Luettelo käynnissä olevista sodista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Maat, joissa on kuollut ihmisiä konfliktin takia
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  100–999 kuollutta vuosittain
  alle sata kuollutta vuosittain

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa kuolee vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Uppsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittainMuokkaa

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja vuonna 2021 2022 Uhreja yhteensä
2014 Itä-Ukrainan sota   Ukraina &&&&&&&&&&&&0149.&&&&00149   &&&&&&&&&&036000.&&&&0036 000–&&&&&&&&&&078934.&&&&0078 934+   [4][5][6][7] &&&&&&&&&&038000.&&&&0038 000-0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”..0Virhe lausekkeessa: tunnistamaton välimerkki ”,”.85,000+[8]
2015 Jemenin sisällissota   Jemen &&&&&&&&&&022343.&&&&0022 343   [9] &&&&&&&&&&&04751.&&&&004 751[10] &&&&&&&&&0377000.&&&&00377 000 [11]
1948 Myanmarin konflikti   Myanmar &&&&&&&&&&010706.&&&&0010 706   [9] &&&&&&&&&&&08894.&&&&008 894[12] &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000
2020 Tigrayn kriisi   Etiopia &&&&&&&&&&&07940.&&&&007 940–&&&&&&&&&&019200.&&&&0019 200[13][14][15] &&&&&&&&&&&&0750.&&&&00750[10] &&&&&&&&&0100000.&&&&00100 000 [16]

Yli 1 000 kuolemaa vuosittainMuokkaa

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2021
1973 Oromokonflikti   Etiopia &&&&&&&&&&&08000.&&&&008 000 &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000  
1991 Somalian sisällissota   Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [17] &&&&&&&&&&&03204.&&&&003 204   [9]
1996 ADF:n kapinointi   Uganda,   Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000  
1998 Nigerian šariakonflikti   Nigeria &&&&&&&&&&017000.&&&&0017 000 &&&&&&&&&&&01200.&&&&001 200  
1999 Iturin konflikti   Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [18] &&&&&&&&&&&01600.&&&&001 600  
2003 Darfurin konflikti   Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [19] &&&&&&&&&&&01586.&&&&001 586   [9]
2006 Meksikon huumesota   Meksiko &&&&&&&&&0350000.&&&&00350 000 [20] &&&&&&&&&&&08297.&&&&008 297   [9]
2007 Kivun konflikti   Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000  
2009 Boko Haramin konflikti   Nigeria,   Kamerun,   Niger,   Tšad &&&&&&&&&&034665.&&&&0034 665 [21] &&&&&&&&&&&08000.&&&&008 000  
2011 Etelä-Sudanin väkivaltaisuudet   Etelä-Sudan &&&&&&&&&0383000.&&&&00383 000 [22] &&&&&&&&&&&01988.&&&&001 988   [9]
2011 Irakin levottomuudet   Irak &&&&&&&&&0209304.&&&&00209 304 [23] &&&&&&&&&&&02740.&&&&002 740   [9]
2011 Syyrian sisällissota   Syyria &&&&&&&&&0606000.&&&&00606 000 [22] &&&&&&&&&&&03746.&&&&003 746   [24]
2012 Malin sisällissota   Mali &&&&&&&&&&015000.&&&&0015 000 &&&&&&&&&&&01911.&&&&001 911   [9]
2012 Keski-Afrikan sisällissota   Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 &&&&&&&&&&&01707.&&&&001 707   [9]
2017 ääri-islamismi Mosambikissa   Mosambik &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 &&&&&&&&&&&01161.&&&&001 161   [9]

Yli 100 kuolemaa vuosittainMuokkaa

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2021
1947 Kashmirin konflikti   Intia,   Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [25] &&&&&&&&&&&&0350.&&&&00350   [26]
1948 Israelin–Palestiinan konflikti   Israel,   Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [27] &&&&&&&&&&&&0280.&&&&00280   [28]
1967 Naxaliittien kapina   Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [29] &&&&&&&&&&&&0237.&&&&00237   [30]
1984 Turkin ja PKK:n konflikti   Turkki &&&&&&&&&&045000.&&&&0045 000 [31] &&&&&&&&&&&&0392.&&&&00392   [32]
2003 Nigerin suiston konflikti   Nigeria &&&&&&&&&&&&0650.&&&&00650 &&&&&&&&&&&&0320.&&&&00320  
2004 Balochistanin konflikti   Pakistan &&&&&&&&&&&04000.&&&&004 000 &&&&&&&&&&&&0308.&&&&00308   [33]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti   Pakistan &&&&&&&&&&063259.&&&&0063 259 [34] &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300   [35]
2017 Kamerunin kriisi   Kamerun &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 [36] &&&&&&&&&&&&0700.&&&&00700  
2018 Catatumbon konflikti   Kolumbia &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 &&&&&&&&&&&&0200.&&&&00200  

LähteetMuokkaa

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Arkistoitu 3.4.2015. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. 3,500 to 6,000 Russians, 2,000 to 4,000 Ukrainian troops, and 1,200 people in Mariupol, may have been killed in Ukraine so far, U.S. official estimates cbsnews.com. 10.3.2022.
  5. "Around 1,300 Ukrainian troops killed since start of Russian invasion", The Jerusalem Post, 12 March 2022. 
  6. "3,000 to 10,000 Russian Troop Deaths, 7,000 according to conservative U.S. estimates", The New York Times, 2022-03-16. (en-US) 
  7. Pro-Kremlin tabloid deletes its report that 9,861 Russian soldiers have been killed in Ukraine theweek.com. 21.3.2022. en
  8. Report on the human rights situation in Ukraine 16 November 2019 to 15 February 2020 (Note: link does not include deaths of the 2022 invasion!) Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights.
  9. a b c d e f g h i j ACLED Dashboard
  10. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä acleddata.com ei löytynyt
  11. UN warns of catastrophic Yemen death tol Tehran Times. Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
  12. ACLED Dashboard acleddata.com.
  13. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä UCDP_candidates_2021 ei löytynyt
  14. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä bloomberg.com ei löytynyt
  15. More than 50,000 Ethiopia civilians have been killed, Tigray opposition says latimes.com. 3 February 2021.
  16. Ethiopia-Tigray war: who is fighting and what has been the toll? The Guardian. Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
  17. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  18. Eastern DR Congo rebels to disarm (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. Death toll in Sudan’s West Darfur clashes rises to 132
  20. Una guerra inventada y 350,000 muertos en México
  21. Nigeria Security Tracker Council on Foreign Relations
  22. a b https://www.syriahr.com/en/217360/ Over 606,000 people killed across Syria since the beginning of the “Syrian Revolution”]
  23. Iraq Body Count
  24. More than 3,700 people were killed in Syria's civil war this year NPR. Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
  25. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja (Arkistoitu – Internet Archive)
  26. 49 civilians among 350 killed in Kashmir in 2021, claims pro-freedom alliance
  27. Major Episodes of Political Violence (Arkistoitu – Internet Archive)
  28. Deaths and Injuries in Israel-Palestine since 2000
  29. India's Silent War
  30. Datasheet - Maoist Insurgency
  31. Turkin ja kurdijärjestö PKK:n taisteluissa on kuollut 45 000 ihmistä (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin Sanomat
  32. Turkey’s PKK Conflict: A Visual Explainer International Crisis Group
  33. Datasheet - Balochistan
  34. Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2019
  35. Datasheet - Khyber Pakhtunkhwa
  36. Cameroon’s Anglophone Dialogue: A Work in Progress International Crisis Group

Aiheesta muuallaMuokkaa