Avaa päävalikko

Luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä. Luettelo sisältää vähintään 107-vuotiaiksi eläneet henkilöt.

# Henkilö Suku-
puoli
S. K. Ikä
1. Lempi Rothovius N 1887 2000 112 v 259 vrk
2. Hilda Häkkinen N 1894 2005 111 v 316 vrk
3. Selma Tuominen N 1903 2015 111 v 267 vrk
4. Aarne Arvonen M 1897 2009 111 v 150 vrk
5. Fanny Nyström N 1878 1989 110 v 335 vrk
6. Helfrid Eriksson N 1908 2018 110 v 122 vrk[1]
7. Anna Hagman N 1895 2006 110 v 112 vrk
8. Isä Akaki M 1873 1984 110 v 106 vrk
9. Elsa Tilkanen N 1896 2006 110 v 70 vrk
10. Helvi Kärki N 1906 2017 110 v 47 vrk[2]
11. Aino Läspä (o.s. Keski-Turja) N 1897 2007 109 v 326 vrk
12. Tyyne Hinkkala N 1908 2018 109 v 260 vrk[3]
13. Amanda Moksi N 1885 1994 109 v 245 vrk[4]
14. Ester Valtonen N 1905 2014 109 v 161 vrk
15. Väinö Hanhijoki M 1896 2005 109 v 71 vrk
16. Ida Virenius N 1881 1990 109 v 21 vrk[4]
17. Katri Virtanen N 1903 2012 109 v 0+ vrk
18. Jussi Leskinen M 1901 2010 108 v 304 vrk[5]
19. Anna Mäkinen (o.s. Joutsen) N 1909 2018 108 v 296 vrk[6]
20. Mathilda Honka N 1877 1985 108 v 206 vrk
21. Viljo Kekola M 1901 2009 108 v 193 vrk
22. Lovisa Rosenlund N 1792 1900 108 v 167 vrk
23. Helvi Härmä N 1911 108 v 190 vrk
24. Suoma Toikko N 1910 2018 107 v 358 vrk[7]
25. Jenni Nummijärvi N 1911 108 v 42 vrk
26. Amanda Riihelä (o.s. Eskola) N 1875 1983 107 v 321 vrk[8]
27. Toivo Rantala M 1908 2016 107 v 314 vrk[9]
28. Amalia Wallenius N 1867 1975 107 v 230 vrk
29. Esteri Koivuniemi N 1910 2017 107 v 154 vrk
30. Sirkka Nieminen N 1912 107 v 227 vrk
31. Harry Holtti M 1909 2016 107 v 136 vrk[10]
32. Saara Kanerva N 1912 2019 107 v 115 vrk[11]
33. Vilma Ahlqvist N 1912 2019 107 v 101 vrk[12]
34. Salme Haltia N 1912 107 v 155 vrk
35. Väinö Loisa M 1912 107 v 138 vrk[13]
36. Sanna Laine N 1891 1998 107 v 43 vrk
37. Aleksandra Lindroos N 1861 1968 107 v 38 vrk
  Henkilö elossa

Epävarmat tapauksetMuokkaa

  • Maria Anderssonin (18281946?) on väitetty eläneen 117 vuoden ja 253 vuorokauden ikään.
  • Ulla Asikaisen (17971911) on kerrottu eläneen 114 vuoden ja 7 vuorokauden ikään.[14]
  • Suoma Korkeen (18861998) on kerrottu kuolleen Yhdysvalloissa 112 vuoden ja 77 vuorokauden iässä vuonna 1998.

TilastojaMuokkaa

Sata vuotta täyttäneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi noin viidellä prosentilla. Tilastokeskuksen arvion mukaan vuonna 2065 heitä olisi jo noin 8 000.[15] Ikäluokkien vanhetessa joukossa on enenevissä määrin naisia ja yli satavuotiaista heitä on selvästi enemmän kuin miehiä. 85 vuotta täyttäneissä miesten ja naisten suhde on 1:3, 90-vuotiailla se on 1:5 ja 100-vuotiailla 1:8.[16]

1960-luvun alussa satavuotiaita oli Suomessa 19, 1970-luvun alussa 40, ja 1980-luvun alussa 52 henkilöä. 1990-luvulle tultaessa määrä oli kasvanut jo 157 henkilöön. Vuosituhannen vaihtuessa heitä oli 268[16] ja vuonna 2010 jo 566 henkilöä.[17] Vuonna 2017 yli satavuotiaita oli 830 ja heistä 31 oli yli 105-vuotiaita.[18]

LähteetMuokkaa

  1. Mattila, Sanni: Suomen vanhin ihminen Helfrid Eriksson on kuollut 110-vuotiaana - Tytär Laila, 86, Iltalehdelle: ”Äiti oli valoisa ihminen, joka tyytyi vähään” Iltalehti.fi. 24.10.2018. Viitattu 24.10.2018.
  2. http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005059341.html
  3. https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/satakunnan-vanhin-on-kuollut-tyyne-hinkkala-olisi-tayttanyt-lokakuussa-110-vuotta-201146325
  4. a b Vanhimmat
  5. Teräsvaari täyttää 107 vuotta. Savon sanomat
  6. Anna Mäkisen kuolinilmoitus, Aamulehti 1.6.2018, s. B5
  7. Juusela, Kauko: Muistolle: Suoma Toikko. Lauttakylä, 18.4.2018, s. 9.
  8. Kuolleita – Rouva Amanda Riihelä. Helsingin Sanomat, 6.2.1983, s. 12. Lehti HS Aikakoneessa (tilaajille) Viitattu 27.3.2018.
  9. http://sotaveteraani.fi/lehdet/SV%203_2016.pdf#5
  10. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/10/vbl-harry-holtti-har-gatt-bort
  11. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006243724.html
  12. Vilma Ahlqvistin kuolinilmoitus, Turun Sanomat 9.6.2019. s. 17
  13. Tankka, Soile: Suomen vanhin mies juhli kotonaan Nuppolassa. Luumäen Lehti, 1.8.2019, s. 2.
  14. http://www.tuomas.salste.net/suku/vanhimmat.html
  15. Suomen vanhimmat 109-vuotiaita – satavuotiaita enemmän kuin koskaan MTV.fi. 2.2.2016. Viitattu 3.8.2016.
  16. a b Ikävalko, Reijo: Satavuotiaita on jo yli 800 Hymy. 2.1.2019. Viitattu 21.2.2019.
  17. Arvaatko, kuinka moni elää yli satavuotiaaksi? Katso tästä! Studio55.fi. 25.3.2012. Viitattu 21.2.2019.
  18. Pälkäneen vanhin täytti 107 vuotta. Sydän-Hämeen Lehti, 24.5.2017, s. 17.