Luettelo Suomen sadasta suurimmasta järvestä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Suomen pinta-aloiltaan sadasta suurimmasta järvestä. Luettelo perustuu ympäristöhallinnon julkaisemiin luetteloihin ”Suomen järvet yli 40 neliökilometriä” ja ”Suomen järvet 20–40 neliökilometriä”.

Suomen korkeussuhdekartta.

Suomessa on 187 888 vähintään viiden aarin kokoista järveä ja lampea. Näistä 131 876 on alle hehtaarin kokoisia lampia. Järvistä on pinta-alaltaan yli yhden neliökilometrin 2 609, yli kymmenen neliökilometrin 326 ja yli sadan neliökilometrin 46. Yli 200 neliökilometrin kokoisia suurjärviä Suomessa on 17 eli enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa Venäjää lukuun ottamatta, mutta järvet ovat suhteellisen matalia. Suomen 5 suurimman järven vedet mahtuisivat esimerkiksi Ruotsin Vätterniin.[1][2][3]

Luettelo suurimmista järvistäMuokkaa

Luettelossa on mukana tekojärviä (Lokka ja Porttipahta). Padottuja merenlahtia kuten Luodonjärveä ja Uudenkaupungin makeavesiallasta ei ole otettu luetteloon. Saimaan osalta on olemassa vähintään kaksi tulkintaa. Tähdillä merkityt järvet ovat Saimaaseen liittyviä järviä (katso taulukon alle).

Sija Nimi Korkeus
(m)
Pinta-ala
(km²)
1 Saimaa* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&01377.0500001 377,05
2 Päijänne &&&&&&&&&&&&&078.030000078,3 &&&&&&&&&&&01080.06300001 080,63
3 Inarijärvi &&&&&&&&&&&&0118.0700000118,7 &&&&&&&&&&&01040.02800001 040,28
4 Pielinen &&&&&&&&&&&&&093.070000093,7 &&&&&&&&&&&&0894.0210000894,21
5 Oulujärvi &&&&&&&&&&&&0122.0200000122,2 &&&&&&&&&&&&0887.090000887,09
6 Pihlajavesi* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&&0712.0590000712,59
7 Orivesi* &&&&&&&&&&&&&075.090000075,9 &&&&&&&&&&&&0601.0300000601,30
8 Haukivesi* &&&&&&&&&&&&&075.080000075,8 &&&&&&&&&&&&0562.0310000562,31
9 Keitele &&&&&&&&&&&&&099.050000099,5 &&&&&&&&&&&&0493.0590000493,59
10 Kallavesi &&&&&&&&&&&&&081.080000081,8 &&&&&&&&&&&&0472.0760000472,76
11 Puruvesi* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&&0420.0860000420,86
12 Pyhäselkä* &&&&&&&&&&&&&075.090000075,9 &&&&&&&&&&&&0361.0100000361,10
13 Puula &&&&&&&&&&&&&094.070000094,7 &&&&&&&&&&&&0330.0760000330,76
14 Lokan tekojärvi &&&&&&&&&&&&0243.&&&&00243,0 &&&&&&&&&&&&0315.0400000315,40
15 Höytiäinen &&&&&&&&&&&&&087.030000087,3 &&&&&&&&&&&&0282.0640000282,64
16 Näsijärvi &&&&&&&&&&&&&095.040000095,4 &&&&&&&&&&&&0256.0120000256,12
17 Yli-Kitka &&&&&&&&&&&&0240.0400000240,4 &&&&&&&&&&&&0237.0310000237,31
18 Suvasvesi &&&&&&&&&&&&&081.070000081,7 &&&&&&&&&&&&0233.0580000233,58
19 Kemijärvi &&&&&&&&&&&&0148.0800000148,8 &&&&&&&&&&&&0230.0910000230,91
20 Juojärvi &&&&&&&&&&&&0101.&&&&00101,0 &&&&&&&&&&&&0219.0540000219,54
21 Pyhäjärvi (Kitee) &&&&&&&&&&&&&079.060000079,6 &&&&&&&&&&&&0206.0790000206,79
22 Enonvesi* &&&&&&&&&&&&&075.080000075,8 &&&&&&&&&&&&0196.0680000196,68
23 Kiantajärvi &&&&&&&&&&&&0199.0500000199,5 &&&&&&&&&&&&0191.0150000191,15
24 Konnevesi &&&&&&&&&&&&&095.040000095,4 &&&&&&&&&&&&0189.0180000189,18
25 Nilakka &&&&&&&&&&&&0102.0200000102,2 &&&&&&&&&&&&0168.0510000168,51
26 Koitere &&&&&&&&&&&&0143.0100000143,1 &&&&&&&&&&&&0167.020000167,02
27 Iisvesi &&&&&&&&&&&&&097.090000097,9 &&&&&&&&&&&&0164.0470000164,47
28 JuurusvesiAkonvesi &&&&&&&&&&&&&081.080000081,8 &&&&&&&&&&&&0159.&&&&00159,00
29 Pyhäjärvi (Säkylä) &&&&&&&&&&&&&044.090000044,9 &&&&&&&&&&&&0155.0190000155,19
30 Kivijärvi (Kannonkoski) &&&&&&&&&&&&0130.0800000130,8 &&&&&&&&&&&&0154.030000154,03
31 Vanajavesi &&&&&&&&&&&&&079.040000079,4 &&&&&&&&&&&&0149.0760000149,76
32 Porttipahdan tekojärvi &&&&&&&&&&&&0242.0300000242,3 &&&&&&&&&&&&0148.0600000148,60
33 Lappajärvi &&&&&&&&&&&&&069.050000069,5 &&&&&&&&&&&&0145.0490000145,49
34 Suontee &&&&&&&&&&&&&094.010000094,1 &&&&&&&&&&&&0143.010000143,01
35 Viinijärvi &&&&&&&&&&&&&078.080000078,8 &&&&&&&&&&&&0134.0910000134,91
36 Längelmävesi &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&0133.040000133,04
37 Kyyvesi &&&&&&&&&&&&0100.0600000100,6 &&&&&&&&&&&&0128.0230000128,23
38 Pyhäjärvi (Pyhäjärvi) &&&&&&&&&&&&0139.0600000139,6 &&&&&&&&&&&&0121.0790000121,79
39 Pyhäjärvi (Tampere) &&&&&&&&&&&&&077.020000077,2 &&&&&&&&&&&&0121.0610000121,61
40 Keurusselkä &&&&&&&&&&&&0105.0400000105,4 &&&&&&&&&&&&0117.0300000117,30
41 Onkivesi &&&&&&&&&&&&&084.070000084,7 &&&&&&&&&&&&0113.0620000113,62
42 MallasvesiRoine &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&0110.0480000110,48
43 Pielavesi &&&&&&&&&&&&0102.0200000102,2 &&&&&&&&&&&&0110.0100000110,10
44 Vesijärvi (Päijät-Häme) &&&&&&&&&&&&&081.040000081,4 &&&&&&&&&&&&0107.0570000107,57
45 OntojärviNurmesjärvi &&&&&&&&&&&&0159.0200000159,2 &&&&&&&&&&&&0104.0570000104,57
46 Kolima &&&&&&&&&&&&0111.0200000111,2 &&&&&&&&&&&&0101.080000101,08
47 RehjaNuasjärvi &&&&&&&&&&&&0137.0900000137,9 &&&&&&&&&&&&&096.044000096,44
48 Kyrösjärvi &&&&&&&&&&&&&083.020000083,2 &&&&&&&&&&&&&096.07000096,07
49 Simpelejärvi &&&&&&&&&&&&&068.080000068,8 &&&&&&&&&&&&&091.010000091,10
50 Simojärvi &&&&&&&&&&&&0176.0300000176,3 &&&&&&&&&&&&&089.093000089,93
51 Lohjanjärvi &&&&&&&&&&&&&031.060000031,6 &&&&&&&&&&&&&088.022000088,22
52 Vuohijärvi &&&&&&&&&&&&&076.060000076,6 &&&&&&&&&&&&&086.024000086,24
53 Kermajärvi &&&&&&&&&&&&&080.010000080,1 &&&&&&&&&&&&&085.057000085,57
54 Jääsjärvi &&&&&&&&&&&&&092.030000092,3 &&&&&&&&&&&&&081.011000081,11
55 Syväri &&&&&&&&&&&&&095.050000095,5 &&&&&&&&&&&&&080.074000080,74
56 Unnukka &&&&&&&&&&&&&081.030000081,3 &&&&&&&&&&&&&080.054000080,54
57 Lentua &&&&&&&&&&&&0167.0900000167,9 &&&&&&&&&&&&&079.021000079,21
58 Ruotsalainen &&&&&&&&&&&&&077.050000077,5 &&&&&&&&&&&&&079.011000079,11
59 Kuolimo &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077,0 &&&&&&&&&&&&&079.010000079,10
60 Niinivesi &&&&&&&&&&&&&097.070000097,7 &&&&&&&&&&&&&076.087000076,87
61 Kivijärvi (Luumäki) &&&&&&&&&&&&&075.020000075,2 &&&&&&&&&&&&&076.037000076,37
62 MuojärviKirpistö &&&&&&&&&&&&0253.&&&&00253,0 &&&&&&&&&&&&&076.016000076,16
63 Ruovesi &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&066.08000066,08
64 Lestijärvi &&&&&&&&&&&&0140.0700000140,7 &&&&&&&&&&&&&064.052000064,52
65 Leppävesi &&&&&&&&&&&&&080.080000080,8 &&&&&&&&&&&&&063.059000063,59
66 Rikkavesi &&&&&&&&&&&&0101.&&&&00101,0 &&&&&&&&&&&&&063.034000063,34
67 Pyhäjärvi (Kymenlaakso) &&&&&&&&&&&&&065.030000065,3 &&&&&&&&&&&&&061.080000061,80
68 Pyhäjärvi (Saarijärvi) &&&&&&&&&&&&0119.0900000119,9 &&&&&&&&&&&&&058.094000058,94
69 KynsivesiLeivonvesi &&&&&&&&&&&&&087.090000087,9 &&&&&&&&&&&&&058.076000058,76
70 Suontienselkä – Paasvesi &&&&&&&&&&&&&099.040000099,4 &&&&&&&&&&&&&057.054000057,54
71 Vuotjärvi &&&&&&&&&&&&&095.010000095,1 &&&&&&&&&&&&&056.050000056,50
72 Ala-Suolijärvi–Oivanjärvi &&&&&&&&&&&&0242.0500000242,5 &&&&&&&&&&&&&055.089000055,89
73 Vuokkijärvi (Suomussalmi, Ala-Vuokki) &&&&&&&&&&&&0189.0500000189,5 &&&&&&&&&&&&&055.025000055,25
74 Sorsavesi &&&&&&&&&&&&&098.&&&&0098,0 &&&&&&&&&&&&&054.098000054,98
75 Tarjanne &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&054.087000054,87
76 Miekojärvi &&&&&&&&&&&&&076.090000076,9 &&&&&&&&&&&&&053.034000053,34
77 Mutusjärvi &&&&&&&&&&&&0146.0200000146,2 &&&&&&&&&&&&&050.045000050,45
78 Ryökäsvesi-Liekune &&&&&&&&&&&&&094.070000094,7 &&&&&&&&&&&&&050.021000050,21
79 Konnivesi &&&&&&&&&&&&&077.040000077,4 &&&&&&&&&&&&&049.060000049,60
80 Ala-Kitka &&&&&&&&&&&&0240.0400000240,4 &&&&&&&&&&&&&048.050000048,50
81 Kuusamojärvi &&&&&&&&&&&&0253.&&&&00253,0 &&&&&&&&&&&&&047.036000047,36
82 Lammasjärvi &&&&&&&&&&&&0162.0600000162,6 &&&&&&&&&&&&&046.082000046,82
83 Vaskivesi–Visuvesi &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&046.022000046,22
84 Rautavesi (Hartola) &&&&&&&&&&&&&092.030000092,3 &&&&&&&&&&&&&046.012000046,12
85 Pälkänevesi &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&&045.096000045,96
86 Alvajärvi &&&&&&&&&&&&0111.0600000111,6 &&&&&&&&&&&&&045.063000045,63
87 Kostonjärvi &&&&&&&&&&&&0231.0600000231,6 &&&&&&&&&&&&&043.069000043,69
88 Kukkia &&&&&&&&&&&&&086.060000086,6 &&&&&&&&&&&&&043.039000043,39
89 Palovesi–Jäminginselkä &&&&&&&&&&&&&096.&&&&0096,0 &&&&&&&&&&&&&042.072000042,72
90 Ähtärinjärvi &&&&&&&&&&&&0153.0500000153,5 &&&&&&&&&&&&&041.088000041,88
91 Nitsijärvi &&&&&&&&&&&&0119.0600000119,6 &&&&&&&&&&&&&041.017000041,17
92 Lievestuoreenjärvi &&&&&&&&&&&&&084.090000084,9 &&&&&&&&&&&&&040.052000040,52
93 Koljonselkä &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&&040.047000040,47
94 Nuorajärvi &&&&&&&&&&&&0144.0700000144,7 &&&&&&&&&&&&&040.024000040,24
95 Vuosjärvi &&&&&&&&&&&&0107.0200000107,2 &&&&&&&&&&&&&039.080000039,80
96 Vesijärvi (Pirkanmaa) &&&&&&&&&&&&&086.090000086,9 &&&&&&&&&&&&&039.048000039,48
97 Isojärvi (Pomarkku) &&&&&&&&&&&&&034.080000034,8 &&&&&&&&&&&&&038.082000038,82
98 Kilpisjärvi – Alajärvi &&&&&&&&&&&&0472.0800000472,8 &&&&&&&&&&&&&037.033000037,33
99 Iijärvi (Inari) &&&&&&&&&&&&0193.0300000193,3 &&&&&&&&&&&&&036.095000036,95
100 Kulovesi &&&&&&&&&&&&&057.050000057,5 &&&&&&&&&&&&&036.019000036,19

Taulukossa on ensimmäisellä rivillä annettu varsinaisen Saimaan pinta-ala, mutta maailman suurimpien järvien vertailussa voidaan käyttää koko Saimaan (Iso-Saimaa, Suur-Saimaa) vesialueen pinta-alaa 4 200 tai jopa 4 380 neliökilometriä. Tähdellä merkityt ovat Saimaan järvenosia, jotka ovat salmiyhteydessä keskenään ja joiden pinnat ovat lähes samalla korkeudella. Tämän vuoksi niitä toisinaan pidetään yhtenä ainoana suurjärvenä, mutta salmien kapeuden vuoksi muun muassa ympäristöministeriö on käsitellyt niitä itsenäisinä järvinä.[3][4]

Samaan tapaan voitaisiin myös esimerkiksi seuraavat vedenpinnaltaan samalla korkeudella olevat monialtaiset vesialueet lukea yhdeksi suurjärveksi:

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kuusisto, Esko: Satojen tuhanten järvein maa, julkaisussa Veden kierto–Hydrologinen palvelu Suomessa 1908–2008, s. 70–74, viitattu 29.1.2018
  2. Vesivarojen kestävä käyttö (PDF) (Sivu 2) ymparisto.fi. Viitattu 5.8.2008.
  3. a b c Antikainen, Janne & Auri, Elina & Rannanpää, Sari & Talvitie, Jere: Saaristo- ja vesistöaluepolitiikat Euroopassa -selvitys, s. 55–56. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö, 2019. ISBN 978-952-453-996-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 4.1.2020).
  4. Suur-Saimaa, Järviwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 18.7.2021.
  5. Iso-Kulovesi Järviwiki. Viitattu 19.2.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa