Luettelo Unkarin pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Unkarin pääministereistä (unk. Magyarország miniszterelnöke, kirjaimellisesti Unkarin ministeri-presidentti). Unkarin ensimmäinen pääministeri oli Lajos Batthyány, joka astui virkaan 1848 (Unkarin vallankumouksen aikana 1848. Pääministeri on Unkarin hallituksen päämies.

LuetteloMuokkaa

Unkarin kuningaskunta (1848–1849)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
1   Lajos Batthyány
(1807–1849)
17. maaliskuuta 1848 – 2. lokakuuta 1848 Oppositio puolue
  Ádám Récsey
(1775–1852)
3. lokakuuta 1848 – 7. lokakuuta 1848 Keisarillinen armeija
2   Lajos Kossuth
(1802–1894)
de facto
2. lokakuuta 1848 – 14. huhtikuuta 1849 Oppositio puolue

Unkarin valtio (1849)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
3   Lajos Kossuth
(1802–1894)
de facto
14. huhtikuuta 1849-1. toukokuuta 1849 Oppositio puolue
4   Bertalan Szemere
(1812–1869)
2. huhtikuuta 1849-11. elokuuta 1849

Pyhän Tapanin kruunun maat (1867–1918)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
5   Gyula Andrássy
(1823–1890)
17. helmikuuta 1867 – 14. marraskuuta 1871 Deák
6   Menyhért Lónyay
(1822–1884)
14. marraskuuta 1871 – 4. joulukuuta 1872
7   József Szlávy
(1818–1900)
4. joulukuuta 1872 – 21. maaliskuuta 1874
8   István Bittó
(1822–1903)
21. maaliskuuta 1874 – 2. maaliskuuta 1875
9   Béla Wenckheim
(1811–1879)
2. maaliskuuta 1875 – 20. lokakuuta 1875 Liberaalipuolue
10   Kálmán Tisza
(1830–1902)
20. lokakuuta 1875 – 13. maaliskuuta 1890
11   Gyula Szapáry
(1832–1905)
13. maaliskuuta 1890 – 17. marraskuuta 1892
12   Sándor Wekerle
(1848–1921)
1. kausi
17. marraskuuta 1892 – 14. tammikuuta 1895
13   Dezső Bánffy
(1843–1911)
14. tammikuuta 1895 – 26. helmikuuta 1899
14   Kálmán Széll
(1843–1915)
26. helmikuuta 1899 – 27. kesäkuuta 1903
15   Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1. kausi
27. kesäkuuta 1903 – 3. marraskuuta 1903
16   István Tisza
(1861–1918)
1. kausi
3. marraskuuta 1903 – 18. kesäkuuta 1905
17   Géza Fejérváry
(1833–1914)
18. kesäkuuta 1905 – 8. huhtikuuta 1906 sitoutumaton
18   Sándor Wekerle
(1848–1921)
2. kausi
8. huhtikuuta 1906 – 17. tammikuuta 1910 Kansallinen perustuslaillinen puolue
19   Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
2. kausi
17. tammikuuta 1910 – 22. huhtikuuta 1912 Kansallisen työnpuolue
20   László Lukács
(1850–1932)
22. huhtikuuta 1912 – 10. kesäkuuta 1913
21   István Tisza
(1861–1918)
2. kausi
10. kesäkuuta 1913 – 15. kesäkuuta 1917
22   Móric Esterházy
(1881–1960)
15. kesäkuuta 1917 – 20. elokuuta 1917 sitoutumaton
23   Sándor Wekerle
(1848–1921)
3.kausi
20. elokuuta 1917 – 30. lokakuuta 1918 Kansallinen perustuslaillinen puolue
24   János Hadik
(1863–1933)
30. lokakuuta 1918 – 31. lokakuuta 1918
25   Mihály Károlyi
(1875–1955)
31. lokakuuta 1918 – 16. marraskuuta 1918

Unkarin demokraattinen tasavaltaMuokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
26   Mihály Károlyi
(1875–1955)
väliaikainen valtionpäämies
16. marraskuuta 1918 – 11. tammikuuta 1919 Itsenäisyyspuolue
  Dénes Berinkey
(1871–1944)
11. tammikuuta 1919 – 19. tammikuuta 1919 (vt.) Radikaali kansanpuolue
27 19. tammikuuta 1919 – 21. maaliskuuta 1919

Unkarin neuvostotasavalta (1919)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
28   Sándor Garbai
(1879–1947)
de facto
21. maaliskuuta 1919 – 1. elokuuta 1919 Unkarin kommunistinen puolue
30   Gyula Peidl
(1873–1943)
väliaikainen valtionpäämies
1. elokuuta 1919 – 6. elokuuta 1919
(syrjäytettiin)
Unkarin sosialidemokraattinen puolue

Vastavallankumouksellinen hallitus (1919)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
  Gyula Károlyi
(1871–1947)
5. toukokuuta 1919 – 31. toukokuuta 1919 Sitoutumaton
31. toukokuuta 1919 – 12. heinäkuuta 1919
  Dezső Pattantyús-Ábrahám
(1875–1973)
12. heinäkuuta 1919 – 12. elokuuta 1919

Unkarin tasavalta (1919–1920)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
  István Friedrich
(1883–1951)
väliaikainen valtionpäämies
7. elokuuta 1919 – 15. elokuuta 1919 (vt.) Sitoutumaton
31 15. elokuuta 1919 – 24. marraskuuta 1919 Kristillinen kansallinen unionipuolue
32   Károly Huszár
(1882–1941)
väliaikainen valtionpäämies
24. marraskuuta 1919 – 15. maaliskuuta 1920

Unkarin kuningaskunta (1920–1946)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
33 Sándor Simonyi-Semadam
(1864–1946)
15. maaliskuuta 1920 19. heinäkuuta 1920 Kristillinen kansallinen unionipuolue
34   Pál Teleki
(1879–1941)
1. kausi
19. heinäkuuta 1920 14. huhtikuuta 1921
35   István Bethlen
(1874–1946)
14. huhtikuuta 1921 2. helmikuuta 1922
2. helmikuuta 1922 24. elokuuta 1931 Yhtenäisyyden puolue
36   Gyula Károlyi
(1871–1947)
24. elokuuta 1931 1. lokakuuta 1932
37   Gyula Gömbös
(1886–1936)
1. lokakuuta 1932 6. lokakuuta 1936
(kuoli virassa)
38   Kálmán Darányi
(1886–1939)
6. lokakuuta 1936
vt.
12. lokakuuta 1936
vt.
12. lokakuuta 1936 14. toukokuuta 1938
40   Béla Imrédy
(1891–1946)
14. toukokuuta 1938 16. helmikuuta 1939
41   Pál Teleki
(1879–1941)
2. kausi
16. helmikuuta 1939 3. huhtikuuta 1941
(kuoli virassa)
  Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
vt.
3. huhtikuuta 1941
42   László Bárdossy
(1890–1946)
3. huhtikuuta 1941 7. maaliskuuta 1942
  Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
vt.
7. maaliskuuta 1942 9. maaliskuuta 1942
43   Miklós Kállay
(1887–1967)
9. maaliskuuta 1942 22. maaliskuuta 1944
(syrjäytettiin)
44   Döme Sztójay
(1883–1946)
22. maaliskuuta 1944 29. elokuuta 1944 Sitoutumaton
45   Géza Lakatos
(1890–1967)
29. elokuuta 1944 16. lokakuuta 1944
(syrjäytettiin)

Kansallisen yhtenäisyyden hallitus (1944–1945)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
46   Ferenc Szálasi
(1897–1946)
valtionpäämies
16. lokakuuta 1944 – 28. maaliskuuta 1945 Nuoliristi-puolue

Väliaikainen hallitus (1944–1946)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
47   Béla Miklós
(1890–1948)
22. joulukuuta 1944 – 15. marraskuuta 1945 Sitoutumaton
48   Zoltán Tildy
(1889–1961)
15. marraskuuta 1945 – 1. helmikuuta 1946 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
Mátyás Rákosi
(1892–1971)
vt.
1. helmikuuta 1946 – 4. helmikuuta 1946 Unkarin kommunistinen puolue

Unkarin toinen tasavalta (1946–1949)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
49   Ferenc Nagy
(1903–1979)
4. helmikuuta 1946 – 31. toukokuuta 1947 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
Mátyás Rákosi
(1892–1971)
31. toukokuuta 1947 (vt.) Unkarin kommunistinen puolue
50   Lajos Dinnyés
(1901–1961)
31. toukokuuta 1947 – 10. joulukuuta 1948 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
51   István Dobi
(1898–1968)
10. joulukuuta 1948 – 20. elokuuta 1949
Unkarin kommunistinen puolue

Unkarin kansantasavalta (1949–1989)Muokkaa

Unkarin kansantasavallan ministerineuvostoMuokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
52   István Dobi
(1898–1968)
20. elokuuta 1949 – 14. elokuuta 1952 Unkarin työväenpuolue
53 Mátyás Rákosi
(1892–1971)
14. elokuuta 1952 – 4. heinäkuuta 1953
54   Imre Nagy
(1896–1958)
1. kausi
4. heinäkuuta 1953 – 18. huhtikuuta 1955
55   András Hegedüs
(1922–1999)
18. huhtikuuta 1955 – 24. lokakuuta 1956
56   Imre Nagy
(1896–1958)
2. kausi
24. lokakuuta 1956 – 3. marraskuuta 1956
3. marraskuuta 1956 – 4. marraskuuta 1956 Unkarin sosialistinen työväenpuolue
57   János Kádár
(1912–1989)
1. kausi
4. marraskuuta 1956 – 28. tammikuuta 1958
58   Ferenc Münnich
(1886–1967)
28. tammikuuta 1958 – 13. syyskuuta 1961
59   János Kádár
(1912–1989)
2. kausi
13. syyskuuta 1961 – 30. kesäkuuta 1965
60   Gyula Kállai
(1910–1996)
30. kesäkuuta 1965 – 14. huhtikuuta 1967
61   Jenő Fock
(1916–2001)
14. huhtikuuta 1967 – 15. toukokuuta 1975
62   György Lázár
(1924–2014)
15. toukokuuta 1975 – 25. kesäkuuta 1987
63   Károly Grósz
(1930–1996)
25. kesäkuuta 1987 – 24. marraskuuta 1988
64   Miklós Németh
(1948–)
24. marraskuuta 1988 – 7. lokakuuta 1989
7. lokakuuta 1989 – 23. lokakuuta 1989 Unkarin sosialistinen puolue

Unkarin tasavalta (1989–nykyaika)Muokkaa

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
  Miklós Németh
(1948–)
väliaikainen
23. lokakuuta 1989 – 23. toukokuuta 1990 Unkarin sosialistinen puolue
65   József Antall
(1932–1993)
23. toukokuuta 1990 – 12. joulukuuta 1993
(kuoli virka-aikana)
Unkarin demokraattinen foorumi
  Péter Boross
(1928–)
12. joulukuuta 1993 – 21. joulukuuta 1993 (vt.)
66 21. joulukuuta 1993 – 15. heinäkuuta 1994
67   Gyula Horn
(1932–2013)
15. heinäkuuta 1994 – 6. heinäkuuta 1998 Unkarin sosialistinen puolue
68   Viktor Orbán
(1963–)
1. kausi
6. heinäkuuta 1998 – 27. toukokuuta 2002 Fidesz
69   Péter Medgyessy
(1942–)
27. toukokuuta 2002 – 29. syyskuuta 2004
(erosi)
Sitoutumaton
70   Ferenc Gyurcsány
(1961–)
29. syyskuuta 2004 – 9. kesäkuuta 2006 Unkarin sosialistinen puolue
9. kesäkuuta 2006 – 14. huhtikuuta 2009
(erosi)
71   Gordon Bajnai
(1968–)
14. huhtikuuta 2009 – 29. toukokuuta 2010 sitoutumaton
72   Viktor Orbán
(1963–)
2. kausi
29. toukokuuta 2010 – virassa Fidesz