Avaa päävalikko

Luettelo joista pituuden mukaan

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo maailman pisimmistä joista. Pituus on laskettu sivujoen lähteestä, mikäli näin saatu pituus on varsinaista jokea suurempi. Jokien ilmoitettu pituus vaihtelee jonkin verran tietolähteestä ja mittaustavasta riippuen, eikä jokien keskinäinen sijoitus ole yksiselitteinen. Virtaama on laskettu kuutiometreinä sekunnissa joen suuaukolta tai sen läheisyydestä.

Luettelossa otettu huomioon sivujoet, joiden pituus tai virtaama on otettu huomioon kokonaisluvussa.

Jokien pituuden mittaaminen on vaikeaa, sillä niillä on fraktaalinen luonne – mitä tarkemmin mitataan, sitä pidemmältä joki vaikuttaa. On myös vaikea määritellä joen alku- ja loppupiste, koska monet yläjuoksun haarat voivat olla kuivina osan vuodesta. Laajoilla suistoalueilla on useita haaroja, joiden pituus vaihtelee. Eräät suuret joet laajenevat vähitellen lahdiksi saavuttaessaan rannikon.

Joet joiden pituus on yli 1 000 kmMuokkaa

Järjestys Joki Pituus (km) Valuma-alue (km²) Virtaama (m³/s) Laskupaikka Valtiot valuma-alueella Maanosa
1. Niili 6 650 [1]
6 695[2]
3 255 000 5 100 Välimeri   Etiopia
  Eritrea
  Sudan
  Uganda
  Tansania
  Kenia
  Ruanda
  Burundi
  Egypti
  Kongon demokraattinen tasavalta
  Etelä-Sudan
Afrikka
2. Amazon [3][4] 6 400
6 437[2]
7 050 000 219 000[5] Atlantin valtameri   Brasilia
  Peru
  Bolivia
  Kolumbia
  Ecuador
  Venezuela
  Guyana
Etelä-Amerikka
3. Jangtse[6] [7] 6 300[2] 1 800 000 31 900[8] Itä-Kiinan meri   Kiina Aasia
4. Mississippi
MissouriJefferson
6 275
5 971[2]
2 980 000 16 200 [8] Meksikonlahti   Yhdysvallat
  Kanada
Pohjois-Amerikka
5. JeniseiAngaraSelenga 5 539
5 550[2]
2 580 000 19 600[8] Karanmeri   Venäjä
  Mongolia
Aasia
6. Keltainenjoki[9] 5 464[2] 745 000 2 110 Bohainmeri   Kiina Aasia
7. ObIrtyš 5 410[7][2] 2 990 000 12 800[8] Obinlahti   Venäjä
  Kazakstan
  Kiina
  Mongolia
Aasia
8. ParanáRío de la Plata 4 880 2 583 000 18 000 Río de la Plata   Brasilia
  Argentiina
  Paraguay
  Bolivia
  Uruguay
Etelä-Amerikka
9. Kongo 4 700[7][10]
4 377[2]
3 680 000 41 800 Atlantin valtameri   Kongon demokraattinen tasavalta
  Keski-Afrikan tasavalta
  Angola
  Kongon tasavalta
  Tansania
  Kamerun
  Sambia
  Burundi
  Ruanda
Afrikka
10. AmurArgun 4 444 1 855 000 11 400[8] Ohotanmeri   Venäjä
  Kiina
  Mongolia
Aasia
11. Lena 4 400[7][11] 2 490 000 17 100[8] Laptevinmeri   Venäjä Aasia
12. Mekong 4 350 810 000 16 000[8] Etelä-Kiinan meri   Kiina
  Myanmar
  Laos
  Thaimaa
  Kambodža
  Vietnam
Aasia
13. MackenzieSlavePeaceFinlay 4 241[7] 1 790 000 10 300 Beaufortinmeri   Kanada Pohjois-Amerikka
14. Niger 4 200 2 090 000 9 570 Guineanlahti   Nigeria
  Mali
  Niger
  Algeria
  Guinea
  Kamerun
  Burkina Faso
  Norsunluurannikko
  Benin
  Tšad
Afrikka
15. MurrayDarling 3 672 1 061 000 767 Etelämeri   Australia Australia/Oseania
16. TocantinsAraguaia 3 650 950 000 13 598 Atlantin valtameri   Brasilia Etelä-Amerikka
17. Volga 3 645 1 380 000 8 080 Kaspianmeri   Venäjä Eurooppa
18. Shatt al-Arab – Eufrat 3 596
884 000 856 Persianlahti   Irak
  Turkki
  Syyria
Aasia
19. MadeiraMamoréGrandeCaineRocha 3 380 1 485 200 31 200 Amazon   Brasilia
  Bolivia
  Peru
Etelä-Amerikka
20. Purus 3 211 63 166 8 400 Amazon   Brasilia
  Peru
Etelä-Amerikka
21. Yukon 3 185[7] 850 000 6 210 Beringinmeri   Yhdysvallat
  Kanada
Pohjois-Amerikka
22. Indus 3 180[7] 960 000 7 160 Arabianmeri   Pakistan
  Intia
  Kiina
Aasia
23. São Francisco 3 180 610 000 3 300[7] Atlantin valtameri   Brasilia Etelä-Amerikka
24. Syrdarja – Naryn 3 078 219 000 703 Araljärvi   Kazakstan
  Kirgisia
  Uzbekistan
  Tadžikistan
Aasia
25. Salween 3 060 324 000 3 153 Andamaanienmeri   Kiina
  Myanmar
  Thaimaa
Aasia
26. Saint Lawrence 3 058 1 030 000 10 100 Saint Lawrencen lahti   Kanada
  Yhdysvallat
Pohjois-Amerikka
27. Rio Grande 3 057 570 000 82 Meksikonlahti   Yhdysvallat
  Meksiko
Pohjois-Amerikka
28. Ala-Tunguska 2 989 473 000 3 600 Jenisei   Venäjä Aasia
29. BrahmaputraTsangpo 2 948 1 730 000 19 200 [12] Ganges   Intia
  Kiina
  Nepal
  Bangladesh
  Bhutan
Aasia
30. TonavaBreg 2 888 817 000 7 130 Mustameri   Romania
  Unkari
  Itävalta
  Serbia
  Saksa
  Slovakia
  Bulgaria
  Kroatia
Eurooppa
31. Sambesi 2 693* 1 330 000 4 880 Mosambikin kanaali   Sambia
  Angola
  Zimbabwe
  Mosambik
  Malawi
  Tansania
  Namibia
  Botswana
Afrikka
32. Viljui 2 650 454 000 1 480 Lena   Venäjä Aasia
33. Araguaia 2 627 358 125 5 510 Tocantins   Brasilia Etelä-Amerikka
34. GangesHooghlyPadma 2 620 907 000 12 037 Bengalinlahti   Intia
  Bangladesh
  Nepal
  Kiina
Aasia
35. AmudarjaPanj 2 620 534 739 1 400 Araljärvi   Uzbekistan
  Turkmenistan
  Tadžikistan
  Afganistan
Aasia
36. Japurá 2 615 242 259 6 000 Amazon   Brasilia
  Kolumbia
Etelä-Amerikka
37. NelsonSaskatchewan 2 570 1 093 000 2 575 Hudsoninlahti   Kanada
  Yhdysvallat
Pohjois-Amerikka
38. Paraguay 2 549 900 000 4 300 Paraná   Brasilia
  Paraguay
  Bolivia
  Argentiina
Etelä-Amerikka
39. Kolyma 2 513 644 000 3 800 Itä-Siperian meri   Venäjä Aasia
40. Pilcomayo 2 500 270 000 Paraguay   Paraguay
  Argentiina
  Bolivia
Etelä-Amerikka
41. Ylä-ObKatun 2 490 Ob   Venäjä Aasia
42. Išim 2 450 177 000 56 Irtyš   Kazakstan
  Venäjä
Aasia
43. Juruá 2 410 200 000 6 000 Amazon   Peru
  Brasilia
Etelä-Amerikka
44. Ural 2 428 237 000 475 Kaspianmeri   Venäjä
  Kazakstan
Eurooppa
45. Arkansas 2 348 505 000
(435 122)
1 066 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
46. Colorado 2 333 390 000 1 200 Kalifornianlahti   Yhdysvallat
  Meksiko
Pohjois-Amerikka
47. Olenjok 2 292 219 000 1 210 Laptevinmeri   Venäjä Aasia
48. Dnepr 2 287 516 300 1 670 Mustameri   Venäjä
  Valko-Venäjä
  Ukraina
Eurooppa
49. Aldan 2 273 729 000 5 060 Lena   Venäjä Aasia
50. UbangiUele 2 270 772 800 4 000 Kongo   Kongon demokraattinen tasavalta
  Keski-Afrikan tasavalta
  Kongon tasavalta
Afrikka
51. Rio Negro 2 250 720 114 26 700 Amazon   Brasilia
  Venezuela
  Kolumbia
Etelä-Amerikka
52. Columbia 2 250 (1 953) 415 211 7 500 Tyyni valtameri   Yhdysvallat
  Kanada
Pohjois-Amerikka
53. Helmijoki 2 200 437 000 13 600 Etelä-Kiinan meri   Kiina
  Vietnam
Aasia
54. Red 2 188 78 592 875 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
55. Iravadi 2 170 411 000 13 000 Andamaanienmeri   Myanmar Aasia
56. Kasai 2 153 880 200 10 000 Kongo   Angola
  Kongon demokraattinen tasavalta
Afrikka
57. OhioAllegheny 2 102 490 603 7 957 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
58. Orinoco 2 101 1 380 000 33 000 Atlantin valtameri   Venezuela
  Kolumbia
  Guyana
Etelä-Amerikka
59. Tarim 2 100 557 000 Lop Nur   Kiina Aasia
60. Xingu 2 100 Amazon   Brasilia Etelä-Amerikka
61. Oranje 2 092     Atlantin valtameri   Etelä-Afrikka
  Namibia
  Botswana
  Lesotho
Afrikka
62. Pohjoinen Salado 2 010 Paraná   Argentiina Etelä-Amerikka
63. Vitim 1 978 Lena   Venäjä Aasia
64. Tigris 1 950 Shatt al-Arab   Turkki
  Irak
  Syyria
Aasia
65. Sungari 1 927 Amur   Kiina Aasia
66. Tapajós 1 900 Amazon   Brasilia Etelä-Amerikka
67. Don 1 870 425 600 935 Azovanmeri   Venäjä
  Ukraina
Eurooppa
68. Kivinen-Tunguska 1 865 240 000 Jenisei   Venäjä Aasia
69. Petšora 1 809 322 000 Barentsinmeri   Venäjä Eurooppa
70. Kama 1 805 507 000 Volga   Venäjä Eurooppa
71. Limpopo 1 800 413 000 Intian valtameri   Mosambik
  Zimbabwe
  Etelä-Afrikka
  Botswana
Afrikka
72. Guaporé 1 749 Mamoré   Brasilia
  Bolivia
Etelä-Amerikka
73. Indigirka 1 726 360 400 1 810 Itä-Siperian meri   Venäjä Aasia
74. Snake 1 670 279 719 1 611 Columbia   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
75. Senegal 1 641 419 659 Atlantin valtameri   Guinea
  Senegal
  Mali
  Mauritania
Afrikka
76. Uruguay 1 610 370 000 Atlantin valtameri   Uruguay
  Argentiina
  Brasilia
Etelä-Amerikka
77. Murrumbidgee 1 600 Murray   Australia Australia/Oseania
77. Sininen-Niili 1 600 326 400 Niili   Etiopia
  Sudan
Afrikka
77. Churchill 1 600 Hudsoninlahti   Kanada Pohjois-Amerikka
77. Hatanga 1 600 Laptevinmeri   Venäjä Aasia
77. Okavango 1 600 Okavangon suisto   Namibia
  Angola
  Botswana
Afrikka
77. Volta 1 600 Guineanlahti   Ghana
  Burkina Faso
  Togo
  Norsunluurannikko
  Benin
Afrikka
83. Beni 1 599 283 350 8 900 Madeira   Bolivia Etelä-Amerikka
84. Platte 1 594 Missouri   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
85. Tobol 1 591 Irtysh   Kazakstan
  Venäjä
Aasia
86. JubbaShebelle 1 580* Intian valtameri   Etiopia
  Somalia
Afrikka
87. Içá 1 575 Amazon   Brasilia
  Peru
  Kolumbia
  Ecuador
Etelä-Amerikka
88. Magdalena 1 550 263 858 9 000 Karibianmeri   Kolumbia Etelä-Amerikka
89. Hanshui 1 532 Yangtze   Kiina Aasia
90. Oka 1 500 Volga   Venäjä Eurooppa
91. Pecos 1 490 Rio Grande   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
92. Ylä-Jenisei 1 480 Jenisei   Venäjä
  Mongolia
Aasia
93. Godavari 1 465 312 812 3 061 Bengalinlahti   Intia Aasia
94. Colorado 1 438 Meksikonlahti   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
94. Río Grande 1 438 102 600 264 Ichilo   Bolivia Etelä-Amerikka
96. Belaja 1 420 Kama   Venäjä Eurooppa
96. Cooper CreekBarcoo 1 420 Eyrejärvi   Australia Australia/Oseania
98. Marañón 1 415 Amazon   Peru Etelä-Amerikka
99. Dnestr 1 411 (1 352) Mustameri   Ukraina
  Moldova
Eurooppa
100. Benue 1 400 Niger   Kamerun
  Nigeria
Afrikka
100. Ili 1 400 Balkašjärvi   Kiina
  Kazakstan
Aasia
100. Warburton CreekGeorgina 1 400 Eyrejärvi   Australia Australia/Oseania
103. Sutlej 1 372 Chenab   Kiina
  Intia
  Pakistan
Aasia
104. Jamuna 1 370 366 223 2 950 Ganges   Intia Aasia
105. Vjatka 1 370 Kama   Venäjä Eurooppa
106. Fraser 1 368 220 000 3 475 Tyyni valtameri   Kanada Pohjois-Amerikka
107. Kura 1 364 Kaspianmeri   Azerbaidžan
  Georgia
  Armenia
  Turkki
  Iran
Eurooppa
108. Rio Grande 1 360 Paraná   Brasilia Etelä-Amerikka
109. Brazos 1 352 Meksikonlahti   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
110. Cauca 1 350 Magdalena   Kolumbia Etelä-Amerikka
111. Liao 1 345 Bohainmeri   Kiina Aasia
112. Jalong 1 323 Yangtze   Kiina Aasia
113. Iguaçu 1 320 Paraná   Brasilia
  Argentiina
Etelä-Amerikka
113. Oljokma 1 320 Lena   Venäjä Aasia
115. Viena – Suhona 1 302 357 052 3 332 Valkoinenmeri   Venäjä Eurooppa
116. Krishna 1 300 Bengalinlahti   Intia Aasia
116. Iriri 1 300 Xingu   Brasilia Etelä-Amerikka
117. Narmada 1 289 Arabianmeri   Intia Aasia
118. Lomami 1 280 Kongo   Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
119. Ottawa 1 271 146 300 1 950 Saint Lawrence   Kanada Pohjois-Amerikka
120. LermaRio Grande de Santiago 1 270 119 543 Tyyni valtameri   Meksiko Pohjois-Amerikka
121. ElbeVltava 1 252 148 268 711 Pohjanmeri   Saksa
  Tšekki
Eurooppa
122. Zeja 1 242 Amur   Venäjä Aasia
123. Juruena 1 240 Tapajós   Brasilia Etelä-Amerikka
124. Ylä-Mississippi 1 236 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
125. Rein 1 233 198 735 2 330 Pohjanmeri   Saksa
  Ranska
  Sveitsi
  Alankomaat
  Itävalta
  Liechtenstein
  Italia
  Belgia
  Luxemburg
Eurooppa
126. Athabasca 1 231 95 300 Mackenzie   Kanada Pohjois-Amerikka
127. Canadian 1 223 Arkansas   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
128. Pohjois-Saskatchewan 1 220 Saskatchewan   Kanada Pohjois-Amerikka
129. Vaal 1 210 Oranjejoki   Etelä-Afrikka Afrikka
130. Shire 1 200 Zambezi   Mosambik
  Malawi
Afrikka
131. Nen 1 190 Songhua   Kiina Aasia
132. Kızılırmak 1 182 115 000 400 Mustameri   Turkki Aasia
133. Green 1 175 Colorado   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
134. Milk 1 173 Missouri   Yhdysvallat
  Kanada
Pohjois-Amerikka
135. Chindwin 1 158 Ayeyarwady   Myanmar Aasia
136. Sankuru 1 150 Kasai   Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
136. Wu 1 150 80 300 1 108 Yangtze   Kiina Aasia
137. Punainenjoki 1 149 143 700 2 640 Tonkininlahti   Kiina
  Vietnam
Aasia
138. Dakotas 1 143 Missouri   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
138. Kapuas 1 143 Etelä-Kiinan meri   Indonesia Aasia
140. Desna 1 130 88 900 360 Dnepr   Venäjä
  Valko-Venäjä
  Ukraina
Eurooppa
140. Helmand 1 130 Hamun-i-Helmand   Afganistan
  Iran
Aasia
140. Madre de Dios 1 130 125 000 4 915 Beni   Peru
  Bolivia
Etelä-Amerikka
140. Tietê 1 130 Paraná   Brasilia Etelä-Amerikka
140. Vytšegda 1 130 Dvina   Venäjä Eurooppa
145. Sepik 1 126 77 700 Tyyni valtameri   Papua-Uusi-Guinea
  Indonesia
Aasia
146. Cimarron 1 123 Arkansas   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
147. Anadyr 1 120 Anadyrinlahti   Venäjä Aasia
147. Paraíba do Sul 1 120 Atlantin valtameri   Brasilia Etelä-Amerikka
149. Jialing 1 119 Yangtze   Kiina Aasia
150. Liard 1 115 Mackenzie   Kanada Pohjois-Amerikka
151. Cumberland 1 105 46 830 862 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
152. White 1 102 Mississippi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
153. Huallaga 1 100 Marañón   Peru Etelä-Amerikka
153. Kwango 1 100 263 500 2 700 Kasai   Angola
  Kongon demokraattinen tasavalta
Afrikka
153. Draa 1 100 Atlantin valtameri   Marokko Afrikka
156. Gambia 1 094 Atlantin valtameri   Gambia
  Senegal
  Guinea
Afrikka
157. Chenab 1 086 Indus   Intia
  Pakistan
Aasia
158. Yellowstone 1 080 114 260 Missouri   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
158. Ghaghara 1 080 127 950 2 990 Ganges   Intia
  Nepal
  Kiina
Aasia
160. Huaijoki 1 078 270 000 1 110 Yangtze   Kiina Aasia
161. Araks 1 072 102 000 285 Kura   Turkki
  Armenia
  Azerbaidžan
  Iran
Aasia
162. Chu 1 067 62 500   Kirgisia
  Kazakstan
Aasia
163. Donets 1 078 (1 053) Don   Venäjä
  Ukraina
Eurooppa
164. Rio Bermejo 1 050 Paraguay   Argentiina
  Bolivia
Etelä-Amerikka
164. Fly 1 050 Papuanlahti   Papua-Uusi-Guinea
  Indonesia
Aasia
164. Guaviare 1 050 Orinoco   Kolumbia Etelä-Amerikka
164. Kuskokwim 1 050 Beringinsalmi   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
168. Tennessee 1 049 Ohio   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
169. Veiksel 1 047 194 424 1 080 Itämeri   Puola Eurooppa
170. Aruwimi 1 030 Kongo   Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
171. Väinäjoki 1 020 87 900 678 Riianlahti   Latvia
  Valko-Venäjä
  Venäjä
Eurooppa
172. Gila 1 015 Colorado   Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
173. Loire 1 012 115 271 840 Atlantin valtameri   Ranska Eurooppa
174. Essequibo 1 010 Atlantin valtameri   Guyana Etelä-Amerikka
174. Khoper 1 010 Don   Venäjä Eurooppa
176. Tajo 1 006 80 100 Atlantin valtameri   Espanja
  Portugali
Eurooppa

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa