkoon kuuluvista nisäkkäiden alalahkoista, heimoista, alaheimoista, suvuista ja lajeista. Luettelossa käytetty taksonomia perustuu Wilsonin ja Reederin Mammal Species of the World -teokseen (2005), jonka mukaan petoeläinten lahkossa on 286 elossa olevaa tai viimeisten 500 vuoden aikana sukupuuttoon kuollutta lajia.[1] Sukupuuttoon kuolleet lajit on merkitty ristillä.

FeliformiaMuokkaa

Kissaeläimet (Felidae)Muokkaa

Sivettieläimet (Viverridae)Muokkaa

EupleridaeMuokkaa

Afrikanpalmunäädät (Nandiniidae)Muokkaa

Mangustit (Herpestidae)Muokkaa

Hyeenat (Hyaenidae)Muokkaa

CaniformiaMuokkaa

Koiraeläimet (Canidae)Muokkaa

Karhut (Ursidae)Muokkaa

Korvahylkeet (Otariidae)Muokkaa

Mursut (Odobenidae)Muokkaa

  • Odobenus
    • Mursu (Odobenus rosmarus)

Hylkeet eli varsinaiset hylkeet[2][3] (Phocidae)Muokkaa

Näätäeläimet (Mustelidae)Muokkaa

Haisunäädät[2] eli skunkit[2] (Mephitidae)Muokkaa

Puolikarhut (Procyonidae)Muokkaa

AiluridaeMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Carnivora Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi) (tieteellisten nimien ja taksonomian lähde)
  • Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet luomus.fi. 2008. Viitattu 9.1.2012. (viitteettömien suomenkielisten nimien lähde, uudet nimet vahvistamattomia ehdotuksia, taksonomia osittain vanhentunut)

ViitteetMuokkaa

  1. Wilson & Reeder's Mammal Species of the World, 3rd edition: Preface (englanniksi) Luettu 8.1.2012
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 10–151, 230–281. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Elo, Ulla & Koivisto, Ilkka ym. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 2: Nisäkkäät, s. 80–270. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4687-X.
  4. a b c Haku nimistöluettelosta Hatikka. 3.3.2006. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 12.1.2012.