Avaa päävalikko

Luettelo naisavaruuslentäjistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Seuraavassa luettelo avaruudessa käyneistä naispuolisista avaruuslentäjistä. Luettelo on järjestetty ensilennon ajankohdan mukaan nousevaksi.
(* = Suunnitellut lennot)

Kuva Nimi
Syntymäaika
Valtio Huomautuksia Lento (laukaistu)
1 Valentina Tereshkova in Moscow 06-2015 img1.jpg Valentina Tereškova
6.3.1937
 Neuvostoliitto Ensimmäinen nainen avaruudessa. Vostok 6 (16.6.1963)
2 Светлана Савицкая.jpeg Svetlana Savitskaja
8.8.1948
 Neuvostoliitto Ensimmäinen naisen suorittama avaruuskävely (25.7.1984) Saljut 7 -avaruusasemalla. Sojuz T-7/T-5 (19.8.1982)
Sojuz T-12 (17.7.1984)
3 Sally Ride in 1984.jpg Sally Ride
26.5.1951
 Yhdysvallat Ensimmäinen yhdysvaltalainen nainen avaruudessa. STS-7 (18.6.1983)
STS-41-G (5.10.1984)
4 Judith Resnik.jpg Judith Resnik
5.4.1949
† 28.1.1986
 Yhdysvallat Menehtyi avaruussukkula Challengerin onnettomuudessa. STS-41-D (30.8.1984)

STS-51-L (28.1.1986)

5 Kathryn D. Sullivan.jpg Kathryn D. Sullivan
3.10.1951
 Yhdysvallat Ensimmäinen yhdysvaltalaisen naisen suorittama avaruuskävely (11.10.1984). STS-41-G (5.10.1984)
STS-31 (24.4.1990)
STS-45 (24.3.1992)
6 Fisher-a.jpg Anna Lee Fisher
24.8.1949
 Yhdysvallat STS-51-A (8.11.1984)
7 MRSeddon.jpg Margaret Rhea Seddon
8.11.1947
 Yhdysvallat STS-51-D (12.4.1985)
STS-40 (5.6.1991)
STS-58 (18.10.1993)
8 ShannonLucid.jpeg Shannon Lucid
14.1.1943
 Yhdysvallat Ensimmäinen Aasiassa syntynyt nainen avaruudessa. STS-51-G (17.6.1985)
STS-34 (18.10.1989)
STS-43 (2.8.1991)
STS-58 (18.10.1993)
STS-76/79 (22.3.1996)
9 Bonnie J. Dunbar.jpg Bonnie J. Dunbar
3.3.1949
 Yhdysvallat STS-61-A (30.10.1985)
STS-32 (9.1.1990)
STS-50 (25.6.1992)
STS-71 (27.6.1995)
STS-89 (22.1.1998)
10 Mary Cleave.jpg Mary L. Cleave
5.2.1947
 Yhdysvallat STS-61-B (26.11.1985)
STS-30 (4.5.1989)
11 Ellen Louise Shulman Baker.jpg Ellen S. Baker
27.4.1953
 Yhdysvallat STS-34 (18.10.1989)
STS-50 (25.6.1992)
STS-71 (27.6.1995)
12 KathrynThornton.jpg Kathryn C. Thornton
17.8.1952
 Yhdysvallat Kolmas avaruuskävelyn suorittanut nainen. Ensimmäinen usean avaruuskävelyn suorittanut nainen (14.-15.5.1992, 6.12.1993, 8.12.1993) STS-33 (22.11.1989)
STS-49 (7.5.1992)
STS-61 (2.12.1993)
STS-73 (20.10.1995)
13 MarshaIvins-NASA.jpg Marsha Ivins
15.4.1951
 Yhdysvallat STS-32 (9.1.1990)
STS-46 (31.7.1992)
STS-62 (4.3.1994)
STS-81 (12.1.1997)
STS-98 (7.2.2001)
14 Linda Godwin.jpg Linda M. Godwin
2.7.1952
 Yhdysvallat Neljäs avaruuskävelyn suorittanut nainen (27.3.1996, 10.12.2001) STS-37 (5.4.1991)
STS-59 (9.4.1994)
STS-76 (22.3.1996)
STS-108 (5.12.2001)
15 Helen Sharman
30.5.1963
 Yhdistynyt kuningaskunta Ensimmäinen brittinainen avaruudessa. Sojuz TM-12/TM-11 (18.5.1991)
16 Tamara E. Jernigan.jpg Tamara E. Jernigan
7.5.1959
 Yhdysvallat Viides avaruuskävelyn suorittanut nainen (30.5.1999) STS-40 (5.6.1991)
STS-52 (22.10.1992)
STS-67 (2.3.1995)
STS-80 (19.11.1996)
STS-96 (27.5.1999)
Millie Hughes-Fulford.jpg Millie Hughes-Fulford
21.12.1945
 Yhdysvallat Ensimmäinen nainen tehtäväspesialistina. STS-40 (5.6.1991)
18 Roberta Bondar NASA.jpg Roberta Bondar
4.12.1945
 Kanada Ensimmäinen kanadalainen nainen avaruudessa. STS-42 (22.1.1992)
19 Jan Davis.jpg Jan Davis
1.11.1953
 Yhdysvallat STS-47 (12.9.1992)
STS-60 (3.2.1994)
STS-85 (7.8.1997)
Mae Carol Jemison.jpg Mae Jemison
17.10.1956
 Yhdysvallat Ensimmäinen afroamerikkalainen nainen avaruudessa STS-47 (12.9.1992)
21 SJHelms.jpg Susan J. Helms
26.2.1958
 Yhdysvallat Kuudes avaruuskävelyn suorittanut nainen (11.3.2001) STS-54 (13.1.1993)
STS-64 (9.9.1994)
STS-78 (20.6.1996)
STS-101 (19.5.2000)
STS-102/105 (8.3.2001)
22 Ellen Ochoa.jpg Ellen Ochoa
10.5.1958
 Yhdysvallat Ensimmäinen latinonainen ("hispanic") avaruudessa. STS-56 (8.4.1993)
STS-66 (3.11.1994)
STS-96 (27.5.1999)
STS-110 (8.4.2002)
23 Janice Voss.jpg Janice E. Voss
8.10.1956
 Yhdysvallat STS-57 (21.6.1993)
STS-63 (3.2.1995)
STS-83 (4.4.1997)
STS-94 (1.7.1997)
STS-99 (11.2.2000)
Nancy Currie.jpg Nancy Currie
29.12.1958
 Yhdysvallat STS-57 (21.6.1993)
STS-70 (13.7.1995)
STS-88 (4.12.1998)
STS-109 (1.3.2002)
25 Chiaki Mukai.jpg Chiaki Mukai
6.5.1952
 Japani Ensimmäinen syntyperältään aasialainen nainen avaruudessa. STS-65 (8.7.1994)
STS-95 (29.10.1998)
26 Yelena Kondakova.jpg Jelena Kondakova
30.3.1957
 Venäjä Sojuz TM-20 (3.10.1994)
STS-84 (15.5.1997)
27 Commander Eileen Collins - GPN-2000-001177.jpg Eileen Collins
19.11.1956
 Yhdysvallat Ensimmäinen nainen avaruussukkulan pilottina ja komentajana. STS-63 (3.2.1995)
STS-84 (15.5.1997)
STS-93 (23.7.1999)
STS-114 (26.7.2005)
28 Wendy Lawrence NASA STS114.jpg Wendy Lawrence
2.7.1959
 Yhdysvallat STS-67 (2.3.1995)
STS-86 (25.9.1997)
STS-91 (2.6.1998)
STS-114 (26.7.2005)
29 Mary Ellen Weber.jpg Mary E. Weber
24.8.1962
 Yhdysvallat STS-70 (13.7.1995)
STS-101 (19.5.2000)
30 Catherine Coleman.jpg Catherine Coleman
14.12.1960
 Yhdysvallat STS-73 (20.10.1995)
STS-93 (23.7.1999)
31 HaignereClaudie.jpg Claudie Haigneré
13.5.1957
 Ranska Ensimmäinen ranskalainen nainen avaruudessa Sojuz TM-24/TM-23 (17.8.1996)
Sojuz TM-33/32 (21.10.2001)
32 Susan Still-Kilrain.jpg Susan Still Kilrain
24.10.1961
 Yhdysvallat Toisena naisena avaruussukkulan pilottina. STS-83 (4.4.1997)
STS-94 (1.7.1997)
33 Kalpana Chawla, official portrait.jpg Kalpana Chawla
1.7.1961
† 1.2.2003
 Yhdysvallat /  Intia Kuoli avaruussukkula Columbian onnettomuudessa.
Ensimmäinen intialais-amerikkalainen nainen avaruudessa.
STS-87 (19.11.1997)
STS-107 (1.2.2003)
34 Hire2.jpg Kathryn P. Hire
26.8.1959
 Yhdysvallat STS-90 (17.4.1998)
35 JanetLKavandi-NASA.jpg Janet L. Kavandi
17.7.1959
 Yhdysvallat STS-91 (2.6.1998)
STS-99 (11.2.2000)
STS-104 (12.7.2001)
36 Julie Payette portrait.jpg Julie Payette
20.10.1963
 Kanada STS-96 (27.5.1999)
STS-127 (July 15, 2009)
37 Pamela Melroy.jpg Pamela Melroy
17.9.1961
 Yhdysvallat Toisena naisena avaruussukkulan komentajana. STS-92 (11.10.2000)
STS-112 (7.10.2002)
STS-120 (23.10.2007)
38 PeggyWhitson-NASA.jpg Peggy Whitson
9.2.1960
 Yhdysvallat 7. naisena avaruuskävelyllä (16.8.2002, 9.11.2007, 20.11.2007, 24.11.2007, 18.12.2007, 30.1.2007) Maaliskuusta 2009 pitää ennätystä useimmalle avaruuskävelylle osallistuneena naisena ja eniten aikaa avaruuskävelyllä viettäneenä naisena.
Ensimmäinen kansainvälisen avaruusaseman naispuolinen komentaja (Retkikunta 16)
STS-111/113 (5.6.2002)
Sojuz TMA-11 (10.10.2007)
39 Sandra Magnus.jpg Sandra Magnus
30.10.1964
 Yhdysvallat STS-112 (7.10.2002)
STS-126/119 (14.11.2008)
40 Laurel Clark, NASA photo portrait in blue suit.jpg Laurel B. Clark
10.3.1961
† 1.2.2003
 Yhdysvallat Kuoli avaruussukkula Columbian onnettomuudessa. STS-107 (1.2.2003)
41 Stephanie D. Wilson.jpg Stephanie Wilson
27.9.1966
 Yhdysvallat STS-121 (4.7.2006)
STS-120 (23.10.2007)
STS-131 (5.4.2010)
Lisa M. Nowak.jpg Lisa Nowak
10.5.1963
 Yhdysvallat Saavutti mediakuuluisuutta sieppausyrityksellä. STS-121 (4.7.2006)
43 Heidemarie Stefanyshyn-Piper in white space suit.jpg Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper
7.2.1963
 Yhdysvallat 8. naisena avaruuskävelyllä (12.9.2006, 15.9.2006, 18.-19.11.2008, 20.-21.11.2008, 22-23.11.2008) STS-115 (9.9.2006)
STS-126 (14.11.2008)
44 AnoushehAnsari.jpg Anousheh Ansari
12.9.1966
 Yhdysvallat /  Iran Neljäs avaruusturisti ja ensimmäinen naispuolinen avaruusturisti Sojuz TMA-9/8 (18.9.2006)
45 Sunita Williams.jpg Sunita Williams
19.9.1965
 Yhdysvallat 9. naisena avaruuskävelyllä (16.12.2006, 31.1.2007, 4.2.2007, 8.2.2007). Vuodesta 2007 pitää hallussaan ennätystä pisimpään avaruuslennolla olleena naisena (195 päivää) STS-116/117 (1.12.2006)
Joan Higginbotham.jpg Joan Higginbotham
3.8.1964
 Yhdysvallat STS-116 (1.12.2006)
47 Tracy E Caldwell portrait.jpg Tracy Caldwell
14.8.1969
 Yhdysvallat STS-118 (8.8.2007)
Sojuz TMA-18 (2.4.2010)
Barbara morgan.jpg Barbara Morgan
28.11.1951
 Yhdysvallat Ensimmäinen opettaja-astronautti (Opettaja avaruudessa -ohjelma) STS-118 (8.8.2007)
49 Yi So-yeon at ISS 08Apr17 (NASA-ISS016-E-036365).JPG Yi So-yeon
2.6.1978
 Etelä-Korea Ensimmäinen korealainen avaruudessa Sojuz TMA-12 (8.4.2008)
50 Karen nyberg v2.jpg Karen L. Nyberg
7.10.1969
 Yhdysvallat STS-124 (31.5.2008)
51 Meganmcarthurv2.jpg Katherine Megan McArthur
30.8.1971
 Yhdysvallat STS-125 (11.5.2009)
(52) NicoleStott.jpg Nicole Stott
11.11.1962
 Yhdysvallat STS-128 (29.8.2009)
(53) Dorothy Metcalf-Lindenburger JSC2004-E-40090.jpg Dorothy Metcalf-Lindenburger
15.5.1975
 Yhdysvallat STS-131 (5.4.2010)
(53) Naoko yamazaki.jpg Naoko Yamazaki
27.12.1970
 Japani STS-131 (5.4.2010)
55 ShannonWalker.jpg Shannon Walker
4.6.1965
 Yhdysvallat Sojuz TMA-19 (16.6.2010)
56 LIU Yang CUHK 2012.JPG Liu Yang
lokakuu 1978
 Kiina Ensimmäinen kiinalainen nainen avaruudessa Shenzhou 9 (16.6.2012)

Aiheesta muuallaMuokkaa