Avaa päävalikko

Akvaarioissa pidetään ja on pidetty lukuisia kalalajeja. Tähän luetteloon on koottu useita enemmän tai vähemmän tunnettuja makean veden lajeja.

Sisällysluettelo

HammaskarppikalatMuokkaa

Lahko hammaskarppikalat Cyprinodontiformes on akvaarioharrastajien parissa jaettu aiemmin lisääntymistavan mukaan synnyttäviin ja kuteviin hammaskarppeihin. Taksonomiassa on yhdeksän heimoa, joista kolmen jäseniä on yleisesti akvaarioissa.

Heimo Hammaskarpit PoeciliidaeMuokkaa

Heimo AplocheilidaeMuokkaa

Alaheimo Vanhanmaailmankillit AplocheilinaeMuokkaa

[2]

Heimo Toat GoodeidaeMuokkaa

KarppikalatMuokkaa

Lahkossa Karppikalat Cypriniformes on suuri särkikalojen heimo, joka joissain lähteissä[3] jaetaan kahteen alaheimoon karpit ja rasborat. Toisissa [4] kaikki on yhtä suurta heimoa. Harrastusmaailmassa on eroteltu ryhmiä elinympäristön tai ruokavalion mukaan (kylmän veden kalat, levänsyöjät).

Heimo Särkikalat CyprinidaeMuokkaa

Alaheimo Karpit Cyprininae (?)Muokkaa

Alaheimo Rasborat Rasborinae (?)Muokkaa

Heimo Piikkinuoliaiset CobitidaeMuokkaa

Alaheimo Piikkinuoliaiset CobitinaeMuokkaa

Alaheimo Loistonuoliaiset BotiinaeMuokkaa

Heimo Kivennuoliaiset BalitoridaeMuokkaa

Alaheimo Imunuoliaiset BalitorinaeMuokkaa

Heimo Levänuoliaiset GyrinocheilidaeMuokkaa

TetrakalatMuokkaa

Lahko Tetrakalat Characiformes

Heimo Sukkulatetrat LebiasinidaeMuokkaa

Heimo Tapparakalat GasteropelecidaeMuokkaa

Heimo Tetrat CharacidaeMuokkaa

  • Punapiraija (Pygocentrus nattereri) (ei missään alaheimossa)

Alaheimo Alestit AlestiinaeMuokkaa

Alaheimo Salakkatetrat AphyocharacinaeMuokkaa

Alaheimo Lasitetrat ParagoniatinaeMuokkaa

Alaheimo Pikkutetrat TetragonopterinaeMuokkaa

AhvenkalatMuokkaa

Lahko Ahvenkalat (Perciformes) on selkärankaisten suurin lahko.

Heimo Kirjoahvenet CichlidaeMuokkaa

Alaheimo Kirjoahvenet CichlasomatinaeMuokkaa

Alaheimo Tonkijat GeophaginaeMuokkaa

Heimo Kiipijäkalat AnabantidaeMuokkaa

Heimo Rihmakalat OsphronemidaeMuokkaa

Alaheimo Paratiisikalat MacropodinaeMuokkaa

Alaheimo Aitorihmakalat LuciocephalinaeMuokkaa

Heimo Pusukalat HelostomatidaeMuokkaa

MonnikalatMuokkaa

Lahko Monnikalat (Siluriformes) on aktiivisen tutkimuksen kohteena, lajeja löytyy lisää ja niiden sukulaisuussuhteista saadaan uutta tietoa.

Heimo Monnit SiluridaeMuokkaa

Heimo Banjomonnit AspredinidaeMuokkaa

Heimo Panssarimonnit CallichthyidaeMuokkaa

Alaheimo Aitopanssarimonnit CallichthyinaeMuokkaa

Panssarimonni (Callichthys callichthys)
Lippuritarimonni (Dianema urostriatum)
Ritarimonni (Dianema longibarbis)
Rantamonni (Hoplosternum littorale)
Haarniskamonni (Megalechis personata)
Pistehaarniskamonni (Megalechis thoracata)

Alaheimo Monniset CorydoradinaeMuokkaa

Albiinomonninen (Corydoras aeneus var. albino tai Corydoras paleatus var. albino)
Aurinkomonninen (Corydoras burgessi)
Harmaakylkimonninen (Corydoras septentrionalis)
Helmimonninen (Corydoras sterbai)
Helomonninen (Corydoras duplicareus)
Hepomonninen (Corydoras eques)
Hietamonninen (Corydoras haraldschultzi)
Hohtomonninen (Corydoras agassizii)
Isoleopardimonninen (Corydoras leopardus)
Jaguaarimonninen (Corydoras julii)
Kaarimonninen (Corydoras arcuatus)
Kaitamonninen (Aspidoras menezesi)
Kiiltomonninen (Corydoras sodalis)
Kilomonninen (Corydoras amandajanea)
Kirjomonninen (Corydoras schwartzi)
Korumonninen (Corydoras elegans)
Kulmajuovamonninen (Corydoras melini)
Kulmamonninen (Corydoras loxozonus)
Kultapiikkimonninen (Corydoras seussi)
Kultapäämonninen (Corydoras gossei)
Kuonovihermonninen (Corydoras multiradiatus ent. Brochis multiradiatus)
Kuparimonninen (Corydoras aeneus)[1]
Kääpiömonninen (Corydoras pygmaeus)
Leopardimonninen (Corydoras trilineatus)
Marmorimonninen (Aspidoras pauciradiatus)
Marmorimonninen (Aspidoraspauciradiatus)
Mustaevämonninen (Corydoras acutus)
Mustaselkämonninen (Corydoras metae)
Naamiomonninen (Corydoras atropersonatus)
Nelikkomonninen (Aspidoras albater)
Nokimonninen (Corydoras concolor)
Nuolimonninen (Corydoras hastatus)
Pandamonninen (Corydoras panda)
Pantterimonninen (Corydoras ambiacus)
Pikkumonninen (Corydoras habrosus)
Pilkkumonninen (Corydoras polystictus)
Pistemonninen (Corydoras punctatus)
Punamonninen (Corydoras melanistius)
Purjemonninen (Corydoras delphax)
Ristimonninen (Corydoras semiaquilus)
Rusomonninen (Corydoras adolfoi)
Ruusumonninen (Corydoras axelrodi)
Ruutumonninen (Scleromystax barbatus)
Safiirimonninen (Corydoras similis)
Sihtimonninen (Corydoras kanei)
Sinimonninen (Corydoras nattereri)
Smaragdimonninen (Corydoras britskii ent. Brochis britskii)
Somamonninen (Corydoras davidsandsi)
Sysievämonninen (Corydoras leucomelas)
Täplämonninen (Corydoras paleatus)
Täpläpyrstömonninen (Corydoras caudimaculatus)
Valkopilkkumonninen (Corydoras sterbai)
Venezuelanmustamonnislaji (Corydoras sp."BlackVenezuela")
Verkkomonninen (Corydoras reticulatus)
Vihermonninen (Corydoras splendens ent. Brochis splendens)
Vähäbarimamonninen (Corydoras bondi)
Ylänkömonninen (Corydoras weitzmani)

Heimo Imumonnit LoricariidaeMuokkaa

(katso myös L-numero)

Alaheimo Plekot HypostominaeMuokkaa

Alaheimo Pikkuimumonnit HypoptopomatinaeMuokkaa

Alaheimo Siimapyrstöt LoricariinaeMuokkaa

Heimo Ripsimonnit MochokidaeMuokkaa

Heimo Antennimonnit Pimelodidae Muokkaa

Heimo Okamonnit DoradidaeMuokkaa

Heimo Haimonnit PangasiidaeMuokkaa

Jäykkäleukakalat TetraodontiformesMuokkaa

Heimo Pallokalat TetraodontidaeMuokkaa

Tässä heimossa on myös merivesikaloja, katso Luettelo meriakvaariokaloista

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Gutjahr, A.: ”Akvaarion synty: akvaariokaloja”, Akvaario, s. 34–39. Suomentanut Syvänperä, Tuula. München, Saksa: Gummerus, 2012. ISBN 978-951-20-8837-9.
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 56-57. (suom.nimien lähde). Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. Karppikalat Cypriniformes Helsingin Akvaariokeskus. Viitattu 5.8.2007.
  4. a b c Cyprinidae Taxonomic Serial No.: 163342. ITIS Report. Viitattu 5.8.2007. (englanniksi)
  5. a b Helmirasboran nimi muuttuu helmiseeprakalaksi. Akvaristi, 2008, nro 4, s. 4–5.