Avaa päävalikko

Luettelo Suomen sadasta suurimmasta järvestä

Wikimedia-luetteloartikkeli
Suomen korkeussuhdekartta.

Tämä on luettelo Suomen pinta-aloiltaan sadasta suurimmasta järvestä. Luettelo perustuu ympäristöhallinnon julkaisemiin luetteloihin ”Suomen järvet yli 40 neliökilometriä” ja ”Suomen järvet 20–40 neliökilometriä”.

Suomessa on 187 888 vähintään viiden aarin kokoista järveä ja lampea. Näistä 131 876 on alle hehtaarin kokoisia lampia. Järvistä on pinta-alaltaan yli yhden neliökilometrin 2 609, yli kymmenen neliökilometrin 326 ja yli sadan neliökilometrin 46. Yli 200 neliökilometrin kokoisia suurjärviä Suomessa on 17 eli enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa Venäjää lukuun ottamatta, mutta järvet ovat suhteellisen matalia. Kaikki Suomen järvien vedet mahtuisivat esimerkiksi Ruotsin Vätterniin.[1][2]

Sisällysluettelo

Luettelo suurimmista järvistäMuokkaa

Luettelossa on mukana tekojärviä (Lokka ja Porttipahta). Padottuja merenlahtia kuten Luodonjärveä ja Uudenkaupungin makeavesiallasta ei ole otettu luetteloon.

Sija Nimi Korkeus
(m)
Pinta-ala
(km²)
1 Saimaa* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&01377.0500001 377,05
2 Päijänne &&&&&&&&&&&&&078.030000078,3 &&&&&&&&&&&01080.06300001 080,63
3 Inarijärvi &&&&&&&&&&&&0118.0700000118,7 &&&&&&&&&&&01040.02800001 040,28
4 Pielinen &&&&&&&&&&&&&093.070000093,7 &&&&&&&&&&&&0894.0210000894,21
5 Oulujärvi &&&&&&&&&&&&0122.0200000122,2 &&&&&&&&&&&&0887.090000887,09
6 Pihlajavesi* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&&0712.0590000712,59
7 Orivesi* &&&&&&&&&&&&&075.090000075,9 &&&&&&&&&&&&0601.0300000601,30
8 Haukivesi* &&&&&&&&&&&&&075.080000075,8 &&&&&&&&&&&&0562.0310000562,31
9 Keitele &&&&&&&&&&&&&099.050000099,5 &&&&&&&&&&&&0493.0590000493,59
10 Kallavesi &&&&&&&&&&&&&081.080000081,8 &&&&&&&&&&&&0472.0760000472,76
11 Puruvesi* &&&&&&&&&&&&&075.070000075,7 &&&&&&&&&&&&0420.0860000420,86
12 Pyhäselkä* &&&&&&&&&&&&&075.090000075,9 &&&&&&&&&&&&0361.0100000361,10
13 Puula &&&&&&&&&&&&&094.070000094,7 &&&&&&&&&&&&0330.0760000330,76
14 Lokan tekojärvi &&&&&&&&&&&&0243.&&&&00243,0 &&&&&&&&&&&&0315.0400000315,40
15 Höytiäinen &&&&&&&&&&&&&087.030000087,3 &&&&&&&&&&&&0282.0640000282,64
16 Näsijärvi &&&&&&&&&&&&&095.040000095,4 &&&&&&&&&&&&0256.0120000256,12
17 Yli-Kitka &&&&&&&&&&&&0240.0400000240,4 &&&&&&&&&&&&0237.0310000237,31
18 Suvasvesi &&&&&&&&&&&&&081.070000081,7 &&&&&&&&&&&&0233.0580000233,58
19 Kemijärvi &&&&&&&&&&&&0148.0800000148,8 &&&&&&&&&&&&0230.0910000230,91
20 Juojärvi &&&&&&&&&&&&0101.&&&&00101,0 &&&&&&&&&&&&0219.0540000219,54
21 Pyhäjärvi (Kitee) &&&&&&&&&&&&&079.060000079,6 &&&&&&&&&&&&0206.0790000206,79
22 Enonvesi* &&&&&&&&&&&&&075.080000075,8 &&&&&&&&&&&&0196.0680000196,68
23 Kiantajärvi &&&&&&&&&&&&0199.0500000199,5 &&&&&&&&&&&&0191.0150000191,15
24 Konnevesi &&&&&&&&&&&&&095.040000095,4 &&&&&&&&&&&&0189.0180000189,18
25 Nilakka &&&&&&&&&&&&0102.0200000102,2 &&&&&&&&&&&&0168.0510000168,51
26 Koitere &&&&&&&&&&&&0143.0100000143,1 &&&&&&&&&&&&0167.020000167,02
27 Iisvesi &&&&&&&&&&&&&097.090000097,9 &&&&&&&&&&&&0164.0470000164,47
28 JuurusvesiAkonvesi &&&&&&&&&&&&&081.080000081,8 &&&&&&&&&&&&0159.&&&&00159,00
29 Pyhäjärvi (Säkylä) &&&&&&&&&&&&&044.090000044,9 &&&&&&&&&&&&0155.0190000155,19
30 Kivijärvi (Kannonkoski) &&&&&&&&&&&&0130.0800000130,8 &&&&&&&&&&&&0154.030000154,03
31 Vanajavesi &&&&&&&&&&&&&079.040000079,4 &&&&&&&&&&&&0149.0760000149,76
32 Porttipahdan tekojärvi &&&&&&&&&&&&0242.0300000242,3 &&&&&&&&&&&&0148.0600000148,60
33 Lappajärvi &&&&&&&&&&&&&069.050000069,5 &&&&&&&&&&&&0145.0490000145,49
34 Suontee &&&&&&&&&&&&&094.010000094,1 &&&&&&&&&&&&0143.010000143,01
35 Viinijärvi &&&&&&&&&&&&&078.080000078,8 &&&&&&&&&&&&0134.0910000134,91
36 Längelmävesi &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&0133.040000133,04
37 Kyyvesi &&&&&&&&&&&&0100.0600000100,6 &&&&&&&&&&&&0128.0230000128,23
38 Pyhäjärvi (Pyhäjärvi) &&&&&&&&&&&&0139.0600000139,6 &&&&&&&&&&&&0121.0790000121,79
39 Pyhäjärvi (Tampere) &&&&&&&&&&&&&077.020000077,2 &&&&&&&&&&&&0121.0610000121,61
40 Keurusselkä &&&&&&&&&&&&0105.0400000105,4 &&&&&&&&&&&&0117.0300000117,30
41 Onkivesi &&&&&&&&&&&&&084.070000084,7 &&&&&&&&&&&&0113.0620000113,62
42 MallasvesiRoine &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&0110.0480000110,48
43 Pielavesi &&&&&&&&&&&&0102.0200000102,2 &&&&&&&&&&&&0110.0100000110,10
44 Vesijärvi (Päijät-Häme) &&&&&&&&&&&&&081.040000081,4 &&&&&&&&&&&&0107.0570000107,57
45 OntojärviNurmesjärvi &&&&&&&&&&&&0159.0200000159,2 &&&&&&&&&&&&0104.0570000104,57
46 Kolima &&&&&&&&&&&&0111.0200000111,2 &&&&&&&&&&&&0101.080000101,08
47 RehjaNuasjärvi &&&&&&&&&&&&0137.0900000137,9 &&&&&&&&&&&&&096.044000096,44
48 Kyrösjärvi &&&&&&&&&&&&&083.020000083,2 &&&&&&&&&&&&&096.07000096,07
49 Simpelejärvi &&&&&&&&&&&&&068.080000068,8 &&&&&&&&&&&&&091.010000091,10
50 Simojärvi &&&&&&&&&&&&0176.0300000176,3 &&&&&&&&&&&&&089.093000089,93
51 Lohjanjärvi &&&&&&&&&&&&&031.060000031,6 &&&&&&&&&&&&&088.022000088,22
52 Vuohijärvi &&&&&&&&&&&&&076.060000076,6 &&&&&&&&&&&&&086.024000086,24
53 Kermajärvi &&&&&&&&&&&&&080.010000080,1 &&&&&&&&&&&&&085.057000085,57
54 Jääsjärvi &&&&&&&&&&&&&092.030000092,3 &&&&&&&&&&&&&081.011000081,11
55 Syväri &&&&&&&&&&&&&095.050000095,5 &&&&&&&&&&&&&080.074000080,74
56 Unnukka &&&&&&&&&&&&&081.030000081,3 &&&&&&&&&&&&&080.054000080,54
57 Lentua &&&&&&&&&&&&0167.0900000167,9 &&&&&&&&&&&&&079.021000079,21
58 Ruotsalainen &&&&&&&&&&&&&077.050000077,5 &&&&&&&&&&&&&079.011000079,11
59 Kuolimo &&&&&&&&&&&&&077.&&&&0077,0 &&&&&&&&&&&&&079.010000079,10
60 Niinivesi &&&&&&&&&&&&&097.070000097,7 &&&&&&&&&&&&&076.087000076,87
61 Kivijärvi (Luumäki) &&&&&&&&&&&&&075.020000075,2 &&&&&&&&&&&&&076.037000076,37
62 MuojärviKirpistö &&&&&&&&&&&&0253.&&&&00253,0 &&&&&&&&&&&&&076.016000076,16
63 Ruovesi &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&066.08000066,08
64 Lestijärvi &&&&&&&&&&&&0140.0700000140,7 &&&&&&&&&&&&&064.052000064,52
65 Leppävesi &&&&&&&&&&&&&080.080000080,8 &&&&&&&&&&&&&063.059000063,59
66 Rikkavesi &&&&&&&&&&&&0101.&&&&00101,0 &&&&&&&&&&&&&063.034000063,34
67 Pyhäjärvi (Kymenlaakso) &&&&&&&&&&&&&065.030000065,3 &&&&&&&&&&&&&061.080000061,80
68 Pyhäjärvi (Saarijärvi) &&&&&&&&&&&&0119.0900000119,9 &&&&&&&&&&&&&058.094000058,94
69 KynsivesiLeivonvesi &&&&&&&&&&&&&087.090000087,9 &&&&&&&&&&&&&058.076000058,76
70 Suontienselkä – Paasvesi &&&&&&&&&&&&&099.040000099,4 &&&&&&&&&&&&&057.054000057,54
71 Vuotjärvi &&&&&&&&&&&&&095.010000095,1 &&&&&&&&&&&&&056.050000056,50
72 Ala-Suolijärvi–Oivanjärvi &&&&&&&&&&&&0242.0500000242,5 &&&&&&&&&&&&&055.089000055,89
73 Vuokkijärvi (Suomussalmi, Ala-Vuokki) &&&&&&&&&&&&0189.0500000189,5 &&&&&&&&&&&&&055.025000055,25
74 Sorsavesi &&&&&&&&&&&&&098.&&&&0098,0 &&&&&&&&&&&&&054.098000054,98
75 Tarjanne &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&054.087000054,87
76 Miekojärvi &&&&&&&&&&&&&076.090000076,9 &&&&&&&&&&&&&053.034000053,34
77 Mutusjärvi &&&&&&&&&&&&0146.0200000146,2 &&&&&&&&&&&&&050.045000050,45
78 Ryökäsvesi-Liekune &&&&&&&&&&&&&094.070000094,7 &&&&&&&&&&&&&050.021000050,21
79 Konnivesi &&&&&&&&&&&&&077.040000077,4 &&&&&&&&&&&&&049.060000049,60
80 Ala-Kitka &&&&&&&&&&&&0240.0400000240,4 &&&&&&&&&&&&&048.050000048,50
81 Kuusamojärvi &&&&&&&&&&&&0253.&&&&00253,0 &&&&&&&&&&&&&047.036000047,36
82 Lammasjärvi &&&&&&&&&&&&0162.0600000162,6 &&&&&&&&&&&&&046.082000046,82
83 Vaskivesi–Visuvesi &&&&&&&&&&&&&096.010000096,1 &&&&&&&&&&&&&046.022000046,22
84 Rautavesi (Hartola) &&&&&&&&&&&&&092.030000092,3 &&&&&&&&&&&&&046.012000046,12
85 Pälkänevesi &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&&045.096000045,96
86 Alvajärvi &&&&&&&&&&&&0111.0600000111,6 &&&&&&&&&&&&&045.063000045,63
87 Kostonjärvi &&&&&&&&&&&&0231.0600000231,6 &&&&&&&&&&&&&043.069000043,69
88 Kukkia &&&&&&&&&&&&&086.060000086,6 &&&&&&&&&&&&&043.039000043,39
89 Palovesi–Jäminginselkä &&&&&&&&&&&&&096.&&&&0096,0 &&&&&&&&&&&&&042.072000042,72
90 Ähtärinjärvi &&&&&&&&&&&&0153.0500000153,5 &&&&&&&&&&&&&041.088000041,88
91 Nitsijärvi &&&&&&&&&&&&0119.0600000119,6 &&&&&&&&&&&&&041.017000041,17
92 Lievestuoreenjärvi &&&&&&&&&&&&&084.090000084,9 &&&&&&&&&&&&&040.052000040,52
93 Koljonselkä &&&&&&&&&&&&&084.020000084,2 &&&&&&&&&&&&&040.047000040,47
94 Nuorajärvi &&&&&&&&&&&&0144.0700000144,7 &&&&&&&&&&&&&040.024000040,24
95 Vuosjärvi &&&&&&&&&&&&0107.0200000107,2 &&&&&&&&&&&&&039.080000039,80
96 Vesijärvi (Pirkanmaa) &&&&&&&&&&&&&086.090000086,9 &&&&&&&&&&&&&039.048000039,48
97 Isojärvi (Pomarkku) &&&&&&&&&&&&&034.080000034,8 &&&&&&&&&&&&&038.082000038,82
98 Kilpisjärvi – Alajärvi &&&&&&&&&&&&0472.0800000472,8 &&&&&&&&&&&&&037.033000037,33
99 Iijärvi (Inari) &&&&&&&&&&&&0193.0300000193,3 &&&&&&&&&&&&&036.095000036,95
100 Kulovesi &&&&&&&&&&&&&057.050000057,5 &&&&&&&&&&&&&036.019000036,19

Tähdellä merkityt ovat Saimaan (Iso-Saimaan) selkiä, jotka ovat salmiyhteydessä keskenään ja joiden pinnat ovat lähes samalla korkeudella. Tämän vuoksi niitä toisinaan pidetään yhtenä ainoana suurjärvenä, mutta salmien kapeuden vuoksi muun muassa ympäristöministeriö on laskenut ne omiksi järvikseen.

Samaan tapaan voitaisiin myös esimerkiksi seuraavat vedenpinnaltaan samalla korkeudella olevat monialtaiset vesialueet lukea yhdeksi suurjärveksi:

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kuusisto, Esko: Satojen tuhanten järvein maa, julkaisussa Veden kierto–Hydrologinen palvelu Suomessa 1908–2008, s. 70–74, viitattu 29.1.2018
  2. Vesivarojen kestävä käyttö (PDF) (Sivu 2) ymparisto.fi. Viitattu 5.8.2008.
  3. Iso-Kulovesi Järviwiki. Viitattu 19.2.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa