Luettelo jyrsijöistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo jyrsijöiden (Rodentia) lahkoon kuuluvista nisäkkäiden alalahkoista, osalahkoista, yläheimoista, heimoista, alaheimoista, tribuksista, suvuista ja lajeista. Luettelossa käytetty taksonomia perustuu Wilsonin ja Reederin Mammal Species of the World -teokseen (2005), jonka mukaan jyrsijöiden lahkossa on 2 277 elossa olevaa tai viimeisten 500 vuoden aikana sukupuuttoon kuollutta lajia.[1] Sukupuuttoon kuolleet lajit on merkitty ristillä.

Oravamaiset jyrsijät[2][3] (Sciuromorpha)Muokkaa

Vuorimajavat (Aplodontiidae)Muokkaa

  • Vuorimajavat (Aplodontia)

Oravat[2][3] (Sciuridae)Muokkaa

Unikeot (Gliridae)Muokkaa

CastorimorphaMuokkaa

Majavat (Castoridae)Muokkaa

Taskuhyppyrotat eli kengururotat[2] (Heteromyidae)Muokkaa

Taskurotat (Geomyidae)Muokkaa

Hiirimäiset jyrsijät[2][3] (Myomorpha)Muokkaa

DipodoideaMuokkaa

Hyppyrotat[2] (Dipodidae)Muokkaa

MuroideaMuokkaa

Piikkiunikeot[2] (Platacanthomyidae)Muokkaa

Sokkohiiret (Spalacidae)Muokkaa

CalomyscidaeMuokkaa

NesomyidaeMuokkaa

Myyrät[3] (Cricetidae)Muokkaa

Rottaeläimet[2] eli hiiret ja rotat[3] (Muridae)Muokkaa

AnomaluromorphaMuokkaa

Suomuhäntäoravat (Anomaluridae)Muokkaa

Hyppyjänikset (Pedetidae)Muokkaa

Piikkisikamaiset jyrsijät[2] (Hystricomorpha)Muokkaa

CtenodactylomorphiMuokkaa

Gundit eli kampavarvasrotat[2] (Ctenodactylidae)Muokkaa

HystricognathiMuokkaa

Maamyyrärotat (Bathyergidae)Muokkaa

Piikkisiat eli vanhan maailman piikkisiat[3] (Hystricidae)Muokkaa

Kalliorotat[2] (Petromuridae)Muokkaa

Ruokorotat (Thryonomyidae)Muokkaa

Puupiikkisiat (Erethizontidae)Muokkaa

Tsintsillat (Chinchillidae)Muokkaa

Pakaranat[2] (Dinomyidae)Muokkaa

Marsut (Caviidae)Muokkaa

Agutit eli kultajänikset (Dasyproctidae)Muokkaa

Pakat (Cuniculidae)Muokkaa

Kampamyyrät eli tuko-tukot (Ctenomyidae)Muokkaa

Degut eli torvimyyrät (Octodontidae)Muokkaa

Tsintsillarotat (Abrocomidae)Muokkaa

Piikkirotat (Echimyidae)Muokkaa

Rämemajavat[2][3] (Myocastoridae)Muokkaa

  • Rämemajavat[3] (Myocastor)
    • Nutria eli rämemajava (Myocastor coypus)

Hutiat (Capromyidae)Muokkaa

HeptaxodontidaeMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Rodentia Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 27.7.2014. (englanniksi) (tieteellisten nimien ja taksonomian lähde)
  • Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet luomus.fi. 2008. Arkistoitu 1.2.2012. Viitattu 27.7.2014. (viitteettömien suomenkielisten nimien lähde, uudet nimet vahvistamattomia ehdotuksia, taksonomia osittain vanhentunut)

ViitteetMuokkaa

  1. Wilson & Reeder's Mammal Species of the World, 3rd edition: Preface (englanniksi) Luettu 27.7.2014
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh gi gj gk gl gm gn go gp gq gr gs gt Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi Elo, Ulla & Koivisto, Ilkka ym. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 2: Nisäkkäät. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4687-X.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz Haku nimistöluettelosta Hatikka. 3.3.2006. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Arkistoitu 18.10.2011. Viitattu 27.7.2014.
  5. a b Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 4. Perhoskala–Suutari, s. 1563. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-01817-5.
  6. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2028. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  7. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 1. Aarnikotka–Iibikset, s. 28. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01065-4.