Luettelo Vesilahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Luettelo Vesilahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vesilahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1][2] Vesilahden kirkon hautausmaa, Rautialantie 208 Vesilahden kirkonkylä 61.3102°N, 23.6226°E 1955 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Vesilahti 1955.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki Vesilahden kirkon hautausmaa, Rautialantie 208 Vesilahden kirkonkylä 61.3104°N, 23.6199°E Muualle haudattujen muistomerkki Vesilahti.JPG
Niemisen veljesten muistokivi[3][4] Ypeen tila, Littuskiventie 175 Onkemäki 61.2448°N, 23.5926°E

(tarkkuus 100 m)

1961
Punaisten muistomerkki[5][1] Maarianmäki, Vesilahdentie Kostiala 61.2834°N, 23.5544°E 1943 Punaisten muistomerkki Vasilahti.JPG
Standertskjöld-Nordenstam-suvun hautakammio ja -muistomerkki[6][7] Hautaniemi Laukko 61.3271°N, 23.5089°E 1800-luvun loppu
Valkoisten muistomerkki[1] Suomelanmäki, Vesilahdentie Suomela 61.2898°N, 23.6023°E Valkoisten muistomerkki Vesilahti.JPG
Vapauden kivi[8] Kirkon lounaispuolella, Rautialantie 208 Vesilahden kirkonkylä 61.3101°N, 23.6205°E Bergius, KaiKai Bergius 1992 Vapaudenkivi Vesilahti 1992.jpg
Vesilahden hautausmaan sankaripatsas[1] Vesilahden kirkon sankarihautausmaa, Rautialantie 208 Vesilahden kirkonkylä 61.31°N, 23.6226°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1946 Vesilahti sankarimuistomerkki.JPG

Laukon kartanon kohteetMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Elias Lönnrotin muistopatsas[9] Laukon puisto, Laukontie (karttalinkki likimääräinen) Laukko 61.3322°N, 23.5098°E Porila, EvertEvert Porila 1933
Hirviveistokset Laukon kartanon rappusten porraspielissä, Laukontie (karttalinkki likimääräinen) Laukko 61.3322°N, 23.5097°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1934
Laukon kurjet[9] Laukon puisto, Laukontie (karttalinkki likimääräinen) Laukko 61.3322°N, 23.5096°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1930
Laukon neito Laukon puisto, Laukontie (karttalinkki likimääräinen) Laukko 61.3322°N, 23.5095°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1935
Oitin kanuuna Elmer Niklander Laukon puisto, Laukontie (karttalinkki likimääräinen) Laukko 61.3322°N, 23.5094°E Porila, EvertEvert Porila 1917

LähteetMuokkaa

  1. a b c d Pirkanmaan sotamuistomerkit, Vesilahti; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  2. Päivärinta, Mirjami & Päivärinta, Hannu: Vesilahden hautausmaa (PDF) (s. 4) 2008. Vesilahden seurakunta. Viitattu 18.2.2020.
  3. Henttinen, Harri: Muistohetki Ypeellä Lempäälän-Vesilahden Sanomat. 24.7.2017. Viitattu 20.2.2020.
  4. Niemisen veljesten muistokivi sotamuistomerkit.fi. Viitattu 20.2.2020.
  5. Punaisten muistomerkki, Maarianmäki; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  6. Laukon kartano Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 21.2.2020.
  7. Luoto, Kalle: Laukonselän ja kartanoalueen ranta-asemakaava. Arkeologia, maastokäynti. (PDF) (s. 2) 2011. Vesilahden kunta. Viitattu 21.2.2020.
  8. Vapauden kivi sotamuistomerkit.fi. Viitattu 17.2.2020.
  9. a b Laukon omistajia ja haastajia - Vanhan vesilahtelaisen kartanon historiaa