Avaa päävalikko

Luettelo Suomen kaloista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Hauki
Turpa
Kivisimppu
Ahvenia

Tässä artikkelissa mainitaan lähes kaikki Suomessa esiintyvät kalalajit, -alalajit ja -rodut. Ne on lueteltu luokittain, lahkoittain ja heimoittain. Suomessa on tavattu 103 kalalajia. Viimeisimmät tulokkaat ovat hopearuutana, mustatäplätokko, silokampela ja valkoevätörö. Suomen vesistöihin on tarkoituksella yritetty kotiuttaa 14 kalalajia, mutta muidenkin maiden istutuksista peräisin olevia kalalajeja on tavattu Suomesta. Satunnaisia suolaisemman veden harhailijoita on tavattu rannikkovesistä.

  • (S) Suomalaisten istuttama
  • (M) Muiden maiden istuttama, Suomen aluevesiltä tavattu
  • (H) Satunnainen harhailija
  • (+) Kuolleena Suomen aluevesiltä löydetty
  • (K) Kadonnut suomesta

Sisällysluettelo

Ympyräsuiset (Cyclostomata)Muokkaa

Nahkiaiskalat (Petromyzontiformes)Muokkaa

Nahkiaiset (Petromyzontidae)Muokkaa

Rustokalat (Chondrichthyes)Muokkaa

Piikkihaikalat (Squaliformes)Muokkaa

Piikkihait (Squalidae)Muokkaa

Sillihaikalat (Lamniformes)Muokkaa

Sillihai (Lamnidae)Muokkaa

Rauskukalat (Rajiformes)Muokkaa

Rauskut (Rajidae)Muokkaa

Viuhkaeväiset (Actinopterygii)Muokkaa

Ahvenkalat (Perciformes)Muokkaa

Ahvenet (Percidae)Muokkaa

  • Ahven (Perca fluviatilis)
  • Kiiski (Gymnocephalus cernuus)
  • Kuha (Sander lucioperca)

Aurinkoahvenet (Centrarchidae)Muokkaa

Elaskat (Stichaeidae)Muokkaa

  • Elaska (Lumpenus lampretaeformis)

Kivinilkat (Zoarcidae)Muokkaa

Makrillit (Scombridae)Muokkaa

Etelänbassit (Percichthyidae)Muokkaa

Teistit (Pholididae)Muokkaa

Tokot (Gobiidae)Muokkaa

Tuulenkalat (Ammodytidae)Muokkaa

Ankeriaskalat (Anguilliformes)Muokkaa

Ankeriaat (Anguillidae)Muokkaa

Meriankeriaat (Conrridae)Muokkaa

Haukikalat (Esociformes)Muokkaa

Hauet (Esocidae)Muokkaa

Kampelakalat (Pleuronectiformes)Muokkaa

Oikeasilmäkampelat (Pleuronectidae)Muokkaa

Piikkikampelat (Scophthalmidae)Muokkaa

Karppikalat (Cypriniformes)Muokkaa

Imukarpit (Catostomidae)Muokkaa

Kivennuoliaiset (Balitoridae)Muokkaa

Piikkinuoliaiset (Cobitidae)Muokkaa

Särkikalat (Cyprinidae)Muokkaa

Kelttikalat (Mugiliformes)Muokkaa

Keltit (Muglidae)Muokkaa

Kuorekalat (Osmeriformes)Muokkaa

Kuoreet (Osmeridae)Muokkaa

  • Kuore (Osmerus eperlanus)

Lohikalat (Salmoniformes)Muokkaa

Lohet (Salmonidae)Muokkaa

Monnikalat (Siluriformes)Muokkaa

Monnit (Siluridae)Muokkaa

Piikkimonnit (Ictaluridae)Muokkaa

Nokkakalat (Beloniformes)Muokkaa

Nokkakalat (Belonidae)Muokkaa

Piikkikalat (Gasterosteiformes)Muokkaa

Piikkikalat (Gasterosteidae)Muokkaa

Putkisuukalat (Syngnathiformes)Muokkaa

Merineulat (Syngnathidae)Muokkaa

Sampikalat (Acipenseriformes)Muokkaa

Sammet (Acipenseridae)Muokkaa

Sillikalat (Clupeiformes)Muokkaa

Sardellit (Engraulidae)Muokkaa

Sillit (Clupeidae)Muokkaa

Simppukalat (Scorpaeniformes)Muokkaa

Imukalat (Liparidae)Muokkaa

Rasvakalat (Cyclopteridae)Muokkaa

Partasimput (Agonidae)Muokkaa

Simput (Cottidae)Muokkaa

Turskakalat (Gadiformes)Muokkaa

Mateet (Lotidae)Muokkaa

Turskat (Gadidae)Muokkaa

  • Turska (Gadus morhua, erityisesti alalaji Gadus morhua callaris)

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  • Lasse J. Laine: Suomen Luonto-opas
  • Suomen luonto: Eläimet: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös, 1998.
  • Lauri Koli: Suomen kalaopas. 3. painos. WSOY, 2001. ISBN 951-0-19307-0.
  • Lauri Koli: Suomen kalat. 3. painos. WSOY, 2002. ISBN 951-0-23123-1.
  • Hannu Lehtonen: Iso kalakirja – ahvenesta vimpaan. WSOY, 2003. ISBN 951-0-28134-4.
  • Vehmanen, Jukka: Kultakirjolohi ei kelpaa uudeksi kalalajiksi.[arkistolinkki] Turunsanomat.fi, 3.2.2007.
  • Lauri Urho ja Hannu Lehtonen: Kalalajit Suomessa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL (nyk. Luonnonvarakeskus), 2008. ISBN ISBN 978-951-776-601-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 1.6.2018).
  • SKES: Suomen kalat

ViitteetMuokkaa

  1. Hannu Lehtonen: Sampi, tule takaisin Tiede-lehti 12/2011.

KirjallisuuttaMuokkaa