Luettelo nälänhädistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo nälänhädistä listaa historian tuntemia nälänhätiä ympäri maailmaa, niiden laajuudet sekä oletetut syyt. Ks. myös erillinen artikkeli nälänhädästä. Luettelo on erittäin puutteellinen eikä sisällä edustavaa otosta suurimmista nälänhädistä.

Holodomorissa, nälänhädässä Ukrainassa, kuoli eri arvioiden mukaan 3–14 miljoonaa ihmistä.
Aika Maa tai alue Laajuus Syy Artikkeli
13151317 Pohjois-Eurooppa 10–25 % sää Suuri nälänhätä 1315–1317
1601 Suomi kylmyys, jonka aiheutti tulivuorenpurkaus Perussa Suuri olkivuosi
16961697 Suomi, Viro, Pohjois-Ruotsi 25 % kylmyys Suuret kuolonvuodet
18461849 Irlanti 750 000 perunarutto, laissez-faire-politiikka[1] Irlannin suuri nälänhätä
18601947 (25 laajaa tapausta) Intia 30–40 miljoonaa sateiden jakauma, siirtomaapolitiikkalähde?
18771878 Kiina Shanxin provinssi 9,5–13 miljoonaa kuivuus
18671868 Suomi >150 000 kylmyys suuret nälkävuodet
19161918 Saksa 800 000 keskusvaltojen merisaarto sodan aikana[2]
19211922 Venäjä 5 miljoonaa sota, kommunismi[3] Venäjän nälänhätä vuonna 1921
19321933 Ukraina, Etelä-Venäjä, Kazakstan 6 miljoonaa maatalouden kollektivisointi[3] Ukrainan nälänhätä
1936 Kiina 5 miljoonaa
toinen maailmansota Varsovan ghetto, Leningrad, Kreikka, Alankomaat Leningradissa miljoona
1943 Bengali Bengalin nälänhätä (1943)
1946–1947 Neuvostoliitto 1–1,5 miljoonaa
1958 Etiopia 100 000 Tigrayn nälänhätä
19591961 Kiina 20–43 miljoonaa suuri harppaus Suuri Kiinan nälänhätä
19651967 Intia 1,5 miljoonaa kuivuus
19671970 Biafra, Nigeria yli miljoona sisällissota Biafran sota
1973 Etiopia satojatuhansia nälänhätä johti keisari Haile Selassien syrjäyttämiseen ja armeijan vallankaappaukseen
1974 Bangladesh sosialistinen politiikkalähde? ja olot
19751979 Kambodža vajaat kaksi miljoonaa puna-khmerien politiikka
1980 Karamoja, Uganda
19831985 Etiopia kuivuus Etiopian nälänhätä 1983–1985
1980-luku Sahelin alue kuivuus Sahelin nälänhätä
19902003 Irak kauppasaarto
19911993 Somalia sisällissota Somalian nälänhätä
1990-luvun loppu Sudan 1,3 miljoonaa sisällissota Sudanin nälänhätä
2000-luku Pohjois-Korea 2–3 miljoonaa Kim Jong Ilin politiikkalähde? Pohjois-Korean nälänhätä

LähteetMuokkaa

  1. http://www.bbc.co.uk/history/british/victorians/famine_05.shtml
  2. http://www.economicexpert.com/a/Aftermath:of:World:War:I.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b Heikki Kirkinen: ”Terrori”, Venäjän historia, s. 405. Tietolaatikko. Helsinki: Otava, 2006. ISBN 951-1-15799-X.

Aiheesta muuallaMuokkaa