Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ruotsinkielisen virsikirjan (1986) virsistä

Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ruotsinkielisen virsikirjan (1986) virsistä käsittää luettelon vuonna 1987 käyttöön otetuista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon käytössä olevan suomenkielisen virsikirjan virsistä.

Nykyiset suomen- ja ruotsinkieliset virsikirjat julkaistiin vuonna 1986 ja otettiin käyttöön ensimmäisenä adventtina seuraavana vuonna.[1][2] Ruotsinkielinen virsikirja, "Svensk psalmbok för den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland" sisältää 632 virttä. Virsikirjaan on lisätty Lauluja kirkollisiin toimituksiin, jonka myötä virsikirjaan lisättiin virret 734–762. Vuonna 2015 julkaistiin Virsikirjan lisävihko "Sång i Guds värld", minkä myötä virsikirjaan lisättiin virret 801–947. Samana vuonna julkaistiin myös suomenkielinen lisävihko. Lisävihkot otettiin käyttöön ensimmäisenä adventtina vuonna 2016.[3]

Nro Alkusanat Sanoittaja Ruotsikielisen käännöksen tekijöiden nimet Säveltäjä Sama sävel Virsikirjan virret 1943 Virsikirjassa Lisätietoa Virren numero

Suomen suomenkielisessä virsikirjassa[4]

ja sen

lisävihossa[5]

Suomenkieliset alkusanat
I. Kirkkovuosi
1. Adventti
1 Georg Joseph Vogler 1 Hoosianna, Daavidin poika
2 Tanskalainen 1500-luvulta Jacob Regnart 4 Iloitse morsian
3 Georg Weissel Ruotsista 2 Avaja porttis, ovesi
4 Frans Mikael Franzén Saksalainen 1500-luvulta 5 Te laaksot, notkot, nouskaa
5 Valentin Thilo Ranskasta 7 Valmistu, Herran kansa
6 Säk. 1–6, 8–9 Haqvin Spegel Säk. 7 Jakob Henrik Roos Böömistä 421 Siion, kutsu kansat maan
7
8
9 Johan Erik Nyström James McGrahanam 6 Käy, kansa, Herraasi vastaan
10
11
12
13
14 Huub Oosterhuis Jaap Geraedts 12 Mies tänne saapui
2. Joulu
15 Ambrosius Keskiajalta / Saksasta 16 Jeesus Kristus meille nyt
16
17 Säk. 1 saksalainen 1300-luvulta, säk. 2–7 Martti Luther Keskiajalta / Saksasta 22 Sinua, Jeesus, kiitämme
18 Latinalais-saksalainen In dulci jubilo 1300-luvulta Keskiajalta / Saksasta 18 Nyt ilovirttä veisaten
19 Latinalainen Resonet in laudibus 1300-luvulta. Keskiajalta / Saksasta 20 Kaikki kansat riemuitkaa
20 Säk. 1 latinalainen Dies est laetitiae 1300-luvulta. Saks. ja säk. 2 1422. Ruots. ja säk. 3–4 Olavus Petri 1530 Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on eri sävelmä ja eri tekstimuoto 17* Ilon päivä verraton
21 Säk. 1–2 saksalaisen munkki Conraduksen rukouskirjassa, säk. 3–4 Fridrich Layriz Saksasta 23 On ruusu Iisain juuren
22 Martti Luther Martti Luther (?) Saksasta B-sävelmä = 21 Enkeli taivaan lausui näin
23 Philip Nicolai Philip Nicolai 43 On kirkas aamutähti nyt
24 Hans Adolf Brorson Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 32* Me lapset pienet riennämme
25 Johan Francis Wade Johan Francis Wade 27 Juhlimaan tulkaa
26
27
28 Johannes Daniel Falk Sisiliasta 35 Joulu riemukas
29
30
31 Bernhard Severin Ingemann Saksasta 30 Maa on niin kaunis
32 Zachris Topelius Jean Sibelius Tunnetaan paremmin vanhana suomennoksena En etsi valtaa loistoa 31 Ei valtaa, kultaa, loistoa
33
34
35
36
3. Uusivuosi
37
38
39 Benjamin Schmolck Saksasta 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 41 Jeesus, nimi verraton
40 Johann Caspar Lavater Toisinto Pohjois-Savosta 40 Oi nimi kaikkein suloisin
41
42
43
44 Herman Råbergh Frans Petter Krank 38 Oi kuule, Herra, huutomme
4. Loppiainen
45
46 Elias Lönnrot Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen melodia 46* Taivaan kirkas tähti kerran
47
48
49
50
5. Kynttilänpäivä
51
52
53 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on eri melodia ja tekstimuoto 447* Kristus, valo maailman
6. Marian ilmestyspäivä
54 Elizabeth Kreuziger Keskiajalta / Saksasta 256 Kristus, Jumalan Poika
55
56
57 Anna-Maija Raittila Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 52* Maria, Herran äiti
58 Eyvind Skeie Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 51* Kaikki ilon lähteet puhkeavat
7. Paasto
59 Paul Nilsson Tanskasta 54 Käykäämme nyt Jerusalemiin
60 Paul Gerhardt Hans Leo Hassler 60, 220 ja 240 63 Oi rakkain Jeesukseni
61 Säk. 1 Nicolaus Decius, Säk. 2–3 Jaakko Finno Keskiajalta / Saksasta 65 Oi Jumalan Karitsa
62
63 Johan Heerman Johann Crüger 63, 241 ja 449 71 Laupias Jeesus, minkä rikkomuksen
64 Friedrich von Speen, Johann Rist, Haqvin Spegel Saksasta 69 Voi, tuskassaan
65 Paul Gerhardt Wolfgang Dachstein 58 Kas Karitsata Jumalan
66 Ernst Cristoph Homburg Ruotsista 57 Jeesus, olet elämäni
67 Johann Quirsfeld Ruotsista 67 Tulkaa kaikki, katsokaatte
68 Haqvin Spegel Saksasta 56 Tutkimaan, oi Jeesus, auta
69 Jesper Swedberg Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 83* On työsi, Jeesus, päätetty
70 Isaac Watts Englannista 70 Kun katson ristin ihmettä
71
72
73 Cecil Frances Alexander Englannista 78 Vieraalla maalla kaukana
74
75
76 Elias Lönnrot Keskiajalta / Suomesta 79 Oi Jeesus, lähde autuuden
77 Carl Gotthard Liander Carl Gotthard Liander 77 Käy yrttitarhasta polku
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
8. Pääsiäinen
88 Säk. 1–3, 5, 6 ja 8 Wipo Burgundilainen ja säk. 4, 7 ja 9 tuntematon saksalainen Keskiajalta / Saksasta 87 Kiitosta nyt uhratkaamme
89 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 95* Te kristityt, nyt juhlikaa
90 Venantius Fortunatus Keskiajalta / Ruotsista 93 Nouse mieli, käänny kieli
91 Keskiajalta / Böömistä 92 On Kristus noussut kuolleista
92 Martti Luther Keskiajalta / Saksasta 96 Kuoleman kahleet murtanut
93 Michael Weisse Melchior Vulpius 85 Nyt ylistämme Jumalaa
94
95 Johann Franck Toisinto Pohjois-Savosta 84 Nyt se suuri päivä koitti
96 Paul Gerhardt Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä 86* Maailman ääriin kaikukoon
97 Christian Fürchtegott Gellert Ruotsista 99 Jeesus elää, Herrani
98
99 Erik Gustaf Geijer Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä 100* Sait Jeesus, täyden voiton
100
101 Kornet har sin vila John Macleod Campbell Crum Anders Frostenson Ranskalainen kansansävelmä 1400-luvulta 941 Vehnänjyvä nukkuu
102
103
9. Helatorstai
104
105 Säk. 1–2, 4–5 Johan Olof Wallin ja säk. 3 Elias Lönnrot Bartholomäus Gesius 109 Kun nousit Isän kunniaan
10. Helluntai
106 Hrabanus Maurus Keskiajalta / Saksasta 111 Oi Pyhä Henki, Herramme
107 Mathias Westh keskiaikainen 112 Tule, Pyhä Henki, luoksemme
108 Martti Luther Martti Luther, osittain (säk. 1–2) keskiaikaisen antifonin pohjalta Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja tekstissä eri runomotta 114* Oi Pyhä Henki, Jumala
109 Säk. 1 saksalainen 1200-luvulla ja säk. 2–4 Martti Luther Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja tekstissä eri runomotta 113* Oi Pyhä Henki, vahvista
110 Johann Franck Johann Crüger 119 Henki, armon tuoja
111 Ruotsista Saksasta 120 Käy, Pyhä Henki, luokseni
112
113
114 Johan Ludvig Runeberg Keskiajalta / Saksasta 124 Käy köyhään sydämeeni
115
116 116, 128, 352 ja 440a
117
118 Pia Perkiö Ilkka Kuusisto 125 Kosketa minua, Henki
119 Brian Wren John Wilson 416 Nyt on aika kiitoksen
11. Kirkastussunnuntai
120 Säk. 1–2 ja 4–5 Hemminki Maskulainen, säk. 3 Niilo Rauhala, säk. 6 komitea 1937 Saksasta 263 Vuorella Kristus kirkastui
121
122
12. Mikkelinpäivä
123 Gottfried Wilhelm Sacer Philipp Melanchthonin latinankielisen virren pohjalta Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 136* Sinua enkeleistä
124 Georg Reimann Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 137* Armollaan Herra ennättää
125
126
13. Pyhäinpäivä
127 Den stora vita skaran där Hans Adolf Brorson Anders Frostenson Norjalainen kansansävelmä 112 630 Oi, joukko valkopukuinen
128 Det dukas i himlarnas rike Magnus Brostrup Landstad J. A. Eklund Norjalainen kansansävelmä (?) / Toisinto Kangasalta 116, 128, 352 ja 440a 111
129 För alla helgon William Walsham How Nathan Söderblom Leevi Madetoja 116 Säkeistöjen määrässä eroavaisuuksia ruotsinkielisen ja suomenkielisen virsikirjan välillä 142 Oi Jeesus, kiitos nimellesi sun
130 I himmelen sjunger kring Lammets tron Paul Nilsson Heikki Klemetti 130, 309, 561 ja 563 119
131 Välsignade alla ni kära G. A. Alfons Takolander Rudolf Lagi 131 ja 135 115
132 O Herre för trogna martyrer Samuel Gabrielsson Keskiajalta Wittenbergkistä 117
133 Helgonen har funnit friden Lauri Kalliala Ole Torvalds Suomalainen kansansävelm / Armas Maasalo 114 146 Rauhan saivat pyhät Herran
14. Kirkkovuoden päätös
134
135 131 ja 135
136 Joachim Magdeburg Pohjautuu suomenkielisessä virsikirjan virteen 158. Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 155* Jo Herran päivä läsnä on
137 Georgius Marci Sulo Salonen 154 Jo nouskaa, kristityt, valvokaa
138
139 Philipp Nicolai Philipp Nicolai 163 Herätkää! niin huuto kaikaa
140
141
142
143 Eyvind Skeie Egil Hovland B-sävelmä =160 Kun luova tahto kaikkeuden Herran
II. Jumalanpalveluselämä
1. Jumalan kolminaisuus
144 Hilarius Poitierslainen Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja tekstissä eri runomotta 126* Me kiitämme sinua
145 Saksalainen käsikirjoitus Keskiajalta / Saksasta Saksalainen käsikirjoitus joka Martti Luther uudisti 127 Luoja kolmiyhteinen
146
147 Säk. 1–3 Nicolaus Decius, säk. 4 Joachim Slüter Keskiajalta / Saksasta 128 Ainoan Herran Jumalan
148 Ruotsista Englannista 130 Jumala, Isä taivaassa
149 Latinalainen. Ruots. 1600-luvulla. 149 ja 744 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 129* Jumala kolmiyhteinen
150
151
152
153 Britt G. Hallqvist Egil Hovland 135 Jumala loi auringon, kuun
2. Kristuksen kirkko
154 Martti Luther Saksasta 170 Jumala ompi linnamme
155 Sebaldus Heyden Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja tekstissä eri runomotta 181* Jumala täysi turva on
156
157 Säk. 1, 2 ja 5 Martti Luther, säk. 3 ja 4 Justus Jonas Keskiajalta / Saksasta 190 Sun sanas suojaa, Jumala
158
159 Joachim Pauli August Luttenberger 179 Siion, apus ainoastaan
160
161 Toisinto Lapualta Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulu 310 Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on
162 Toisinto Kuortaneelta Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulut 173 Ilmoita, Herramme, voimasi meille
163 Virsikirjakomitea 1984 Johann Crüger Pohjautuu Samuel Ödmanin virteen joka oli edlisessä suomenkielisessä virsikirjassa virsi numero 245 255 Taivasten taivaisiin
164
165 Nikolai Frederik Severin Grundtvig Ludvig Lindeman 197 Ajasta aikaan varjellut
166 Bernhard Severin Ingemann Keskiajalta / Hans Kugelmann 444 On yksi Isä meillä
167 Samuel John Stone Samuel S. Wesley 164 On Kristus kirkon Herra
168
169 Ronald Fangen Anfinn Øien 165 On suuri ihme seurakunta Herran
170 Olov Hartman Gustaf Aulén 166 On hengissä maa
171
172 Anders Frostenson Olle Widestrand 454 Liekkejä on monta
3. Jumalanpalvelus
173 Svein Ellingsen Ranskasta 841 Ei väisty meiltä koskaan pois
174
175 Tobias Clausnitzer A-sävelmä Johann Ahle 201a Tänne, Jeesus, tulimme
176 Haqvin Spegel Jacob Regnart 200 Oi, kuinka ihana
177 Gerhard Tersteegen A-sävelmä A-sävelmä = 194 Jumala on läsnä
178 Johan Ludvig Runeberg Toivo Kuula 178 ja 754 196 On Herran temppelissä
179
180
181
182 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761
183 Jacob Tegengren Suomalainen toisinto 198 Oi pyhä Herran temppeli
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
4. Jumalan sana
194 Mikael Agricola A-sävelmä Keskiajalta/ Böömistä 420a Nyt soikoon taivas kiitostaan
195 Lazarus Spengler Saksasta 264 On turmeltunut ihminen
196 Saksalainen Saksasta 184 Mä kauniin tiedän kukkasen
197 Olaus Petri Saksasta 188 On, Herra, pyhä sanasi
198 Olof Kolmodin Heinrich Albert 185 Herra, annat sanassasi
199 Johan Ludvig Runeberg Burkhard Waldis 183 On meillä aarre verraton
200 Johan Ludvig Runeberg Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virellä on toinen melodia 186* Nyt kuinka kiittäisimme
201 Alfred Brynolf Roos Rudolf Lagi 193 Autuuden ja armon sana
202
203
204
205
206
207
208
209
5. Kaste
210 Säk. 1–2 Martti Luther, säk. 3 Virsikirjakomitea 1937 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja tekstissä eri runomotta 214* Kun kasteen Jordanvirrassa
211
212
213
214 Svein Ellingsein Egil Hovland 217 Täynnä kiitosta ja hämmästystä
6. Ehtoollisesta
215 Bartholomäus Gesius 226 On autuas, ken Jeesusta
216 Johannes von Jenstein (?) A-sävelmä Saksasta 222a Jeesus Kristus, elämämme
217 Säk. 1 saksalainen 1400-luvulta, säk. 2 ja 3 Martti Luther Keskiajalta / Saksasta 227 Ylistys olkoon aina Isällemme
218
219
220 Christian Gottlob Kern Hans Leo Hassler 60, 220 ja 240 292. Oi, kuinka unhottaisin
221 Nikolai Frederik Severin Grundtvig Louis Bourgeois 229 Saa ehtoollinen Jeesuksen
222 Gerard Moultrie A-sävelmä ranskalainen, 228a Vaiti kaikki palvokaamme
223
224
225 Per Lønning 1. säk.Anders Frostenson Didakhen ehtoollisrukouksen Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virellä on toinen melodia 231* Maan sato elonaikaan
226
227 Olaf Hillestad Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virellä on toinen melodia 232* Taas kutsut meidät pöytääsi
228 Kurt Rommel Melchior Teschner 452 Jo Herran armopöytä
229
7. Konfirmaatio
230 Frans Mikael Franzén Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 234* Jeesus, saavun kutsustasi
231
232
233 Yrjö J. E. Alanen Toisinto Kuortaneelta 512 Jo varhain, Herra, annoit
234
8. Vihkiminen
235 Johan Ludvig Runeberg Rudolf Lagi 817 Luo näihin kahteen katseesi
236 Huub Oosterhuis Toisinto Kuortaneelta 239 Loi Herra kuvaksensa
237
9. Hautaus
238 Låt gråten och klagan få stillna Aurelius Prudentius Carl Olov Hartman Rudolf Lagi Säkeistöjen määrässä eroavaisuuksia ruotsinkielisen ja suomenkielisen virsikirjan välillä. 242 Jo vaietkoon vaikerrus, itku
239 Jag går mot döden var jag går Hans Adolf Brorson Ole Torvalds Gotha, Saksa 238 Säkeistöjen määrässä eroavaisuuksia ruotsinkielisen ja suomenkielisen virsikirjan välillä. 611 Käyn aina kohti kuolemaa
240 Där varje väg skall sluta Nikolai Frederik Severin Grundtvig G. A. Alfons Takolander Hans Leo Hassler 60, 220 ja 240 241 243 Tiet kaikki kerran kulkee
241 Saliga de som ifrån världens öden Zacharias Topelius Johann Crüger 63, 241 ja 449 237
242 Broder/Syster i Kristus Niilo Engelbert Vainio G. A. Alfons Takolander Friedrich F. Flemming 242
243 Din frid skall aldrig vika Svein Ellingsen Britt G. Hallqvist Egil Hovland
244 Jordens Gud Britt G. Hallqvist Egil Hovland
10. Kirkon palvelijat
245
246
247
248 Olov Hartman Ludvig Lindeman 251 Jumalan valtaistuin on
249 Seppo Suokunnas Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 443* Annoit, Herra, tehtävän
III. Elämä Kristuksessa
1. Jumalan armo Kristuksessa
250 Latinalainen Jesu dulcis memoria 1100-luvulta. Saksasta Seräisin Piae Cantiones-kokoelmasta 300 Jeesuksen muisto ihana
251 Säk. 1–6 Paul Speratus, säk. 7–9 Olavus Petri Keskiajalta / Saksasta 262 On hyvyydessään Jumala
252 Olaus Petri Wolfgang Dachstein 257 Oi Jeesus, synnyit maailmaan
253 Martti Luther Saksasta 261 Oi iloitkaa, te kristityt
254 Konrad Hubert Saksasta 296 Sinuhun, Jeesus, ainoaan
255 Martin Schalling Saksasta 376 Sinua, Jeesus, rakastan
256 Saksalainen Saksasta 260 Niin suuresti on Jumala
257
258 Paul Gerhardt Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 269* Älä sure, sielu parka
259
260 Johann Franck, säk. 5 Johan Schmedeman Johann Crüger 303 Jeesus, aarteheni
261 Säk. 1–3, 5–6 Johann Scheffler, säk. 4 saksalainen Heinrich Albert 430 Rakkaus, kun kuvaksesi
262 Paul Gerhardt Johann Schop 270 Enkö Herraa Jumalaani
263 Säk. 1–6 Johann Gerdessen, säk. 7 Andreas Canuti Brodinus Suomalainen toisinto Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 306* Jeesus, kruunun kirkkaan kannat
264 Saksasta Ruotsista 546 Jeesus, ilo sydämeni
265 Jakob Arrhenius Gustaf Düben 273 Jeesus, parhain ystäväni
266
267 Lars T. Nyberg Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä 299* Ei mikään niin voi virvoittaa
268 Abraham Achrenius Toisinto Raumalta 265 Jeesus armon soi
269
270
271
272
273 Johan Ludvig Runeberg Saksasta 367 On autuasta Jeesukseen
274
275
276 Ole Theodor Moe C. W. Sørlie 318 Jeesus, sä ainoa
277
278
2. Ilo ja kiitollisuus
279 901 Luoja, Isä, sinulle
280 Lars Stenbäck Ilmari Krohn Pohjautuu virteen 320 321 Sinua, Jumala
281 Keskiajalta / Saksasta 322 Ajalla autuaalla me
282 Johann Gramann Keskiajalta / Hans Kugelmann 323 Nyt kiitä, sielu, Herraa
283
284 Saksasta Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 324* Hyvä on Herra
285 Laurentius Paulinus Gothus Toisinto Pohjanmaalta 326 Sinulle kiitos, Isä maan ja taivaan
286
287 Johann Franck Ruotsista 327 Kaikki maat, te riemuitkaatte
288
289 Joachim Neander Saksasta 329 Kiitos nyt Herran
290 Haqvin Spegel Ruotsista Pohjautuu psalmiin 148 ja apokryfisen Kolmen miehen kiitoslauluun 457 Kiitetty nyt olkoon
291 Gustaf Ållon Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 352* Herra, koska tuskissani
292 Jesper Swedberg A-sävelmä Heinrich Albert / Ruotsissa B-sävelmä suomalainen toisinto 332 Herraa hyvää kiittäkää
293
294
295
296 John Newton Englannista 42 On Jeesus nimi ihanin
297 Samuel Hedborn Philipp Nicolai 335 Kaikkivoipa Jumalamme
298 Reginald Heber John B. Dykes 134 Pyhä, pyhä, pyhä
299 Fredrik Gabriel Hedberg Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 336* Me riemumielin ylistämme
300 Säk. 1 Antti Wilén, säk. 2 Juho Railio Toisinto Kalannista 337 Ei laulamasta lakkaa
301
302 Lars Stenbäck Peter Sohr Mukaelma Sakariaan kiitosvirrestä (Luuk. 1:68-79) 259 Kiitetty Herra, joka kansallensa
303 William Chatterton Dix Rowland Hugh Prichard 339 Halleluja, kiitos Herran
304
305
306
307 Mikael Nyberg Toisinto Raumalta 342 Niin ihanaa on ylistää
308
309 130, 309, 561 ja 563
310
311
312
313
3. Rukous ja esirukous
314 Johann Flittner Ruotsista 305 Jeesus, ruokit sanallasi
315 Johannes Olearius Johann Crüger 271 Nyt kiitän riemuiten
316 Jesper Swedberg Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 209 Herra, siunaa, auta meitä
317
318
319 Närmare, Gud till dig Sarah Adams 1841 Emmanuel Linderholm 1912 Lowell Mason 396 Käyn kohti sinua, oi Herrani
320
321
322 Zachris Topelius Saksasta 484 Totuuden Henki
323 Julius Krohn Englannista 313 Eteesi, armon Jumala
324
325
326
327
328
329
330
331
332
333
334
4. Usko ja epäily
335
336
337 Wilhelmi Malmivaara Toisinto Pohjanmaalta 371 Sun sanas, Herra, kutsuu luokses meitä
338
339
340
341
342
343
344
345
346
5. Syyllisyys ja anteeksianto
347 Martti Luther Saksasta 267 Sua syvyydestä avuksi
348 Johann Agricola (?) Saksasta 346 Mä huudan, Kristus, sinua
349
350 Laurentius Petri Gothus Toisinto Luvialta 294 Ihminen, synnissänsä kauan maannut
351 Ruotsista Englannista 304 Oi Jeesus Kristus, autuuden
352 Olof Kolmodin Ruotsista 116, 128, 352 ja 440a 159 Ken Jumalan tuomion torjua voi
353 Matti Paavola A-sävelmä Rudolf Lagi 311a Jo joudu, mun sieluni, heräämähän
354
355 Kirsten Aagaard Hansen Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 289* Vain sinä tunnet minut, Vapahtaja
356
357
358
6. Ahdinko ja armahdus
359 Clément Marot Ranskasta 268 Hädässä huudan Herraa
360 Théodore de Bèze Louis Bourgeois 348 Niin kuin peura janoissansa
361
362
363 Georg Neumark Georg Neumark 370. Ah, tiesi usko haltuun Herran
364
365
366
367 Johann Heinrich Schröder Toisinto Kuortaneelta 385 Auta, oi Jeesus, kun eksytys suuri
368
369 Lars Stenbäck Huugo Nyberg 288 Silmäisi eteen, Jeesus
370
371 Gustaf Skinnari A-sävelmä Heikki Pöyhtäri 301a Kirkasta, oi Kristus, meille
372
373
374 Rudolf Fredrik Emanuel Zetterquist Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 480* Muista, Jeesus, minua
375
376
7. Usko ja turvallisuus
377 Ludwig Hembold Ranskasta 293 En tahdo Herrastani
378 Basilius Förtsch Ranskasta B-sävelmä = 377 Sun haltuus, rakas Isäni
379 Haqvin Spegel Tanskasta 521 Oi ihminen, mieleesi paina
380 Haqvin Spegel Toisinto Pohjois-Savosta 382 Sinuhun turvaan, Jumala
381 Gustaf Ållon Ruotsista 384 Autuas, ken elämänsä
382 Jakob Arrhenius Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 383* Nyt ylös vuoriin tiellä
383
384 Frans Mikael Franzén Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 392* Oi, miksi tiellä Herrani
385
386
387
388
389
390 Säk. 1–3, 5–6 Lina Sandell, säk. 4 Fredrik Engelke Ruotsista 397 Kun on turva Jumalassa
391 Lina Sandell Oscar Ahnfelt 338 Päivä vain ja hetki kerrallansa
392
393
394
395
396 Julius Krohn Toisinto Pohjois-Savosta 340 Herrasta veisaa kieleni
397
398
399
400
401
402
403
404
405
406
8. Kutsumus ja toteuttaa
407 Martin Behm Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä 298* Vapahtajani Jeesus on
408
409
410
411 Toisinto Laukaasta Sanat ovat alun perin laukirjasta Halullisten sieluin hengelliset laulut 408 Joutukaa, sielut, on aikamme kallis
412
413 Johan Olof Wallin Ranskasta 393 Vakaana Herran teitä
414 John Henry Newman Charles Henry Purday 508 Valkeus kirkas päällä synkän maan
415
416 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 410* Maailman tungoksessa käy
417 417, 479 ja 743
418
419
420
421
422
423
424
425
426
427 Göran Widmark Emil Törnwall 178 Myös isämme uskoivat ennen
428 Gabriel Taapopi Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 435* Sä käskit, Herra, valona
429
430
431 Sverre Therkelsen Knut Nystedt 415 Käskien et
432 Ylva Eggehorn Lars Moberg 928 Nyt pelko pois
433
434
435
9. Lähetystyö
436 Karl Heinrich von Bogatzky Saksasta 168 Suo, Herra, sama Henki meille
437 John Marriott Gustav Pettersson 122 Luojansa sanasta
438
439
440 116, 128, 352 ja 440a
441 Kauko Veikko Tamminen Toisinto Noormarkusta Pohjautuu Lina Sandellin lauluun A-sävelmä =424 Maan ääriin asti, Herra
442
443 Siri Dahlquist Alfred Morton Smith 427 Taas uudet kielet vievät sanomaa
444
445 Pauli Vaalas Toisinto Raumalta 162 Kristus-kuningas
446
IV: Elämä Jumalan maailmassa
1. Jumalan luomakunta
447 William H. Draper Keskiajalta / Saksasta Pohjautuu Franciscus Assisilaisen Aurinkolauluun 455 Luodut, te Herraa kiittäkää
448
449 Johann Crüger 63, 241 ja 449
450 Johan Ludvig Runeberg Karl Johan Moring 459 Taivaat kaikki valtiaansa
451 Säk. 1 ja 2 Aukusti Waldemar Koskimies, säk. 3 Ilta Koskimies Jean Sibelius 462 Soi kunniaksi Luojan
452
453
454
455
456
457
2. Rakkaus ja yhteenkuuluvuus
458
459 John Oxenham Johann Crüger 448 Ei itää eikä länttäkään
460
461
3. Koti ja perhe
462
463
464
465
4. Työ ja vapaa-aika
466
467
468
469
470 Jaakko Haavio Suomalainen toisinto 518 Nyt anna, Herra, tultasi
471 Fred Kaan Virrellä on Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa toinen melodia. 953* Herramme luo käykäämme kaikki
5. Vastuu ja palveleva
472
473
474
475 Säk. 1–4 Johan Ludvig Runeberg, säk. 5 komitea 1937. Burchard Waldis 431 Ken on mun lähimmäiseni
476
477 Zachris Topelius Saksasta / Erik August Hagfors 433 Oi etkö, ihminen, muistakaan
478
479 417, 479 ja 743
480 Ernst Frithiof Lönegren Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 436* Rakkaus olet ääretön
481
482
483 Anders Frostenson Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 437* Ihmiskunnan tuskaa kantaa
484
485 Fred Kaan Anna-Maija Raittila ranskalainen 213b Taas kutsut meidät temppelistä arkeen
486 Ola Cleve Harald Andersén 59 Leipää pelloilta maan
487
488
489
490
6. Vanhuus
491
492 Johan Ludvig Runeberg Rudolf Lagi 490 Mä silmät luon ylös taivaaseen
493 Säk. 1 ruotsalainen, säk. 2 Siri Dahlquist, säk. 3 Virsikirjakomitea 1937. Ivar Vidéen 492 Ystävä sä lapsien
494
495
496
497
498 Philipp Friedrich Hiller Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 526* Oi Isä, vanhuudessa
499 499, 532, 534 ja 742
500 Anna-Maija Raittila Adam Krieger 527 Kun askeleeni hidastuu
501
7. Aamu ja ilta
502 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 532* Taas siunattu päivä
503 Johannes Kolros Saksasta 533 Sua kiitän, Jumalani
504 Säk. 1–3 Martin Opitz, säk. 4–5 Johannes Melartopaeus Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 536 Kristus, valo valkeuden
505 Isak Ervast (?) Armas Maasalo 538 Oi Jeesus, lohdutukseni
506
507
508 Johan Ludvig Runeberg Suomen sumenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 541* Yö synkkä on jo hälvennyt
509
510 Lina Sandell Oscar Ahnfelt 547 Joka aamu on armo uus
511 Hilja Haahti Armas Maasalo 548 Tule kanssani, Herra Jeesus
512
513
514 Aurelius Ambrosius Keskiajalta 549 Isämme, kiitos päivästä
515 Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 550* Oi Kristus, kirkas aamunkoi
516 Hans Christensen Stehn Ruotsista 554 Jo päivä ehtii ehtoolle
517 Paul Gerhardt Saksasta Suomen suomenkielisessä virsikirjassa kahdessa eri osassa 559 ja 560 Nyt kaikki päättää työnsä ja Maat, metsät hiljenneinä
518 Johan Olof Wallin Adam Krieger 556 Taas päivä ajan virtahan
519 Ruotsista Ranskasta 566 Yö joutuu etehemme
520
521 Frans Mikael Franzén Saksasta 562 Kun päivä mailleen vaipuu
522 Henry Francis Lyte William Henry Monk 555 Oi Herra, luoksein jää
523
524 Lina Sandell Kansansävelmä Skånesta 552 Mua siipeis suojaan kätke
525
526 Jacob Tegengren Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 564* Aurinko vaipuu mailleen
527 Dietrich Bonhoeffer Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 600* Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
528 Säk. 1–2 Lars Thunberg, säk. 3 Anna-Maija Raittila T. Ilmari Haapalainen 565 Nyt melu tyyntyy
8. Ateria
529 Pohjoismainen ruokavirsi B-sävelmä = 472a Nyt silmäin alla Jeesuksen
530
531
9. Vuodenajat
532 499, 532, 534 ja 742
533
534 499, 532, 534 ja 742
535 Israel Kolmodin (?) Ruotsista 571 Jo joutui armas aika
536
537
538
539
540
541
542
543
544
10. Isänmaa
545
546 Johan Ludvig Runeberg Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 577* Sun kätes, Herra, voimakkaan
547 Alfred Brynolf Roos Dimitri Bortnjanski 579 Oi Herra, korkein valtiaamme
548 Julius Krohn Frans Petter Krank 580 Oi kuningasten kuningas
549 Uuno Kailas, säk. 2 muod. Niilo Rauhala Taneli Kuusisto 584 Siunaa ja varjele meitä
11.Rauha ja vapaus
550 Säk. 1 Martin Luther latinalaisen antifonin pohjalta, säk. 2–3 tuntematon ruotsalainen Keskiaikainen hymnni /Wittenbergistä 586 Jumala, meille armossa
551
552 Fred Kaan Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 589* Rauhan Herra, siunaa meitä
553
554 Helena Shuuladu Paul Philip Bliss 603 Isä Jumala, nyt katso maamme puoleen
V. Ikuiseen elämään
1. Kuolema ja iankaikkisuus
555 Ruotsista Toisinto Lapualta 622 Minä vaivainen, vain mato, matkamies maan
556 Hallgirmur Pétursson A-sävelmä toisinto Kuortaneelta B-sävelmä Tanskasta 616b Puhtaana niityn kukka
557 Lars Johansson (Lasse Lucidor) Toisinto Pohjanmaalta 615 Oi suruton, niin varma menossasi
558 Magnus de la Gardie Suomen suomenkielisessä virsikirjassa toisella sävelmällä 605* Kun täältä, Jeesus, erkanen
559
560
561 130, 309, 561 ja 563
562 Johan Ludvig Runeberg Keskiajalta / Saksasta 593 Maan päällä aina, ihminen
563 130, 309, 561 ja 563
564
565
2. Kristityn toivosta
566
567 Johann Walter Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä 620* Sen suven suloisuutta
568 Toisinto Porista A-sävelmä = 617 Taivaassa, ratki taivaassa
569
570 Tanskasta Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen sävelmä ja toinen runomitta 619* Eijaa! Jo laulaa sielu kiitostansa
571 Säk. 1–2 Ruotsista, säk. 3–5 Simo Korpela Toisinto Raumalta 621 Matkamiehen mieli palaa
572
573
574
575
576
577
578 Simo Korpela Leevi Madetoja 626 Tuolla taivaan asunnoissa
579 Wilhelmi Malmivaara A-sävelmä Mikael Nyberg 631a Oi Herra, jos mä matkamies maan
580
581
582 Säk. 1–3 Britt G. Hallqvist, säk. 4 Oscar Ahlén Egil Hovland 977 Pyhän kaupungin porteista saavat
583
584
585 Johan Kahl Toisinto Kalannista 632 Nyt ylös, sieluni
Lauluja kirkollisiin toimituksiin
1. Kaste
734
735
736 Fred Kaan Ruotsissa 1697 807 Nimessä Herran pyydämme
2. Vihkiminen
737
738
739
740 Pia Perkiö Heinrich Albert 818 Kaiken hyvän antaja
741
3. Hautaus
742 O Gud du mig ej överger Anders Frostensom Nathan Söderblom 499, 532, 534 ja 742 826 Et, Herra, hylkää silloinkaan
743 Från våra kära från våra vänner Anders Frostensom Johann Crüger 417, 479 ja 743 828 Herramme, kutsut pois ystävämme
744 O Gud du som de världar ser John Ellerton Anders Frostensom Valentin Schumann 149 ja 744 829 Oi Herra, ei voi tavoittaa
745 Som liljan på sin äng Jan Arvid Hellström Ruotaslainen kansansävelmä
746 Nu faller höstens sista löv Lars Huldén Lars Huldén
4. Kastepävänä
747
5. Kouluun lähtevien siunaamisessa
748 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 838 Sinulta me, Isä taivaan
6. Syntymäpäivänä
749 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761
7. Kodin siunaaminen
750 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 832 Siunaa, Herra, kotiamme
8. Kirkon vihkimisessä
751 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761
9.
752 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 842 Herra, sinun pyhyytesi
10.
753 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 843 Sinä, seurakunnan Herra
11. Kylvön siunaus
754 Vårt land i sommarfägring Väinö HavasNiilo Rauhala Tarja Alatalo Toivo Kuula 178 ja 754 Säkeistöjen määrässä eroavaisuusksia 574 On kaunis synnyinmaamme
755 Herre över allt som växer (v. 2) Niilo Rauhala Catharina Östman Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 845 Jumalamme, sinä yksin
12.Sadosta kiitäminen
756 Nu är skördetiden inne (v. 2) Niilo Rauhala Catharina Östman Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 846 Korjuupäivän saapuessa
13.
757 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 847 Iloitsemme koulustamme
14.
758 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 848 Kiitos, Herra, elämästä
15 .
759 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 849 Sinä, Herra, keskellämme
16.
760 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 850 Työ on lahja, tehtävämme
17. Lipun käytöönotossa
761 Niilo Rauhala Johann Schop 39, 182, 316, 504, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 755, 756, 757, 758, 759, 760 ja 761 851 Näkyvästi lippu meidät
18. Ruokarukous
762
Lisävihkon
I. Uskon salaisuudet
1. Ylistys
801 Pablo Sosa Pablo Sosa 949 Kirkko olkoon niin kuin puu
802
803
804
805
806
807
808
809
810
811
812
813
814
815
816
817
818
819
2. Mysteri
820 Suomen suomenkielisessä lisävihossa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 916* Maailman kaikki rukoukset poimit
821 Lena Frilund Camilla Cederholm Kielivaihtoehdot: Suomeksi ja ruotsiksi 947 Niin vähän pieni siemen kaipaa
822
823
824
825
3. Luojan – vapauttaja – elämän lahjoittaja
826
827
828
829 Kolbeinn Tumason Suomen suomenkielisessä lisävihkossa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 905* Seppä taivaallinen
830
831
832
833
II. Jumalan kirkko
1. Kirkkovuosi
834
835
836
837 Latinankielinen teksti 1100-luvulta Keskiajalta Suomen suomenkielisessä virsikirjan lisävihossa tekstissä sisällöllisiä eroavaisuuksia. 933* Oi saavu jo, Immanuel
838
839
840 Anna-Mari Kaskinen Ahti Kuorikoski 840 Koittanut on juhlapäivä suuri
841
842
843
844 Marty Haugen Suomen suomenkielisessä virsikirjan lisävihossa tekstissä sisällöllisiä eroavaisuuksia. 938* Jeesus Kristus, suuri ihme
845
846
847
848
849
850 Kristus är uppstånden Slaavilainen perinne Ortodoksinen tropari

Kielivaihtoehdot: ruotsiksi, kreikaksi ja kirkkoslaaviksi

90 Kristus nousi kuolleista
851
852 Marcello Giombini Marcello Giombini 943 Sylin täydeltä kukkia kannat
853
854
855
856
857 Anna Eriksson 917 Rukouksen liekki
858
859
2. Jumalanpalveluselämä
860
861
862
863 Herre, förbarma dig Liturgia Ortodoksinen traditio
864 Halleluja (ortodoxt) Liturgia Ortodoksinen traditio
865 Halleluja Liturgia Fintan O'Carroll, Christopher Walker
866 Shonankielinen teksti, ruots. Eva Norberg ja suom. Pekka Kivekäs Zimbabwelainen sävelmä 909 Ole kiitetty, Herra Jeesus Kristus
867
868
869
870
871
872
873
874 Taizé-yhteisö Jacques Berthier Suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi 958 Leipä syö, viini juo ja Nälkäinen syödä saa
875
876
877
878
879
880
881
882
III. Jumalan maailmassa
1. Sydämellisyyden haaste
883
884 Eyvind Skeie Dag-Ulrik Almqvist Kielivaihtoehdot: Suomeksi ja ruotsiksi. 951 Oi Jeesus, muuta minua
885
886 Dona nobis pacem Ei ruotsikielistä versiota
887 Palestiinalainen laulu Palestiinalainen sävelmä 918 Rauhan Herra, suo rauha
888
889 Liv Nordhaug Suomen suomenkielisessä virsikirjassa virrellä on toinen melodia ja eri runomitta 453* Kivi onko kourassani
890
891
892
893
894
895
896
2. Epäilys ja luottamus
897
898
899 Anna-Mari Kaskinen Jukka Salminen 931 Joskus sisimpäämme kasvaa ilon kukkamaa
900
901
902
903
904 Suomen suomenkielisessä virsikirjan lisävihossa tekstissä sisällöllisiä eroavaisuuksia. 923* Silmäni aukaise
905 John Newton Amerikkalainen/skotlantilainen sävelmä 932 Oi ihmeellistä armoa
906
907
908
909
910
3. Kriisi ja katastrofi
911 Kjell Wiklund A–sävelmä Suomen ruotsinkielisessä lisävihossa virsi A–sävelmä 911a ja C–sävelmä 911b 925* Maa järkkyy, murtuu
912
913
914 Anna-Mari Kaskinen Pekka Simojoki 517 Herra, kädelläsi
915
4. Hiljaisuus ja mietiskely
916
917 John L. Bell Pekka Kivekäs John L. Bell 914 Etsi, kutsu minutkin
918
919
920
5. Ajat ja hetket
921 Eleanor Farjeon Gaelinkielisen kansanlaulun sävelmä 967 Nousta sain aamuun
922
923
924
925
926
927
928
929
930
931
6. Pyhiinvaellusmatka
932
933
934
935
936
7. Tulevaisuus ja toivo
937
938
939
940
941
942
943 Jonas Jonson Anna Cederberg Orreteg 976 Kyyneliin kastuu köyhien maa
944
945
946
947 Må din väg gå dig till mötes Irlannista Per Harling Irlantilainen sävelmä Kielivaihtoehdot: Ruotsiksi ja siihen tukiviittomat, englaniksi ja suomeksi 979 Tulkoon tie sinua vastaan

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa