Luettelo Suomen singlelistan ykkösistä vuosina 1951–1960

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen singlelistan ykkösistä 1951–1960. Se sisältää ykkössijaa hallussaan pitäneet singlet vuosina 19511960, jolloin singlelistoja koottiin Suomessa epäsäännöllisesti. Epäsäännöllisyyden vuoksi tilastoinnissa esiintyy ajoittaisia puutteita. Ensimmäinen Suomessa julkaistu levymyyntilista ilmestyi Rytmi-lehden numerossa 4/1951 nimellä Mitä Suomi soittaa. Luettelo perustuu Rytmin koostamiin tietoihin aina 15.10.-1.12.1959 väliseltä ajalta kerättyyn listaan asti. Vuoden 1960 tiedot ovat peräisin Iskelmä-lehdestä.

Ennen vuotta 1954 Rytmi julkaisi äänitelistaansa ilman esittäjien nimiä, sillä niitä ei vielä koettu tärkeiksi tuolloisen kuluttajakiinnostuksen painottuessa enemmän kappaleisiin kuin esittäjiin. Samaa sävelmää ei myöskään eroteltu esitysten perusteella, vaan oli mahdollista, että listaykköseksi nousi samaan aikaan kaksi tai useampi saman kappaleen esittänyttä artistia.

Rytmi julkaisi erikseen suomalaisten ja ulkomaisten levyjen singlelistoja. Jake Nyman on kuitenkin yhdistänyt listat yhtenäisyyden vuoksi yhdeksi tilastoksi levyille annettujen pistemäärien perusteella (teoksessa Suomi Soi 4).

ListatMuokkaa

1951Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
Loppuvuosi Justeeri Rovaniemen markkinoilla

1952Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
Alkuvuosi   Nat King Cole Too Young
Kevät Metro-tytöt ja Kipparikvartetti Pieni ankanpoikanen
1.5.-1.7.   Lys Assia Domino
1.8.-1.10.   Delta Rhythm Boys Tula tullallaa
1.11.-15.12. Veikko Tuomi Vanhan vaahteran laulu

1953Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1-15.3   Louis Armstrong /   Georgia Gibbs Kiss of Fire
1.5.-1.7.
1.8.-1.10.   Evelyn Künneke Egon
1.10.-1.12.   Percy Faith /   Mantovani The Song from Moulin Rouge

1954Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1.-15.2.   Silvana Mangano Anna
1.4.-1.6.   Four Lads Istanbul
1.8.-1.10.
1.10.-1.12.   Glenn Miller Moonlight Serenade

1955Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1954-1.2.1955   Glenn Miller Moonlight Serenade
1.5.-31.5. Metro-tytöt Surujen kitara
1.6.-31.8.   Rosemary Clooney Mambo Italiano
15.8.-15.10.   Eddie Calvert /   Xavier Cugat Cherry Pink (and Apple Blossom White)
15.10.-1.12.

1956Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.1.-29.2. Annikki Tähti Muistatko Monrepos'n
1.4.-31.5.   Louis Armstrong Mack the Knife
1.7.-25.8. Brita Koivunen Suklaasydän
1.10.-15.11.

1957Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.2.-28.2. Annikki Tähti Balladi Olavinlinnasta
1.5.-1.7.
1.9.-15.10.   Umberto Marcato Guaglione
15.10.-1.12. Olavi Virta Poika varjoiselta kujalta

1958Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1957-31.1.1958   Umberto Marcato Maruzella
1.2.-28.2.   Edmundo Ros Melodie d'amour
1.3.-31.3. Laila Kinnunen Lazzarella
1.5.-31.5. Annikki Tähti Budapestin yössä
1.6.-12.7.
15.7.-15.8.   Louis Prima /   Little Gerhard Buona sera
15.8.-15.9.
15.9.-15.10. Helena Siltala Pikku midinetti
15.10.-1.12. Eila Pellinen Kaksi kitaraa

1959Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
1.12.1958-1.2.1959 Eila Pellinen Kaksi kitaraa
1.2.-1.3.
1.3.-15.4. Brita Koivunen Katinka
15.4.-31.5.
1.6.-15.7.   Chris Barber Petite fleur
15.7.-1.9.   Steve Lawrence Only Love Me
1.9.-15.10.
15.10.-1.12. Tuula-Anneli Rantanen Unhoita menneet

1960Muokkaa

Ajanjakso Artisti(t) Single
Maaliskuu Mauno Kuusisto Kertokaa se hänelle
Toukokuu Tuula-Anneli Rantanen Miksi kuljen
Heinäkuu Mauno Kuusisto Kertokaa se hänelle
Syyskuu   Édith Piaf Milord

LähteetMuokkaa

  • Lassila, Juha: Mitä Suomi soittaa? - Hittilistat 1954-87 (Jyväskylän yliopisto: nykykulttuurin tutkimusyksikkö, 1990)
  • Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja (Tammi, 2005; toim. Jake Nyman)